www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ποια θα είναι η τύχη της 4ης απόπειρας νομιμοποίησης των παράνομου λιμανιού στη Θίσβη ;



Συνεχίζεται το σίριαλ των επανεξετάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Σωληνουργεία Κορίνθου στον όρμο Νούσας στη Θίσβη Βοιωτίας. Για τέταρτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία 3 χρόνια και χωρίς κανένα νέο στοιχείο, επανεξετάζεται άλλη μια αίτηση θεραπείας της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ. Α.Ε.
Για τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχει σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων από το ΚΑΣ και υπουργικές αποφάσεις, που ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψη.Συγκεκριμένα ήδη από το 1988, με δύο αποφάσεις της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, διαπιστωνόταν η ύπαρξη ενάλιων αρχαιοτήτων και απαγορευόταν οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Οι αποφάσεις αυτές αγνοήθηκαν, κατασκευάστηκε κρηπίδωμα με εκατοντάδες χιλιάδες τόνους μπετόν και έγιναν επιχώσεις.
Είκοσι χρόνια μετά, το 2008 και όταν οι τοπικές αντιδράσεις για την λειτουργία της ΒΙΠΕ και του παράνομου λιμανιού είχαν πάρει διαστάσεις, απορρίφθηκε με απόφαση του τότε υπουργού πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, το αίτημα της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. για τη νομιμοποίηση του επίμαχου τμήματος (κρηπίδωμα Β) των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων στον Όρμο Νούσας. Ανάλογη τύχη είχε και νέο αίτημα το 2009, που αυτή τη φορά απορρίφθηκε από τον Α. Σαμαρά. Η υπόθεση επανήλθε τον Ιούλιο 2010 για να απορριφθεί εκ νέου από το ΚΑΣ. Επειδή είναι μάλλον απίθανο μετά από τόσα χρόνια και τόσες αποφάσεις να υπάρχει οποιοδήποτε ουσιαστικό επιχείρημα ή στοιχείο.
Επειδή ούτε το κρηπίδωμα άλλαξε θέση, ούτε ασφαλώς οι ενάλιες αρχαιότητες. Επειδή παρακολουθούμε με αγανάκτηση και κατάπληξη τις διαρκείς και άοκνες προσπάθειες της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. να ανατρέψει τις αρνητικές αποφάσεις και την ολιγωρία της Πολιτείας για την εφαρμογή τους.
Επειδή η νομιμοποίηση του λιμανιού θα διευκολύνει την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αρκετών βαριών ρυπογόνων βιομηχανιών και θα πολλαπλασιάσει τη χρήση του με σοβαρή επιβάρυνση του Κορινθιακού.
Καλούμε σε παράσταση στο ΚΑΣ την Τρίτη 3 Μαΐου 2011, στις 3 μ.μ.,Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου