www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Οι θέσεις της Βάσως Τσόνογλου στή σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΣτο περιφερειακό συμβούλιο Στ. Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία σήμερα 2/6/11 παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο. Κ. Σκανδαλίδη με θέμα «Το καλάθι της Στ. Ελλάδας» έκανε παρέμβαση η Β. Τσόνογλου-Βυλλιώτη, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Ν. Βοιωτίας.
Υπουργέ μου,
Κι εγώ με την σειρά μου σας καλωσορίζω και εκτιμώ ότι μία τέτοια είναι σημαντική ιδιαίτερα σήμερα που το παρόν αγροτικό εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται.

Στη σημερινή συγκυρία, η χώρα μας κλυδωνίζεται βίαια από μια πρωτόγνωρη, πολυεπίπεδη και βαθύτατη κρίση γι΄αυτό επείγουσα όσο ποτέ είναι η ανάγκη να εγκαταληφθεί το μέχρι τούδε στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να υιοθετήσουμε από κοινού κυβέρνηση, φορείς, κοινωνικοί εταίροι και πολίτες ένα νέο βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα, που εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναδόμηση της εμπιστοσύνης του αγρότη στο μέλλον και την προοπτική μιας οικονομίας, που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, με ανάδειξη αλλά και την αξιοποίηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών της πλεονεκτημάτων.

Αξίωση και των αγροτών της Βοιωτίας είναι:

1) Η άμεση εφαρμογή του μητρώου αγροτών και εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
2) Η αναμόρφωση και βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και των διαδικασιών του.
3) Η προστασία του αγροτικού εισοδήματος όχι μόνο στα θεσμικά όργανα και στην Ε.Ε και στον ΠΟΕ αλλά και η μετά το 2013 εποχή.
4) Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, για τον αποκλεισμό των ελληνικοποιήσεων.
5) Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα.
6) Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, που θα τεθούν στην εξυπηρέτηση των αγροτών.
7) Καθορισμός των χρήσεων γής (γεωργική, χορτολιβαδικές, βοσκότοποι)
8) Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και κοινωνική πρόνοια και προστασία.
9) Αύξηση της βασικής σύνταξης.

Επιπλέον, οι Βοιωτοί αγρότες αξιώνουν:

- Την ουσιαστική ρύθμιση των δανείων των γεωργών και των κτηνοτρόφων.
- Την αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 7% στο 11%, κυρίως στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- Την αύξηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου.
- Την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας.
- Την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στον αγροτικό τομέα.
- Την ανάπτυξη και εξυγίανση της αγοράς του κρέατος και του γάλακτος.
- Την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων.
- Τη μείωση του κόστους ζωοτροφών.
- Τη μείωση της γραφειοκρατίας.
- Την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων.
- Τη διαφάνεια στη διανομή των δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος.
- Την καλύτερη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υποστήριξης.

Ιεραρχικά δε, προτάσσουν την αναμόρφωση του Οργανισμού Κωπαΐδας και προφανέστατα τη βελτίωση του κωπαϊδικού πεδίου.

Για την περιοχή της Κωπαΐδας τα τελευταία 50 χρόνια έχει εκπονηθεί μεγάλος αριθμός υδρολογικών και υδρογεωλογικών ερευνών αλλά δυστυχώς καμία έως τώρα δεν εφαρμόστηκε, γεγονός λυπηρό καθώς η Κωπαΐδα αποτελεί «περιβόλι της Αττικής».

Σήμερα τα έργα υποδομής στον κάμπο της Κωπαΐδας και σε μία έκταση ενδεικτικά 330.000 στρεμμάτων είναι χειρότερα από αυτά που υπήρχαν μετά την αποξήρανση της λίμνης, ενώ μέχρι σήμερα τόσο τα αρδευτικά κανάλια όσο και οι αγροτικοί δρόμοι είναι χωμάτινοι.

Είναι καιρός λοιπόν οι αγρότες να ανακουφιστούν και αυτό μπορεί να συμβεί αν ληφθούν μέτρα άμεσα και αν προγραμματιστούν έργα για την άρδευση περίπου 450.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Κωπαΐδας, της Θήβας και της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, χωρίς μεγάλο κόστος, εφόσον παράλληλα ληφθούν και τα αναγκαία οργανωτικά θέματα όπως π.χ:

1) H δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του Νομού Βοιωτίας που θα υποστηρίξει την συντήρηση των δικτύων και το κόστος άρδευσης στην αυτοχρηματοδότησή του.
2) Η στελέχωση του φορέα με κατάλληλο προσωπικό κι εξοπλισμό αλλά και με παράλληλη τακτοποίηση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων στον Οργανισμό Κωπαΐδας.
3) Η νομοθετημένη εξασφάλιση είσπραξης των οφειλών, με διαδικασία ρύθμισης των οφειλών.
4) Η μηχανογραφική υποστήριξη του φορέα.
5) Η δημιουργία μόνιμης υπηρεσίας ελέγχου της ποιότητας του νερού της γεωργικής ρύπανσης και προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής κι εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών.
6) Ανταποδοτικό τέλος από την ΕΥΔΑΠ στον φορέα για την χρήση νερού ύδρευσης.
7) Ενίσχυση και χωρίς άδεια κατασκευή μικρών δεξαμενών αποθήκευσης νερού από τους αγρότες.
8) Η δημιουργία περιφερειακής λαχαναγοράς καθώς μεγάλο μέρος των κηπευτικών που διοχετεύεται στην Αθήνα προέρχεται από το Νομό Βοιωτίας.
9) Η χρηματοδότηση των αγροτών με απλές διαδικασίες προς αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων με στάγδην άρδευσης με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση νερού πάνω από 60% και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τελευταίως η Βοιωτία και ιδίως η επαρχία Θήβας δέχεται έναν έντονο πόλεμο λάσπης κατά της ποιότητας των προϊόντων της.

Δεν θέλω να πιστέψω τις φήμες ότι πίσω από αυτό οχυρώνεται συντονισμός συμφερόντων.

Επιβάλλεται όμως επαγρύπνηση, ιδίως από την πλευρά του Υπουργείου σας και επίσπευση των διαδικασιών που εξήγγειλε ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας ώστε όχι μόνο οι συκοφάντες να αποστομώνονται αλλά και να διαψεύδονται επίσημα και να ζητείται η δίωξη όσων διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες γύρω από τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις εύχομαι οι προσπάθειες του υπουργείου σας για την ανάδειξη των προϊόντων του Ν. Βοιωτίας και της περιφέρειας Στ.Ελλάδας από κοινού με τις εμπλεκόμενους φορείς να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος, σας επισημαίνω ότι βρίσκονται σήμερα εδώ φορείς της Βοιωτίας και για την ανάδειξη των κτηνοτροφικών προϊόντων, των τυροκομικών και των κηπευτικών και των λοιπών προϊόντων της βοιωτικής γης.

Η ευλογημένη αυτή γή περιλαμβάνει την Κωπαΐδα, τον Θηβαϊκό κάμπο, τον κάμπο των Βαγίων, τον Παρνασσό, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα. Παράγει όχι μόνο λάδι και βαμβάκι αλλά και πληθώρα προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης κηπευτικά προϊόντα, όσπρια, κτηνοτροφικά προϊόντα π.χ. την φέτα Πλαταιών, την φορμαέλα Παρνασσού, μεγάλη ποικιλία αλιευτικών από τον Κορινθιακό και το Ν. Ευβοϊκό κόλπο, παράγει το κατσικάκι Π.Ο.Π Παρνασσού, τοπικούς οίνους όπως της Άσκρης Θηβών κλπ. Όλα προϊόντα αρίστης ποιότητας!

Θα πρέπει λοιπόν το Υπουργείο σας στη σχεδιαζόμενη πολιτική του να τα λάβει σοβαρά υπόψη και να τα αξιολογήσει ανάλογα, ώστε να περιληφθούν στο καλάθι της νοικοκυράς!!!

Δεν είναι μόνο επιθυμία δική μου αλλά και των αγροτών και των φορέων της Βοιωτίας.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου