www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Καρπενήσι, Λαμία και Σκύρος συμμετέχουν απ` όλη τη Στερεά στις εκ δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!




Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και με την υποστήριξη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 13 Περιφέρειες, 73 Δήμους και 60 φορείς ανά την Ελλάδα προγραμματίζουν πάνω από 100 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου. Στην Περιφέρειά μας, εντούτοις, μόνο οι Δήμοι Καρπενησίου, Λαμιέων και Σκύρου έχουν ανακοινώνει προγραμματισμένες δράσεις με αφορμή τον παγκόσμιο αυτό εορτασμό, όπου όλοι μαζί - ομάδες πολιτών, οικογένειες, ΜΚΟ, δήμοι, περιφέρειες - καθαρίζουμε δάση, παραλίες, πάρκα, πλατείες, δρόμους, γειτονιές.

«Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, που έχει εξασφαλίσει ανέσεις και ευκολίες στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου στον αναπτυγμένο κόσμο, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο της αποξένωσής του από τη φύση, ηοποία οδηγεί σε πρωτοφανή καταστροφική συμπεριφορά απέναντί της.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές
ισορροπίες του πλανήτη, η σημασία της «Παγκόσμιας Ημέρας του
Περιβάλλοντος» χρειάζεται να μνημονεύεται κάθε μέρα. Η σχέση μας με το
περιβάλλον δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα κοινωνικό ή πολιτιστικό που
αντιμετωπίζεται περιστασιακά είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό» αναφέρει στο σχετικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια του
παιδιού στο σχολείο, η λήψη αποφάσεων και μέτρων ουσιαστικών που θα
κάνουν τη ζωή στα αστικά κέντρα πιο ανθρώπινη, προσφέροντας
περισσότερους χώρους πρασίνου και διαχειρίζοντας αποτελεσματικά τους
ρύπους, η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η άνευ εξαιρέσεων
εφαρμογή των νόμων για τους παραβάτες καθώς και η αξιοποίηση
εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αποτελούν μερικές από τις βασικές ρήτρες
που οφείλουμε να υιοθετήσουμε στο συμβόλαιό μας με το περιβάλλον.
Έχουμε ήδη αργήσει πολύ» τονίζει. Και καταλήγει: «Ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μπορεί να επιφέρει την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση, αν δοθεί έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις καταναλωτικές κοινωνίες που προβάλλουν τον ατομισμό ως το μοναδικό πρότυπο συμπεριφοράς. Σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε πριν φροντίσει η ίδια η φύση να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά πόσο άσχημα εκδικείται» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου