www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μύνημα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Φέτος είναι ευκαιρία να δώσουμε διαφορετική διάσταση στην 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως κατοχυρώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972. Το περιβάλλον δεν προσφέρεται πλέον για λόγια, αλλά για δράση. Το περιβάλλον είναι το μόνο πραγματικό περιουσιακό μας στοιχείο. Αυτό στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός μας. Οφείλουμε να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε αλώβητο στα παιδιά μας. Οι πόροι της γης, του αέρα και του νερού είναι αυτοί που έδωσαν στον άνθρωπο πλούτο και τη δυνατότητα να προάγει το βιοτικό και πνευματικό του επίπεδο.

Για όλα αυτά, ας επιδιώξουμε, η 5η Ιουνίου του 2011 να γίνει μία νέα αρχή. Για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλοι το περιβάλλον : η Πολιτεία, οι πολίτες, η κοινωνία. Στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Ας επιστρέψουμε στα βασικά, γιατί αυτά φοβάμαι ότι έχουμε χάσει.
Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές, η αύξηση της θερμοκρασίας και της εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η λειψυδρία, η αποδάσωση, η μόλυνση του αέρα, του εδάφους και των νερών, είναι η φωνή του πλανήτη Γη, που μας δηλώνει με τόσους πολλούς τρόπους, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αφού θα έπρεπε να έχει 250 % περισσότερους φυσικούς πόρους για τις απαιτήσεις της σημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Έχουμε απέναντί μας μια μεγάλη πρόκληση. Το περιβάλλον εξαρτάται από τις κοινές μας ενέργειες και το μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο που ενεργούμε σήμερα. Για εμάς, ως Αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα βούλησης, αλλά και ευθύνης. Η πρόκληση του περιβάλλοντος είναι υπόθεση καθημερινή. Κάθε ημέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος. Με δράση και πρωτοβουλία. Για την ποιότητα της ζωής μας, για το μέλλον του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου