www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το 35o ΡΑΛΛΥ ΕΛΠΑ στην Λαμία


Η ΕΛΠΑ διοργανώνει 1 με 3 Απριλίου 2011 το 35ο ΕΛΠΑ Ράλλυ με το οποίο ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ραλλύ του 2011. Αν και τα τελευταία χρόνια ο αγώνας διεξαγόταν σε χωμάτινες διαδρομές στην περιοχή της Ιτέας, η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε φέτος ο αγώνας να είναι ασφάλτινος και να έχει για έδρα του τη Λαμία, την πόλη με τους πιο ενθουσιώδεις φίλους των αγώνων ραλλύ.
Το ΕΛΠΑ Ράλλυ που για τρεις δεκαετίες φιλοξενήθηκε στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, στην Πελοπόννησο και στην Ιτέα θα έχει για το 2011 σαν βάση του το Εκθεσιακό Κέντρο της Λαμίας που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει το Ράλλυ Ακρόπολις. Στους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου θα λειτουργήσει η γραμματεία του αγώνα, το γραφείο τύπου αλλά και το service park.
Ο αγώνας που είναι διήμερος περιλαμβάνει 6 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 163 χλμ την πρώτη μέρα και 6 ειδικές διαδρομές μήκους 92 χλμ τη δεύτερη μέρα.Παραδοσιακά ο αγώνας προσμετρά και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ραλλύ Ιστορικών Αυτ/ων.

Προσωρινό Πρόγραμμα
Τετάρτη 30 Μαρτίου 201117:00 – 20:00 Διοικητικός Έλεγχος
Πέμπτη 31 Μαρτίου 201108:00 – 19:30 Αναγνωρίσεις 08:00 – 20:30 Λήξη διοικητικού Ελέγχου
Παρασκευή 1 Απριλίου 201108:00 – 13:30 Αναγνωρίσεις08:30 – 14:00 Τεχνικός Έλεγχος14:00 – 16:30 Shakedown20:30 Τελετή εκκίνησης
Σάββατο 2 Απριλίου 201109:00 Εκκίνηση Πρώτης Μέρας17:45 Τερματισμός Πρώτης ημέρας
Κυριακή 3 Απριλίου 201109:00 Εκκίνηση Δεύτερης Μέρας15¨15 Τερματισμός του αγώνα Απονομή επάθλων

Στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.elparally.gr/ η οποία θα εμπλουτίζεται με ό,τι νεότερο γύρω από τον αγώνα, μπορείτε άμεσα να βρείτε το Πρόγραμμα, τους Χάρτες και το Ωράριο του 35ου Ράλλυ ΕΛΠΑ.

Κοινή σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά


Κοινή σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λιβαδειάς στις 3μμ. Στη σύσκεψη αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας κ. Δαμιανίδης Χρήστος, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας κ. Αρμυριώτης Τάσος, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας κ. Πουλιανίτου Ρούλα, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας κ. Μαστροκώστας Κώστας. Συμμετείχαν, επίσης, από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας ο κ. Θειακούλης Παναγιώτης, ο κ. Σωτήρχος Λεωνίδας, ο κ. Χαρέμης Κώστας, η κ. Γεωργαντά Ελίζα και η κ. Ρηγοπούλου Χριστίνα.
Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι αιρετοί εκπρόσωποι των καθηγητών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Βαζούρας Σπύρος (ΠΥΣΔΕ Βοιωτίας), ο κ. Κούτσικος Λάμπρος (ΠΥΣΔΕ Βοιωτίας), ο κ. Κωνσταντίνου Κώστας (ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας), ο κ. Φίλος Γιώργος (ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας).Κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης συζητήθηκαν τρέχοντα σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και μια σειρά επικείμενων σημαντικών αλλαγών στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.α.).Στην πολύωρη σύσκεψη, διερευνήθηκε η δυνατότητα κοινής προσέγγισης και συμφωνίας μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών τόσο στην επιλογή των θεμάτων προτεραιότητας όσο και στην ανάπτυξη και συντονισμό κοινών δράσεων. Είναι φανερό ότι μια δύσκολη χρονιά στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης βρίσκεται στην αρχή της, καθώς ξεδιπλώνεται με ταχύτητα η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, τα συνδικάτα των καθηγητών στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν τη δική τους απάντηση.

Απάντηση Λούκας Κατσέλη στην Άρια Αγάτσα για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»


Με στόχο τη συνέχιση τής λειτουργίας των δράσεων "Βοήθεια στο Σπίτι" και ύστερα από συνεχείς τεχνικές συναντήσεις με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και σε επίπεδο Επιτρόπου και αρμοδίου Υπουργού , επιτεύχθηκε η συγχρηματοδότηση τού προγράμματος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το έτος 2011, βασισμένη στην τεκμηρίωση τής ενίσχυσης τής απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων .Σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη τού Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" και τη βιωσιμότητά του εκπονείται κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο στα πλαίσια τού επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" ώστε να τεθεί η όλη διαδικασία σε σταθερή και βιώσιμη βάση, η οποία θα καλύπτει με επαρκή τρόπο τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα αυτά.Ήδη το πρόγραμμα λειτουργεί στην λογική των κουπονιών, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην εξατομικευμένη προσέγγιση των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων.Παράλληλα για το σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταμείου μελέτη αποτίμησης τής πράξης "Ενέργειες Ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής και βελτίωσης τής ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας με παράλληλο προσδιορισμό των παραμέτρων τής επόμενης φάσης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος."Σκοπός είναι να αποτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο το πρόγραμμα συνδέεται με την ενίσχυση τής απασχολησιμότητας των έμμεσα ωφελουμένων ατόμων στη βάση τής διευρυμένης ελληνικής οικογένειας (με πρώτο παραδοτέο το πρώτο δίμηνο τού 2011) αλλά και να θέσει τις προδιαγραφές για τη βιώσιμη λειτουργία του.Βασική μας προτεραιότητα και υποχρέωση αποτελεί ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου συστήματος δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί μόνο τέτοια συστήματαΤο βιώσιμο σύστημα θα βασίζεται στα εξής στοιχεία1.Χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές (κοινοτικοί πόροι, εθνικοί πόροι, Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας καθώς και συνεισφορά εξυπηρετούμενων όπου αυτό είναι εφικτό)2.Σταδιακή απεξάρτηση από Κοινοτική συγχρηματοδότηση.3.Διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών προς εξυπηρετούμενους καθώς και διεύρυνση των κατηγοριών των εξυπηρετούμενων ( και με μεγαλύτερο εισόδημα και για άλλες ασθένειες όχι μόνο ατόμων τρίτης ηλικίας)
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΛΟΥΚΑ -Τ.ΚΑΤΣΕΛΗ

Εφ` όλης της ύλης των θεμάτων της Φωκίδας η Παπαθανάση στον Γερουλάνο


Στις 26/01/2011 στο Υπουργείο Πολιτισμού έγινε συνάντηση της Βουλευτή Φωκίδας Α. Παπαθανάση με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Υπουργού και ο κ. Γ. Πυργιώτης , Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης που παρακολουθεί και ειδικά θέματα της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων.


Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν από την Βουλευτή αφορούν :

ΤΗΝ «ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» – θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην περιοχή με δράσεις στον τομέα πολιτισμού , όπως : Προγράμματα έρευνας , ανασκαφών & μελετών σε συνεργασία και με ξένες αρχαιολογικές σχολές , μορφωτικά ιδρύματα πρεσβειών , ελληνικά πανεπιστήμια .Προγράμματα συντήρησης & αναστύλωσης αρχαιολογικών έργων & μνημείων .Εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτιστικής – πολιτισμικής & περιβαλλοντικής αγωγής . Δράσεις & πολιτιστικές εκδηλώσεις με βάση το Μουσείο & τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών . Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ,

ΤΗΝ «ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» – θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην περιοχή με περιβαλλοντικές – τουριστικές δράσεις όπως : Ανάπτυξη & προβολή ορειβατικού & αναρριχητικού τουρισμού .Λειτουργία των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού χειμώνα – καλοκαίρι .Ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών προς γεωλογικά & φυσικά μνημεία και προς ιστορικούς & αρχαιολογικούς χώρους .Καταδυτικός τουρισμός.. Δημιουργία αντιγράφων παλαιών σκαφών .

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Αρχαίο Θέατρο ΔΕΛΦΩΝ & Αρχαιολογικός Χώρος ΔΕΛΦΩΝ , Κάστρο ΑΜΦΙΣΣΑΣ , Ι.Μ. ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ 12ος αι. , Ι.Ν. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ 10ος αι.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
· Να ολοκληρωθεί η ηλεκτρομηχανολογική & μουσειολογική μελέτη στο Μουσείο Λιδωρικίου
· Να λειτουργήσει το Μουσείο ΔΕΛΦΩΝ & ο Αρχαιολογικός Χώρος ΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
· Να ολοκληρωθεί το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΙΣΣΟΥ το οποίο θα φιλοξενήσει τη συλλογή ΔΑΡΑΔΗΜΟΥ
· Να ολοκληρωθεί το Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ
Σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» την μελέτη για το Αρχαίο ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
Την εξεύρεση πόρων για την αναστύλωση κι προστασία του Αρχαίου ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
Την σωτηρία των τοιχογραφιών ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ / ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΜΦΙΣΣΑ

ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
· ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ Β ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ
· ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Νομοτεχνική λύση για μονάδες προϋφιστάμενες του 1982 που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το ΚΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ / ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
· ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ & ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΤΡΟΙΖΟΝΙΩΝ
· ΕΡΓΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΚΠ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΤΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕΣΩ ΕΟΤ / ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ – ΔΕΛΦΟΙ - ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ

Χρ. Σταϊκούρας: «Σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική η Κυβέρνηση ας μην αναζητά “συνενόχους”»


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση, με το Μνημόνιο που υπέγραψε χωρίς να διαπραγματευθεί, ανέλαβε την υποχρέωση να προσδιορίσει, μέχρι το Μάρτιο, τα περίφημα “μη καθορισμένα” μέτρα.
Μέτρα που η ίδια απεδέχθη.
Μέτρα όπως είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση των επιδομάτων, η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
Μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ για το 2012-2014, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 38 δισ. ευρώ της περιόδου 2010-2011.
Μέτρα που έχουν οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση.
Σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική η Κυβέρνηση ας μην αναζητά “συνενόχους”».

1,4 εκατομμύριο ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για εξοπλισμό υγείας στη Θεσσαλία


Δύο σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίου ευρώ περίπου, για την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε σήμερα η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη, εντάσσοντας στον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 τα παρακάτω έργα:
-«Προμήθεια και Εγκατάσταση Αξονικού Τομογράφου 16 Τομών του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Πρόκειται για πλήρες Συγκρότημα Αξονικού Τομογράφου, καινούργιο, σύγχρονης τεχνολογίας, συνεχούς περιστροφής, με τεχνολογία multislice, 16 τουλάχιστον τομών, ελικοειδούς σάρωσης, μεγάλης ταχύτητας σάρωσης και υψηλής διακριτικής ικανότητας. Ο Αξονικός Τομογράφος θα είναι κατάλληλος για διαγνωστικές εξετάσεις ολοκλήρου του σώματος, με δυνατότητα για εξετάσεις ρουτίνας όσο και ειδικές εξετάσεις (δυναμικές, ελικοειδείς ή ογκομετρικές σαρώσεις) και δυνατότητα για παιδιατρικές εξετάσεις. Το Νοσοκομείο Καρδίτσας διαθέτει αξονικό τομογράφο εικοσαετίας. Με την προμήθεια του νέου Αξονικού, θα αναβαθμιστεί σημαντικά η διαγνωστική ικανότητα του Νοσοκομείου, εξυπηρετώντας συνολικά πληθυσμό περίπου 8.000 ατόμων.

-«Προμήθεια 13 Ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», προϋπολογισμού 910.000 ευρώ. Το έργο αφορά συγκεκριμένα στην προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων κλειστού τύπου, που πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων για ασθενοφόρα τύπου ‘’Β’’. Το ασθενοφόρο τύπου ‘’Β’’ έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά, σε έκτακτες περιστάσεις, τη μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, ενώ διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις. Τέλος, πρέπει να διαθέτουν επαρκή ισχύ κινητήρα για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.

Την ερχόμενη Παρασκευή και πάλι όλοι μαζί οι Περιφερειάρχες στην Αθήνα


Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, η 3η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε. προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού με την παρουσία της πλειοψηφίας των Περιφερειαρχών. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα που αφορούν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειών.
Υψίστης σημασίας θεωρούν και οι 13 Περιφερειάρχες την ύπαρξη Προληπτικού Ελέγχου προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και η διαφάνεια.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης και αξιοποίησης πόρων οι οποίοι θα ενισχύσουν τον πολίτη μέσα από τα Προγράμματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών.
Αποφασίσθηκε επίσης να ζητηθεί εκ νέου η συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αναβλήθηκε, ενώ θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργών προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις σε μείζονα θέματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του νέου θεσμού.
Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

Εφυγε ο Ψαθάς μπαίνει ο Γέμελος στο Περιφερειακό


Αλλαγή στη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς στο γραφείο του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του κ. Μανώλη Γέμελου που καταλαμβάνει την θέση του κ. Βαγγέλη Ψαθά, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του η οποία και έγινε αποδεκτή. Πηγή http://www.sterea.gr/

Κατερίνα Μπατζελή: Τον Φεβρουάριο οι ΚΥΑ για τις γεωτρήσεις


Σε ερώτηση της Βουλευτού Φθιώτιδας και πρ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων προς άρδευση ο Υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι «η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου και οι παραγωγοί δε θα επιβαρύνονται με το κόστος περιβαλλοντολογικών μελετών, ενώ η διαδικασία έγκρισης των γεωτρήσεων θα είναι απλή και όχι γραφειοκρατική».
Η πρ. υπουργός Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι «ουδείς πιστεύει ότι το σύστημα της διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτο και να δημιουργεί διαστρεβλώσεις τόσο στην ανάπτυξη της υπαίθρου όσο και στο αγροτικό επάγγελμα. Μόνο στο Νομό Φθιώτιδας είχαν κατατεθεί 9.000 περίπου αιτήσεις για διάνοιξη γεωτρήσεων, ενώ γενικότερα στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 19.000 γεωτρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων τους. Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας».
Στα πλαίσια της έκδοσης ΚΥΑ, μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εφαρμογή της Οδηγίας περί προστασίας των υδάτων, αλλά και της πολλαπλής συμμόρφωσης, η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς διασταύρωση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις αιτήσεις των παραγωγών στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και από τις δηλώσεις στο ΟΣΔΕ. Με την πρώτη αυτή αποτύπωση θα γίνει η πρώτη χαρτογράφηση των γεωτρήσεων στο σύνολό τους, τις οποίες μετέπειτα το ΥΠΕΚΑ μπορεί να εντάξει στις περιφερειακές μελέτες περί διαχείρισης υδάτων».
Ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση και η αποκατάσταση της λειτουργίας όλου του αρδευτικού δικτύου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η σωστή διαχείριση τους, αλλά και η ποιότητά των υδάτων.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της η Βουλευτής Φθιώτιδας πρότεινε στην ΚΥΑ η οποία βρίσκεται προς διαβούλευση μεταξύ των δύο συναρμοδίων υπουργείων να συμπεριληφθούν τα παρακάτω ζητήματα, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και των πραγματικών δυνατοτήτων και υποχρεώσεων που πρέπει να διαχειριστούν από τους αγρότες.
Ειδικότερα:
1. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με το κόστος περιβαλλοντικής μελέτης
2. Κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται περί κατάταξης δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες να ορισθεί ότι για υδρογεωτρήσεις, οι οποίες προορίζοντια αυστηρά για άρδευση δεν θα ακολουθείται η διαδικασία της περιβαλοντικής αδειοδότησης, αλλά θα συντάσσεται τεχνική έκθεση ή γνωμοδότηση από την υπηρεσία υδάτων της οικείας περιφέρειας.
3. Η έκδοση αδείας να γίνεται με απόφαση του Δήμου, ο οποίος έχει κάνει την πραγματική καταγραφή των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων, αλλά και έχει γνώση και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και της χωροταξικής κατανομής τους. Δηλαδή ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ζώνες Natura, ξηρικές εκμεταλλεύσεις κτλ.
4. Στην περίπτωση λήψης νερού από δημόσια υδροληψία με δικαίωμα χρήσης από πολλά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, η άδεια πρέπει να χορηγείται στο δήμο χωρίς αναφορά στους χρήστες γιατί αυτοί αλλάζουν συνεχώς,αλλά με αναφορά στη συνολική έκταση. Ο επιμερισμός να γίνεται από το Δήμο ετησίως. Άλλωστε βάσει του Καλλικράτη πρέπει ο Δήμος να αποκτήσει επιπλέον αρμοδιότητες.
5. Στην περίπτωση ιδιόκτητης υδροληψίας με πολλούς χρήστες η άδεια να χορηγείται με βάση τον ιδιοκτήτη του χωραφιού και όχι αυτόν που αναφέρεται στην άδεια. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταβιβάσεων, αγοραπωλησιών.
6. Σήμερα προβλέπεται η άδεια χρήσης νερού να εκδίδεται για ορισμένες εκτάσεις. Είναι σκόπιμο αυτό να τροποποιηθεί και αντ’ αυτού η άδεια χρήσης νερού να συνδέεται με τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ). Θα γίνεται άμεση διασταύρωση των στοιχείων του δικαιούχου, του αριθμού των ενεργών γεωτρήσεων που χρησιμοποιεί, αλλά και της καλλιεργούμενης έκτασης. Στην περίπτωση που ένας γεωργός έχει ιδιόκτητα κτήματα και γεωτρήσεις να μπορεί να κάνει χρήση της γεώτρησης για άρδευση ενοικιαζόμενων εκτάσεων, οι οποίες φυσικά περιλαμβάνονται στη δήλωση της καλλιέργειάς του.
7. Η παρεχόμενη με την άδεια χρήσης ποσότητα νερού να αντιστοιχεί με τη δυναμικότητα του υφιστάμενου έργου υδροληψίας και όχι αυτή που προϋπήρχε της 20/12/2005. Κι αυτό διότι έχει τροποποιηθεί η δυναμικότητα είτε λόγω αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων είτε διότι μειώθηκε η παροχή νερού.
8. Οι βεβαιώσεις εφόσον δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων να δίνονται από τη ΔΕΗ με ένα απλό πιστοποιητικό.
9. Να διευκρινισθεί ότι άδεια παραχώρησης είναι ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δύο ή περισσότερων αγροτών με τον έχοντα την άδεια γεωτρήσεως. Κι αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δοθεί άδειες άνοιξης γεωτρήσεων σε ένα ιδιοκτήτη αλλά αυτός έχει συνάψει συμφωνητικό να παρέχει νερό άρδευσης και με άλλο ιδιοκτήτη όμορου χωραφιού.
10. Η διάρκεια μίσθωσης δέκα ετών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθότι δεν παραχωρούνται πλέον εύκολα από τους ιδιοκτήτες μισθωτήρια δέκα ετών.
11. Να προβλεφθεί συναπόφαση ότι σε περίπτωση καταστροφής της υπάρχουσας γεώτρησης λόγω ανωτέρας βίας να δίδεται αμέσως προσωρινή άδεια αντικατάστασης γεώτρησης και άδεια χρήσης νερού με βάση την προηγούμενη άδεια χρήσης νερού εφόσον αυτή υπάρχει και έχει εκδοθεί.
12. Επιτάχυνση των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής υδάτων, όπως αυτή προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, διότι κατόπιν αυτών η έγκριση των γεωτρήσεων θα αποτελεί πλέον μια αυτόματη διαδικασία. Ενώ το κράτος θα μπορεί να αποφαίνεται άμεσα για την ποσότητα και ποιότητα , αλλά και την χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων άμεσα και χωρίς χρονοτριβή».

Μήνυμα για ένωση της Κεντροδεξιάς έστειλε από τη Λιβαδειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Βοιωτίας κ. Δημήτρη Καραμάνη, κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Νομό μας, νυν και πρώην Βουλευτών, πολιτευτών, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, Περιφερειακών Συμβούλων αλλά και δεκάδων μελών, ο επίσημος προσκεκλημένος της κομματικής πρωτοχρονιάτικης γιορτής τους, Βουλευτής Β` Αθήνας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το περασμένο Σαββατόβραδο μήνυμα ενότητας αλλά και αισιοδοξίας πως η επόμενη μέρα – σύμφωνα με τις δηλώσεις του – θα «ξημερώσει» την επανένωση της Κεντροδεξιάς ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών! Διαβάστε περισσότερα στο http://www.orchomenos-press.blogspot.com/

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τη Δευτέρα η συνάντηση Περγαντά - Νικόλαου στην Επισκοπή Φθιώτιδας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 10:45 το πρωί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς θα έχει συνάντηση στην Επισκοπή με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κκ Νικόλαο.

Εσύ θα λείπεις;


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΥΠ` ΟΨΙΝ ΤΟΥ κ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ EMAIL kontogiannis9@hotmail.com

«Να αλλάξει ο τρόπος ενίσχυσης των Περιφερειών που αδικεί τη Βοιωτία» ζήτησε στη Βουλή ο Β. Τόγιας


Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Τόγια με θέμα:«Να αλλάξει ο τρόπος ενίσχυσης των Περιφερειών που αδικεί τη Βοιωτία». Η αποκλειστική χρήση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ως μοναδικού δείκτη για την αξιολόγηση των περιφερειακών ανισοτήτων, οδηγεί σε εσφαλμένα αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την άσκηση των περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών.Δεν μπορεί σήμερα στην Βοιωτία να υπάρχει επιδότηση 15%. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται καθυστέρηση της ανάπτυξης του Νομού, ενώ τα εμπόδια που έθεσε το ΕΣΠΑ, με την περιφερειακή κατανομή δεν θα ξεπεραστούν. Πρέπει να αλλάξει η αξιολόγηση και η κατανομή των κριτηρίων.Τα ποσοστά ενισχύσεων που είναι χαμηλά 15-35% δεν αποτελούν κίνητρα για την δημιουργία επενδύσεων. Οι όποιες επενδύσεις γίνονται στην Βοιωτία, σε πολύ μεγάλο βαθμό, έρχονται ως μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων της Αττικής, φέροντας μαζί τους και τους εργαζόμενους που απασχολούν. Άρα το αναπτυξιακό όφελος για τη Βοιωτία είναι πολύ μικρό. Παράλληλα όμως έχουμε τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία τους και μείωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων μας.Εμφανίζεται λοιπόν πλασματικά η Βοιωτία ως 1η στην κατάταξη των Νομών της χώρας, με βάση το κκ ΑΕΠ, αθροίζοντας στα εισοδήματα των Βοιωτών το εισόδημα των μεγάλων εργοστασίων της άτυπης ΒΙΠΕ.Οι επιχειρήσεις είναι μεν εγκαταστημένες και παράγουν τα προϊόντα τους στο Νομό, αλλά τα εισοδήματα τα οποία δημιουργούν, είτε ως επιχειρηματικά κέρδη, είτε ως αμοιβές της εργασίας και των άλλων συντελεστών παραγωγής, διαφεύγουν σε μεγάλο βαθμό προς την Αττική και συνεπώς έχουν περιορισμένη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη.Αρκεί μια μικρή και απόλυτα δικαιολογημένη, διόρθωση του ΑΕΠ των όμορων της Αττικής Νομών, για να ανεβάσει την Αττική στην πρώτη θέση της κλίμακας και να εξορθολογικοποιήσει τη σχετική θέση των άλλων Νομών.Σχετικά με το κριτήριο της περιφερειακής διάστασης, θα πρέπει να δοθεί ένταση και μεγαλύτερη ευρύτητα επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Εκεί ποσοστιαία, θα μπορούσε να δοθεί υψηλότερη ενίσχυση, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα προς το διατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, το εμπόριο και γενικότερα στην εξωστρέφεια.Στην ερώτηση δε, αν προτίθεται ο Υπουργός να επανεξετάσει τα κριτήρια ενίσχυσης των Νομών, ώστε ν’ απεικονίζεται στις καταγραφές η πραγματικότητα, έλαβε την απάντηση από τον Υφ/ργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κο Ρήγα:«Το ερώτημά σας είναι λογικό και δίκαιο και θα εξετασθεί από το Υπουργείο ευνοϊκά».

Καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα της Φωκίδας έθιξε στην αρμόδια επίτροπή της Βουλής η Παπαθανάση


Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, έκανε η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο κ. Γεώργιος Χασιώτης, Εκπρόσωπος της WWF Ελλάς και η κυρία Μαλάμω Κορμπέτη, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Διαβέστε περισσότερα στην "Εν Δελφοίς" που κυκλοφορεί σε ολα τα περίπτερα της Στερεάς Ελλάδας...

Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού


Ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού κατέθεσε η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού σε όλη τη χώρα. Μετά την ακύρωση της παραχώρησης από το Δημόσιο στον ΕΟΤ της περιοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, γιατί συμπίπτει με τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το χωροταξικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς του κέντρου έχει περιέλθει σε τέλμα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις όποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του και τροχοπέδη για την έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων για τα αναγκαία έργα, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός του κέντρου έχει συμπληρώσει τριακονταπενταετή λειτουργία. Η παράταση αυτής της κατάστασης δημιουργεί προβλήματα και θέτει την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της τόσο για τη διασαφήνιση του καθεστώτος λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όσο και για τον ευρύτερο σχεδιασμό και τις προθέσεις της για τη μελλοντική πορεία των δημόσιων Χιονοδρομικών Κέντρων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο απέβη άκαρπος λόγω μη συμμετοχής ενδιαφερομένων, ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση Σύμβασης (αριθμός Προκήρυξης 4182/31.8.2010) με αντικείμενο τον ‘’Εκσυγχρονισμό Αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού’’, με χρόνο υποβολής προσφορών την 21 Οκτωβρίου 2010 και με προϋπολογισμένη δαπάνη 24.000.000 €, για την οποία υπήρχε σχετική πίστωση από τις δημόσιες επενδύσεις.
2. Ποια είναι η τύχη της εγγεγραμμένης πίστωσης, μετά την ματαίωση του διαγωνισμού;
3. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία για την άρση του προβλήματος ιδιοκτησιακού προβλήματος και της έγκρισης αδειοδοτήσεων για τα Χ.Κ.Παρνασσού και με ποιο σχέδιο θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ζωτικής σημασίας για την περιοχή;
4. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τα δημόσια χιονοδρομικά κέντρα;
Η βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη

«Διαύγεια» στους ΟΤΑ από τα μέσα Μαρτίου


Στο πρόγραμμα «Διαύγεια» εντάσσονται από τις 15 Μαρτίου 2011 και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) καθώς και τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους, οι οποίοι υποχρεούνται να αναρτούν στο διαδίκτυο τις αποφάσεις τους.

Σχετική εγκύκλιο απέστειλε στους φορείς της αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, στην οποία τονίζεται η υποχρέωσή τους αυτή και επισημαίνεται ότι η μή ανάρτηση των αποφάσεών τους στο διαδίκτυο συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν. Επιπλέον, τονίζεται πως η παράβση της υποχρέωσης για καταχώρηση και ανάρτηση στο διαδίκτυο συνιστά πέιθαρχικό παράπτωμα. Με την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται μέχρι τις 15 Φεβουαρίου να συγκροτήσουν Ομάδες Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) οι οποίες θα προετοιμάσουν την εφαρμογή της «Διαύγειας» και θα ζητήσουν άμεσα πρόσβαση στις εφαρμογές του προγράμματος, επισκεπτόμενοι τον δικτυακό τόπο diavgeia.gov.gr/efarmogi. Σημειώνεται μάλιστα ότι «οι υπόχρεοι φορείς δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία αγορά εξοπλισμού ή λογισμικού καθώς η υπηρεσία υλοποίησης του Προγράμματος Δι@ύγεια παρέχεται κεντρικά». Για την συγκρότηση των ΟΔΕ επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται πρόσληψη νέου προσωπικού και η στελέχωση θα γίνει από το υπάρχον προσωπικό. Πηγή http://www.e-aftodioikisi.gr/

Έπαινοι από τον Αρχιεπίσκοπο κκ. Ιερώνυμο για τις ... «Άφθαρτες Αξίες» του Γιώργου Κατσιμπάρδη


Το βιβλίο είναι ένας κόλαφος κατά της μάστιγας των αναβολικών
και ύμνος για τα ολυμπιακά ιδεώδη

«Καίρια θέματα για την ποιότητα και την εντιμότητα του αθλητισμού» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος όλα όσα επεξεργάζεται ο Γιώργος Κατσιμπάρδης στο νέο βιβλίο του «Άφθαρτες Αξίες» (εκδόσεις «Αν. Παρατηρητής»), σε επιστολή που έστειλε προς τον πρώην βουλευτή Βοιωτίας και υφυπουργό Εσωτερικών. Μάλιστα με την ευγένεια που τον διακρίνει και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει μαζί του αφ’ ότου ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας τον καλεί να συναντηθούν και να έχουν συνεργασία.

Το κείμενο της σύντομης αλλά μεστής επιστολής του Αρχιεπισκόπου προς τον κ. Κατσιμπάρδη έχει ως εξής:
«Αγαπητέ μου κύριε Κατσιμπάρδη,
Χαίρομαι για την έκδοση του βιβλίου υπό τον τίτλο ¨Άφθαρτες Αξίες¨, που περιέχει συλλογή ομιλιών σου σχετικά με το θέμα του αθλητισμού χωρίς αναβολικά, θέμα καίριο για την ποιότητα και την εντιμότητα του αθλητισμού. Χαίρομαι για σένα και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, με την ευχή να ανταμώσουμε σύντομα.
Με εγκάρδιες ευχές
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήρια για το νέο βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη έστειλαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Γιάννης Παπαδογιαννάκης κ.α. Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι και τα Μ.Μ.Ε., όχι μόνο τα τοπικά αλλά και τα Αθηναϊκά, επιφύλαξαν ευμενή υποδοχή στο βιβλίο.

Δεν θα κλείσει τελικά η σήραγγα Τυμφρηστού- βρέθηκε προσωρινός ανάδοχος


Συντάχθηκε απο τον Σπύρο Καρανάσιο
Με νέο εργολάβο αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα η σήραγγα Τυμφρηστού μετά την αδιέξοδο επαφή των αρχών της Ευρυτανίας με τον μέχρι πρότινος εργολάβο συντήρησης και λειτουργίας του έργου. Αναμένονται τα χρήματα από το υπουργείο περιφερειακής ανάπτυξης, όπως διαβεβαίωσε και η διοικητική γραμματέας Στερεάς Πόπη Γερακούδη, ώστε να λειτουργήσει κανονικά η σήραγγα για τον επόμενο ενάμιση μήνα μέχρι να επαναπροκηρυχθεί το έργο και να ανατεθεί σε νέο εργολάβο.
Ο εργολάβος που ήταν υπεύθυνος μέχρι και σήμερα αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο δημιουργώντας αναστάτωση. Παρά τις προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνη, ο εργολάβος δεν πείστηκε ενώ δήλωσε ότι οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν τον ικανοποίησαν. Άμεση λύση ώστε να μην κλείσει η σήραγγα Τυμφρηστού, τουλάχιστον τώρα που αναμένονται επισκέπτες στην Ευρυτανία για το Σαββατοκύριακο, ζήτησαν και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Η είδηση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη λειτουργία της σήραγγας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματίες που ανησυχούν ότι οι επισκέπτες θα χάσουν το δρόμο για το Καρπενήσι εν όψει πολλά υποσχόμενου τουριστικά Σαββατοκύριακου με δεδομένης της χιονόπτωσης που αναμένεται. Πηγή http://www.lamiastar.gr/

Από 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»


Από την επόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» του ΥΠΑΑΝ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:
- Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
- Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.
- Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.
- Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:
- Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.
- Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.
- Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
- Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
- Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.
Οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση τα εισοδήματά τους (προσωπικό ή οικογενειακό) και ανάλογα κλιμακώνονται οι ενισχύσεις. Οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
- Κατηγορία Α. Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 ευρώ ή τις 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 ευρώ και επιχορήγηση 3.000 ευρώ.
- Κατηγορία Β. Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 ευρώ ή 40.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 ευρώ και επιχορήγηση 1.500 ευρώ.
- Κατηγορία Γ. Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 ευρώ. Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.
Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α και αντίστοιχα της κατηγορίας Γ στην κατηγορία Β, εφόσον το 50 % του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α.
Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα της κατηγορίας Γ εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.
Τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κωδικοποιούνται ως εξής:
1. Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2. Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης-επιλογή παρεμβάσεων.
3. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.
4. Έγκριση αίτησης.
5. Υλοποίηση παρεμβάσεων.
6. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
7. Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή των ενισχύσεων (μεταξύ αυτών έντυπο ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ειδική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα (http://exoikonomisi.ypeka.gr/).
Λειτουργεί επίσης help desk στο τηλέφωνο 210-9797400.

Επικίνδυνα και τα «ηλεκτρονικά» τσιγάρα


Η πολιτεία της Νέας Υόρκης προσανατολίζεται στην απαγόρευση της πώλησης «ηλεκτρονικών» τσιγάρων (e-cigarettes), μιας συσκευής που λειτουργεί ως υποκατάστατο για τους μανιώδεις καπνιστές, βοηθώντας τους να το κόψουν. Σε εργαστηριακούς ελέγχους που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα από δύο μεγάλες εταιρίες «ηλεκτρονικών» τσιγάρων εντόπισε καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως την τοξική ουσία διαιθυλινική γλυκόλη, που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά και καρκινογόνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες. Τον προβληματισμό της για την επικινδυνότητα των e-cigarettes εξέφρασε και η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, πρόκειται για μη εγκεκριμένα προϊόντα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές, που λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν θαλάμους με νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά. Πωλούνται σε φαρμακεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αλλά και μέσω του Διαδικτύου κι, αντίθετα με τα κανονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, δεν αναγράφουν στη συσκευασία τους προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία.

Στην τελική ευθεία το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας


Εντός των ημερών υπογράφεται η σύσταση του "Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας", με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και το "Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ" που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, στα πλαίσια του ΕΤΕΑΝ.
"Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) προς τις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία" δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα με θέμα "Η Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας στη νέα Ελληνική Οικονομία". Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές τράπεζες έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕπ, μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες πρωτοβουλιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.Οι πυλώνες, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με την αξιοποίηση νέων και σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, είναι οι εξής: - Το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα αποτελέσει το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. ευρώ μετρητά. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα:Το "Ταμείο Επιχειρηματικότητας", όπου το κράτος συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ και μετά από διαγωνισμό θα επιλεγούν Τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν 1,2 δισ. ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια σε ΜΜΕ επιχειρήσεις. ii. Το "Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον", το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες συνολικά ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και έχουν ήδη επιλεγεί για την εφαρμογή του 4 τράπεζες. iii. Το "Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ" που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και το "Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας", με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ (υπογράφεται εντός των ημερών η σύστασή του. iv. Το ταμείο JEREMIE, στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκατ.ευρώ σε αναλογία 50/50 δημόσιοι πόροι του ΕΣΠΑ και χρήματα των τραπεζών. Από 1η Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα πρώτα 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, το πολύ με τριετή λειτουργία. Ακόμη, έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκατ.ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Σε τρεις περίπου μήνες τα ποσά αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά. - Ο νέος Επενδυτικός Νόμος με τον οποίο θα προκηρυχθούν ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισ. ευρώ, με φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing. - Η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ, με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο ένα πρώτο δάνειο της ΕΤΕπ, ύψους 2 δις. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τις τράπεζες, τους παραγωγικούς φορείς, και τους ανθρώπους της αγοράς να αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και να προσδώσουν κύρος με τη συμμετοχής τους ώστε να μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός, "Οι πρωτοβουλίες μας δεν αποτελούν ούτε εξαγγελίες ούτε ασκήσεις επί χάρτου. Είναι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ήδη υλοποιούνται. Πολλοί επικαλούνται την ανάπτυξη ως το βασικό ζητούμενο της εποχής μας. Δεν είναι απλά ζητούμενο. Είναι εθνικό στοίχημα για το 2011 και τα χρόνια που έρχονται. Για αυτό και απαιτείται πανεθνική προσπάθεια και κινητοποίηση, εντός και εκτός συνόρων".Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Οικονομικών, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συναντήσεις διαλόγου των αιρετών με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ





























Σε εξέλιξη θα είναι έως αργά το απόγευμα οι συναντήσεις διαλόγου αιρετών που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο Athens Imperial στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, αλλά και στα οικονομικά και ζητήματα ανάπτυξης.Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των Δήμαρχων Αθηναίων Γ. Καμίνη, του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού και εκπρόσωπων των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ -ΟΤΑ), ενώ παρεμβάσεις έκαναν και όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στην ΚΕΔΚΕ. Ειδικότερα, οι θεματικές ενότητες της σημερινής συζήτησης έχουν να κάνουν με τον Προγραμματισμό, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας Δήμων και Νομικών Προσώπων αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη των ΟΤΑ μέσα την ΚΑΠ - ΣΑΤΑ – Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» - ΕΣΠΑ –ΘΗΣΕΑΣ.









Στην ενότητα «Προγραμματισμός, Θέματα Οργάνωσης & λειτουργίας Δήμων & Νομικών τους Προσώπων» είχαμε την τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΚΕ μέσα από τις παρεμβάσεις της επιστημονικής ομάδας που αποτελούνταν από τους κκ. Παναγιώτη Ζυγούρη, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ, Ντορέττα Αλεξίου, Δικηγόρος ΚΕΔΚΕ, Γιάννη Γούπιο, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και Δήμητρα Κουτσούρη, Συνεργάτης της ΚΕΔΚΕ. Στην Β’ Ενότητα για τα «Οικονομικά – Ανάπτυξη» παρεμβάσεις έκαναν εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ οι επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους κκ. Γαβρίλη Κουγιανό, Διευθυντής Τεκμηρίωσης, Πληροφορικής και Ανάπτυξης Φορέων Τ.Α. ΚΕΔΚΕ, Ράλλη Γκέκα, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και Πάνο Μαΐστρο, Συνεργάτης της ΚΕΔΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως θα ακολουθεί η συνάντηση της Πάτρας, 3 Φεβρουαρίου (Πολυχώρος Πολιτεία) και στις 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση διαλόγου αιρετών στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Macedonia Palace).









Στην σημερινή ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας όπως ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Δήμαρχος Λεβαδεών κ. Νίκος Παπαγγελής, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Γιάννης Πατσαντάρας, ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλειος Βελέντζας, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Βαγγέλης Τετριμίδας, ο Δήμαρχος Δωριέων κ. Γιώργος Καπετζώνης, κ.α.








Χωρίς σχόλια...


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Mεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες στους Αντιπεριφερειάρχες της Στερεάς Ελλάδας από τον Κλέαρχο Περγαντά


Mε αποφάσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά, μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες στους Αντιπεριφερειάρχες και σε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά, οι αποφάσεις μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους Αντιπεριφερειάρχες. Τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων έχουν ως εξής :


Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 160, 161 παρ. 1 και 175 παρ. 1, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’/07.06.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
2. Τις διατάξεις του Π.Δ.148/2010 (ΦΕΚ 241 Α’/27.12.2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
3. Την με αριθμό 42/14.12.2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
4. Την με αριθμ. πρωτ. 24/07.01.2011 απόφασή μας περί ορισμού αντιπεριφερειαρχών.
5. Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Α. Μεταβιβάζουμε στους Αντιπεριφερειάρχες τις παρακάτω αρμοδιότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αναλυτικά περιγράφονται στα αντίστοιχα άρθρα του Π.Δ.148/10 (ΦΕΚ 241 Α’/27.12.2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»:

1. Στον Θωμά Στάικο, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, τις αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (άρθρα 3.2ζ, 7).
β. Της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 8.2α, 9).
γ. Της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 8.2β, 10).
δ. Της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 18.2α, 19).
ε. Της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (άρθρα 18.2στ, 21).
στ. Της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (άρθρα 22.2δ, 23).
ζ. Της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (άρθρα 29.1, 29.2δ).
η. Του Αυτοτελούς Τμήματος Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ – ΠΣΕΑ) (άρθρο 31).

2. Στον Γεώργιο Μουλκιώτη, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τις αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (άρθρα 3.2δ, 7).
β. Της Διεύθυνσης Διοικητικού−Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (άρθρα 8.2ε, 13).
γ. Της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (άρθρα 18.2γ, 21).
δ. Της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (άρθρα 22.2α, 23).
ε. Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (άρθρο 29.2α).
στ. Του Γραφείου ΠΑΜ – ΠΣΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (άρθρο 31.2).

3. Στον Αθανάσιο Μπουραντά, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (άρθρα 3.2ε, 7).
β. Της Διεύθυνσης Διοικητικού−Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (άρθρα 8.2στ, 13).
γ. Της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (άρθρα 18.2δ, 21).
δ. Της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (άρθρα 22.2β, 23).
ε. Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (άρθρο 29.2β).
στ. Του Γραφείου ΠΑΜ – ΠΣΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας με έδρα τη Χαλκίδα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (άρθρο 31.2).

4. Στον Βασίλειο Καραμπά, της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, τις αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (άρθρα 3.2στ, 7).
β. Της Διεύθυνσης Διοικητικού−Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (άρθρα 8.2ζ, 13).
γ. Της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (άρθρα 18.2ε, 21).
δ. Της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (άρθρα 22.2γ, 23) .
ε. Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας (άρθρο 29.2γ).
στ. Του Γραφείου ΠΑΜ – ΠΣΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (άρθρο 31.2).

5. Στην Παναγιώτα Γαζή, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, τις αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (άρθρα 3.2η, 7).
β. Της Διεύθυνσης Διοικητικού−Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (άρθρα 8.2η, 13).
γ. Της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (άρθρα 18.2ζ, 21).
δ. Της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (άρθρα 22.2ε, 23).
ε. Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας (άρθρο 29.2ε).
στ. Του Γραφείου ΠΑΜ – ΠΣΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (άρθρο 31.2).

6. Στον Νικόλαο Μπέτσιο, τις αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 3.2β, 5).
β. Της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 18.2β, 20).
7. Στον Σταμάτη Καπελέρη, τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (άρθρα 14, 15, 16, 17).
8. Στον Κωνσταντίνο Μπακομήτρο, τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (άρθρα 24, 25, 26, 27), πλην των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
9. Τέλος, θα ασκούνται από εμάς οι παρακάτω αρμοδιότητες:
α. Της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 3.2α, 4).
β. Της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 3.2γ, 6).
γ. Της Διεύθυνσης Διοίκησης, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα
σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 8.2γ, 11).
δ. Της Διεύθυνσης Οικονομικού, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 8.2δ, 12).
ε. Του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου (άρθρο 30).

Β. Η αναπλήρωσή μας, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, θα γίνεται κατά σειράν αναπλήρωσης από τους αντιπεριφερειάρχες:
α. Αθανάσιο Μπουραντά.
β. Θωμά Στάικο.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.



Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’/07.06.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και ειδικότερα τις διατάξεις του άρθρου 159, παρ. 1ιγ, σύμφωνα με τις οποίες ο Περιφερειάρχης μπορεί να μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων του σε μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Τις διατάξεις του Π.Δ.148/2010 (ΦΕΚ 241 Α’/27.12.2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
3. Την με αριθμό 42/14.12.2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
4. Τις υπηρεσιακές ανάγκες σε σχέση με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Μεταβιβάζουμε στον Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Παναγιώτη Παρχαρίδη την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με έδρα τη Λαμία και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 27 του Π.Δ.148/2010 (ΦΕΚ 241 Α’/27.12.2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ημερίδα ενημέρωσης από την ΑΝ.ΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ του Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»



Ημερίδα ενημέρωσης των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Καταλυμάτων πραγματοποιήθηκε από την ΑΝ.ΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ, την Δευτέρα 24-1-2011 και ώρα 18.30 στην αίθουσα του « ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΊΟΥ» στο Γαλαξίδι.

Την παρουσίαση του Προγράμματος πραγματοποίησε ο Διευθυντής της ΑΝ.ΔΙΑ κ. Καργιώτης Ιωάννης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Μυταράς Ευάγγελος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Νάκος Γεώργιος. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για όλες τις παραμέτρους υλοποίησης του Προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και να απαντηθούν σχετικά τους ερωτήματα.
Η ΑΝ.ΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.
Τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος που τονίστηκαν είναι τα ακόλουθα:
1) Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εμπλεκόμενους στη τουριστική διαδικασία και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και τέλος στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
2) Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 2.828.826,00 € που αντιστοιχεί σε συνολικό προϋπολογισμό σχεδίων 7.072.065,00€.
3) Δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη έχουν μόνο τα παρακάτω κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα (με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας) στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας:
Ξενοδοχεία κλασικού τύπου.
Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων.
Ξενοδοχεία μικτού τύπου (κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων).
Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια.
Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων.
Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
Τουριστικές επαύλεις.
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).
και υπάγονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στον ακόλουθο Πίνακα.
Κ.Α.Δ. - 2008
Κωδικός
Αριθμός Δραστηριότητας: 55
Περιγραφή: Καταλύματα
55.1 (όλες οι υποκατηγορίες)
Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.
55.2 (όλες οι υποκατηγορίες εξαιρουμένης της 55.20.19)
Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής.
55.30.11
Υπηρεσίες κατασκήνωσης (κάμπινγκ).
4) Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000€ έως 400.000€ (μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ).
5) Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
6) Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Προγράμματος.
7) Οι προτάσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από 20-12-2010 μέχρι 25-02-2011 μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis.
Οι Προτάσεις ( Φάκελοι Υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή ( ένα αντίγραφο) , το αργότερο σε δέκα (10) ημέρες ( ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στην ΑΝ.ΔΙΑ και στα σημεία που αναλυτικά αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος.
8) Ως επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος ( 14/12/2010) .
9) Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ( ΕΤΠΑ).
10) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να βρουν τον Οδηγό και τα έντυπα του προγράμματος στο δικτυακό τόπο της ΑΝ.ΔΙΑ http://www.andia.gr/, στους παρακάτω δικτυακούς τόπους http://www.ependyseis.gr/, http://www.visitgreece.gr/, http://www.yppo.gr/, http://www.antagonisikotita.gr/, http://www.espa.gr/, http://www.efepae.gr/ καθώς επίσης και στις συνεργαζόμενες με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΔΙΑ
Λουκάς Καράντζαλης

Φθιώτιδος Νικόλαος: «Εισερχόμεθα σε περίοδο μεγάλων δυσκολιών και παντοειδών πιέσεων»


«Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι, ότι εάν περιορισθούν οι χειροτονίες, περιορίζεται η δυνατότητα διακονίας του λαού», αναφέρει μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο σημείωμα προς του Ιερείς της Επαρχίας του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.
Ο δυναμικός Ιεράρχης κ. Νικόλαος σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το πλοίο της Εκκλησίας είναι μέσον της θαλάσσης βασανιζόμενον υπό των κυμάτων, διότι είναι εναντίος ο άνεμος».
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αναφέρει:
Έχετε πληροφορηθεί την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον περιορισμό των Δημοσίων Υπαλλήλων εις τους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Εκκλησιαστικοί λειτουργοί.
Με σκοπό τον περιορισμό των Δημοσίων δαπανών εφαρμόζεται το μέτρο ένας προς πέντε, δηλαδή σε πέντε συνταξιοδοτουμένους διορίζεται ένας.
Εάν το μέτρο αυτό στην παρούσα μεγάλη οικονομική κρίση είναι λογικό για τους υπεραρίθμους Δημοσίους υπαλλήλους, για τον εφημεριακό κλήρο είναι άδικο και άνισο, διότι ο αριθμός των εφημερίων μας είναι κάτω του κανονικού και επιπλέον υπάρχει και η μεγάλη έλλειψη των ιερατικών κλίσεων.
Ήδη στην Μητρόπολη μας έχουμε πενήντα (50) κενές εφημεριακές θέσεις στα χωριά μας και ακόμη άλλες στις πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες εκεί που υπήρχαν προ δεκαετίας τρεις εφημέριοι, τώρα υπάρχει ένας με ποίμνιο 3.000 και 5.000.
Ακόμη κάτι που χειροτερεύει την κατάσταση είναι και η καλλιεργηθείσα ανασφάλεια μεταξύ των εφημερίων δια την συνταξιοδότηση και το εφάπαξ.
Έτσι σπεύδουν καθημερινώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις και υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι σήμερα 72 συνταξιούχους κληρικούς και ακόμη 15 έτοιμους να αποχωρήσουν.
Σας ενημερώνω δι’ όλα αυτά, διότι όλοι εμείς καλούμεθα να αντιμετωπίσωμε την δύσκολη κατάσταση και να καλύψωμε τις ανάγκες των απορφανισθέντων ενοριών.
Η έκτακτη Ιεραρχία της 17ης Ιανουαρίου τ.ε. απεφάσισε να ζητήσει από την Κυβέρνηση τον διορισμό 300 εφημερίων δια το έτος 2011 για ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος με δικαία κατανομή των θέσεων στις Ιερές Μητροπόλεις.
Θα είναι όμως ο περιορισμός για ένα, δύο η και τρία χρόνια η θα πάει εις μάκρος αυτή η κατάσταση;
Εάν μείνουν τα χωριά μας χωρίς ιερέα, τότε να είμαστε έτοιμοι να βάλωμε ταφόπλακα στο Ελληνικό χωριό. Μη γένοιτο όμως.
Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι, ότι εάν περιορισθούν οι χειροτονίες, περιορίζεται η δυνατότητα διακονίας του λαού. Η αποστολή του Εφημερίου του χωριού δεν είναι μόνο λειτουργική.
Ο παπάς του χωριού είναι ο προμηθευτής, ο ταχυδρόμος, ο μεταφορέας των ενοριτών, είναι η ζωή του χωριού και η παρηγοριά των κατοίκων.
Αυτά που καλά γνωρίζετε όλοι εσείς, αγνοούν δυστυχώς οι αποφασίζοντες του Κέντρου των Αθηνών.
Αγαπητοί μου Ιερείς.
Εισερχόμεθα σε περίοδο μεγάλων δυσκολιών και παντοειδών πιέσεων. Εμείς πρέπει να μείνουμε επί των επάλξεων.
Γνωρίζω, ότι επωμίζεσθε όλες τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες των ενοριακών κενών και ότι ο κόπος σας είναι καθημερινός και μεγάλος.
Σας παρακαλώ επιδείξατε υπομονή και κατανόηση και αντιληφθείτε, ότι η προσφορά σας υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες είναι μεγάλη και αναγκαία.
Τα προβλήματα της ιερατικής διακονίας παρουσιάσαμε λεπτομερώς ενώπιον της Ιεραρχίας σε εισήγησή μας, η οποία έτυχε γενικής επικροτήσεως.
Σας υπόσχομαι, ότι δεν θα παύσω να ενοχλώ τους αρμοδίους για την στήριξη των δικαίων αιτημάτων σας, διότι πιστεύω, ότι ο εφημέριος της πόλεως η του χωριού είναι κεντρικός μοχλός της προόδου και της υποστάσεως της Ελληνικής κοινωνίας.
Το πλοίο της Εκκλησίας είναι μέσον της θαλάσσης βασανιζόμενον υπό των κυμάτων, διότι είναι εναντίος ο άνεμος.
Μη λησμονείτε όμως εκείνο που λέγει ο Προφητάναξ Δαβίδ «Σύ δε Κύριε αντιλήπτωρ μου ει, δόξα μου και υψών την κεφαλήν μου» (Ψαλμ. 3).
Σας εύχομαι να έχετε την δύναμη και την Χάρη του Κυρίου μας Ιησού και στην ζωή σας και στην Ιερατική διακονία σας. Πηγή www.romfea.gr

ΚΑΠ… με ορίζοντα το 2020


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε χθες Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα την Ανακοίνωση της Επιτροπής «η ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα περιβαλλοντικά και δημόσια αγαθά που προσφέρει η γεωργία και ιδιαίτερα στα μέτρα που πρέπει να ενσωματωθούν στην μελλοντική ΚΑΠ ώστε να εξασφαλίζεται η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Υπουργός στην τοποθέτηση του τόνισε τα εξής:
«Για να υποστηρίξει η ΚΑΠ τους φιλόδοξους στόχους μας για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, πρέπει αν εξοπλιστεί με τα αναγκαία εργαλεία και τους ανάλογους πόρους. Όσο δεν έχουμε προϋπολογισμό, η συζήτηση δεν μπορεί παρά να είναι γενική.
Η ΚΑΠ είναι ο βασικός ρυθμιστής που θα εγγυηθεί την αειφορία και θα διασφαλίσει την παροχή δημόσιων αγαθών. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τόσο οι βέλτιστες πρακτικές στην παραγωγή, έργο του πρώτου πυλώνα, όσο και οι πράσινες υποδομές, έργο του δεύτερου πυλώνα.
Σε ότι αφορά τον πρώτο πυλώνα, εφαρμόζεται ήδη η πολλαπλή συμμόρφωση, η οποία βέβαια χρειάζεται απλούστευση. Για την ενδυνάμωση αυτής της πολιτικής, η «πράσινη ενίσχυση», όπως προτείνεται από την Επιτροπή, μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρισθούν οι επικαλύψεις με τον δεύτερο πυλώνα και ότι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν θα είναι απλά και κατανοητά από τους γεωργούς.
Τα κίνητρα που πρέπει να θεσπιστούν για τους γεωργούς θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάμεσα στις υπερεντατικές εκμεταλλεύσεις, που επιβαρύνουν το περιβάλλον για να έχουν καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και στις εκτατικές εκμεταλλεύσεις, που αντανακλούν τις φυσικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες των περιφερειών και εκ των πραγμάτων έχουν μικρότερη πρόσοδο από την αγορά.
Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα πάντως, για το έδαφος, το νερό, τη βιοποικοιλότητα, το τοπίο, πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό του δεύτερου πυλώνα, για τον οποίο απαιτείται ουσιαστική χρηματοδότηση, ανάλογη με τους στόχους που θέτουμε.
Η στρατηγική «Ευρώπη 2020», για την ανάπτυξη και την απασχόληση, έχει κύριο μοχλό την καινοτομία και επομένως την έρευνα. Η γεωργία είναι ουσιαστική παράμετρος για τους αναπτυξιακούς στόχους της ΕΕ. Η έρευνα και η καινοτομία επομένως θα πρέπει να ενταχθεί κυρίως στις οριζόντιες και διαρθρωτικές πολιτικές της Ένωσης. Η αξιοποίηση της καινοτομίας στη γεωργία μπορεί παράλληλα να στηριχθεί και από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ.
Οι επαναλαμβανόμενες φυσικές διατροφικές και οικονομικές κρίσεις απέδειξαν ότι τα σημερινά εργαλεία της ΚΑΠ είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα ΚΑΠ οφείλει να περιλάβει ουσιαστικότερα μέσα με ξεχωριστή χρηματοδότηση. Τα εργαλεία του πρώτου πυλώνα πρέπει να είναι ευέλικτα και να καλύπτουν κινδύνους που πλήττουν την παραγωγή και το εισόδημα, για τους οποίους δεν ευθύνεται ο γεωργός. Ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να ενθαρρύνει μέτρα όπως :
Η παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας για την αυτάρκεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων
Η προώθηση συστημάτων εξοικονόμησης νερού και η κατασκευή μικρών έργων αποθήκευσης του
Η προστασία του εδάφους από την διάβρωση
Η αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή ενέργειας
Η εφαρμοσμένη έρευνα για εναλλαγή καλλιεργειών που προσαρμόζονται στις αλλαγές του κλίματος».

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της συχνής εμφάνισης κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων καθώς και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στο έδαφος της Ε.Ε. Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι προληπτικές δράσεις της Επιτροπής και οι έλεγχοι στα σύνορα ώστε να αυξηθεί η προστασία του ζωικού κεφαλαίου μας, από μεταδοτικά νοσήματα που ενδημούν σε γειτονικές χώρες. Υποστήριξε ακόμη ότι τέτοιου είδους δράσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ώστε να προστατεύεται η ζωική παραγωγή και αντίστοιχα το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Διαμαρτυρία για τα διόδια, ανοιχτές οι μπάρες


Ολοήμερη κινητοποίηση στους σταθμούς των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της «Ολυμπίας Οδού», με αφρομή τις αυξήσεις στις τιμές διέλευσης, προγραμματίζουν σήμερα το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).
«Σηκώνουμε τις μπάρες να μην πληρώσει κανείς από το πρωΐ στους σταθμούς διοδίων Ισθμού, Ζευγολατιού, Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και γέφυρας Μάναρη στην Ασέα, ώστε από την Αθήνα ως Πάτρα, την Σπάρτη και την Καλαμάτα, η διέλευση των οδηγών να είναι ελεύθερη», δήλωσε μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο και τόνισε: «αυτή είναι η δική μας απάντηση στις αυξήσεις που κάνουν. Καλούμε τους πολίτες να δυναμώσουν τον αγώνα και την κινητοποίηση, για να μην επιβληθεί καμμία αύξηση στη τιμή των διοδίων, για να καταργηθούν όλα τα διόδια και ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο.»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ