www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Η Νέα Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατροφική ασφάλεια ως αναπτυξιακή πολιτική»: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Κατ. Μπατζελή



Η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι το βιβλίο της «Η Νέα Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατροφική ασφάλεια ως αναπτυξιακή πολιτική» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Το βιβλίο προλόγισαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο πρ. Επίτροπος της Ε.Ε για το Περιβάλλον και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Σταύρος Δήμας και ο Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ Αττικής Μάκης Βορίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Σωτήρης Ντάλης, Διεθνολόγος και Διευθυντής της σειράς «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση.


Η κ. Μπατζελή στην αρχή της ομιλίας της τόνισε ότι σήμερα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, ευρωπαϊκή και διεθνή. Μια κρίση που δεν έχει «ταίρι». Σήμερα είμαστε στα πρόθυρα των μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Πιθανά που προκύπτει λόγω της κρίσιμης συγκυρίας. Προσεγγίζουμε τις συμφωνίες οι οποίες πολλές φορές είναι ορόσημο για τη χώρα μας και την Ευρώπη μόνο από τους τίτλους και τις ημερομηνίες. Αγνοούμε σε μεγάλο βαθμό ή δεν είμαστε πληροφορημένοι για το περιεχόμενό τους και τη σκοπιμότητά τους. Δηλαδή για εμάς τους Έλληνες η συμφωνία της 25ης Μαρτίου συνδυάστηκε με το Μνημόνιο, ενώ η 21η Ιουλίου με το Μεσοπρόθεσμο. Στην ουσία σηματοδοτούν και οι δύο το νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο της νέας οικονομικής και θεσμικής διακυβέρνησης της Ε.Ε, του συντονισμού των δημοσίων οικονομικών, των πολιτικών απασχόλησης, των ασφαλιστικών συστημάτων, των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών ανάπτυξης. Συμφωνίες οι οποίες προκύπτουν από μία διαφορετική διαδικασία από ό,τι μέχρι σήμερα. Με ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του οικονομικού διευθυντηρίου. Σε καμία περίπτωση οι αναπτυξιακές πολιτικές που χρηματοδοτούνται μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν πρέπει να τεθούν σε δεύτερη μοίρα έναντι της ισχυροποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτεί ελλείμματα και χρέη. Η ανάπτυξη της Ευρώπης και της χώρας μας δεν είναι σκόπιμο να θυσιασθεί εις βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους.

Ενόψει της νέας οικονομικής και θεσμικής διακυβέρνησης της Ε.Ε και των δημοσιονομικών προοπτικών 2014-2020 η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για περιορισμό του δημοκρατικού ελλείμματος, για προώθηση σημαντικών νέων μηχανισμών και χρηματοπιστωτικών εργαλείων, νέων ιδίων πόρων που θα στηρίζουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως το ευρωομόλογο, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, οι οικολογικοί φόροι. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλάζοντας νοοτροπίες, αλλά και μηχανισμούς που τη στηρίζουν είναι σκόπιμο να καλύψει πλέον ζητήματα απασχόλησης, εισοδηματικής σύγκλισης, προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα, πολιτικές οι οποίες δε δημιουργούν ελλείμματα. Αντίθετα δημιουργούν ανάπτυξη.

«Είναι αναγκαίο να πιστέψουμε όλοι μας ότι θα είμαστε μια χώρα που όταν θα βγει από την κρίση θα είναι μια χώρα διαφορετική σε μια διαφορετική Ευρώπη. Όπου αυτό άλλωστε θα είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην ιστορική μας διαδρομή», κατέληξε η κ. Μπατζελή.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης επισήμανε ότι η διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια είναι ζητήματα άμυνας μιας χώρας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Η Ε.Ε βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση. Δεν μπορεί πλέον να πορευθεί με το σφιχτό «εναγκαλισμό» της κυρίαρχης Γερμανίας, η οποία περιορίζεται απλά και μόνο σε ένα ισχυρό ευρώ το οποίο στην ουσία βοηθά στη φάση αυτή απλά και μόνο τη χώρα αυτή. Η στρατηγική της λιτότητας, της περιορισμένης δημοσιονομικής πολιτικής, της μείωσης της απασχόλησης και της καθυστέρησης της ανάπτυξης, είναι αμφίβολο ότι θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, η οποία είναι δομική και συστημική. Είναι αναγκαίο να στραφούμε σε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, με τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, τα οποία θα δώσουν άλλη έμφαση στην πορεία της Ευρώπης. Μια Ευρώπη η οποία θα πρέπει να προσεγγίζει διπλωματικά και πολιτικά εκείνη των ΗΠΑ, ώστε να δημιουργήσει το αντίβαρο στην περιοριστική πολιτική της Γερμανίας, αλλά και εκείνων των αναδυόμενων οικονομιών.

Από την πλευρά του ο πρ. Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας τόνισε ότι το βιβλίο της κ. Μπατζελή προσφέρει με τις προτεινόμενες πολιτικές της στον αγροδιατροφικό τομέα και στη σχέση του με το περιβάλλον και την ενέργεια δυνατότητες αναπτυξιακές για να αντιμετωπίσουμε την περίοδο της κρίσης, αλλά και την περίοδο της μετέπειτα ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ένα βιώσιμο γεωργικό μοντέλο με σεβασμό στο περιβάλλον, τις νέες κλιματικές προκλήσεις, τη βιοποικιλότητα. Οι μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη που είναι και το μεγάλο ζητούμενο προέρχονται από τον αγροτικό τομέα και κυρίως από τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια».

Στην ομιλία του ο Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικά διλήμματα και ερωτήματα όπως είναι πια αποτελεσματική και ελκυστική η Ευρώπη; Πώς θα μειώσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα ώστε να πάψουν οι πολίτες να απομακρύνονται από αυτή; Το βέβαιο πάντως είναι ότι σήμερα συμφέρει τη χώρα μας να είναι στην Ε.Ε αν και θα πρέπει να μας προβληματίσει το κατά πόσο θα μειωθούν βασικές αρμοδιότητες των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων. Ζητήματα τα οποία αφορούν τη μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν- μεταξύ άλλων- ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρ. Υπουργός Παρασκευάς Αυγερινός, η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, οι Βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Άννα Νταλάρα, Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Έλενα Παναρίτη, Τζηκαλάγιας Ζήσης, ο Διοικητής και η Υποδιοικήτρια της ATEBank Θοδωρής Πανταλάκης και Ντίνα Λάζαρη, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΟΙΝ Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδροι Δημόσιων Οργανισμών, η κ. Άννα Ζωηρού, μέλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε, ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθηγητές Πανεπιστημίων και δημοτικοί και περιφερειακοί παράγοντες του Νομού Φθιώτιδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου