www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η Βάσω Τσόνογλου ρώτησε για τον ΟΕΚ Θήβας και ο Βασίλης Κεγκέρογλου της απάντησε…



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λ. Κατσέλη
ΘΕΜΑ: Διατήρηση παραρτήματος ΟΕΚ στην Θήβα
Στα πλαίσια των κυβερνητικών προθέσεων αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου διέρρευσαν πληροφορίες ότι επίκεινται συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το παράρτημα ΟΕΚ Θήβας.
Η επαρχία Θήβας περιλαμβάνει τη σημαντικότερη και πολυπληθέστερη βιομηχανική ζώνη της χώρας (Οινοφύτων – Σχηματαρίου) όπου δραστηριοποιούνται περί τις 1200 επιχειρήσεις και απασχολούνται σχεδόν 30.000 εργαζόμενοι, δικαιούχοι του ΟΕΚ.
Η κατάργηση του παραρτήματος του ΟΕΚ Θήβας, πέραν της υποβαθμίσεως της ιστορικής πόλης της, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα τόσο στην περιοχή της Θήβας όσο και στους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Θήβας καθώς την αρμοδιότητα του γραφείου της υπάγονται 4 οικισμοί (3 στην πόλη της Θήβας και 1 στα Οινόφυτα).
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Α) Βάσει των άνω σοβαρών στοιχείων είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η κατάργηση του παραρτήματος του ΟΕΚ Θήβας;
Β) Υπάρχει πρόθεση, λόγω της ιδιαιτερότητας του Νομού να διατηρηθεί το παράρτημα του ΟΕΚ Θήβας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ…
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η με αριθμό 950/6-6-2011 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη διατήρηση του παραρτήματος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Θήβα.

Στην ερωτώσα Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Τσόνογλου, απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κεγκέρογλου.

Όπως τόνισε η βουλευτής η περιοχή της επαρχίας Θήβας αριθμεί πάνω από εβδομήντα πέντε χιλιάδες κατοίκους. Στην επαρχία Θηβών περιλαμβάνεται η Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου, η οποία αριθμεί, επίσης, ένα μεγάλο αριθμό πολιτών και εργαζομένων. Κατά συνέπεια οι δύο δήμοι, Θηβών και Τανάγρας, όπως λέγεται πλέον η περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου, συγκεντρώνουν εργαζόμενο πληθυσμό που υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες κατοίκους.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τέσσερις οικισμοί του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη πολιτεία έξω ακριβώς από την πόλη της Θήβας, η οποία είναι οργανωμένη με σχολεία κλπ. και η οποία πολιτεία αποτελείται περισσότερο από εργαζόμενους εργάτες, παρά από συνταξιούχους, δηλαδή από βιοποριστικές τάξεις ανθρώπων χαμηλών εισοδημάτων.
Αυτή όλη η περιοχή εξυπηρετείται από το παράρτημα του ΟΕΚ Θήβας. Η ύπαρξη, η διατήρηση και η ενίσχυση του παραρτήματος αυτού πράγματι είναι αναγκαία, απαραίτητη για την περιοχή και ανακουφίζει τα αιτήματα των πολιτών.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν και οι φήμες περί καταργήσεώς του δημιούργησαν μια αναστάτωση και σύγχυση στην πόλη των Θηβών και στην όλη περιοχή της επαρχίας Θήβας γενικότερα, που περιλαμβάνει, όπως είπαμε, και αυτές τις Βιομηχανικές Περιοχές.
Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η κυρία Τσόνογλου έθιξε ένα θέμα που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών ευρύτερα και στη συγκεκριμένη περίπτωση την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θα πρέπει να πούμε ότι ο Οργανισμός είναι αποκεντρωμένος, έχει παρουσία σε όλους τους νομούς της χώρας, ακριβώς για το λόγο ότι πρέπει να είναι κοντά στους εργαζόμενους, πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και για τον επιπλέον λόγο ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα.
Στο Νομό σας υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Ποια είναι αυτή η ιδιαιτερότητα; Ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επιχειρήσεων και εργαζομένων στην περιοχή της Θήβας λόγω της βιομηχανικής περιοχής η οποία βρίσκεται εκεί, και αυτό επιβάλλει από τα πράγματα να υπάρχει παρουσία του ΟΕΚ, αλλά και άλλων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση. Μέχρι τώρα λειτουργεί σημείο εξυπηρέτησης που υπάγεται στο γραφείο της Λειβαδιάς, προκειμένου να έχουμε αυτήν την εξυπηρέτηση για την οποία προείπα. Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση, κανένας σχεδιασμός για κατάργηση αυτού του σημείου εξυπηρέτησης και με αυτό θα ήθελα να είστε σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει από τον ΟΕΚ τέτοια απόφαση.
Όμως, θα έχω τη δυνατότητα να σας ενημερώσω στη δευτερομιλία μου για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα σε σχέση με τον Οργανισμό και με τις επερχόμενες αλλαγές, προκειμένου στα πλαίσια αυτά και εσείς να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε -και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς προσωπικά, αλλά σε όλους τους Βουλευτές, κυρίως αυτούς που είναι από την περιφέρεια- στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την ανασυγκρότηση των Οργανισμών.
Η βουλευτής στη δευτερολογία της είπε τα εξής: Θα ήθελα να κάνω μια προσέγγιση στην οποία πιστεύω και εσείς συμφωνείτε και πράγματι είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε σήμερα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Είναι γεγονός ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συμπυκνώσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με εξάλειψη αγκυλώσεων και στρεβλώσεων του παρελθόντος και βεβαίως έχουν να κάνουν με νομοθετήματα τα οποία είναι καινοτόμα, ριζοσπαστικά και προσβλέπουν στη βελτίωση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της παιδείας, της εργασίας, της ασφάλισης και βεβαίως της ανάπτυξης της υπαίθρου.
Αυτές, όμως, οι μεταρρυθμίσεις, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, όπως και εσείς έχετε διαπιστώσει, δεν αγγίζουν τον πολίτη, όταν αγγίζουμε την καθημερινότητά του και πράγματι αυτό είναι που τον ενδιαφέρει, μία τέτοια προσέγγιση, λοιπόν, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η ανάγκη του πολίτη είναι να διατηρηθεί η πολιτεία και το κράτος κοντά, όταν το χρειάζεται. Αυτό εξυπηρετεί πράγματι το Γραφείο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην πόλη μας. Όταν έξω από τη Θήβα υπάρχει ένας ολόκληρος οικισμός ο οποίος αποτελείται από δεκάδες στοίχους πολυκατοικιών, σχολείο σε πλήρη ανάπτυξη, εμπορικά καταστήματα, είναι μια μικρή πόλη ακριβώς έξω από τη Θήβα. Πρέπει να γίνει, λοιπόν, και ένας εξορθολογισμός. Με ποια έννοια;
Ο Νομός Βοιωτίας έχει δυο δυνατούς πόλους, τη Λειβαδιά και τη Θήβα. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα παντού και σε όλες τις υπηρεσίες. Ναι, μεν να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις οργανισμών ή οτιδήποτε, αλλά να εξορθολογίσουμε και τις ανάγκες -μεταξύ των οποίων βέβαια και τον εξορθολογισμό των δαπανών- των πολιτών, διότι υπάρχει η Επαρχία Θήβας, η οποία μάλιστα είναι και πολυπληθέστερη. Δεν κατηγορώ την Επαρχία Λειβαδιάς, προς Θεού! Υπάρχει όμως μια συνεχής αποδυνάμωση της πόλης της Θήβας.
Για παράδειγμα, εξαγγέλλεται ότι θα μεταφερθεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα της η ΔΟΥ στη Λειβαδιά και θα μείνει στη Θήβα ένα απλό τμήμα. Φημολογείται ότι θα καταργηθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Έγινε απόπειρα να καταργηθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Θα πρέπει, λοιπόν, αυτές τις πόλεις που είναι ισοδύναμες στους νομούς να τις κρατήσουμε και να τις ενισχύσουμε γιατί ενισχύοντας αυτές, ενισχύουμε το ζητούμενο που είναι η κοινωνική συνοχή.
Ο Υφυπουργός στο τέλος ευχαρίστησε την κυρία Τσόνογλου για την ερώτησή της και είπε ότι επειδή αναφερθήκατε στα γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με συγχωνεύσεις, θα έλεγα ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτά που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί αφορούν υπηρεσίες και οργανισμούς που μέχρι τώρα μόνο δαπανούσαν τον κόπο και τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν αφορούν υπηρεσίες εξυπηρέτησης σε όλους τους τομείς.
Ιδιαίτερα, όμως, επειδή αναφερθήκατε στους εργαζόμενους, στο ΣΕΠΕ, τον ΟΕΚ και τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, θέλω να σας πω ότι μας απασχόλησε πάρα πολύ στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ αυτό το θέμα και αναφορικά με το Νομό σας.
Έχω την πληροφόρηση ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο. Όλα αυτά λαμβάνονται υπ’ όψιν γιατί πραγματικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι από τη μια μεριά εξοικονόμηση της σπατάλης και από την άλλη καλύτερη, αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Οργανισμών.
Γι’ αυτό το λόγο, συγκεκριμένα για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης. Υπάρχει πολιτική απόφαση της συνένωσης με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, όχι της συγχώνευσης με κατάργηση αρμοδιοτήτων ή κατάργηση των Οργανισμών.
Και αυτό γιατί μιλάμε για δυο Οργανισμούς που έχουν κατ’ αρχήν ένα σοβαρό κοινωνικό πόρο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες. Δεν έχουν να κάνουν με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης πρέπει να ενισχυθεί. Γι’ αυτό η συνένωση των δυο αυτών Οργανισμών θα γίνει με διεύρυνση αρμοδιοτήτων, με διεύρυνση των δυνατοτήτων των πόρων, όπως ακριβώς αναφέρεται στο πλαίσιο, στο τεχνικό δελτίο της μελέτης που έχει δοθεί για εκπόνηση.
Επομένως, για όλη την Ελλάδα αυτό που είναι ζητούμενο είναι ένας Οργανισμός πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός, που θα μπορέσει να υλοποιήσει και άλλες πολιτικές πέρα απ’ αυτές που μέχρι σήμερα έχουμε δει να προσφέρουν πάρα πολλά στον τόπο μας και στους εργαζόμενους.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το οργανωτικό σχήμα. Ασφαλώς το κριτήριο παραμένει, δηλαδή η εγγύτητα στον εργαζόμενο και το δικαιούχο. Ασφαλώς, θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι ιδιαιτερότητες. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι σημαντικό και γι’ αυτό σας κάλεσα να παρακολουθήσετε από κοντά και το θέμα της διεργασίας μέχρι να έρθει η ρύθμιση που θα αφορά τη συγχώνευση και το θέμα της τελικής απόφασης προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.


Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου