www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Πράσινο φως» για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας


Επισκευάζεται διαμορφώνεται η τέως Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας - Υπογράφηκε και η σύμβαση κατασκευής του δρόμου «Γλύφα – Φανός» του επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας


Κλέαρχος Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας:

«Από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε κτιριακές υποδομές, τόσο για το Πανεπιστήμιο, όσο και για το ΤΕΙ (Άμφισσας) με διαρκή στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμισή τους. Από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε κτιριακές υποδομές, τόσο για το Πανεπιστήμιο, όσο και


για το ΤΕΙ (Άμφισσας) με διαρκή στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμισή τους»


Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα πήρε το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς και ο ανάδοχος του έργου, υπέγραψαν στις 14 Σεπτεμβρίου, τη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και εργολήπτριας επιχείρησης για την κατασκευή του έργου «Επισκευές – διαρρυθμίσεις σε δύο κτίρια τ

ης τέως Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας». Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.275.000 € και συμβατικό αντικείμενο 660.766 €.

Πρόκειται όντως για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού οι διαμορφώσεις των κτιρίων της τέως Παιδαγωγικής Ακαδημίας, γίνονται με σκοπό να φιλοξενηθούν εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Με το έργο που θα υλοποιηθεί, προβλέπεται να γίνουν εργασίες επισκευών και εσωτερικών διαρρυθμίσεων σε δύο κτίρια του συγκροτήματος της τέως Παιδαγωγι

κής Ακαδημίας Λαμίας, συνολικής επιφάνειας 744,23 τετραγωνικών μέτρων. Οι εργασίες αυτές αφορούν σε :

  • Ενίσχυση της στατικότητας του κτιρίου, προκειμένου να πληρούνται οι προδιαγραφές αντισεισμικής προστασίας, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
  • Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποδώσουν σε δύο αίθουσες διδασκαλίας των 60 ατόμων η κάθε μια, ένα εργαστήριο πληροφορικής, μια βιβλιοθήκη, γραφεία διδακτικού προσωπικού, κυλικείο, εστιατόριο, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

Ως μια μεγάλη παρέμβαση στον τομέα των κτιριακών υποδομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτηρίζει το έργο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνοντας : «Με το έργο που αρχίζει άμεσα, αξιοποιούμε

ένα ιστορικό κτίριο της Λαμίας – την πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία – για να καλύψουμε σύγχρονες ανάγκες και συγκεκριμένα ανάγκες στέγασης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Είναι μια ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας στο χώρο της τριτοβάθμιας παιδείας, που χρειάζεται τη στήριξή μας και την παρέμβασή μας. Έχουμε ήδη αποδείξει τη μέριμνά μας για το Πανεπιστήμιο, συνεδριάζοντας ειδικά με αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε κτιριακές υποδομές, τόσο για το Πανεπιστήμιο, όσο και για το ΤΕΙ (Άμφισσας) με διαρκή στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμισή τους. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα επιδιώκουμε να παραδώσουμε ένα έργο σύγχρονο και λειτουργικό που θα καλύπτει σημαντικές ανάγκες των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, στοχεύοντας στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα».



Στο δρόμο της υλοποίησης και η κατασκευή του επαρχιακού δικτύου «Γλύφα – Φανός» της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας…

Την ίδια ημέρα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς και ο ανάδοχος του έργου, υπέγραψαν τη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και εργολήπτριας επιχείρησης για την κατασκευή του δρόμου «Γλύφα - Φανός». Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΣΑΕΠ 766), με προϋπολογισμό 3.800.000 € και συμβατικό αντικείμενο 1.865.329 €.

Το έργο αφορά τη βελτίωση του επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, στην περιοχή Πελασγία και συγκεκριμένα οριοθετείται από τη Γλύφα μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας.

Πρόκειται για την οριστική διαμόρφωση του υπάρχοντος διανοιγμένου και μη ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται βορειονατολικά της Πελασγίας και δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο τους θερινούς μήνες.

Με τις προβλεπόμενες εργασίες θα διαμορφωθούν οριστικά δύο τμήματα συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων και επιπλέον θα ασφαλτοστρωθεί και τμήμα 500 μέτρων προς τον οικισμό Φανός.

Εκτός από τις ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν όλες οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες : χωματουργικά, τεχνικά διευθέτησης ομβρίων, διαγράμμιση και στηθαία ασφαλείας.

Όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς : «Υπογράψαμε τη σύμβαση και ξεκινάμε την κατασκευή μιας σημαντικής παρέμβασης για την περιοχή της Πελασγίας. Είναι ένα έργο, που αποτελεί αναγκαιότητα για την ευχερή πρόβαση, την ασφαλή κυκλοφορία και την τουριστική αξιοποίηση της βορειοανατολικής Φθιώτιδας προς Μαγνησία. Αυτή την περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις έχουν «παγώσει», με διαρκείς προσπάθειες έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας. Τη δυνατότητα αυτή, την αξιοποιούμε κυρίως για να υλοποιήσουμε οδικά έργα στη Στερεά Ελλάδα. Ο δρόμος Γλύφα – Φανός είναι από τις προτεραιότητες για τη βελτίωση και αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Φθιώτιδα και οι τεχνικές μας υπηρεσίες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το έργο να κατασκευαστεί γρήγορα και ποιοτικά».

Θ. Χειμάρας: «Αυτάρεσκες οι δηλώσεις του Κλ. Περγαντά»


Με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά, σχετικά με τα έργα « Γλύφα – Φανός » και « Διαρρύθμιση Παιδαγωγικής Ακαδημίας » , ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς κ. Θανάσης Χειμάρας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Για λόγους αρχής νοιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε, τόσο το Φθιωτικό λαό, όσο και το σύνολο της Περιφέρειας ότι,οι δυστυχώς, αυτάρεσκες δηλώσεις του κ. Περγαντά περιλαμβάνουν μόνον τη μισή αλήθεια, δηλ. το πόσο σημαντικά είναι τα 2 έργα. Λησμόνησε όμως να πει, ότι τα δύο αυτά έργα δεν είναι προϊόν προσπάθειας της Καλλικρατικής Περιφέρειας, η οποία μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν έχει παράξει, ( κανένα νέο έργο ) , αλλά μόχθος και προσπάθεια ετών, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας, επί των ημερών της οποίας, αποφασίσθηκαν τα έργα αυτά, μελετήθηκαν και δημοπρατήθηκαν με εξασφαλισμένους πόρους, για αυτό άλλωστε και υπογράφηκαν τώρα οι συμβάσεις αναθέσεως με τους αναδόχους των έργων. Έτσι ισχυροποιείται η διανομαρχιακή λειτουργικότητα ( έργο Γλύφα – Φανός ) και η λειτουργικότητα της έδρας του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας . Μόνο που τα έργα αυτά, επαναλαμβάνουμε , ανήκουν στον αγώνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και όχι στη σημερινή αιρετή Περιφέρεια, η οποία ως όφειλε υπέγραψε απλά τις συμβάσεις» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Χειμάρας.


Τι απάντησε ο κ. Περγαντάς στην παράταξη "Μαζί για τη Στερεά Ελλάδα της Ανάπτυξης"

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Συνδυασμός του κ. Θανάση Χειμάρα, είναι επιβεβλημένο να τονίσουμε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν λειτουργεί με «αυτόματο πιλότο». Ο θεσμός του Καλλικράτη που βρίσκεται στην αρχή της εφαρμογής του και η δύσκολη οικονομική συγκυρία με τις ασφυκτικές πιέσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα, επιβάλλουν καθημερινή μεθοδική προσπάθεια και σκληρή δουλειά με στόχο το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα σε έργα και δράσεις για τη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες της. Σ΄αυτό το πλαίσιο, ενώ υπήρχαν, στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, ύψους 150 εκ. € (ΣΑΕΠ 766) έργα προγραμματισμένα και δρομολογημένα, όπως ο δρόμος «Γλύφα – Φανός», δεν υπήρχε η βεβαιότητα της χρηματοδότησής τους. Αυτή λοιπόν την εποχή των «παγωμένων πιστώσεων», καταφέραμε με διαρκείς πιέσεις και παρεμβάσεις στα Υπουργεία, να εξασφαλίσουμε, κατ΄εξαίρεση για τη Στερεά Ελλάδα, τη χρηματοδότηση της ΣΑΕΠ 766 και τη συνέχιση της δημοπράτησης και της κατασκευής των έργων που περιλαμβάνει. Είναι προφανές λοιπόν ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει ένα έργο από τη μελέτη και τη δημοπράτησή του, στην εξασφάλιση των κονδυλίων για τη συμβασιοποίηση και την κατασκευή του.

Σε ότι αφορά το έργο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που διαμορφώνεται για να στεγάσει τις κτιριακές ανάγκες και να ισχυροποιήσει το Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, απαιτήθηκε μια ασφυκτική εφαρμογή των διαδικασιών δημοπράτησής του, προκειμένου να καταλήξει σε σύμβαση. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε τη συμβολή των προηγούμενων Νομαρχιακών Αρχών, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η σημερινή αιρετή Περιφέρεια, έχει επωμιστεί τις ευθύνες της και δίνει έναν καθημερινό και δύσκολο αγώνα για να υλοποιηθούν έργα χρήσιμα για τον τόπο μας και την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου