www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σε διαδικασία διαβούλευσης θέματα θεσμικών – χωροταξικών αλλαγών ενημερώνει η Αφροδίτη Παπαθανάση



ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
Με απόλυτα ορθά , τεχνικά & επιστημονικά, τεκμηριωμένο τρόπο και με απόλυτα διάφανη διαδικασία να απαντήσουμε στις ακρότητες και στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο αναπτυξιακό μοντέλο του νομού , από την μη επίλυση θεσμικών και χωροταξικών θεμάτων ,
Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία ,
Να μην παρακάμψουμε ή αδικήσουμε τις όποιες διαδικασίες βρίσκονται κάτω από δημόσιο ή δικαστικό έλεγχο ή δημόσια κριτική , αλλά και το αντίθετο , να μην γίνουν αιτία αυτές διαδικασίες και ανησυχίες στο να μείνουμε σε απόλυτη στασιμότητα.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Από τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες εκκρεμότητες του νομού αποτελούν «θεσμικές» - χωροταξικές εκκρεμότητες.
Οι εκκρεμότητες αυτές σταδιακά δρομολογούνται και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως βασική προϋπόθεση την ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ & ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ , σε επίπεδο θεσμικών εκπροσώπων , περιφερειακής & δημοτικής αρχής , κοινωνικών & κοινωνικών εταίρων, συλλόγων και πολιτών.
Δηλαδή , όλοι μπορούν 1ον να έχουν γνώση και 2ον όλοι μπορούν – εντός συγκεκριμένων όρων και διαδικασιών (δημοτικό συμβούλιο , παράσταση σε Υπουργείο , δικτυακοί χώροι κλπ. ) να εκφράσουν θέση & άποψη.
Τα θέματα που είναι αυτήν τη στιγμή σε διαδικασία προτάσεων αλλαγών από τα Υπουργεία και τους Φορείς αφορούν :
1. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.
2. Την αναριοθέτηση της ζώνης Β και των χρήσεων γης της ζώνης Β του ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ.
3. Το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
4. Το ζήτημα της θεσμοθέτησης του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ.
5. Οι αλλαγές στο καθεστώς προστασίας & οι χρήσεις γης & οι δραστηριότητες γύρω από την λίμνη του Μόρνου .
Τα θέματα που θα έρθουν αμέσως μετά την τρέχουσα περίοδο θα αφορούν
1. Τα καθεστώτα διαχείρισης των λοιπών – εκτός Παρνασσού – περιοχών NATURA ,
2. Το Γενικό Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς,


ΕΙΔΙΚΑ για το ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Θέματα τέθηκαν – αλλά και «τακτική συμφωνίας» με κραυγαλέα ερασιτεχνικό τρόπο επιχειρήθηκε να «τεκμηριωθεί» ( & δυστυχώς είμαι απόλυτα σίγουρη θα επιχειρηθεί ξανά) , ειδικά στο θέμα της αναριοθέτησης της ζώνης Β και των χρήσεων γης της ζώνης Β του ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ .
· Από τον Μάρτιο του 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος & στη συνέχεια και το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησαν από τους Δήμους Άμφισσας , Ιτέας , Δελφών και Αράχωβας τις συντεταγμένες των ορίων & των επεκτάσεων των οικισμών .
· Εντός του 2010 μόνο ο Δήμος Άμφισσας και ο Δήμος Αράχωβας απέστειλαν τα συγκεκριμένα στοιχεία.
· ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ & ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ (ΔΔ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΙΤΕΑΣ – ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ) – γιατί έως στιγμής αυτό και μόνο έχει ζητηθεί από το Υπ. Πολιτισμού - έχει τώρα αναλάβει ο νέος Δήμος ΔΕΛΦΩΝ.
· Το υπουργείο Πολιτισμού και μόνο ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ επιστημονικής & κοινωνικής διαβούλευσης για το ζήτημα της αναριοθέτησης της ζώνης Β και των χρήσεων γης της ζώνης Β του ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ.
· Αίτημα μας είναι στην διαδικασία υποβολής προτάσεων & της επιστημονικής & κοινωνικής διαβούλευσης που θα ακολουθήσει είναι πέραν των ειδικών επιστημόνων των Υπουργείων Πολιτισμού & Περιβάλλοντος να συμμετέχουν η Περιφερειακή & Τοπική Αυτοδιοίκηση – γιατί είναι θεσμοί – το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι Οικονομικοί & Κοινωνικοί Εταίροι της Περιοχής.
· Είναι σαφές ότι η πρόταση της Αυτοδιοίκησης και κάθε Φορέα οφείλει να είναι αποτέλεσμα απόφασης ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ και όχι προσώπων και οι όποιες προτάσεις κατατεθούν θα κατατεθούν δημόσια. Δημόσιος θα είναι και ο λόγος όλων ημών – που διαφωνούμε – που συμφωνούμε και γιατί , άρα τα Δημόσια Πρόσωπα , τα Συλλογικά Όργανα και οι Φορείς ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ θα εκφέρουν και όχι παραπολιτικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου