www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Παράγω και εξάγω»



Του Λουκά Αν Καράντζαλη*
«Αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια, τότε θα πέφτουν κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ», εκτιμά ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δρ Μ. Γκλεζάκος.
Δυστυχώς έγιναν μόδα τα εισαγόμενα προιόντα , σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερης ποιότητας και έδιωξαν από την ελληνική αγορά πάρα πολλά ελληνικά προιόντα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε στη 36η Γ.Σ του ΣΕΒΕ, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «δεν υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το δόγμα "παράγω και εξάγω", αφού, σήμερα, ακόμη και οι πλέον εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας είναι καθαρά εισαγωγικοί.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η οικονομία της χώρας μας, έχασε την παραγωγική της ικμάδα, ατόνησε την παραγωγική της δυναμική και μετατράπηκε σε μια μεταπρατική οικονομία. Οι εισαγωγές υποκατέστησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ελληνικά προιόντα, ακόμη και στην γεωργική παραγωγή. Οι εξαγωγές μας αντιπροσωπεύουν μόλις το 8% του ΑΕΠ, το μικρότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της Ευρώπης και αν αναλογιστούμε ότι στην Ολλανδία το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 80% , τότε βλέπουμε το πρόβλημα που έχει η χώρα μας.
Πρέπει λοιπόν να δράσουμε ως χώρα και ως άτομα, άμεσα, για να ξανακερδίσουμε τα χαμένα. Θα πρέπει να ξαναδούμε πολλά πράγματα εξ αρχής, σε νέες βάσεις και με νέες λογικές να ξαναπροσεγγίσουμε τη νέα πραγματικότητα.
Ας ξανασχεδιάσουν οι επιχειρήσεις την λειτουργία τους στην παραγωγή ανταγωνιστικών αγαθών, οι οποίες θα ξανακατακτήσουν το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν νέους δρόμους , στις ξένες αγορές. Παράγω ανταγωνιστικά αγαθά σημαίνει παράγω ποιοτικά προιόντα, ελκυστικά στη συσκευασία τους, τα οποία τα έχω προβάλλει με σύγχρονες μεθόδους marketing, και βέβαια με ελκυστικές τιμές που αντιστοιχίζονται στην ποιότητα των προιόντων αυτών.
Ας ξανασχεδιάσουμε λοιπόν την οικονομία της χώρας μας, στηριζόμενοι στην «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και την ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» , την «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», ας ενσωματώσουμε στη παραγωγική διαδικασία την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, την ΕΡΕΥΝΑ και την ΓΝΩΣΗ.
Ας αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, θα βελτιώσουν την ρευστότητά των και θα τους βοηθήσουν για να κάνουν μια νέα αρχή.
ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ.






* Ο Λουκάς Αν Καράντζαλης είναι Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου