www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Nα ενισχυθούν οι υπηρεσίες προστασίας των εργαζομένων και ελέγχου της αγοράς εργασίας, ζήτησε η Κ. Περλεπέ



Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή την Τρίτη 19 Ιουλίου επί του νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας:
«Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Σε καταστάσεις κρίσεων και μάλιστα μεγάλων και παρατεταμένων, όπως αυτή που βιώνουμε, οι κίνδυνοι γενικότερων απορρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα σοβαροί. Ορισμένοι σπεύδουν ήδη να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες των ανθρώπων και τις δικαιολογημένες ανασφάλειες που τους προκαλεί η κρίση. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρξει η πιο αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία απέναντι σ’ αυτές τις προθέσεις.
Το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που συζητάμε σήμερα, αποτελεί την απάντηση της οργανωμένης πολιτείας σε όσους, ιδιαιτέρα αυτή τη δύσκολη εποχή, επιχειρούν να καρπωθούν αθέμιτα οφέλη από τους φόβους και τις αγωνίες των συνανθρώπων μας.
Για την Κυβέρνησή μας, αυτή η νομοθετική παρέμβαση ήταν υποχρέωση και καθήκον και από τα πρακτικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου, από τον έλεγχο δηλαδή της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ο μείζων στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η προωθούμενη αναμόρφωση του ΣΕΠΕ δεν εξασφαλίζει μόνο έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια χώλαινε, αλλά λειτουργεί προστατευτικά για τον εργαζόμενο αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα εν τη γενέσει τους.
Κάθε μέρα που περνάει, η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων για λόγους έλλειψης ελέγχου, γίνεται όλο και πιο έντονη. Και στην Εύβοια απ’ όπου προέρχομαι, έχουμε συχνά τέτοια φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν σε σημαντικό βαθμό να έχουν αντιμετωπιστεί, αν υπήρχε πιο ενισχυμένη η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών. Δεν αναφέρομαι βέβαια μόνο στην επιθεώρηση εργασίας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και στο ΙΚΑ, είναι τραγικές.
Άρα, η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών με τα μεικτά κλιμάκια, δεν θα μπορεί να είναι αποτελεσματική αν παράλληλα με το ΣΕΠΕ δεν ενισχυθούν με προσωπικό και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι το ΙΚΑ.
Στο νομοσχέδιο, μπαίνει επίσης σαφής στόχος για ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τώρα, δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν πάνω από οκτώ μήνες μόνο και μόνο για να τους καταμετρηθούν τα ένσημα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.
Πολύ σημαντική θεωρώ τη ρύθμιση για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το 2011, των ανέργων.
Αλλά και η διεύρυνση του χρόνου προστασίας στους δεκαοχτώ μήνες από τον τοκετό για τις εργαζόμενες, είναι και αυτό ένα σημαντικότατο μέτρο.
Ιδιαίτερα ευεργετική, είναι η πρόβλεψη για όσους άνω των πενήντα πέντε ετών δεν έχουν συμπληρώσει τις μίνιμουμ προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μόλις συμπληρώσουν τρεις μήνες ανεργίας, αντί του ενός χρόνου που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά το άρθρο 51, τους μικρομετόχους και οδηγούς στα λεωφορεία οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι μέχρι τώρα στον ΟΑΕΕ και τώρα περνάνε στο ΙΚΑ, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αντίθετοι με τη ρύθμιση. Θεωρώ ότι θα μπορούσε αυτό τουλάχιστον –έγινε μια εκτενής συζήτηση στην επιτροπή-, να είναι προαιρετικό: Όσοι θέλουν να είναι στον ΟΑΕΕ και όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ΙΚΑ.
Επίσης, όσον αφορά τους γιατρούς εργασίας, εξυπακούεται ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις αυτοί οι γιατροί.
Τα πολλαπλά μέτρα του νομοσχεδίου τόσο για το ΣΕΠΕ, όσο και για την ασφάλιση, όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις, επιλύουν ζητήματα που θα βοηθήσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αισθανθεί προστατευμένο σ΄ αυτούς τους άγριους καιρούς. Η προσπάθεια βεβαίως δεν τελειώνει εδώ. Είναι πολλά να γίνουν ακόμη. Αλλά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το ζητούμενο αμέσως μετά την ψήφισή του, είναι να μπει άμεσα σε εφαρμογή, όσον αφορά πρωτίστως το ελεγκτικό μέρος της αγοράς εργασίας. Σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία καθυστέρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου