www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες για την κατανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα



Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ χαιρετίζει την θέσπιση κριτηρίων και την δημοσιοποίηση της πρότασης κατανομής του εθνικού αποθέματος και του άρθρου 68 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντικαθιστώντας την αδιαφάνεια της κατανομής των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα τα προηγούμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά όμως δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στη μοριοδότηση σύμφωνα με την ηλικία. Η ΠΕΝΑ πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν στην κατανομή τρεις κατηγορίες ακόμα, χωρίς να αλλάξει η βάση, και συγκεκριμένα: 10 μόρια για ηλικία μέχρι 40 ετών, 6 μόρια μέχρι 65 ετών και 3 μόρια για άνω των 65 ετών. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει η υποστήριξη στους Νέους Αγρότες έμπρακτα, και όχι μόνο μέσω των ανακοινώσεων, καθώς επίσης θα βάλει στη διαδικασία και νέους αγρότες προηγούμενων μέτρων που για διαφόρους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν δικαιώματα.
Η ΠΕΝΑ προβληματίζεται και για κοινωνικά κριτήρια μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη το ύψος των εισοδημάτων (με ενίσχυση μικρών και νέων καλλιεργητών) , ή ακόμα και η ενεργός εργασιακή κατάσταση.
Η ΠΕΝΑ αναζητά επειγόντως πληροφορίες για τα παρακάτω:
1) Γιατί οι δικαιούχοι αποκλείονται από το εθνικό απόθεμα αν δικαιούνται από το άρθρο 68 και αντίστροφα και
2) Γιατί ο μέγιστος αριθμός δικαιωμάτων είναι μόνο 6.
3) Πόσο σύντομα θα μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δημοσιοποιήσει τα γενικά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό όσων είναι Νέοι Αγρότες ενταγμένοι στα προγράμματα ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών από το 2005 έως και το 2009 και είναι δικαιούχοι της διανομής δικαιωμάτων,
πόσοι αγρότες με ηλικία 18 έως 40 ετών είναι δικαιούχοι,
πόσοι αγρότες από ηλικία 41 έως 65 ετών είναι δικαιούχοι και
πόσοι άνω των 66 ετών και με ποιο μέσω αριθμό δικαιωμάτων.
Πόσοι Νέοι Αγρότες με ηλικία 18 έως 40 ετών είναι απορριπτόμενοι και για ποιους λόγους σε αναλυτικές λίστες.
Η ΠΕΝΑ επισημαίνει ότι ως θεσμικός φορέας (Νόμος 3147/2003, άρθρο 20) περίμενε ότι θα μετείχε στην διαδικασία πριν την διαμόρφωση τους. Η περίεργη αλαζονεία των υπαλλήλων δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και η έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης ίσως πυροδοτήσει ισχυρή απαξίωση δομών και θεσμών.
Η εμφανής αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να συνταχθεί με την πολιτική βούληση, όπως εκφράζεται δημόσια με δηλώσεις και σε δημόσιες εκδηλώσεις, δείχνει μια περίεργη αυτονόμηση των δημόσιων λειτουργών, ενώ δεν δίνει στοιχεία επαρκούς συντονισμού λόγων-δηλώσεων και πράξεων, με μοναδικά «θύματα» τους πολίτες και στην προκειμένη περίπτωση τους αγρότες και μάλιστα τους Νέους Αγρότες.
«Έχω ξαναπεί ότι είστε το μέλλον της πατρίδας μας. Αν διεκδικήσετε αυτό που σας αναλογεί και σας αξίζει, αν αναζητήσετε την πρωτοπορία και χαράξετε νέους δρόμους συνεργασίας, θα μας κάνετε όλους περισσότερο αισιόδοξους. Κ. Παπούλιας, Πρόεδρος Δημοκρατίας, 13/5/2011».
Οι Νέοι Αγρότες είναι το μέλλον της πατρίδας. Μόνο που φαίνεται σαν να θέλουν κάποιοι να τους το κλέψουν, χωρίς να τους αποδίδουν αυτό που τους αναλογεί και αυτό που αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου