www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τα οφέλη του Δήμου Δελφών ως Νικητής Ελληνικού Προορισμού φια το 2011 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EDEN



Άρθρο της Μάρως Τασιού Γουργουρή,
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δελφών

Με αφορμή τη πρόσφατη ανάδειξη του Δήμου Δελφών ως του καλύτερου αειφόρου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, για το 2011 είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στα βασικά οφέλη που θα έχει ως νικητής προορισμός.
Το πρώτο όφελος είναι η δημοσιότητα και προβολή μέσα από τις εξής δράσεις που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
· Τη βράβευση των νικητών προορισμών, όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού» στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.
· Τη προβολή των νικητών προορισμών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πύλης, που έχει δημιουργήσει η Ε.Ε., για τους βραβευμένους προορισμούς του προγράμματος EDEN, στην οποία αναρτώνται πληροφορίες και φωτογραφίες των νικητών προορισμών.
· Το «γύρισμα» ντοκιμαντέρ με την αποστολή ειδικού συνεργείου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους νικητές προορισμούς το οποίο εν συνεχεία αναρτάται στην ηλεκτρονική πύλης EDEN.

To δεύτερο όφελος για το Δήμο μας είναι η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των καλύτερων τουριστικών αειφόρων προορισμών, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι βραβευμένοι και οι επιλαχόντες προορισμοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2007 που ξεκίνησε το πρόγραμμα EDEN.
Το Δίκτυο αυτό με επίσημο τίτλο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προορισμών Αριστείας, Αειφόρου Τουρισμού», συστήθηκε επίσημα στις Βρυξέλλες, (7 Οκτ. 2008) με τη Διακήρυξη των Βρυξελλών (Brussels Declaration). Τα μέλη του Δικτύου δεσμεύονται να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανταλλάσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Η συνεργασία αναπτύσσεται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του EDEN αλλά και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών των μελών του Δικτύου, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ένα από τα μέλη του Δικτύου. Το 2008, η πρώτη συνάντηση του Δικτύου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το 2009 έγινε στο Clonakilty της Ιρλανδίας και το 2010 στο Kuomo Φιλανδίας.

Επίσης είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στους ελληνικούς προορισμούς οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί. Από το 2007, που ξεκίνησε το πρόγραμμα EDEN έχουν βραβευθεί οι εξής Ελληνικοί προορισμοί:

2007 : Θέμα «Αγροτουρισμός», νικητής προορισμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.(επιλέχθηκε ως αναδυόμενος και με τεκμηριωμένη παρουσία αγροτουριστικός προορισμός σε μια περιοχή μη ιδιαίτερα αναπτυγμένη).
2008 : Θέμα «Τουρισμός και Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά», νικητής προορισμός ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (επιλέχθηκε για τις εκδηλώσεις «Ανακατωσάρια», που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη περιοχή, στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με θεματολογία από τα βιώματα και τη κοινωνική ζωή των Γρεβενιωτών και από την ιστορία του τόπου).
2009 : Θέμα «Τουρισμός και «Προστατευόμενες Περιοχές», νικητής προορισμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΕΣΒΟΥ (επιλέχθηκε για τη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, διατηρητέου μνημείου της φύσης με τεράστιο ενδιαφέρον ως προς τα απολιθωμένα ευρήματα αλλά και ως προς τους οικοτόπους του).
2010 : Θέμα «Υδάτινος Τουρισμός», ΝΙΚΗΤΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΕΡΡΩΝ (επιλέχθηκε για τη περιοχή της λίμνης Κερκίνης αξιόλογου οικοτουριστικού προορισμού με πλούσια φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά).
2011 : Θέμα «Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων - Περιοχών», νικητής προορισμός ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ (επιλέχθηκε για το έργο ανάπλασης στο ιστορικό σύνολο της Χάρμαινας με κριτήριο τη συμβολή του στη προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενθάρρυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή).

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι ένας Δήμος για να βραβευθεί πρέπει όχι μόνον να καλύπτει το θέμα για το οποίο υποβάλει τη πρόταση, αλλά θα πρέπει και αυτός καθαυτός ως προορισμός να μην έχει χαρακτηριστικά μαζικού τουρισμού αλλά να αποτελεί έναν αειφόρο τουριστικό προορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου