www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

«ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011» : Από 2 έως και 4 Σεπτεμβρίου στην ιστορική πόλη της Φθιώτιδας










Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το πρωί, οι εκδηλώσεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011» με την 2η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΝΕΩΝ ώρα 10:30 (στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών) παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά , με την συμμετοχή Νέων από πόλεις της Στερεάς Ελλάδας με θέματα συζήτησης :1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ και 2) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εκδηλώσεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011» θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα με τα Εγκαίνια της Θεματικής Έκθεσης ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.) ώρα 21:00 (στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών).
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Θερμοπύλια 2011» με έκθεση έργων από 46 Καλλιτέχνες μέλη του ΣΚΕΤΚΕ, μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφικής, γλυπτικής και μικτών υλικών με τίτλο: «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2500 ΧΡΟΝΙΑ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ», από 2 έως 20/9/2011 στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Οι 46 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση επιχείρησαν να συλλάβουν και να αποτυπώσουν τον π
λούτο των έντονων εικόνων που απορρέουν από την αφήγηση του ιστορικού γεγονότος που διαδραματίστηκε στα βάθη των αιώνων στην περιοχή των Θερμοπυλών.Ο κάθε καλλιτέχνης απέδωσε με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί, το προσωπικό άγγιγμα μιας πραγματικής ιστορίας με μυθικές διαστάσεις. Μπόρεσαν να φανερώσουν τα θαμμένα σύμβολα και να φωτίσουν με χρώμα τη μάχη και τη συγκλονιστική θυσία των λίγων πολεμιστών για την ελευθερία. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕΤΚΕ), το Δήμο Λαμιέων και τη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Αύριο Σάββατο 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
· ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΙΔ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ώρα 20:00 (Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών)
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:
1) «ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
Από την Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας κα Μαρία-Φωτεινή Παπακωσταντίνου
2) «Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ»
Από τον Επίκουρο Καθηγητή Φυσικής Γεωγραφίας του Α.Π.Θ. κο Κων/νο Γουβαλίδη
· ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του κου Αριστείδη ΠΙΠΕΛΙΑ με Θέμα: “ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ” ώρα 21:00 (Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών)
Μια Ατομική Συμμετοχή με Έκθεση Φωτογραφίας στις Εκδηλώσεις “ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011” από 2 έως 4 /9/2011 στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών στην Αίθουσα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” με τον τίτλο: ’’Σύννεφα στις Θερμοπύλες’’ που αποτελούν μέρος του Φωτογραφικού Λευκώματος: «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΑΛΑΜΑΝΑ – ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ- Ο Τόπος μας – Η Ιστορία μας- Το Ιστορικό Τρίγωνο της Λαμίας»
Ένα φωτογραφικό λεύκωμα που περιλαμβάνει φωτογραφίες του κου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΙΠΕΛΙΑ που από το φθινόπωρο του 1998 και για περίπου πέντε μήνες, (αρχές του 1999) φωτογράφισε τους τρεις Ιστορικούς χώρους της περιοχής μας(τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα και τον Γοργοπόταμο) όμως οι φωτογραφίες αυτές έμειναν για αρκετά χρόνια αχρησιμοποίητες. Απ’ το 2007, με την συγγραφή τριών κειμένων από τον κο Βασίλη Μάστορη για τις Θερμοπύλες, τον κο Γιώργο Σταυρόπουλο για την Αλαμάνα και την κα Βασιλική Λάζου για τον Γοργοπόταμο και με οδηγό την προγενέστερη φωτο
γραφική δουλειά, διαμορφώθηκε η μακέτα του Φωτογραφικού Λευκώματος.
και την Κυριακή 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
· ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ώρα 21:00 στο λόφο του Κολωνού στις Θερμοπύλες (ΕΙΣΟΔΟΣ 10€)
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, τέσσερα χρόνια μετά τις τελευταίες συναυλίες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εμφανιστεί σε λίγα μέρη Πανελλαδικά : στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα (31/8), στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη (1/9), στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου (2/9), στο λόφο του Κολωνού στις Θερμοπύλες (4/9) και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα (9/9).
Στην συναυλία θα ακουστούν κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του «Θέλω να ‘μαι πάντα μαζί σου», αλλά και μερικά ακυκλοφόρητα ακόμη από τον δίσκο πού τώρα ετοιμάζει. Καινούργιες μελωδίες και ενορχηστρώσεις, με τον ίδιο στις κιθάρες, την Ιροντίνα, τραγουδίστρια στις «Νύφες», τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη να ηγείται με το δυνατό βιολί του της 12μελούς καινούργιας ορχήστρας εγχόρδων, τον Τσίκο στα τύμπανα και τον Στέφανο Λαρεντζάκη στα κρουστά, τον Νίκο Χατζόπουλο στο κοντραμπάσσο, και τον Δημήτρη Γιαννακάκη στα πλήκτρ
α, να πλαισιώνουν αυτό το νέο μουσικό - ενορχηστρωτικό οικοδόμημα.
Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (Υψηλάντου 17, τηλ. 22310-33325 και 32215 ώρα 8.00-14.00 και απόγευμα 18.00-20.00μμ).

· Όπως είναι ήδη γνωστό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θερμοπύλια 201
1” θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδας προς και από τον χώρο των εκδηλώσεων, στις Θερμοπύλες.
Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την πλατεία Πάρκου (παλιά Εμπορική Τράπεζα) και μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουν στο ίδιο σημείο:
ü την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ώρα 21:00,
ü το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ώρα 19:30
ü και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ώρα 20:00
· Παράλληλα το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων (2,3 & 4
Σεπτεμβρίου) πρωινές και απογευματινές ώρες, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του και να παρακολουθήσουν τις διαδραστικές εφαρμογές του Κέντρου.

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2011

2Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΝΕΩΝ

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΤΡΩΝΙΑ

Η ιδέα της πολιτιστικής πρωτεύουσας :


Πρόκειται για θεσμό Ευρωπαϊκής προέλευσης μέσα από τον οποίο κάθε χρόνο, μία Ευρωπαϊκή πόλη ανακηρύσσεται και είναι για ένα έτος η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μέσα από μία θεσμοθετημένη διαδικασία κάθε ενδιαφερόμενη πόλη υποβάλει τον φάκελο της με τον οποίο παρουσιάζει αφ ενός εκείνα τα στοιχεία της τα οποία αποτελούν ενδιαφέροντα και αξιοπρόσεκτα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και αφ ετέρου εκείνες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να την καταστήσουν για ένα χρόνο πόλο επίσκεψης και κέντρο πολιτισμού.

Ο στόχος του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι να αναδείξει και να κάνει ευρύτερα γνωστά τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία μιας περιοχής αλλά και να συμβάλλει στην πολιτιστική δημιουργία και αδελφοποίηση των πόλεων

μέσα από την ανταλλαγή του πολιτιστικού προϊόντος.

Οι ίδιες αρχές μπορούν να διέπουν και την πολιτιστική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αφού σαν περιοχή διαθέτει ένα ανάγλυφο το οποίο συμπεριλαμβάνει, βουνά και νησιά, ορεινές απομακρυσμένες και αστικές περιοχές με μία ποικιλία ιστορικών ευρημάτων νεοτέρων Μνημείων αλλά και ποικιλία στις παραδόσεις και τα τοπικά έθιμα.

Ο προτεινόμενος θεσμός:

Με αυτό το πνεύμα και με τη βεβαιότητα ότι η Στερεά Ελλάδα διαθέτει πληθώρα μυθολογικών , Ιστορικών, και Παραδοσιακών στοιχείων τα οποία αξίζουν να τύχουν προβολής και ανάδειξης, σκεφτήκαμε και προτείνουμε την ίδρυση ενός θεσμού με Τίτλο « Πολιτιστική Πρωτεύουσα Στερεάς Ελλάδας» ο οποίος θα λειτουργεί βάσει αποφάσεων ειδικής Πολιτιστικής Επιτροπής της Περιφεριακής ένωσης Δήμων η οποία θα αντικαταστήσει τις σημερινές ΤΕΔΚ. Η Ειδική αυτή επιτροπή θα απαρτ

ίζεται από μέλη της του Δ.Σ. της ΠΕΔ, από εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και από προσωπικότητες του Ιστορικού, Καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου από την Περιφέρεια και θα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαδικασίας που θα αναδείξει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδος για την έγκριση και επικύρωση του αποτελέσματος καθώς και την αθλοθέτηση βραβείων και επιχορηγήσεων για την πόλη που κάθε φορά θα αναδεικνύεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Υλοποίηση:

Μετά την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ και τον ορισμό της Ειδικής Πολιτιστικής Επιτροπής , θα ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους Δήμους της Περιφέρειας να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες θα στηρίζουν την υποψ

ηφιότητα τους για να ανακηρυχθούν για ένα έτος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Περιφέρειας» .

Με αυτόν τον τρόπο και με τα ιδιαίτερα κίνητρα τα οποία θα συνοδεύουν την ανάληψη αυτού του τιμητικού θεσμού πιστεύουμε ότι θα φέρουμε πιο κοντά τους κατοίκους Της Περιφέρειας, ότι θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και θα δημιουργήσουμε αναπτυξιακές προοπτικές αφού θα συστηματοποιηθεί και θα προβληθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.



Χαιρετισμός του Δημάρχου Λαμιέων για τα εγκαίνια της Θεματικής Έκθεσης ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.) (στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών). 2 ΣΕΠΤ 2011 ώρα 21:00

Οι Θερμοπύλες κομμάτι της πατρίδας, της γενέτειρας γης δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος αλλά και θεματοφύλακας των παραδόσεων, των αγώνων και του πολιτισμού των προγόνων. Για αυτόν τον τόπο και για την ανάδειξη του ο Δήμος μας έχει όνειρα, όνειρα που

άρχισαν να υλοποιούνται με την κατασκευή του Κ.Ι.Ε.Θ. το οποίο σ΄ ένα υπερσύγχρονο χώρο 900 τ.μ. με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης ψηφιακής τεχνολογίας, οδηγεί τον επισκέπτη στην εποχή της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών αλλά και τον ενημερώνει για ό,τι έχει σχέση με τα γεγονότα της εποχής και το μέχρι σήμερα παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτόν τον τόπο.

Απώτερος στόχος μας είναι η περιοχή των Θερμοπυλών να μετατραπεί σ΄ένα ιαματικό, ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο όπου η Αμφικτυονική ιδέα, τν οποία εμείς εδώ γεννήσαμε θα αποτελέσει τον ισχυρότερο αναπτυξιακό μοχλό για τις Θερμοπύλες, τη Λαμία, τη Φθιώτιδα και την χώρα μας αφού οι Θερμοπύλες είναι παγκοσμίως γνωστό και αναγνωρίσιμο σημείο. Παράλληλα με τους στόχους γίνεται κάθε χρόνο μετά από τη διοργάνωση του θεσμού «ΘΕΡΜΠΥΛΙΑ» προσπάθεια να δημιουργήσουμε στην περιοχή μία πολιτιστική- πνευματική κίνηση με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την διάδοση των υψηλών ιδεών που διαχρονικά φέρει η περιοχή. Γι’ αυτό φέτος θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. στις εκδηλώσεις μας με την έκθεση έργων που αφορούν την περιοχή και τα γεγονότα των Θερμοπυλών, μία έκθεση που συμβάλει στους στόχους του Δήμου, ανεβάζει το επίπεδο των εκδηλώσεων και φέρνει τις Θερμοπύλες στο κέντρο του ενδιαφέροντος της σύγχρονης τέχνης. Πιστεύω ότι την έκθεση αυτή θα την προωθήσουμε και σε όλες τις αδελφές πόλεις της Λαμίας, ώστε όσον το δυνατό περισσότεροι να πάρουν μέσα από την τέχνη , γεύση της δόξας των Θερμοπυλών.


Ο Ι Π Υ Λ Ε Σ Τ Η Σ Φ Ω Τ Ι Α Σ

Τ Ο Ε Π Ο Σ Τ Ω Ν Τ Ρ Ι Α Κ Ο Σ Ι Ω Ν

Οι Θερμοπύλες , ένα στενό μεταξύ του όρους Καλλίδρομου και του Μαλιακού κόλπου,διέθετε τρεις σιδερένιες πύλες. Η μια της φωτιάς των Θερμών λουτρών ,εξ΄ού και το όνομα , πολύ στενή δίοδος κατά τα αρχαία χρόνια ,έγινε παγκόσμιο σύμβολο κουράγιου και αυτοθυσίας.

Ποτέ ο θάνατος δεν δέχτηκε τέτοια περιφρόνηση, όσο από τον απόγονο του γένους των Ηρακλειδών και του στρατού του ,Λεωνίδα.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ , προκλητικά περήφανη απάντηση μα και ηρωική από το Λεωνίδα στον Πέρση βασιλέα Ξέρξη, ο οποίος εξοργισμένος ξεκινάει την ιστορική μάχη.

Η απάντηση αυτή έμεινε αθάνατη στην ιστορία , τίμησε τον Λεωνίδα και τους Έλληνες , εδίδαξε σε όλο τον κόσμο ότι τα πάτρια εδάφη είναι αδιαπραγμάτευτα και ιερά. Ανέδειξε τις Ελληνικές αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας σε πανανθρώπινες και πάντα ε

πίκαιρες.

Η θυσία του Λεωνίδα δεν ήταν απλώς πολιτική ή στρατιωτική υποχρέωση και πειθαρχία στους νόμους της πατρίδας, αλλά παράδειγμα σεβασμού και βαθειάς προσήλωσης στις υψηλές πολιτειακές και ηθικές αξίες της Σπάρτης και της Ελλάδος.

Έτσι λοιπόν , εδώ , στο κέντρο της Ελλάδος, κοντά στους Δελφούς , κοντά στις αμφικτιονίες της Ανθήλης συγκρούστηκε το ελληνικό πνεύμα με την βαρβαρότητα , η Ευρώπη , κατά μία έννοια , με την ασιατική κουλτούρα, καθιστώντας εμάς τους μεταγενέστερους, κοινωνούς των ιδανικών της φυλής και θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ειρήνης.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου