www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

O Σταμάτης Γκάβαλης τοποθετήθηκε μετά το Περιφερειακό και ο Σταμάτης Καπελέρης του απάντησε...





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αποκατάσταση της αλήθειας και σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη κου Κλέαρχου Περγαντά περί υπάρχοντος πορίσματος και υφιστάμενων προτάσεων της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά στην Διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κώστα Σκανδαλίδη οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κου Σταμάτη Καπελέρη έχει συνεδριάσει μία και μοναδική φορά στην Χαλκίδα στις 5 Μαΐου του 2011 και αποφάσισε τις ακόλουθες ενέργειες:
Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς στα πλαίσια της οποίας θα συγκεντρώνονταν οι προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την δημιουργία του καλαθιού αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την πραγματοποίηση δημόσιων συναντήσεων με τους πολίτες σε όλη την Περιφέρεια για τον ίδιο σκοπό.
Οι προτάσεις αυτές θα επεξεργάζονταν από την ομάδα εργασίας ώστε να κατατεθούν στο περιφερειακό συμβούλιο προς έγκριση και να αποτελέσουν μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Μάλιστα τον Μάιο είχαμε αντιμετωπίσει θετικά την δέσμευση του κου Σ. Καπελέρη ότι η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού θα προγραμματιζόταν εφόσον είχαν ολοκληρωθεί τα παραπάνω.
Δυστυχώς τίποτε από τα προλεγόμενα δεν υλοποιήθηκε.


Σταμάτης Γκάβαλης - Περιφερειακός Σύμβουλος




Απάντηση Καπελέρη σε Γκάβαλη για τις δηλώσεις του, σχετικά με το « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σταμ. Γκάβαλη, ύστερα από την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, στις 2/6/2011, με μοναδικό θέμα το « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης και τις ανακρίβειες που διατυπώθηκαν, έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα :

1. Κατ’ αρχήν, δεν μιλήσαμε για υπάρχον πόρισμα και προτάσεις της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και η οποία συνεδρίασε στις 5 Μαϊου του 2011. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε αναφορά στους σκοπούς και στόχους της ομάδας εργασίας και αναπτύχτηκαν σχετικά θέματα, με βάση την εισήγηση του προέδρου της ομάδας και αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμ. Καπελέρη , για το «καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις για παραπέρα ενέργειες ανοιχτής διαβούλευσης μετά και από την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

2. Η εισήγηση του προέδρου της ομάδας η οποία εμπεριείχε αρκετές τοποθετήσεις φορέων του αγροτικού χώρου , υπηρεσιών του πρωτογενή τομέα, επιμελητηρίων, ΟΤΑ, βουλευτών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και μεμονωμένων αγροτών, που είχαν συγκεντρωθεί μέσω της διαβούλευσης που είχε ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2011, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε και το πόρισμα της ομάδας εργασίας.


3. Για όλες τις παραπάνω διεργασίες ενημερώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας , στους οποίους παραδόθηκε και ογκώδης φάκελος με όλα τα σχετικά έγγραφα και λοιπό έντυπο υλικό , ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική προβολή διαφανειών για τη στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης – προοπτικές ανάπτυξης – προτάσεις ), και δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα μέλη να τοποθετηθούν, μεταξύ αυτών και ο κ. Γκάβαλης με ευνοϊκά σχόλια για την πρωτοβουλία μας αυτή.

4. Στο μεταξύ διάστημα πραγματοποιήθηκαν δυο εκθέσεις αγροτικού περιεχομένου (Αθήνα, Λαμία) στις οποίες συμμετείχαμε με μεγάλη επιτυχία.


5. Η παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας είχε να κάνει με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος και ειδικότερα με τα χρηματοδοτικά και άλλα μέσα υποστήριξής του σε βάθος χρόνου, ενόψει μάλιστα και της νέας ΚΑΠ μετά το 2013.


6. Η τελική επεξεργασία του κειμένου εργασίας για το «καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που θα περιέχει και όποιες άλλες απόψεις προκύψουν από τις διαβουλεύσεις, ως ενιαίο, πλέον, επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα τεθεί για ανάγνωση στην ομάδα εργασίας, η οποία θα συμπληρωθεί από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.



Ύστερα από τα παραπάνω, αντί ο αγαπητός συνάδελφος κ. Γκάβαλης να μας προσδίδει αρνητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, θα μπορούσαμε όλοι μαζί να δώσουμε μια – ρεαλιστικά – θετική προοπτική για τον τόπο μας με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπου η περιφέρειά μας , ο τόπος μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ένας εκ των οποίων είναι οι πρωτογενείς καλλιέργειες, σε μια δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου