www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μουσεία γιορτάζουν την... κρίση



Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους το τριήμερο 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου
Της Μαρίας Θέρμου

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου ενώ πολιτιστικές εκδηλώσεις _ συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις _ θα πραγματοποιηθούν σε 24 από αυτά. (Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία). Αφορμή, ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011, που εφέτος έχουν επίκαιρο θέμα «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία» προσφέροντας μια ευρεία πλατφόρμα προσεγγίσεων και ερμηνειών.

Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές και άλλες κρίσεις, που διαχρονικά και συγχρονικά έχουν εμφανιστεί στην Ιστορία, καθώς και ο τρόπος που αυτές αποτυπώθηκαν στα έργα του υλικού πολιτισμού, αποτελούν έτσι την αφορμή «ανάγνωσης» του παρελθόντος κάτω από ένα άλλο φως, πιο ανήσυχο, ταραγμένο, δυναμικό. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται για 17η φορά σε όλη την Ευρώπη με μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτά για τους επισκέπτες προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς. Η ενίσχυση πάντως της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι ο βασικός στόχος του θεσμού.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Μουσεία της Στερεάς Ελλάδας έχει ως εξής:
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και αίθουσα Συνεδριάσεων Δήμου Δελφών. 23 και 28 Σεπτεμβρίου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με θέμα «Περιήγηση στη ζωφόρο των Σιφνίων, η κρίση του Πάριδος και ο πόλεμος της Τροίας» και διάλεξη του κ. Νίκου Πετρόχειλου με θέμα «Πληθωρισμός, χρεοκοπία και διαφθορά: όψεις των οικονομικών κρίσεων στην αρχαιότητα» (τηλ. 22650-82313)
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας Δημαρχείο Αταλάντης. 23 Σεπτεμβρίου _ 5 Οκτωβρίου «Ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες της Περσικής εισβολής στο χώρο της Φθιώτιδας» με θεματικές ξεναγήσεις, έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής - χαρακτικής με τίτλο «Θερμοπύλες 2.500 χρόνια μετά», διάλεξη του καθηγητή Wolf - Dietrich Niemeier, διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και ανασκαφέα του ιερού του Απόλλωνος Αβών στο Καλαπόδι Φθιώτιδας με τίτλο: «Το στρώμα της περσικής καταστροφής στο ιερό του Απόλλωνος Αβών στο Καλαπόδι» (τηλ. 22310-29992 / 22310-46106)
Πηγή http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=420767

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου