www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε στους Δελφούς η 4η Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ



Σε… ομφαλό του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ – που στόχο έχει με τη δύναμη των πολιτών να εντάξει τα Αρχαία Θέατρα στο ιστό των πόλεων όπου ανήκουν – μετατράπηκαν για άλλη μια φορά οι Δελφοί! Τόσο κατά την πρώτη ημέρα όσο και κατά τη δεύτερη, τα δεκάδες μέλη του Σωματείου απ` όλη την Ελλάδα όπου συμμετείχαν στις εργασίες της 4ης Γενικής Συνέλευσης απόλαυσαν μια επιτόπου ξενάγηση στους μοναδικούς αρχαιολογικούς του χώρους ενώ παρακολούθησαν αναλυτικά τις παρουσιάσεις με την πρόοδο των εσόδων για τους κατά τόπους κουμπαράδες και τους χορηγικούς φακέλους που είναι σε εξέλιξη!

Η πρώτη ημέρα των εργασιών (10 και 11 Σεπτεμβρίου 2011) αφιερώθηκε στην ανάλυση του φακέλου για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών όπου και φιλοξενήθηκε η 4η Γενική Συνέλευση, ενώ η δεύτερη ημέρα είχε πιο ευρύ χαρακτήρα, με τους συντελεστές των μελετών να παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο κατάμεστο κοινό του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησε αρχικά ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος , η οικοδέσποινα και μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Γιώτα Γαζή ενώ παρόντες ήταν – μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων – η Αντιδήμαρχος Δελφών κα Λέλα Μπακολουκά, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης και ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιώργος Ζυγούρης, μέλη και εκείνοι του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, η Έφορος των Δελφών κα Νάνσυ Ψάλτη, κ.α.
Την παρουσίαση του διημέρου έκανε ο ηθοποιός κ. Νίκος Ορφανός.
Κατά την 2η ημέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέατρα της Στερεάς Ελλάδας είχαν οι κάτωθι παρουσιάσεις: «Οι ιστορικές φάσεις του θεάτρου των Δελφών: η επιρροή τους στη μελέτη αποκατάστασης» από την κα Ελένη – Άννα Χλέπα, Δρ. Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής, μελετήτρια της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Δελφών, «Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου του Βοιωτικού Ορχομενού: πρόκληση για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου και την πολεοδομική αναβάθμιση» από τον κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ. – Πολεοδόμο, Μελετητή του Αρχαιολογικού Πάρκου και Θεμιστοκλή Μπιλή, Αρχιτέκτων Μηχανικό Ε.Μ.Π. MSc με θέμα «Μελετητής της αναστήλωσης του θεάτρου» και τέλος η «Συνοπτική παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας. Προβλήματα και στόχοι» από τους κκ. Νίκη Αποστόλου, Αρχιτέκτων Μηχανικό Α.Π.Θ., Architecture et Patrimoine archéologique, ENSANS, Fr, Φωτεινή Μπέλλιου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Master of Conservation of Monuments and Sites, KU Leuven, Be.και Γιώργο Νίνο, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. με θέμα «Προστασία Μνημείων Ε.Μ.Π.».
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Αντιδήμαρχος Δελφών κα Λέλα Μπακολουκά ως εκπρόσωπος του φιλοξενούμενου Δήμου όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Γιώτα Γαζή μαζί με την Έφορο Δελφών κα Νάνσυ Ψάλτη έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό για τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και κέρδισαν αναμφισβήτητα την εκτίμησή τους και τα συγχαρητήρια τους!
Αναλυτικές πληροφορίες για το ΔΙΑΖΩΜΑ και τη λειτουργία του μπορείτε να αναζητήσετε στο http://www.diazoma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου