www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Παύλο Μπακογιάννη


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη (26 Σεπτεμβρίου 1989) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Γιώργου Πετρίτση, παραγωγής 2008.


Το επεισόδιο παρουσιάζει την πορεία και το έργο του δημοσιογράφου και πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη μέσα από συνεντεύξεις συγγενικών προσώπων και συνεργατών του και πλούσιο αρχειακό υλικό, διατρέχοντας την πορεία του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
Με αναφορές στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Βελωτά Ευρυτανίας, στα νεανικά του χρόνια και τις σπουδές του, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την αντιστασιακή δράση του την περίοδο της δικτατορίας στο Μόναχο, όπου διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Παρουσιάζει τη δραστηριότητά του τη δεκαετία του 1980, αρχικά στο χώρο της δημοσιογραφίας, με την έκδοση και διεύθυνση του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ», και στη συνέχεια στο πεδίο της ενεργού πολιτικής δράσης, από τη θέση του συμβούλου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την εκλογή του το 1989 ως βουλευτή Ευρυτανίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο προσωπικό ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας και την κατάρτιση σχεδίου αναπτυξιακού προγράμματος για τον νομό. Παράλληλα, η εκπομπή εστιάζει στις πολιτικές αντιλήψεις και ιδέες του Παύλου Μπακογιάννη, στη συμβολή του στη δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας το 1989, καθώς και στο ρόλο του στην πολιτική συναίνεσης και εθνικής συμφιλίωσης, με την εισήγηση στη Βουλή του νομοσχεδίου περί άρσης των συνεπειών του Εμφυλίου. Για την προσωπικότητα, το έργο και την πολιτική σκέψη του Παύλου Μπακογιάννη μιλούν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κακουλίδης, ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο πατέρας του Παύλου Μπακογιάννη, Κωνσταντίνος και ο δήμαρχος Προυσού Αθανάσιος Φέγγος. Τα παιδιά του Κώστας και Αλεξία μεταφέρουν τα δικά τους βιώματα για την απώλεια του πατέρα τους και αφηγούνται μνήμες από τη ζωή μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου