www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική αδειοδοτήση οι αρδευτικές γεωτρήσεις




Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με «τις διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού (γεωτρήσεις)».
Με βάση την απόφαση αυτή, απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι αρδευτικές γεωτρήσεις με ετήσια αντλούμενη ποσότητα νερού μικρότερη των 100.000 μ3 ανεξαρτήτως βάθους, κατά παρέκκλιση των κανόνων που ισχύουν γενικότερα.
Επιπλέον, οι αδειοδοτήσεις αυτές, επίσης κατ’ εξαίρεση, δεν χρειάζονται ανανέωση μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής, οπότε και η διαδικασία αδειοδοτήσεων θα είναι αυτόματη. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση νόμιμης άδειας συνδέεται άμεσα με τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς και η απουσία της συνεπάγεται επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης «με τις ρυθμίσεις αυτές, που προώθησε το ΥΠΑΑΤ, απλοποιείται ουσιαστικά η διαδικασία αδειοδότησης και ελαχιστοποιείται η αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για τους γεωργούς. Η επακόλουθη μείωση του κόστους παραγωγής και η σταθεροποίηση του γεωργικού εισοδήματος αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την ώθηση της παραγωγικής δραστηριότητας, σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου