www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αξιοποίηση των γεωθερμικών πηγών Φθιώτιδας ζητά η Κατ. Μπατζελή



Να συμπεριληφθούν οι περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος του Νομού Φθιώτιδας ( Θερμοπύλες, Καμ.Βούρλα, Λεκάνη Σπερχειού) στο νέο διεθνή διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητά η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή με Επίκαιρη Ερώτησή της στον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου.

Ο Διαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα ώστε να μην χαθεί αυτή η σημαντική δυνατότητα για την περιοχή.

«Η Γεωθερμία αποτελώντας Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας μπορεί να αποτελέσει για το Νομό Φθιώτιδας συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο για εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες όσο και για καινοτόμες επενδύσεις δήλωσε η Βουλευτής Κατερίνα Μπατζελή».

Επισυνάπτεται το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.



Προς: Βουλή των Ελλήνων
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Είναι γνωστό ότι η λεκάνη του Σπερχειού παρουσιάζει τεράστιο γεωθερμικό ενδιαφέρον σύμφωνα με πολλούς ερευνητές και μελετητές που έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα. Η γεωθερμία αποτελώντας Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας μπορεί να αποτελέσει για το νομό Φθιώτιδας ελκυστική επιλογή τόσο για ηλεκτροπαραγωγή όσο και για άλλες εφαρμογές.

Θεωρείται ότι στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας (Θερμοπύλες, Καμμένα Βούρλα, Λεκάνη Σπερχειού) υπάρχουν οι συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών του ειδικού αυτού ενεργειακού τομέα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βασισμένες στη γεωθερμία είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο σε αντίθεση με άλλες ΑΠΕ. Λειτουργούν ως μονάδες βάσης του ηλεκτρικού συστήματος και μπορούν να αντικαταστήσουν συμβατικές θερμικές μονάδες μεγάλης ηλικίας που είναι εξαιρετικά ρυπογόνες.

Η βιώσιμη αξιοποίηση ενός γεωθερμικού ρευστού επιτυγχάνεται όταν πραγματοποιείται πολλαπλή χρήση του, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγή και θερμικές χρήσεις (τηλεθέρμανση- αφαλάτωση, θερμοκήπια κτλ). Γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα πεδία στη Φθιώτιδα.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Περιλαμβάνεται η Φθιώτιδα (Θερμοπύλες, Καμένα Βούρλα, Λεκάνη Σπερχειού) στη νέα προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων;
2. Πότε θα πραγματοποιηθεί ο νέος διεθνής διαγωνισμός για τις ανωτέρω περιοχές;
3. Ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την ανακήρυξη του αναδόχου;




Η Ερωτούσα Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου