www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μέχρι τις 15 Μαρτίου τα πρώτα επενδυτικά σχέδια


Βέβαιος ότι έως τις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια με βάση το νέο επενδυτικό νόμο δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νέου επενδυτικού νομοσχεδίου. Στόχος του υπουργείου για το 2011, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, είναι τα επενδυτικά αυτά σχέδια να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, επεσήμανε πως δεν έχει ούτε μία φωτογραφική διάταξη και ταυτόχρονα εξασφαλίζει και τη διαφάνεια και την οικονομική αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά απλά εργαλείο που απαντά στην ύφεση και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι προηγούμενοι επενδυτικοί νόμοι απέτυχαν, αφού υποβάλλονταν επενδυτικά σχέδια χαμηλής ποιότητας, ως εκ τούτου χαμηλής ανταγωνιστικότητας, χωρίς να προωθείται επιθετική εξαγωγική πολιτική.
Πρόσθεσε ότι το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που θα αντικαταστάσει το ΤΕΜΠΜΕ και θα έρθει με άλλο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά.
Μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, όπως είπε, το κράτος θα μπορέσει να δίνει με τη συνεργασία των τραπεζών φτηνά και γρήγορα δάνεια.
Ανέφερε ακόμη ότι ο στόχος της εξωστρέφειας επιτυγχάνεται, σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αύξηση των εξαγωγών κατά 18%, ενώ για του χρόνου στόχος είναι να φθάσουν στο 10% του ΑΕΠ και στο 14% το 2014.
Διαβεβαίωσε δε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε υιοθέτηση βελτιωτικών θετικών προτάσεων που θα κατατεθούν από όλες τις πτέρυγες.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Σταύρος Καλογιάννης, υποστήριξε ότι ο σημερινός νόμος δεν έχει στοχεύσεις, είναι ασαφής και γραφειοκρατικός, ενώ εκτίμησε ότι θα καταστεί αναποτελεσματικός, αφού απαιτείται για την υλοποίησή του η έκδοση 25 υπουργικών αποφάσεων, 7 κοινών υπουργικών αποφάσεων και 3 προεδρικών διαταγμάτων.
Απαντώντας στην πρόταση του υπουργού για σύγκλιση και συναίνεση ο κ. Καλογιάννης είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να πάρει θέση επί της αρχής του νομοσχεδίου, αφού ακούσει και τους φορείς που θα εκθέσουν την Τρίτη τις απόψεις τους στην επιτροπή.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο αγορητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «παρουσιάζεται ως μάννα εξ ουρανού, αλλά κατ’ ουσίαν αυτό που ισχύει είναι ότι ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά απλά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και κυρίως των επιχειρηματικών ομίλων.
Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος υποστήριξε ότι ο νέος νόμος «είναι η ουρά της αποδυνάμωσης της οικονομίας και της αδυναμίας να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα», δήλωσε επιφυλακτικός για την αρχή του νομοσχεδίου, αλλά αντίθετος στις διατάξεις που αφορούν στις «ομάδες των αξιολογητών».
Τέλος, η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της στο νέο επενδυτικό νόμο, που, όπως είπε, διαχειρίζεται πλούτο του δημοσίου αποκλείοντας το ίδιο το δημόσιο και ΟΤΑ από επενδύσεις την ίδια ώρα «που θεσμοθετούνται προκλητικές φοροαπαλλαγές σε ούτως ή άλλως κερδοφόρες επιχειρήσεις».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου