www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην υπ’αριθμ. 17025/27-5-2011 Ερώτηση του κ. Σταϊκούρα



Ο Βουλευτής N. Φθιώτιδας της ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας-ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είχε καταθέσει στις 27/5/2011 Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με την αναγκαιότητα διαπίστευσης του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λαμίας, για τη συμβολή του με διαγνωστικά μέσα και αναλύσεις, στην ποιότητα της κτηνοτροφίας του Νομού Φθιώτιδας. Το Υπουργείο, στην απάντησή του προς τον κ. Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

Από τα διαπιστευμένα Κέντρα και Εργαστήρια που λειτουργούν, διαπιστευμένα είναι: α) το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, β) ορισμένα εργαστήρια του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, γ) έντεκα από τα δεκαπέντε Περιφερειακά Εργαστήρια.
Η διαπίστευση αφορά σε ορισμένα είδη αναλύσεων για κάθε εργαστήριο, με προοπτική επέκτασης του πεδίου διαπίστευσης και σε άλλες αναλύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Για λόγους μείωσης του λειτουργικού κόστους, έχει ξεκινήσει από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ η εξειδίκευση και ο προσανατολισμός εκάστου εργαστηρίου προς ορισμένα είδη αναλύσεων, με δυνατότητα κάλυψης μεγάλου μέρους ή και του συνόλου της χώρας.
Όσον αφορά στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λαμίας: α) λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνογνωσίας, δεν συμμετέχει σε κανένα από τα πανελλαδικά προγράμματα εξέτασης δειγμάτων (Πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων, πρόγραμμα μελιταίου κλπ). Οι νομοί Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας καλύπτονται προς το παρόν από άλλα εργαστήρια κυρίως από Αθήνα, Λάρισα και Χαλκίδα, β) στον τομέα της διαγνωστικής και παθολογίας των νοσημάτων του ζωικού κεφαλαίου, δεν απαιτείται διαπίστευση για νεκροτομές, ανατομοπαθολογικές εξετάσεις κλπ και όπου απαιτείται αποστολή παθολογικού υλικού σε διαπιστευμένο εργαστήριο προς ολοκλήρωση της διάγνωσης, αυτή κοστίζει πολύ λιγότερο από τη διατήρηση διαπιστευμένων ή μη εργαστηρίων, γ) στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λαμίας υπηρετεί ένας κτηνίατρος, ένας βοηθός εργαστηρίων, τρεις διοικητικοί και ένας εργάτης. Σε περίπτωση αύξησης των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου και εφόσον αποφασιστεί η όποια διαπίστευση, απαιτείται η ενίσχυσή του σε επιστημονικό προσωπικό και ο ενδεχόμενος εμπλουτισμός της υποδομής του σε αναλυτικά όργανα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καταλήγει στην απάντησή του λέγοντας ότι: «στον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2011, ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έγκριση, για 41 θέσεις υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού. Εφόσον εγκριθούν οι θέσεις αυτές, θα καλυφθούν τα κενά των υπαλλήλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑ&Τ (Κεντρική Υπηρεσία, ΣΥΚΕ, Εργαστήρια, Σχολές Κρέατος). Στα πλαίσια συτά, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση και των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου και του Εργαστηρίου Λαμίας. Παράλληλα, όμως επισημαίνει ότι «επιβάλλεται να καλυφθούν πρώτα ελλείψεις σε ήδη διαπιστευμένα εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στα προγράμματα του Υπουργείου, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη διαπίστευσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου