www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Το πράσινο σκουλήκι «κατασπαράζει» το εισόδημα των Βοιωτών Αγροτών


Αυστηρή επιστολή Καπελέρη στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ – Παρέμβαση Γιαννάκη και ΕΑΣ Λιβαδειάς για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων!

Σύσκεψη, με θέμα τις ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (κ.κ. Μουλκιώτη, Μπακομήτρο, Ζιώγα) και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμάτη Καπελέρ, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά, καθώς η κατάσταση που καταγράφεται από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι απελπιστική!

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σταύρος Τσελάς, και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας κ. Μυλωνάς Νικόλαος.

Όπως επισημάνθηκε στην σύσκεψη, η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών στη Βοιωτία από το πράσινο σκουλήκι, ύστερα και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τους ελέγχους στις παγίδες που έχουν εγκαταστήσει οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε εφαρμογή σχετικού προγράμματος του ΥπΑΑΤ, στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από επιτόπιους ελέγχους για την ύπαρξη πράσινου σκουληκιού, είναι εκτεταμένη .

«Η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι είναι εκτεταμένη» επισημαίνει αυστηρά προς το ΥΠΑΑΤ ο Στ. Καπελέρης


Η ζημιά αναμένεται να πλήξει καίρια και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εισόδημα των βαμβακοκαλλιεργητών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και για το λόγο αυτό στάλθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Καπελέρη επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (ΠΣΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ)για την ιδιαιτερότητα της εν λόγω κρίσιμης περίστασης, για την οποία προέχει η ανακούφιση των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών και η ενίσχυση τους. Η επιστολή του Αντιπερειφερειάρχη κ. Σταμάτη Καπελέρη έχει ως ακολούθως :

Θέμα: «Προβλήματα σε φυτείες βάμβακος της Περιφέρειας λόγω προσβολών από το πράσινο σκουλήκι» .

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι παρόλο που οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του Υπουργείου σας, προχώρησαν έγκαιρα τόσο στην εγκατάσταση παγίδων για την παρακολούθηση των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού όσο και στην ενημέρωση των παραγωγών για ψεκασμούς, δυστυχώς οι ζημίες στις βαμβακοφυτείες δεν καταστεί δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκτεταμένη προσβολή στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας στην εξέλιξη και εξάπλωση των εντόμων συνετέλεσαν ιδιαίτερα οι όψιμες έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2011.

Κύριε Υπουργέ

Εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, οι παραγωγοί βαμβακιού θα βρεθούν σε αρκετά δύσκολη οικονομική θέση, γεγονός που θα πρέπει να δείτε με ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενεργοποιήσετε τις διαδικασίες για την υπαγωγή των περιοχών της περιφέρειάς μας που ζημιώθηκαν, σε προγράμματα αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ καθόσον όπως κι εσείς γνωρίζετε οι ζημιές στην παραγωγή του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης παρακαλούμε να ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια για τους βαμβακοπαραγωγούς που δεν θα καλύψουν το προβλεπόμενο όριο ελάχιστης παραγωγής που είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στα κατά τόπους εκκοκκιστήρια, προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης που προβλέπεται για το βαμβάκι.

Με ιδιαίτερη τιμή

Σταμάτης Καπελέρης Αντιπεριφερειάρχης


Κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ζητά ο Μιχάλης Γιαννάκης


Επίσπευση των ελέγχων από τον ΕΛΓΑ και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από το πράσινο σκουλήκι 3ης γενιάς που πλήττει τις περιοχές της Λιβαδειάς και του Ορχομενού ζητά ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κος Μιχάλης Γιαννάκης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκης επισημαίνει ότι η εμφάνιση της 3ης γενιάς πράσινου σκουληκιού προκαλεί πρόσθετο κόστος στους Βοιωτούς αγρότες, το οποίο αδυνατούν να επωμιστούν, αφού -ακόμα σήμερα- δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς και κατηγορεί τον Υπουργό για αβελτηρία στην καταβολή των αποζημιώσεων του 2010 που θα ολοκληρωθεί σχεδόν δύο χρόνια μετά τις ζημιές.

Ταυτόχρονα, ο Μιχάλης Γιαννάκης καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες των ελέγχων από τον ΕΛΓΑ, να σχηματοποιήσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φετινών αποζημιώσεων και να ενημερώσει τους αγρότες για τους τρόπους πρόληψης από το πράσινο σκουλήκι.

Τίτλος:

Η ΕΑΣ Λιβαδειάς καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς σε επαγρύπνηση


Η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών στη Βοιωτία από το πράσινο σκουλήκι, όπως διαπιστώνεται και από το Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, είναι εκτεταμένη. Σύμφωνα με αυτό παρατηρείται ανοδική τάση του αριθμού ακμαίων του πράσινου σκουληκιού 3ης γενιάς στις φερομονικές παγίδες, αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Λιβαδειάς που υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ανέστης.
Η εμφάνιση της 3ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού είναι η πιο καταστρεπτική γιατί αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς και συμπίπτει με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των καρποφόρων οργάνων του φυτού ώστε να μην υπάρχει χρόνος για την ανπλήρωσή τους.
Συστήνεται στους καλλιεργητές να ελέγχουν ανά 2-3 ημέρες τις καλλιέργειές τους και τόταν διαπιστώνουν 5 ή περισσότερα σκουλήκια στα 100 φυτά (καλύπτοντας όλη την έκταση) να επεμβαίνουν με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πραγματοποίηση του ελέγχου αυτού, να απευθύνονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στα κατά τόπους γραφεία Αγροτικής Οικονομίας (Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου).
Η καταστροφή αναμένεται να πλήξει καίρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εισόδημα των βαμβακοκαλλιεργητών, τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής του προηγούμενου έτους.
Η ΕΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ απεθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μεριμνήσουν για την άμεση απόδοση της αποζημίωσης του παρελθόντος έτους στους βαμβακοκαλλιεργητές της Βοιωτίας που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την καταμέτρηση των ζημιών και την απόδοση των αντίστοιχων αποζημιώσεων, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίσταση στην οποία προέχει η ανακούφιση των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών και η ενίσχυση του ήδη μειωμένου από πέρσι οικογενειακού τους εισοδήματος, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΑΣ Λιβαδειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου