www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

H Άννα Διαμαντοπούλου υποβαθμίζει περαιτέρω την διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο



Λιβαδειά, 09.06.2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ 2ης ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Μετά τη δραματική μείωση των δαπανών για την παιδεία, την κατάργηση-συγχώνευση χιλιάδων σχολείων, την κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας, το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, την τραγική μείωση των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, την πρόσφατη απόφαση για το κλείσιμο ολοήμερων δημοτικών σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη και αιφνιδιαστική απόφαση (Αρ. Πρ. 62780/Γ2/02-06-2011) που υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, υποβαθμίζει περαιτέρω την διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο. Έχει προηγηθεί ανάλογη υποβάθμισή τους σε Δημοτικό και Λύκειο.
Συγκεκριμένα:
α) Χάνεται το δικαίωμα επιλογής που ως τώρα είχαν τα παιδιά για τη Β΄ ξένη γλώσσα καθώς σε κάθε σχολείο θα διδάσκεται μόνο μία.
β) Πολλά παιδιά θ’ αναγκαστούν ή ν’ αλλάξουν σχολείο προκειμένου να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν ή ν’ απαλλαγούν εντελώς από το μάθημα, με ό,τι συνεπάγεται παιδαγωγικά και η μία και η άλλη επιλογή.
γ) Η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Γυμνάσιο θα επιφέρει ανισορροπίες μεταξύ των σχολείων με πολλά σχολεία να κινδυνεύουν να μειωθεί κατά πολύ το μαθητικό δυναμικό τους.
δ) Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να διαφοροποιούνται τα σχολεία και τα αναλυτικά προγράμματα με βάση την ξένη γλώσσα
ε) Η εκμάθηση και η διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα
στ) Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος- πιστοποίησης Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή.
ζ) Πολλοί συνάδελφοι Β΄ ξένης γλώσσας θα μείνουν χωρίς οργανική θέση και είναι πιθανό η Διοίκηση να τους μετακινεί σε επίπεδο Περιφέρειας ή και εκτός Περιφέρειας για να εργαστούν. Για να μην πάμε στο χειρότερο σενάριο της μετάταξης μέσω αξιολόγησης που μπορεί να σημαίνει και απόλυση.
η) Πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση της Ιταλικής και Ισπανικής μιας και πανελλαδικά οι οργανικές θέσεις Ιταλικής είναι ελάχιστες και Ισπανικής μηδενικές. Άρα, εκατοντάδες συνάδελφοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι αυτών των ειδικοτήτων θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης.
θ)Επιδεινώνεται περαιτέρω το εργασιακό καθεστώς των Αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου μιας και καταργούνται μαζικά θέσεις εργασίας.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση αυτής της απαράδεκτης και αντιπαιδαγωγικής απόφασης και να ισχύσει η παράλληλη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικά-Γερμανικά-Ιταλικά-Ισπανικά).
Προτείνουμε στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να αποφασίσει άμεσα- εκτός των άλλων –την μη επίδοση βαθμολογίας σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Χρήστος Δαμιανίδης
H Γενική Γραμματέας Χριστίνα Ρηγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου