www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή στο Δήμαρχο στέλνει η «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ»

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Λαμία, 22.9.2011

ΠΡΟΣ τον:

πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου Λαμιέων

ΚΟΙΝ:

Δήμαρχο Λαμιέων κ Κοτρωνιά

Όλους τους δημοτικούς συμβούλους

κύριε πρόεδρε,

Είναι γνωστό σε σας και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το θέμα της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας για την εξόρυξη βωξίτη στην ανατολική και βόρεια πλευρά της Οίτης με τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τις θέσεις: “ΚΑΡΑΒΑΚΙ” και “ΧΑΝΙ ΠΑΠΑΜΙΧΟΥ” δίπλα στο Κουμαρίτσι, “ΚΟΠΡΙΣΙΕΣ” στα Δυο Βουνά και “ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΣ” Μεξιατών. Έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη μορφή ερωτήσεων και παρεμβάσεων, χωρίς όμως να συζητηθεί και να ληφθεί κάποια απόφαση.

Ειδικά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουμαριτσίου, ο κ Δρόσος, σας έχει απευθύνει επιστολή εδώ και τρεις μήνες για να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν το κάνατε. Προσκάλεσε μάλιστα τον Δήμαρχο να επισκεφθεί το χωριό για να έχει ιδία αντίληψη. Ο Δήμαρχος πράγματι επισκέφθηκε το Κουμαρίτσι χωρίς όμως να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στην αγωνία των κατοίκων για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με το χωριό, το οποίο, αν προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας, πρέπει να μετεγκατασταθεί.

Με δεδομένη και τη νέα απόφαση την 31-8-2011 του ΥΠΕΚΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων 219 ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω από το Κουμαρίτσι και πάνω από τα Δυο Βουνά και τις Κομποτάδες, η οποία δείχνει τα άμεσα σχέδια της εταιρείας για εξόρυξη στις αντίστοιχες περιοχές Οριστικής Παραχώρησης, θεωρούμε ότι πρέπει επειγόντως να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εμείς ως Κίνηση Πολιτών εκτιμούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή πρέπει να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει τα σχέδια της εταιρείας για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Οίτη. Η μεταλλεία ως δραστηριότητα δεν είναι συμβατή με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή της Οίτης και οι ορεινές κοινότητες, όπως η Παύλιανη, το Κουμαρίτσι, το Δέλφινο, η Υπάτη και τα υπόλοιπα χωριά, αλλά και τα χαμηλότερα χωριά όπως ο Γοργοπόταμος, το Φραντζή, το Κωσταλέξι, οι Κομποτάδες, οι Μεξιάτες. Όλες αυτές οι κοινότητες επηρεάζονται άμεσα από μια τέτοια ανάπτυξη «βιομηχανικού τύπου». Επίσης το φυσικό κάλος του ορεινού όγκου της Οίτης, ο Εθνικός της Δρυμός, η περιοχή NATURA 2000, τα φαράγγια και τα οροπέδια, τα νερά, τα σπάνια λουλούδια και το αγριοκάτσικο, δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν με την μεταλλευτική δραστηριότητα «τύπου Γκιώνας», την εικόνα της οποίας βλέπουμε.

Ο ήπιος τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο ορειβατικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο ιστορικός έχουν να δώσουν πολλά στην περιοχή διαχρονικά, και όχι περιστασιακά, όπως προβλέπεται να γίνει με την εξόρυξη, διότι κάποια στιγμή τα αποθέματα βωξίτη θα τελειώσουν. Οι στόχοι της ανάδειξης της περιοχής ως περιοχής του μυθικού ήρωα, του Ηρακλή, της αξιοποίησης των διεθνούς φήμης περίφημων φαραγγιών της Οίτης, αλλά και της ανάδειξης της Ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ακυρώνονται μέσα από τέτοιες λογικές.

Κύριε πρόεδρε,

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης έχει ήδη καταθέσει τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εξόρυξη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου», «Κοπρισιές» και «Κοκκινόβραχος». Την ανάληψη από το Δήμο Λαμιέων της πρωτοβουλίας αλλά και της νομικής και οικονομικής στήριξης αυτών των προσφυγών, όπως έκανε στο παρελθόν ο Δήμος Γοργοποτάμου, τη θεωρούμε απαραίτητη.

Συνημμένα σας στέλνουμε:

  1. το ψήφισμα της Συνέλευσης των κατοίκων που έγινε στο Κουμαρίτσι στις 22 Μαΐου
  2. την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνησης σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις
  3. την επιστολή του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κουμαριτσίου

Τα μέλη της 7μελούς Συντονιστικής Επιτροπής

Δρόσος Αθανάσιος 6972555667

Κυριακάκης Βασίλης 6944749515

Ράγκου Πόλυ 6978071551

Σανιδάς Γιάννης 6944523802

Σγάγιας Γιάννης 6972555683

Σιμόπουλος Αλέκος 6977501193

Σταμέλλος Στέφανος 6977261256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου