www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Στις Βρυξέλες η Βουλευτής Φθιώτιδας



«Στη νέα διακυβέρνηση της Ευρώπης η αγροτική πολιτική πρέπει να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή των περιφερειών», τόνισε η κ. Μπατζελή.

Στη χθεσινή διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου (AGRI) του ΕΚ, μετά την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής και άλλων ομιλητών, μεταξύ των οποίων και του εισηγητή της «Εκθέσεως για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην προοπτική του 2020», Γερμανού ευρωβουλευτή A.Dess (ΕΛΚ), πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των παρεμβάσεων με την εναλλαγή βουλευτών από τα εθνικά κοινοβούλια και ευρωβουλευτών.
Στην τοποθέτησή της η βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή αφού συνεχάρη τον A.Dess για την εκπόνηση της έκθεσης, που όπως χαρακτηριστικά είπε «αξιώνει το ρόλο του ΕΚ στη διαδικασία συναπόφασης με τα άλλα θεσμικά όργανα», τόνισε ότι «τώρα πια περνάμε σε μια Ευρώπη με νέο μοντέλο οικονομικής και θεσμικής διακυβέρνησης, διαφορετική φιλοσοφία κατανομής πόρων και σαφή εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως καθίσταται σαφές από τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».
Εν συνεχεία αναφερόμενη στις βασικές αρχές της ελληνικής αγροτικής πολιτικής που διαφαίνονται και στην παρούσα έκθεση τόνισε, ότι η αγωνία του Ευρωπαίου, ακόμα και του Έλληνα αγρότη σήμερα συγκεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα της αύξησης της παραγωγικότητας και του ελέγχου του κόστους παραγωγής στην αγορά της διατροφικής αλυσίδας.
Σχετικά με την ενίσχυση του ενεργού αγρότη, το κόστος παραγωγής αλλά και το ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι «η στήριξη καθαρά και μόνο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν είναι πρωταρχικό μέλημα του αγρότη. Η έννοια του ενεργού αγρότη, του ενεργού πολίτη που δε διαχειρίζεται μόνο περιβαλλοντικά τη γη αλλά παράγει αγροτικά διατροφικά προϊόντα, τοποθετείται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος. Ειδικά το κόστος παράγωγης θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την ενίσχυση των αγροτών. Με το πετρέλαιο και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται, αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η άμεση έγκριση φορολογικών απαλλαγών».

Σε ό,τι αφορά τον 2ο πυλώνα η Ελληνίδα βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τελειώσει η πανσπερμία μέτρων αγροτικής ανάπτυξης και να υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωμένων διαρθρωτικών προγραμμάτων τα οποία να τα συντάσσει η κάθε περιφέρεια και το κάθε εθνικό κοινοβούλιο.

Θέματα όπως:
· το μέλλον του γεωργικού προτύπου στην Ευρώπη
· το μέλλον της άμεσης στήριξης προς τους γεωργούς
· το μέλλον της ρύθμισης της αγοράς
· η αγροτική ανάπτυξη μετά το 2013, στην προοπτική του 2020,
αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου