www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

SOS εκπέμπει η Παπαθανάση για την «Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων φυλακών Μαλανδρίνου)»



Με αφορμή την διαμαρτυρία του πρώην αναδόχου "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ" για το έργο «Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων φυλακών Μαλανδρίνου)» η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση απέστειλε σχετική με το ζήτημα επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την οποία:

Παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό για την εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος. Ειδικότερα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι έργο του ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, εντάχθηκε στα τέλη του 2003, δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2005 και υπογράφηκε η σύμβαση για 8.700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή το εν λόγω έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως στις 31.05.2008.

Σήμερα, επτά ολόκληρα χρόνια μετά, το έργο έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί και η μόνη παρέμβαση – λόγω επικινδυνότητας – ήταν κατά το 2010 , με την προσωρινή αποκατάσταση της οδού μεταξύ Βουνιχώρας – Αγ. Ευθυμίας.
Τα προηγούμενα χρόνια οι κυρίως υπεύθυνοι απλά παρακολουθούσαν με αδράνεια την στασιμότητα του έργου.

Στη συνέχεια η Βουλευτής ενημερώνει τον Υπουργό κ. Δ. Ρέππα και τον Υφυπουργό κ. Γ. Μαγκριώτη, για τα γνωστά σε όλους πλέον αποτελέσματα τα οποία είχε και συνεχίζει να έχει η εγκατάλειψη του έργου από την ανάδοχο εταιρεία, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

1ον Να χαθούν οι πόροι από το Γ ΚΠΣ και πολύτιμος χρόνος ,
2ον Να ταλαιπωρούνται για χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ,
3ον Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη του έργου από την ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, να έχει γίνει μόνο η προσωρινή αποκατάσταση – με εθνικούς πόρους, εκτός της δικής τους εργολαβίας – ενός τμήματος 4 περίπου χιλιομέτρων μεταξύ δύο χωριών, της Αγ. Ευθυμίας και της Βουνιχώρας ,
4ον Να έχουν σημειωθεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας ,
5ον Να έχει στερηθεί η Στερεά Ελλάδα και η Φωκίδα ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο και
6ον Να δεσμεύουμε εκ νέου πόρους για το έργο στο ΕΣΠΑ – στερώντας τους πόρους αυτούς από άλλο έργο ή πρόγραμμα.

Το έργο έχει ενταχθεί εκ νέου στο ΕΣΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και έχει οριστεί ως νέα ημερομηνία δημοπράτησης η 5η Μαΐου 2011.

Η εταιρεία ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ τη στιγμή αυτή, επί της ουσίας ζητά να της επιστραφούν οι εγγυητικές της. Κατέθεσε προδικαστική αγωγή ενώ έστειλε και σχετική επιστολή σε εργοληπτικές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μη συμμετέχουν στη διαδικασία δημοπρασίας που έχει οριστεί για τις 5 Μαΐου 2011, στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Ήδη η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει επί της ουσίας απαντήσει στις αιτιάσεις της προδικαστικής αγωγής της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΑΤΕ .

Τέλος, η Βουλευτής, τονίζοντας ότι το εν λόγω έργο αποτελεί όχι μόνο αναπτυξιακό έργο ουσιώδους σημασίας για το νομό Φωκίδας αλλά και βασική προϋπόθεση για τη σύνδεση των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών με κεντρικό άξονα, κλείνει την επιστολή της ζητώντας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να εξετάσουν το ζήτημα και να αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου:

1. Να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου την προκαθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 5ης Μαΐου 2011.
2. Να ολοκληρωθεί το έργο.
3. Να ελεγχθούν και να τακτοποιηθούν όλες οι πιθανές διοικητικές και οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς και της εταιρείας ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ.
4. Να αποδοθούν οι οικονομικές και διοικητικές ευθύνες σε όσους στερούν από τη Φωκίδα επί χρόνια το συγκεκριμένο έργο , έργο δημοσίου συμφέροντος.


Ανάλογη επιστολή η Βουλευτής απέστειλε και στις Εργοληπτικές Οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου