www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» σε πάει στην 45η Π.Ε.Λ! Εσύ, θα λείπεις;



Διαβάστε σήμερα στην "ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ" που κυκλοφορεί...


Κωπαϊδα: Ώρα Μηδέν!
Επιταγή και της Τροϊκας η κατάργηση του Οργανισμού και η ιδιωτικοποίηση της μέσω συμπράξεων

Η φτώχια φέρνει την γκρίνια στο Περιφερειακό Στερεάς Ελλάδας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΔΣ του Δήμου Δελφών με 75 (!) θέματα

Επίσκεψη της Οικογένειας Κυριακοπούλου
στο Αντιπροσωπευτικό Γραφείο της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες

Συνέντευξη Γιάννης Γρανίτσας,
Πρόεδρος Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας :
«Το ευχάριστο είναι ότι φέτος το 25-30% είναι νέοι εκθέτες»

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού:
Μαύρη εργασία στις… λευκές πίστες!

Ο Μάιος φέρνει την Άνοιξη στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Ακόμη, μη ξεχνάτε την Ειδική Έκδοση για την 45η Π.Ε.Λ! Εσύ, θα λείπεις



Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά για την Εργατική Πρωτομαγιά



Ημέρα μνήμης και τιμής είναι η Πρωτομαγιά, που συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο αφού από το 1888, αποτέλεσε και αποτελεί ένα σταθμό και μια αφετηρία για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Για όλους αυτούς, που θυσιάστηκαν για τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, αλλά και για όλους, όσους συνεχίζουν με τους αδιάκοπους αγώνες τους να αγωνίζονται για το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου για εργασία, άνοδο του βιοτικού επιπέδου, βελτίωση της ποιότητας ζωής, των συνθηκών και των όρων εργασίας. Πέρα όμως από τη διαχρονική της σημασία, σήμερα o εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, προσλαμβάνει και μια άλλη διάσταση, αφού οικονομική κρίση, ο εφιάλτης της ανεργίας και η ραγδαία αύξηση των οικονομικά εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας καθιστούν τα ζητήματα της εργασίας και της οικονομικής επιβίωσης ως κεντρικά ζητήματα, στον προβληματισμό και την αναζήτηση για την παραγωγή και το σχεδιασμό της πολιτικής τόσο στην χώρα μας, όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο Δήμος Λαμιέων, με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τιμά τους αγώνες τους.

Μήνυμα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς από τον Χρήστο Σταϊκούρα



Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς συνιστά ημέρα απόδοσης τιμής στους δίκαιους και μακροχρόνιους αγώνες των εργαζομένων. Η εφετινή Πρωτομαγιά, βρίσκει τη χώρα μας σε μια από τις δυσχερέστερες οικονομικά στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και τους Έλληνες πολίτες σε μια περίοδο σκληρής και επώδυνης δοκιμασίας. Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης. Η ανεργία καλπάζει, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται. Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας σε συνδυασμό με την εντεινόμενη αβεβαιότητα στο περιβάλλον εργασίας, έχει βυθίσει τους Έλληνες πολίτες σε κλίμα εθνικής κατάθλιψης.
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς που αφορά στο δικαίωμα της εργασίας, της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και της ποιότητας ζωής εν γένει, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Και η μεγάλη ιστορική ευθύνη όλων μας, ως Έλληνες, είναι να πιστέψουμε στις ίδιες δυνάμεις μας και να αντιστρέψουμε την πορεία της χώρας. Πορεία, η οποία απαιτεί και καθιστά αδήριτη την ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Πολιτική, η οποία θα στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα.

Με τους απογραφίες συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων


















Ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Φώσκολο καλωσόρισαν τους απογραφείς του Δήμου μας, που επιλέχθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και συμμετείχαν σε ενημερωτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Στατιστική Υπηρεσία από χθες Πέμπτη 28 -4-2011 έως και την Τετάρτη 4-5-11 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Λαμιέων ενόψει της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού από 10 έως 24 Μαΐου 2011.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ




Tο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς χαιρετίζει την 28η Απριλίου που
έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα που κάθε χρόνο αγγίζουν
τα 337 εκ. και από αυτά τα 2,3 εκ. είναι θανατηφόρα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια συνάνθρωποί μας χάνουν κάθε
χρόνο τη ζωή τους στους χώρους εργασίας. Αυτό γιατί κάποιοι
θυσιάζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους.
To τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε πολλά κρούσματα και στην περιοχή μας ( Αλουμίνιο , ΛΑΡΚΟ , ΠΑΘΕ, κ.α. )
Στη σημερινή οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται γίνεται επιτακτική ανάγκη για τήρηση των κανόνων Ασφάλειας, γιατί πέρα από την μείωση των μισθών στους εργαζόμενους γίνονται και «εκπτώσεις» στα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αφυπνιστούν όλοι οι εργαζόμενοι και μαζί να
απαιτήσουμε τη διασφάλιση και τη συνεχή βελτίωση των
συνθηκών εργασίας.
Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός σχεδίου τόσο για την επίβλεψη και υποχρέωση των εργοδοτών να πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όσο και για την εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλούς εργασίας, προκειμένου να πάψουμε να θρηνούμε κάθε χρόνο θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ανακαλύψτε τη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011»!



Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερέας Ελλάδας προσκαλεί τις παραγωγικές-εμπορικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους της να συμμετάσχουν σε συμπράξεις για την υλοποίηση έργων Ε&Τ σε εστιασμένους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στα Πλαίσια του Προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011».



Οι βασικοί αποδέκτες (ομάδες στόχοι) της πράξης είναι οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και οι ερευνητικοί φορείς (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα).



Οι λοιποί φορείς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θα συμμετέχουν κυρίως με τη μορφή τελικών χρηστών/αποδεκτών των προϊόντων/τεχνολογιών/υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους όρους, τα δικαιολογητικά και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να ανατρέξετε στην σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα http://www.pcstospiti.gr/epan/SYNERGASIA.pdf ή/και να επικοινωνήσετε μαζί μας



Δρ. Σκάρλας Λάμπρος



Τηλ.: 2261400103 Kιν.: 6972676101 Fax.: 22610 27047

Οι θέσεις της Δέσποινας Σπανούδη στο πρόσφατο περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας



Θέματα για την 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Προς: τον Πρόεδρο και τα μέλη του Π.Σ. Στερεάς
Προτεινόμενα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για την 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, στις 27/4/2011
1. Πρόταση ψηφίσματος για την μη καταβολή των οφειλών για τη μεταφορά μαθητών
Προτείνουμε να υιοθετηθεί το ακόλουθο ψήφισμα:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην 4η τακτική συνεδρίασή του και εκτός ημερήσιας διάταξης ασχολήθηκε με το κρίσιμο θέμα της επαπειλούμενης διακοπής της μεταφοράς των μαθητών από τα ΚΤΕΛ, λόγω της καθυστέρησης καταβολής των οφειλόμενων και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Εκφράζει την αγανάκτησή του για την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων για τη μεταφορά του 2010 παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου.
Καταδικάζει την τακτική κωλυσιεργίας που έχει ως αποτέλεσμα την επί μήνες συνεχιζόμενη ανασφάλεια και ταλαιπωρία γονέων και μαθητών.
Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών το οποίο θα ενταθεί δραματικά μετά και την συγχώνευση των σχολικών μονάδων.
Απαιτεί να εκταμιευτούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια και διεκδικεί τώρα και στο μέλλον πλήρη και έγκαιρη κάλυψη των δαπανών μεταφοράς των μαθητών.
Δηλώνει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή των μεταφορών των μαθητών, θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο καλώντας και τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
2. Παρέμβαση του Π.Σ. για την διαδικασία των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων
Με αφορμή τις παλινωδίες του αρμόδιου Υπουργείου και το γεγονός ότι ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, ενώ αντίθετα εδώ και μήνες εξελίσσεται μια αδιαφανής διαπραγμάτευση για το κλείσιμο 100 περίπου σχολικών μονάδων στη Στερεά, θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει :
1. Να προχωρήσει σε παρέμβαση προς το Υπουργείο διεκδικώντας :
- να γίνουν σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των συλλόγων γονέων που ως άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών
- την εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στο σχολείο
- περισσότερους εκπαιδευτικούς και πόρους για τα σχολεία της περιφέρειας με δεδομένο ότι ακόμη και τα μικρά σχολεία μπορεί να παρέχουν άρτια εκπαίδευση αρκεί να είναι επαρκώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα,
- συντήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων άρτιων σχολείων στους ορεινούς και αγροτικούς οικισμούς αφού η κατάργηση των σχολείων συνδέεται α. με ιδιαίτερα σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστυφιλία και η αποθάρρυνση της αποκέντρωσης, η αύξηση της μαθητικής διαρροής δηλ. των παιδιών που εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και η αύξηση της νεανικής παραβατικότητας β. με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, οι δαπάνες των μετακινήσεων και η αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ως αποτέλεσμα της μετατροπής του αγροτικού πληθυσμού σε ανειδίκευτου δυναμικού στις πόλεις
2. Να ανακοινώσει πρωτοβουλία για διάλογο ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και την αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιωθούν όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολείων και να συντονισθούν οι διεκδικήσεις προς το Υπουργείο για το επόμενο έτος. Η μετατροπή των συλλόγων γονέων σε ικέτες βουλευτών, πολιτευτών, μητροπολιτών κλπ προκειμένου να σώσουν τα σχολεία τους, είναι άλλος ένας κρίκος στην κρίση του πολιτικού συστήματος.
3. Κοινωνική μέριμνα για τους μετανάστες της Θήβας
Το τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με την υγειονομική υπηρεσία της Π. Ε. Βοιωτίας και την αστυνομία, προχώρησε σε κατεδάφιση κτιρίων και μαζική έξωση μεταναστών στην περιοχή του Συνοικισμού της Θήβας. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 120 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι και αντιμέτωποι με επιτακτικά προβλήματα σίτισης, περίθαλψης, στέγασης. Το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε και ήρθε σε γνώση του αρμόδιου αντιπεριφερειαρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Μπακομήτρου. Θεωρούμε ότι :
1. Υπάρχει ανάγκη για την άμεση παροχή κοινωνικής βοήθειας για την συγκεκριμένη ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα (όπως ορίζεται στο άρθρο 26 του Π.Δ. 148 –παρ.1, 3.α,3.β,3.γ- με το οποίο εγκρίθηκε ο Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας)
2. Εάν η παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας στους υποβαθμισμένους χώρους διαβίωσης των μεταναστών στον Συνοικισμό, είχε ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και όχι την επιβολή διακρίσεων, όφειλε και οφείλει να συνεχισθεί με την υγειονομική παρακολούθηση των εκδιωχθέντων μεταναστών στους χώρους που κατέλυσαν (όπως ορίζεται στο άρθρο 27 του Π.Δ. 148 παρ. 1 με το οποίο εγκρίθηκε ο Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).
3. Οι μετανάστες συχνά είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Η περιφερειακή αρχή οφείλει να εφαρμόσει α. προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης των μεταναστών με την αξιοποίηση κονδυλίων που διατίθενται ειδικά για το σκοπό αυτό β. σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και των φαινομένων ξενοφοβίας και επιθετικότητας που προκαλούνται από την έλλειψη πολιτικής και μέριμνας των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.




Δέσποινα Σπανούδη

Μήνυμα του Δημάρχου Λεβαδέων για την Εργατική Πρωτομαγιά



1η Μαΐου του 2011 και 125 χρόνια μετά την εξέγερση των συνδικάτων στην Αμερική, καλούμαστε να δώσουμε νέους αγώνες για την προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων.
Στο ασταθές οικονομικό τοπίο της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, απειλούνται εργασιακά και ατομικά δικαιώματα, η κοινωνική συνοχή και κάθε έννοια αλληλεγγύης.
Το λαϊκό συμφέρον, το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης πρέπει να αποτελέσουν την προμετωπίδα του αγώνα.
Σε αυτόν τον αγώνα, πρέπει να δώσουμε το παρών όλοι, προσωπικά και συλλογικά, με ενότητα και συνεργασία, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την κοινωνία των ίσων ευκαιριών, της δημιουργίας και του σεβασμού στον άνθρωπο.
Σε αυτή τη δύσκολη καμπή της Ελληνικής ιστορίας, η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται δίπλα στον δοκιμαζόμενο εργαζόμενο, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά του και διεκδικεί μαζί του, ένα καλύτερο αύριο για τις νεότερες γενιές.




ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΜΙΟ-ΠΛΑΤΑΝΑ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!








Σχόλιο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Η απαντήσεις που δόθηκαν από την πολιτική εκπροσώπηση και τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η επιστολή κυβερνητικού Βουλευτή για το ίδιο θέμα, οι ανακοινώσεις του Δήμου Κύμης Αλιβερίου αλλά και το ρεπορτάζ του τοπικού και περιφερειακού τύπου για την συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 27η Απριλίου 2010 σκιαγραφούν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος: δρόμος Στόμιο- Πλατάνα
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ερίζουν, αρκετά χρόνια μετά την ανάδειξη του προβλήματος, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί περισσότερο από μία δεκαετία πριν η υπόθεση του καταρρέοντος από την πλευρά της θάλασσας δρόμου του Στομίου. Ερίζουν πλέον – όχι για την αρμοδιότητα επί του δρόμου αλλά- για το περιεχόμενο των μελετών!!! Από τα λεγόμενά τους φαίνεται ότι το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ διά της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων έχει ζητήσει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών η οποία έχει παραδοθεί, εγκριθεί και αναμένεται, ως γράφεται, η δημοπράτησή της από την ίδια Υπηρεσία. Η μελέτη αυτή, όπως λέγεται αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατολίσθησης και ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται περίπου σε 1.000.000 Ευρώ. Επίσης από τα αναφερόμενα από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας έχει αναθέσει μελέτη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ίσως και εντός του καλοκαιριού. Η μελέτη αυτή αντιμετωπίζει – πάλι σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα- το πρόβλημα και από την κατολίσθηση και από την θάλασσα. Πλην όμως δεν είναι ακόμη σαφής η προσέγγιση του συνολικού κόστους του έργου και συνεπώς η δυνατότητα χρηματοδότησής του.


Από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας αναφέρθηκε ότι ο δρόμος παραμένει κλειστός. Δηλαδή από την υπηρεσία που έχει την ευθύνη ο δρόμος θεωρείται κλειστός. Σχεδόν τρία χρόνο μετά την κατολίσθηση που κόστισε την σωματική ακεραιότητα μίας νεαρής κοπέλας, τρία χρόνια διέλευσης από την μία λωρίδα του δρόμου με φωτεινούς σηματοδότες, τρία χρόνια κινδύνου και αγανάκτησης συναντάμε πάλι την κλασική δημοσιοϋπαλληλική αναλγησία. Τι θα πει ο δρόμος είναι κλειστός; Εάν είναι κλειστός, η υπηρεσία που έχει την ευθύνη του τοποθετεί εμπόδια που καθιστούν ανέφικτη την χρήση του. Ο δρόμος δεν κλείνει μόνος του με έγγραφα ή μέσα από γραφεία. Εάν δεν φροντίσει να παραμείνει κλειστός ο δρόμος τότε έχει την αστική και ποινική ευθύνη για κάθε υλική ή μη ζημία που θα προκληθεί σε όχημα ή επιβάτη.


Ο δρόμος αυτός δεν είναι μία οποιαδήποτε ατραπός που παραμένει κλειστή για χρόνια μέχρις ότου οι αρμόδιοι ξυπνήσουν από τον ραστώνη τους. Είναι ο βασικός δρόμος πρόσβασης στο Λιμάνι της Κύμης και έχει τεράστια σημασία για την τοπική ανάπτυξη. Η κλασική πρακτική του συστήματος των δημοσίων έργων: πολύχρονες μελέτες, πακτωλός χρημάτων και επισφαλή έργα για τα οποία κανένας δεν μπαίνει φυλακή, μπορεί να φαντάζει αυτονόητη σε όσους δεν έχουν καταλάβει ότι οι έλληνες πολίτες δεν περιμένουν άλλο. Αυτή η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει.


Εάν πράγματι υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο εκπονούμενων μελετών απαιτείται η πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση των πολιτών που κατανοούν την εύλογη χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτών των μελετών.
Παράλληλα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οφείλει τώρα να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους ώστε μετά την ολοκλήρωση των μελετών να δημοπρατηθούν άμεσα τα έργα.
Να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για την μελέτη που ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών, να εκτιμηθεί η λειτουργικότητα της πρότασης, σε τελική ανάλυση να μην απεμπλακεί το Υπουργείο Υποδομών από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν οι δύο μελετητικές διαδικασίες μπορούν να συγκεραστούν έτσι ώστε το ωριμότερο τμήμα, εκείνο που φαίνεται ότι έχει εγκρίνει το Υπουργείο Υποδομών μπορεί να κατασκευαστεί αυτοτελώς καλό είναι να μην χαθεί αυτή η δυνατότητα που εμπλέκει το Υποδομών στην επίλυση του προβλήματος.
Είναι χρήσιμη μία δημόσια συζήτηση και σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους μελετητές, με την παρουσία των τοπικών αρχών, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι προτεινόμενες λύσεις και να επιλεγούν οι καλύτερες. Επιτέλους ας γίνει και κάτι σοβαρό σε αυτόν το τόπο.
Να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για να γνωρίζει η τοπική κοινωνία την πορεία επίλυσης του προβλήματος.
Να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και από την Υπηρεσία που έχει την ευθύνη του δρόμου, δηλαδή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το θέμα της προσωρινής ασφαλούς χρήσης του. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε ο δρόμος να μείνει σε λειτουργία λαμβανομένων από τις Υπεύθυνες Αρχές όλων των μέτρων προστασίας. Το πολύμηνο ή μάλλον πολυετές πραγματικό κλείσιμο του δρόμου θα ζημιώσει την τοπική οικονομία.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με υπευθυνότητα το πρόβλημα προς την κατεύθυνση της προσωρινής ασφαλούς χρήσης του δρόμου, έχοντας παράλληλα μόνιμη και σταθερή φροντίδα για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων μικρών ή μεγάλων καταπτώσεων, κάθε φορά με τεχνική ευθύνη, μη επιτρέποντας σε αναρμόδιους να παρεμβαίνουν και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Η ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι πλέον αποκλειστική, οφείλει να επιδείξει έμπρακτο και κυρίως αποδοτικό ενδιαφέρον. Η υπόθεση του δρόμου του Στομίου είναι πολυδιάστατα σημαντική και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο αναποτελεσματικό και πολιτικά ανώφελο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν έως σήμερα τα ζητήματα της περιοχής. Επαναλαμβάνουμε: Επιτέλους ας γίνει κάτι σοβαρό σε αυτό τον τόπο. Πηγή


Επιστολή στον Κλ. Περγαντά στέλνει ο Σταμάτης Γκαβάλης



ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κον Κλέαρχο Περγαντά

Χαλκίδα, 28 Απριλίου 2011
Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2011 συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα : «Αντιμετώπιση Καταπτώσεων- Κατολισθήσεων επί της Επαρχιακής οδού Στόμιο- Διασταύρωση με επαρχιακή οδό 8 (Οξύλινθος- Πλατάνα)».
Παρά την πίεση μας για άμεση παρέμβαση (με βάση την εγκεκριμένη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ) στο τμήμα της οδού που είναι έντονα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων, η απόφαση σας ως πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο δρόμος θα βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την διέλευση του.
Κατά την διαδικασία της συζήτησης οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Θανάσης Μπουραντάς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι: «για τις τεχνικές υπηρεσίες ο δρόμος θεωρείται κλειστός» δηλαδή μη προσπελάσιμος. Το ίδιο προκύπτει και από σχετικό έγγραφο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας προς το Α.Τ. Κύμης.
Με το δεδομένο ότι τα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο δεν λειτουργούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές δηλώνουν αδυναμία επιτήρησης της διέλευσης στο προαναφερόμενο δρόμο, παρακαλούμε:
Να μας ενημερώσετε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προτίθεστε να λάβετε ώστε να μην προκληθούν εκ νέου ατυχήματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν ακόμα και την ζωή σε συνανθρώπους μας.

Με εκτίμηση
Σταμάτης Γκάβαλης
Περιφερειακός Σύμβουλος

“Η αναγκαιότητα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου”



Του Χρήστου Σταϊκούρα*

Σήμερα γίνεται αντιληπτό, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές μας, με μεγάλη βέβαια χρονική καθυστέρηση, ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, της δυναμικής και της βιωσιμότητάς του.
Η αντιμετώπισή του απαιτεί τη δημιουργία τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την υιοθέτηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και την διαφανή αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Είναι βέβαια γεγονός ότι η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας εμφανίζει πολλά και διαχρονικά προβλήματα, όπως το ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει το ακριβές μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας πλήρους και ακριβούς Κτηματολογίου.
Ή το ότι μεγάλο μέρος των δημόσιων ακινήτων έχουν πολλαπλούς περιορισμούς ως προς την αξιοποίησή τους.
Η Κυβέρνηση, όμως, πέρα από τα υπαρκτά προβλήματα, δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας.
Ενδεικτικά, προσδοκούσε τον Ιούνιο του 2010 να εισπράξει τρία δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013. Τον Δεκέμβριο, το ποσό αυτό ανήλθε στα επτά δισ. ευρώ, και σήμερα διαμορφώνεται, υπό την πίεση των δανειστών μας, στα 15 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο.
Προσδοκούσε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2010, και τελικά δεν πραγματοποίησε καμία.
Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται, έστω και καθυστερημένα, η αξιοποίησή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προσδίδοντας κατ’ αρχήν αξία σε περιουσιακά στοιχεία που έως τώρα παραμένουν ανενεργά ή απαξιώνονται – μετατρέποντας, δηλαδή, αδρανείς πόρους σε τμήμα του εθνικού ενεργητικού.
Βέβαια, για να βελτιωθούν οι αξίες και οι υπεραξίες στα ακίνητα, πρέπει να αρθούν, με νομοθετικές παρεμβάσεις, οι πολλαπλές τεχνικές, νομικές, πολεοδομικές και θεσμικές δεσμεύσεις και οι περιορισμοί σε τίτλους, χρήσεις γης και όρους δόμησης (π.χ. προστασία του περιβάλλοντος ή της τοπικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας, αρχαιολογικοί περιορισμοί, χαρακτηρισμοί δασαρχείων, καταπατήσεις, προβλήματα από πλευράς των δωρητών κτλ.).
Με τον τρόπο αυτό, «μεγαλώνει η κεφαλαιουχική αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και αυξάνεται η εγγυοδοτική ικανότητα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η χρηματοδότηση πραγματικών αναπτυξιακών έργων» (Αλ. Περετζής, Ημερησία, 19.02.2011).
Στη συνέχεια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, εμπορικά και επενδυτικά, χωρίς το δημόσιο να χάσει την κυριότητά τους, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την τήρηση των κανόνων και την αποδοτικότητα: με ενοικίαση, με leasing, με μακροχρόνιες μισθώσεις, με ΣΔΙΤ, με συμβάσεις παραχώρησης, με χρήση σύγχρονων και πιο σύνθετων εργαλείων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων (τιτλοποιήσεις ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, δημιουργία εταιρειών συμμετοχών κ.ά.).
Επίσης, με κατάτμηση ακινήτων τα οποία δεν είναι διαχειρίσιμα, είτε λόγω της τεράστιας έκτασής τους είτε λόγω της ύπαρξης καταπάτησης σε κάποιο σημείο τους.
Μία άλλη μέθοδος αξιοποίησης είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μέσω πώλησης, συμβάσεων παραχώρησης, εισόδου στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίησης και δημιουργίας εταιρειών συμμετοχών (βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων έχει αποφέρει, μέχρι σήμερα, στα ταμεία του Δημοσίου συνολικά έσοδα περί τα 18 δισ. ευρώ – πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).
Ακόμα, θα μπορούσε να επιλεγεί η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης για τα λιμάνια και τους περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες). Οι πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν πνοή στο νησιωτικό τουρισμό και ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν με τη δημιουργία νέων μαρίνων, ώστε μέσα από τις αναμενόμενες συνέργειες (προσβασιμότητας, κόστους και απόστασης), να αναπτυχθούν πολλαπλοί ελκυστικοί προορισμοί και να καλλιεργηθεί ο «αρχιπελαγικός τουρισμός».
Και όλα αυτά, αξιοποιώντας και τη μέθοδο της προχρηματοδότησης η οποία επιτρέπει να διαχωριστεί ο χρόνος είσπραξης κεφαλαίων, με προείσπραξη εσόδων και υπεραξιών, από το μεταγενέστερο χρόνο αξιοποίησης της περιουσίας.
Για παράδειγμα, στην πιο απλή μορφή, το κράτος «προεισπράττει» έσοδα από την ενοικίαση ενός ακινήτου του μέσω τραπεζικού δανεισμού, και τα μελλοντικά έσοδα από το ακίνητο αποπληρώνουν το πιστωτικό ίδρυμα.
Σε πιο σύνθετη μορφή, το κράτος «προεισπράττει» έσοδα μέσω δημιουργίας αμοιβαίων κεφαλαίων και σύστασης εταιριών συμμετοχών έναντι μελλοντικών εσόδων από εκμετάλλευση και υπεραξίες.
Και όταν το κράτος πουλήσει μερίδια ή μετοχές, εκχωρεί δικαιώματα εκμετάλλευσης και μελλοντικών υπεραξιών, όχι όμως και την κυριότητα των ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ πιστεύει ότι μια ορθολογική διαχείριση και μια στοχευμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Δημόσιο και να μειώσει το ύψος του χρέους, δημιουργώντας παράλληλα πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη.

* Ο Χρήστος Κων. Σταϊκούρας είναι Βουλευτής ΝΔ Ν. Φθιώτιδας, Αν. Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας – ΝΔ και Επ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στο ένθετο- The Economist- της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (28.4.2011)

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επίλεκτος: Αδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δ. Φαρσάλων



Αδεια λειτουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 9,99 MWp στη θέση Βαμβακού του Δήμου Φαρσάλων του Ν. Λάρισας, για 20 έτη, χορήγησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εταιρεία Selected Volt, θυγατρική της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία (συμφερόντων της οικογένειας Δοντά). Με την άδεια λειτουργίας ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες κατασκευής και αδειοδοτήσεων του φωτοβολταϊκού σταθμού και τέθηκε πλέον σε πλήρη λειτουργία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίλεκτος, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού, η οποία υπολογίζεται άνω των 13.500 εκατομμυρίων Kwh, είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με πληθυσμό 10.800 κατοίκων ή ισοδύναμα 3.730 νοικοκυριά. Δεδομένου ότι, η καθαρή ενέργεια που θα παράγει ο φωτοβολταϊκός σταθμός υποκαθιστά ηλεκτρική ενέργεια που εναλλακτικά θα παραγόταν από λιγνίτη, η επένδυση θα αποτρέψει την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 18.600 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Από περιβαλλοντικής απόψεως, το παραπάνω είναι ισοδύναμο με τα οφέλη που μας παρέχουν 1 εκατομμύριο δέντρα ή αλλιώς 20.000 στρέμματα δάσους και επίσης ισοδύναμο με το να τεθούν εκτός κυκλοφορίας 6.000 αυτοκίνητα μέσου κυβισμού.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

S&B: Στις 6/5 τα αποτελέσματα α' τριμήνου



Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, αντί για την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα δημοσιοποιήσει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Το δελτίο τύπου και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμα από τις 9:30 πμ στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.sandb.com).
Την ίδια ημέρα η διοίκηση της S&B θα διοργανώσει τηλε-συνδιάσκεψη για να συζητήσει τα αποτελέσματα με το επενδυτικό κοινό στις 4:00μ.μ.

Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς: «Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ….»



Σχεδόν 100 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Στερεάς, βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης για το κλείσιμο ή τη συγχώνευσή τους. Το αρμόδιο Υπουργείο παλινωδεί ανακαλώντας τις ανακοινώσεις, που κυοφορεί εν μέσω αδιαφανών διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες.
Για χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση θα γίνει δυσβάστακτο βάρος. Θα επιβαρυνθούν για την καθημερινή μετακίνηση των παιδιών στο σχολείο, ή θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε κάποιο αστικό κέντρο. Η μαθητική διαρροή, δηλαδή τα παιδιά που εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, θα αυξηθεί, το επίπεδο εκπαίδευσης θα πέσει.
Το σύνθημα του υπουργείου Παιδείας, «πρώτα ο μαθητής» είναι κενό γράμμα. Γιατί ούτε οι μαθητές, ούτε οι γονείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι τοπικές κοινωνίες εισακούσθηκαν, όσο κι αν διαδήλωσαν την αντίθεσή τους όσο και αγωνίστηκαν μαζικά και με διάρκεια.
Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολείων κατευθύνονται από μία φθηνή λογιστική αντίληψη, που επιδιώκει να εξοικονομήσει κάποια ευρώ σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Δημιουργούν πολλαπλάσια κοινωνικά, οικονομικά και παιδαγωγικά προβλήματα.
Ζητήσαμε – χωρίς αποτέλεσμα- να συζητηθεί το θέμα ως επείγον στο Περιφερειακό Συμβούλιο διανέμοντας γραπτή πρότασή μας για παρέμβαση προς το Υπουργείο για να διεκδικήσουμε ανοιχτά σχολεία και περισσότερους πόρους ώστε ακόμη και μικρά σχολεία να είναι επαρκώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα. Δυστυχώς το περιφερειακό συμβούλιο με κύρια ευθύνη της περιφερειακής αρχής, δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία. Έτσι οι σύλλογοι γονέων υποχρεώνονται σε βουλευτές, πολιτευτές, μητροπολίτες και αιρετούς της περιφέρειας προκειμένου να σώσουν τα σχολεία τους, προς δόξα και αναπαραγωγή του νοσηρού πελατειακού πολιτικού συστήματος.
Αυτή η διαδικασία δεν θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέστησε σαφές ότι, «ο εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί». Έρχεται λοιπόν η σειρά και για άλλα σχολεία. Και οι συγχωνεύσεις αυτών θα βασίζονται σε ακόμη πιο προωθημένα παιδαγωγικά κριτήρια …., κόντρα στην κοινή λογική αλλά και στις επιστήμες της εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας, εκποιεί ένα ύψιστο κοινωνικό αγαθό: τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του 3ου Περιφερειακού Συμβούλιου Στερεάς Ελλάδος



Στην Λαμία στις 27 Απριλίου έγινε η τρίτη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Στερεάς Ελλάδος με 12 θέματα σε ημερήσια διάταξη τα οποία ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία
Στη συνεχεία ακολούθησε μία Ειδική Συνεδρίαση με θέμα συζήτησης την απογραφή των στοιχείων, απαιτήσεων, υποχρεώσεων και διαθέσιμων χρημάτων της περιφέρειας.
Προ ημερησίας διατάξεως τέθηκαν τα εξής :
1. Έγινε αποδεκτή εισήγηση σύμφωνα με την οποία πριν την έναρξη των περιφερειακών συμβουλίων θα συζητούνται θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν το συμβούλιο και στα οποία θα απαντά ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.
2. Επιβεβαιώθηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί και είναι διαθέσιμα σύντομα τα χρήματα για τις μεταφορές των μαθητών έτσι ώστε τα δρομολόγια να εκτελεστούν κανονικά την Δευτέρα 2 Μάιου .

Τα σημαντικότερα θέματα για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις ήταν τα εξής :
Η κατάρτιση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ (με πόρους ΟΣΚ, τόκων, ΚΑΠ, ίδιους πόρους και επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων) . Η κατάρτιση των προγραμμάτων ΠΔΕ εκπονήθηκε με τους εξής κεντρικούς άξονες :
1. Εξόφληση προηγούμενων οφειλών από εκτελεσθείσες εργασίες των τέως Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων .
2. Την εκτέλεση και ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων έργων.
3. Την ένταξη νέων έργων με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της περιφέρειας και με παράλληλη εξασφάλιση των διαθέσιμων πιστώσεων για την ομαλή υλοποίησή τους.
Κατά την συζήτηση του θέματος και με δεδομένους τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς των ΠΔΕ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχος Περγαντάς επισήμανε τα εξής :
Είναι κοινή κατεύθυνση όλων να διεκδικήσουμε (παρόλη την σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την χώρα) όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια και εξομάλυνση στη ροή των χρηματοδοτήσεων για να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουμε σχεδιάσει και είναι αναγκαίες υποδομές για την περιφέρεια.
Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι πολλά ειδικά προγράμματα από εθνικούς πόρους είναι μόνο εγγραφές πιστώσεων σε σελίδες και ποτέ δεν υπήρξε ομαλή χρηματοδότηση τους. Με συνέπεια να γίνεται αναξιοποίητη η σχέση κράτους και αυτοδιοίκησης. Οφείλουμε επομένως όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε να υλοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε περισσότερα για την Στερεά Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την απογραφή που έγινε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο κατεγράφησαν :
1ον οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων της περιφέρειας
2ον οι υποχρεώσεις από συμβάσεις έργων που εκτελούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα από όλες τις πηγές χρηματοδότηση.
3ον τα χρηματικά διαθέσιμα.
4ον η ακίνητη περιουσία σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Ακολουθούν ακόμα δύο φάσεις απογραφής, η μία αφορά τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με τις αρμοδιότητες ,που θα μεταφερθούν την 1η Ιουλίου του ‘11 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και η άλλη αφορά την διενέργεια κανονικής απογραφής και σύνταξης ισολογισμού έναρξης με την οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του ‘12 η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος γενικής και αναλυτικής λογιστικής κοστολόγησης με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, που πρόκειται να εκδοθεί.
Η διαδικασία της απογραφής θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της περιφέρειας και την βάση για την εφαρμογή ενός σύγχρονου λογιστικού συστήματος με διαφάνεια και αξιοπιστία.
Η εκτίμηση από τα στοιχεία της απογραφής μέχρι στιγμής είναι πως με συνετή διαχείριση και εξορθολογισμό. των δαπανών η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα λειτουργεί χωρίς οικονομικά προβλήματα ανοίγματα και οφειλές.

Δήλωση για την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2010 έκανε ο Χρ. Σταϊκούρας



Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2010:

«Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της τόσο για το χρέος όσο και το έλλειμμα.
Το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ το 2010, υψηλότερο κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2009, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010, πολύ υψηλότερο από τις Κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Αρχικές εκτιμήσεις του «Μνημονίου» για έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ, και αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ το 2010.
Και αυτό παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ (μάλιστα ο πρώην Υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2010 υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ).
Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Έσοδα τα οποία αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5% το 2010, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7% (μάλιστα τα έσοδα έχουν ήδη μειωθεί κατά 8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!)

Αυτές οι αποκλίσεις έναντι των στόχων θα οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων για εφέτος.
Συμπληρωματικών μέτρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα.
Μέτρα τα οποία, εάν προστεθούν στα 14,3 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού και στα 3 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό περίπου στα 20 δισ. ευρώ για το 2011 (από 9,1 δισ. ευρώ στο «Μνημόνιο»).
Περισσότερα από τα διπλάσια μέτρα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων!!!

Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι αδιέξοδη.
Η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται.
Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα.
Απαιτείται αλλαγή πολιτικής.»

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην ΦΩΚΙΔΑ



Οι δυνάμεις της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη μάχη για την ανάδειξη και προώθηση λύσεων στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της Περιφέρειας

Με ιδιαίτερα επιτυχείς συναντήσεις με τους φορείς της Φωκίδας ολοκληρώθηκε η περιοδεία αντιπροσωπείας του Συνασπισμού αποτελούμενη από την Ηρώ Διώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παναγιώτη Ρήγα μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τον Άκη Κοϊβαρη γραμματέα του Συνασπισμού Φωκίδας και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της ΡΙΖΟΣΕ Χρήστο Σεργουνιώτη. Oι συναντήσεις της αντιπροσωπείας είχαν ως εξής:
Στο Νοσοκομείο Άμφισσας
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων στο Νοσοκομείο με την Επιστημονική Επιτροπή και το συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων, σημειώθηκαν ιδιαίτερα :
α) Το οξυμένο θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο, στα Κ.Υ, και τα αγροτικά ιατρεία με αποτέλεσμα το νοσοκομείο που βρίσκεται σε εικοσιτετράωρη εφημερία καθημερινά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
β) Οι μεγάλες δυσκολίες και δυσχέρειες που επιφέρει η μείωση κατά 40% του φετινού προϋπολογισμού στα αναλώσιμα και η δυσκολία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.
Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας.
Στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το σύνολο των θεμάτων τέθηκαν υπόψη της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης κατά την συνάντηση της αντιπροσωπείας με την Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Δελφών και Λιδωρικίου όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που τους αναλογούν, όπου συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Περιοχής. Η μεγάλη ανεργία. Τα προβλήματα των ΤΕΙ. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία των μεταλλείων. Τα προβλήματα του οδικού δικτύου και της αγροτικής παραγωγής. Οι νέοι που δεν έχουν μέλλον, η μικρή οικοτεχνία που διαλύεται. Η ΒΙΠΕ της Άμφισσας που δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η αξιοποίηση της λίμνης του Μόρνου, και η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας αγωγού λυμάτων. Έθεσε επίσης τα θέματα της πορείας του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Φωκίδας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της μίσθωσης στην εταιρία S & B έκτασης στην περιοχή Λαρνάκι Ιτέας».
Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού δεσμεύθηκε σε πρωτοβουλίες προς την Περιφέρεια, την Βουλή και την Ευρωβουλή.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ μετά την λήξη της περιοδείας η βουλευτής Ηρώ Διώτη και ο Παναγιώτης Ρήγας δήλωσαν:
Ηρώ Διώτη : «...Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση έχει απεργαστεί και εκτελεί ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο διάλυσης της χώρας, το οποίο γυρίζει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω. Έχουν παραδώσει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία χάρισμα στους ιδιώτες, περιστέλλουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με πολύχρονες μάχες και διεκδικήσεις, ξεπουλούν εθνικό πλούτο «σε τιμή ευκαιρίας», ενώ παράλληλα, με την πλήρη απαξίωση και κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής και την εξαθλίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν απεμπολήσει κάθε ελπίδα κι ευκαιρία για ανάπτυξη της χώρας. Καμία χώρα, άλλωστε, δεν μπορεί να πάει μπροστά, με την κοινωνία ισοπεδωμένη. Η αριστερά οφείλει να δώσει, μαζί με την κοινωνία, τη δική της απάντηση, με μαζικούς αγώνες που θα ανατρέψουν τις κυβερνητικές επιλογές.»
Παναγιώτης Ρήγας : «…Με την λαίλαπα που φέρνει κυρίως απέναντι στο κοινωνικό κράτος το μνημόνιο Νούμερο 4, η ύπαιθρος οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι πια μόνο αφερέγγυα ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και επικίνδυνη πια για τα συμφέροντα της χώρας. Για αυτό και πρέπει να φύγει το συντομότερο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός ένα χρέος έχουν αν θέλουν να υπερασπίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους: την οργάνωση ενωτικών μαζικών αγώνων. Μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους ίδιους, την κοινωνία και την χώρα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με τη δημιουργία ενός μετώπου των δυνάμεων που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές του μνημονίου…»

O Δήμαρχος Σοφάδων στην Γερακούδη...



Συνεργασία για θέματα που απασχολούν τον «Καλλικρατικό» δήμο Σοφάδων είχε σήμερα η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, στο γραφείο της στη Λάρισα, όπου την επισκέφτηκαν ο δήμαρχος Σοφάδων Χαρ. Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Π. Ραγιάς, παρουσία και του βουλευτή ν. Καρδίτσας Νικ. Σαλαγιάννη. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των διοικητικών αλλαγών του Καλλικράτη και της κοινής προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του νέου δήμου. Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ωρίμανση έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με το δήμο Σοφάδων να θέτει σε πρώτη θέση στις προτεραιότητες του, το αντιπλημμυρικό έργο της προστασίας και διευθέτησης της κοίτης του Σοφαδίτη ποταμού.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Συνεδριάζει για 3η φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας



Παρακαλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Λαμίας, Αινιάνων 8, την 27η Απριλίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.30 π.μ. προκειμένου να συζητήσουμε τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:



ΘΕΜΑ 1ο : Έγκριση Πρακτικών Περιφερειακού Συμβουλίου 3 / 28-3-2011.

ΘΕΜΑ 2ο : Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην αύξηση τουΜετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.».Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπάς Βασίλης.

ΘΕΜΑ 3ο : Έγκριση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας έτους 2011.Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπάς Βασίλης.

ΘΕΜΑ 4ο: Ορισμός Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής Π.Δ. 23/2000.Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μουλκιώτης Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 5ο : Ορισμός Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής Π.Δ. 23/2000.Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γαζή Γιώτα.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΑριστοτέλειουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού σε ζώνες αλιείας οστράκων της Περ.Ενότητας Εύβοιας».Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.

ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις ΣΑΕ 047/6 (ΟΣΚ Α.Ε.), για το έτος 2011.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 8ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τόκους , έτους 2011.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), έτους 2011.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 10ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Ίδιων Πόρων, έτους 2011.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 11ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Επιχορηγήσεων Διάφορων Φορέων, έτους 2011.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 12ο : Έγκριση σταδίων και εντολή για εκτέλεση των επομένων σταδίων της μελέτης:«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΝ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΜΙΟ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Ε.Ο. 8 (ΟΞΥΛΙΘΟΣ – ΠΛΑΤΑΝΑ)», της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

Άκουσον άκουσον τι συμβαίνει στα Οινόφυτα!



Προς Αντιδήμαρχο Οινοφύτων Κ. Βλάχο Β.
ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Τανάγρας Κ. Γεωργίου Ε. - Δ/Σ Δήμου Τανάγρας.

21/4/2011 και περί ώρα 09:20 συνάντησα το όχημα της ΔΕΠΑΝ (καλαθοφόρο) να αλλάζει φώτα σε κτήριο ιδιώτη, σε ερώτηση μου ποιος ο λόγος αλλαγής λαμπτήρων σε κτήριο ιδιώτη μου απάντησαν πως τα φώτα είναι του Δήμου! Αμέσως επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας για να μάθω αν όντως τα φώτα είναι δημοτικά και αν είναι ενήμερος για το θέμα και μου απάντησε πως δεν γνωρίζει για το συμβάν. Μετά από 10 περίπου λεπτά με καλεί πίσω και μου λέει πάρε και πές αυτά που είπες και σε εμένα, ήταν η ιδιοκτήτρια του κτηρίου απο την οποία άκουσα τα εξ αμάξης. Προφανώς της είπαν τα πράγματα όπως βόλευε τον σκοπό της παρουσίας των υπαλλήλων εκει. Προσπάθησα να την πείσω πως το θέμα δεν είναι προσωπικό,ούτε έχω κάτι εναντίον της. Σε επικοινωνία που υπήρχε το ίδιο βράδυ με άτομο της οικογένειας λύθηκε το ζήτημα μεταξύ μας και μου έδωσε να καταλάβω πως όντως της είπαν εσκεμμένα λάθος πληροφορίες για το συμβάν για αυτό και ο έντονος τρόπος αντίδρασης. Επίσης υπάρχουν αναφορές πολιτών οι οποίοι ισχυρίζονται πως είδαν υπαλλήλους να κάνουν διάφορες αγαθοεργίες σε σπίτια γνωστών και φίλων,όπως να καθαρίζουν αυλές, όπως να βάφουν μάντρες των σπιτιών τους εντός ωραρίου εργασίας, ισχύoυν οι αναφορές; Εδώ να προλάβω να αναφέρω πριν με κατηγορήσουν όπως ξέρουν καλά να κάνουν κάποιοι πως δεν έχω προσωπικά με ΚΑΝΕΝΑΝ υπάλληλο καί δεν τίθεται θέμα όπως μου ανέφερε ο Πρόεδρος πως κακώς έκανα ερώτηση στους υπαλλήλους.. Δεν είπα ποτέ και σε κανέναν τι να κάνει,απλά είδα κάτι και το αναφέρω.... Αυτό σήμερα το πρωί (26-4-2011)που πήγα να καταθέσω την επιστολή στον Κύριο Βλάχο. Με ''μάλωσαν'' διάφοροι σηκώνοντας το χέρι επιτακτικά μπροστά στο πρόσωπο μου κουνώντας το λες και μίλαγαν σε δούλο ίσως και αναφέρθηκε μάλιστα πως με έβαλε άλλος και έκανα την ενέργεια λέγοντας πως στις καφετερίες που συχνάζω μου βάζουν ιδέες και ακούω τρίτους λέγοντάς μου ΑΝΤΕ ΡΕ που θα μας πεις τι θα κάνουμε. Δεν ακούω μονο κύριοι ΒΛΕΠΩ όπως ο κόσμος. Τα κουταβάκια και τους ρουφιάνους τους γνωρίζετε πολύ καλά, ξέρετε ποιοι είναι μήν ψάχνετε αλλού.
Ποιος έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να μεταβούν σε χώρο ιδιώτη για εργασία; Θέλω να πιστέυω πως όλα αυτά γίνονται χώρις την δική σας παρέμβαση και δίχως να είστε γνώστης αυτών των θεμάτων.αυτός είναι ο ρόλος των εργαζομένων;έχει κάποιος ευθύνη για το γεγονός η θα συνεχίζουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια παντού και σε όλα; Τέτοιου είδους ενέργειες μόνο πίσω μπορούν να μας πάνε,καλό θα ήταν να αφήσουμε πίσω την εποχή με τα ρουσφέτια και τα προσωπικά οφέλη. Ας αλλάξει η ανόητη νοοτροπία. Καταδικάστε το θέμα. Oλοι οι πολίτες είναι ίσοι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι να υπάρχουν πολίτες 2 ταχυτήτων,αυτοί πους ψήφισαν εμάς και αυτοί που ψήφισαν εσάς. Θεωρώ πώς σε ότι αφορά θέματα της Κοινότητας πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το καλό του τόπου μας. Κάποιοι προφανώς δεν το καταλαβαίνουν αυτό! Εχουν ήδη δημιουργηθεί και άλλα κωμικοτραγικά τα γνωρίζετε,τα έχουμε συζητήσει. Επαναφέρετε τους στη Γη και βάλτε τους σε τάξη γιατί εκθέτουν πρώτα εσάς με τις ενέργειές τους και μετά τον εαυτό τους.
Επίσης θέμα που προέκυψε πρόσφατα για το οποίο ενημερώθηκα απο τους εργαζομενους. Στον χώρο της Κοινότητας υπήρχε καλώδιο χαλκού μεγάλης διαμέτρου και μήκους 180 μέτρων,βάρος πάνω από μισό τόνο πράγμα αδύνατο να μετακινηθεί με τα χέρια το οπόιο χάθηκε εντελώς ξαφνικά,ισχύει;πού πήγε και για ποίον σκοπό;όπως και πολλά εργαλεία τα οποία χάθηκαν εντελώς ξαφνικά.'Οπως και τα πετρέλαια που έκαναν φτερά από τα οχήματα του Δήμου εντελώς ξαφνικά. Εγιναν μηνήσεις κατα αγνώστων για όλα τα παραπάνω;είναι ενήμερο το αρμόδιο Α.Τ Σχηματαρίου; Μήπως θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθεί και η εισαγγελία Θηβών για το παραπάνω θέμα καθώς πρόκειται για απώλεια-κλοπή δημόσιας περιουσίας. ΕΔΕ δεν θα έπρεπε να έχει γίνει για τις πολλές τυχαίες και ξαφνικές απώλειες;
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Τσιανάκας Αθανάσιος
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Οινοφύτων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού!



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη - 321 00 ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΗΛ. {22610} 28344-23912
FAX 22610-28344 - MAIL : ergkliv@otenet.gr
WORKERS’ UNION OF LEVADIA
SECTION: GENERAL WORKERS’ UNION OF GREECE

AΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ : 211/2011 Λιβαδειά 26/4/2011

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού Κον Γερουλάνο
Πρόεδρο ΕΤΑ Κον Λάμπρου


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Την Τετάρτη 20/4/2011 πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού από το ΙΚΑ Λιβαδειάς και τον Δ/ντή της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας Βοιωτίας, παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν εργαζόμενοι να δουλεύουν σε νευραλγικές θέσεις, ανασφάλιστοι, οι οποίοι δήλωσαν όταν ρωτήθηκαν ότι είναι επισκέπτες και στη συνέχεια με την παρουσία του Διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Γρίβα επιβεβαιώθηκε ότι είναι εργαζόμενοι.
Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θέλουν να δουλεύουν κάτω από αυτές τις εργασιακές συνθήκες, στο μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας, με ανασφάλιστους εργαζόμενους και αυτό είναι επιλογή , όπως διαπιστώθηκε, της Διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου, σε μια εποχή που γίνεται αγώνας από το ελληνικό κράτος για καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας , της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, μία δημόσια Υπηρεσία είναι αυτή η οποία το καταστρατηγεί. Επίσης με αυτή την απαράδεκτη λειτουργία με την οποία διακυβεύεται η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών, θα μας βρουν απέναντι και θα απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της.


Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

«Οι δελεαστικές τιμές δεν τόνωσαν την πασχαλινή αγοραστική κίνηση»



Οι δελεαστικές τιμές σε τρόφιμα, παιχνίδια, δώρα, ένδυση και γενικά οι προσφορές σε παραδοσιακά πασχαλινά είδη δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους Έλληνες καταναλωτές. Ένας στους δύο έχει υποστεί δραματική μείωση εισοδήματος, ενώ 850.000 συμπολίτες μας είναι άνεργοι και 1.200.000 βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας. Η απώλεια του δώρου και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αγορά αγαθών και δώρων μικρότερης αξίας ανά τεμάχιο. Το Πάσχα συνέπεσε φέτος με την επέτειο ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας Στήριξης που απέτρεψε αρχικά την χρεοκοπία της χώρας μας. Όμως, η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου μόνο στήριξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν προσέφερε, αφού μαράζωσε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, συρρίκνωσε τα οικογενειακά εισοδήματα, περιέκοψε κοινωνικές παροχές και προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία απογοήτευση, αβεβαιότητα και αγανάκτηση.
Τα συγκριτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας από την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο δείχνουν φέτος περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% έναντι 2% πέρυσι. Η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει ανάλογη μείωση με το ΑΕΠ στο 4,5 φέτος από 2,2% πέρυσι. Η ανεργία ξεφεύγει στο 15,1% έναντι του 11,3% και οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 7,7%, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη αγοραστική αδυναμία στα ελληνικά νοικοκυριά.
Αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις της φετινής εορταστικής αγοράς, τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος του πασχαλινού τζίρου μειώθηκε και φέτος κατά ποσοστό 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, ο οποίος είχε παρουσιάσει μείωση κατά 7% .
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη από -13% πέρυσι στο -20% φέτος. Η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη μείωση από -11% πέρυσι, στο -25% φέτος, με μοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%. Τέλος, στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια, καταγράφεται μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση πάντα με την περσινή, επίσης φτωχή, πασχαλινή περίοδο.
Τα μόνα θετικά στοιχεία της πασχαλινής περιόδου που μπορούμε να ξεχωρίσουμε είναι ότι το πασχαλινό τραπέζι ήταν φέτος κατά 4%-5% φθηνότερο από πέρυσι και καταναλώθηκαν περισσότερα εγχώρια προϊόντα, παρά την αύξηση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Επιπλέον, οι καθιερωμένοι έλεγχοι, από το χωράφι ως το ράφι, έδειξαν ότι φέτος παρατηρήθηκαν λιγότερα περιστατικά παραβατικότητας στην ελληνική αγορά.
Η ΕΣΕΕ γνωρίζει ότι τα «πάθη» του ελληνικού εμπορίου θα συνεχιστούν για πολύ ακόμα και ότι η «ανάσταση» της αγοράς θα αργήσει να έρθει. Οι Έλληνες έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σιωπηρά μια διαδρομή προς το άγνωστο. Η μέχρι σήμερα τακτική «βλέποντας και κάνοντας» έχει κουράσει αγορά και καταναλωτές, δεν έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα και ούτε δείχνει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την πρωτοφανή ύφεση στην οποία έχουν εισέλθει.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην ΦΩΚΙΔΑ




Οι δυνάμεις της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη μάχη για την ανάδειξη και προώθηση λύσεων στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της Περιφέρειας

Με ιδιαίτερα επιτυχείς συναντήσεις με τους φορείς της Φωκίδας ολοκληρώθηκε η περιοδεία αντιπροσωπείας του Συνασπισμού αποτελούμενη από την Ηρώ Διώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παναγιώτη Ρήγα μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τον Άκη Κοϊβαρη γραμματέα του Συνασπισμού Φωκίδας και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της ΡΙΖΟΣΕ Χρήστο Σεργουνιώτη. Oι συναντήσεις της αντιπροσωπείας είχαν ως εξής:
Στο Νοσοκομείο Άμφισσας
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων στο Νοσοκομείο με την Επιστημονική Επιτροπή και το συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων, σημειώθηκαν ιδιαίτερα :
α) Το οξυμένο θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο, στα Κ.Υ, και τα αγροτικά ιατρεία με αποτέλεσμα το νοσοκομείο που βρίσκεται σε εικοσιτετράωρη εφημερία καθημερινά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
β) Οι μεγάλες δυσκολίες και δυσχέρειες που επιφέρει η μείωση κατά 40% του φετινού προϋπολογισμού στα αναλώσιμα και η δυσκολία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.
Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας.
Στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το σύνολο των θεμάτων τέθηκαν υπόψη της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης κατά την συνάντηση της αντιπροσωπείας με την Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Δελφών και Λιδωρικίου όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που τους αναλογούν, όπου συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Περιοχής. Η μεγάλη ανεργία. Τα προβλήματα των ΤΕΙ. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία των μεταλλείων. Τα προβλήματα του οδικού δικτύου και της αγροτικής παραγωγής. Οι νέοι που δεν έχουν μέλλον, η μικρή οικοτεχνία που διαλύεται. Η ΒΙΠΕ της Άμφισσας που δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η αξιοποίηση της λίμνης του Μόρνου, και η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας αγωγού λυμάτων. Έθεσε επίσης τα θέματα της πορείας του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Φωκίδας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της μίσθωσης στην εταιρία S & B έκτασης στην περιοχή Λαρνάκι Ιτέας».
Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού δεσμεύθηκε σε πρωτοβουλίες προς την Περιφέρεια, την Βουλή και την Ευρωβουλή.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ μετά την λήξη της περιοδείας η βουλευτής Ηρώ Διώτη και ο Παναγιώτης Ρήγας δήλωσαν:
Ηρώ Διώτη : «...Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση έχει απεργαστεί και εκτελεί ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο διάλυσης της χώρας, το οποίο γυρίζει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω. Έχουν παραδώσει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία χάρισμα στους ιδιώτες, περιστέλλουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με πολύχρονες μάχες και διεκδικήσεις, ξεπουλούν εθνικό πλούτο «σε τιμή ευκαιρίας», ενώ παράλληλα, με την πλήρη απαξίωση και κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής και την εξαθλίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν απεμπολήσει κάθε ελπίδα κι ευκαιρία για ανάπτυξη της χώρας. Καμία χώρα, άλλωστε, δεν μπορεί να πάει μπροστά, με την κοινωνία ισοπεδωμένη. Η αριστερά οφείλει να δώσει, μαζί με την κοινωνία, τη δική της απάντηση, με μαζικούς αγώνες που θα ανατρέψουν τις κυβερνητικές επιλογές.»
Παναγιώτης Ρήγας : «…Με την λαίλαπα που φέρνει κυρίως απέναντι στο κοινωνικό κράτος το μνημόνιο Νούμερο 4, η ύπαιθρος οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι πια μόνο αφερέγγυα ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και επικίνδυνη πια για τα συμφέροντα της χώρας. Για αυτό και πρέπει να φύγει το συντομότερο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός ένα χρέος έχουν αν θέλουν να υπερασπίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους: την οργάνωση ενωτικών μαζικών αγώνων. Μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους ίδιους, την κοινωνία και την χώρα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με τη δημιουργία ενός μετώπου των δυνάμεων που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές του μνημονίου…»

Την Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Δελφών




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(για την πρώτη τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Δελφών)


Καλούνται όλα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Δελφών (εκπρόσωποι φορέων και κληρωθέντες δημότες) σε συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011, ώρα 18.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο, Πλατεία Κεχαγιά Άμφισσας) με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1) Ενημέρωση για τους γενικούς κανόνες λειτουργίας και τον Κανονισμό της Επιτροπής.
2) Γνωμοδότηση επί του τεχνικού προγράμματος (έτους 2011) του Δήμου.
3) Γνωμοδότηση επί του προϋπολογισμού (έτους 2011) του Δήμου
----------------------------------------------------------------------------------------------



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΝΑΝΑΣ
(Αντιδήμαρχος)



Με την υπ’ αριθμ. 93/2011 (Αρ. Πρακτ. 10ο/14.04.2011) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (μεγαλύτερη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3, καθώς μειοψήφισε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Τσελές) η σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρο 76 Ν.3852/2010), σύμφωνα με τον εγκριθέντα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών Κανονισμό Διαβούλευσης (Απόφαση 92/2011).
Οι συλλογικοί φορείς που υπέβαλαν πρόταση υποψηφιότητας εμπρόθεσμα και συγκέντρωναν τα προσόντα συμμετοχής κατά τον ανωτέρω κανονισμό ήταν σαράντα τρεις (43).
Ακλούθησε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου διαδικασία απομείωσης των φορέων αυτών με κλήρωση ανάλογα με την κατηγορία στην οποία είχαν ενταχθεί, ώστε τελικά να προκύψει ο μέγιστος επιτρεπόμενος κατά νόμο αριθμός φορέων, που είναι τριάντα επτά (37). Με την διενεργηθείσα αυτήν κλήρωση αποκλείστηκαν: α) το Ε.Β.Ε. Φωκίδας, β) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δεσφίνας, γ) ο Ναυτικός Όμιλος Ιτέας, δ) ο Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας, ε) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρρας και στ) ο Σύλλογος Προστασίας Φυσικού Κάλλους και Πυροπροστασίας Παρνασσού.
Έτσι ο τελικός κατάλογος φορέων που συμμετέχουν, διά των ορισθέντων εκπροσώπων τους, στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Δελφών, είναι οι κάτωθι:

ΦΟΡΕΑΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΣ
1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΙΑ»
2 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν.ΦΩΚΙΔΟΣ
3 Σ.Γ.Κ. 2ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
4 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
5 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
6 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ Ή ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ΄
7 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΆΜΦΙΣΣΑΣ
8 Σ.Γ.Κ. & Κ.ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ & ΝΗΠ.ΧΡΙΣΣΟΥ
9 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜ.ΕΡΓΩΝ Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ
10 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΩΜΗΣ
11 ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ¨ΦΟΙΒΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ¨
12 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ Δ.Ε.ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
13 ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
14 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
15 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ ¨Ο ΔΕΣΜΟΣ¨
16 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΆΜΦΙΣΣΑΣ ¨ΜΑΚΑΡΟΣ¨
17 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
18 Σ.Γ.Κ. ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
19 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΕΑΣ
20 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΆΜΦΙΣΣΑΣ
21 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ
22 ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝ.& ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
23 ΚοιΣΠΕ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΛΙΚΑΣ»
24 Σ.Γ.Κ. 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
25 Σ.Γ.Κ. 1ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
26 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ ΦΩΚΙΔΟΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΣΙΟΣ»
27 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΗΣΑΪΑΣ»
28 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ «ΒΟΙΟΝ»
29 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ «Ο ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗΣ»
30 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΕΑΣ
31 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛ. ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΤΕΑΣ «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
32 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓ/ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΦΩΝ - ΧΡΙΣΣΟΥ
33 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤ/ΡΧΩΝ ΚΟΥΡΕΩΝ – ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
34 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
35 ΑΚΑΔΗΜΙΑ «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ»
36 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
37 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ -ΚΙΡΡΑΣ
Εν συνεχεία και σύμφωνα με την ίδια Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διενεργήθηκε κλήρωση ενώπιον της αρμόδιας υπαλλήλου δημοτολογίου, κας Γεωργίας Τσινταβή, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των δώδεκα (12) δημοτών της Επιτροπής, οι οποίοι κατανέμονται (με βάση την αναλογία εγγεγραμμένων εκλογέων στις τελευταίες εκλογές) ανά δημοτική ενότητα του Δήμου, ως εξής:
Δ.Ε. Άμφισσας … τέσσερις (4)
Δ.Ε. Γαλαξιδίου … ένας (1)
Δ.Ε. Γραβιάς … ένας (1)
Δ.Ε. Δελφών … ένας (1)
Δ.Ε. Δεσφίνας … ένας (1)
Δ.Ε. Ιτέας … δύο (2)
Δ.Ε. Καλλιέων … ένας (1)
Δ.Ε. Παρνασσού … ένας (1)
Από την κλήρωση προέκυψαν κατά σειρά αναδείξεως οι εξής εγγεγραμμένοι εκλογείς ανά Δ.Ε. :
Δ.Ε. Άμφισσας. Βασικοί: α) Αναγνωστόπουλος Αντώνιος του Ιωάννη, β) Κατσαρέλης Ευθύμιος του Γεωργίου, γ) Πετράκης Σίμος του Παναγιώτη, δ) Μαγκλάρας Ευθύμιος του Γεωργίου. Επιλαχόντες: α) Μαργώνης Κωνσταντίνος του Λουκά, β) Φωτιάς Δημήτριος του Ηλία, γ) Κούκου Παρασκευή του Ευθυμίου, δ) Εμμανουηλίδη Βασιλική του Εμμανουήλ, ε) Σκούτα Διαμάντω του Ιωάννη, στ) Καραδήμα Ελένη του Παναγιώτη, ζ) Ξηρός Ευάγγελος του Λεωνίδα και η) Στρέμπελα Γεωργία του Ανδρέα
Δ.Ε. Γαλαξιδίου. Βασικός: Τουρνατζής Μάριος του Ευσταθίου. Επιλαχόντες: α) Χατζηγιάννης Ηλίας του Παρασκευά και β) Γεροσίδερης Παναγιώτης του Αθανασίου.
Δ.Ε. Γραβιάς Βασικός: Χριστοδούλου Ιωάννης του Ευσταθίου. Επιλαχόντες: α) Μπάκα Παναγιώτα του Δημητρίου και β) Παππάς Αναστάσιος του Γεωργίου
Δ.Ε. Δελφών. Βασικός: Τόγιας Παναγιώτης του Δημητρίου. Επιλαχόντες: α) Γκόλφης Θεόδωρος του Νικολάου και β) Φέκα Παναγούλα του Δημητρίου.
Δ.Ε. Δεσφίνας. Βασικός: Μακρής Νικόλαος του Ευθυμίου. Επιλαχόντες: α) Κοκκόρου Μάρθα του Γεωργίου και β) Γεωργαντά Παρασκευή του Χαραλάμπους.
Δ.Ε. Ιτέας. Βασικοί: α) Σχοινά Αγγελική του Στυλιανού και β) Ρεστέμη Αικατερίνη του Ιωάννη. Επιλαχόντες: α) Μπούκιος Πέτρος του Παύλου, β) Καρσλίδη Ινέσσα του Παύλου, γ) Μαχαιρα Ευγενία του Ευθυμίου και δ) Μαργαρίτης Ιωάννης του Κωνσταντίνου.
Δ.Ε. Καλλιέων. Βασικός: Ρουφαγαλας Ανδρέας του Λάμπρου. Επιλαχόντες: α) Σουλιώτης Γεώργιος του Αθανασίου και β) Αργυρόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου.
Δ.Ε. Παρνασσού. Βασικός: Ψαριανού Αικατερίνη του Νικολάου. Επιλαχόντες: α) Σάλτα Παγώνα του Κωνσταντίνου, β) Καλλιμάνης Λουκάς του Ευσταθίου, γ) Γατσινου Χαραλαμπούλα του Αθανασίου, δ) Μαρρέ Γεωργία του Αθανασίου.
Κατόπιν πρόσκλησης του Προεδρείου στους ανωτέρω δημότες, αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης: Από τη Δ.Ε. Άμφισσας. Οι Βασικοί: Κατσαρέλης Ευθύμιος του Γεωργίου, Πετράκης Σίμος του Παναγιώτη και Μαγκλάρας Ευθύμιος του Γεωργίου και
Ο πρώτος Επιλαχών, Μαργώνης Κωνσταντίνος του Λουκά.
Από τη Δ.Ε. Γαλαξιδίου. Ο Βασικός: Τουρνατζής Μάριος του Ευσταθίου.



Από τη Δ.Ε. Γραβιάς. Η πρώτη Επιλαχούσα: Μπάκα Παναγιώτα του Δημητρίου
Από τη Δ.Ε. Δελφών. Η δεύτερη Επιλαχούσα: Φέκα Παναγούλα του Δημητρίου
Από τη Δ.Ε. Δεσφίνας. Ο Βασικός: Μακρής Νικόλαος του Ευθυμίου
Από τη Δ.Ε. Ιτέας. Η Βασική: Ρεστέμη Αικατερίνη του Ιωάννη και ο πρώτος Επιλαχών: Μπούκιος Πέτρος του Παύλου.
Από τη Δ.Ε. Καλλιέων. Ο Βασικός: Ρουφαγάλας Ανδρέας του Λάμπρου.
Από τη Δ.Ε. Παρνασσού. Ο δεύτερος Επιλαχών: Καλλιμάνης Λουκάς του Ευσταθίου
----------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ορισθέντες εκπρόσωποι των ως άνω τριάντα επτά (37) συλλογικών φορέων, οι δώδεκα (12) κληρωθέντες ως άνω δημότες, καθώς και ο Αντιδήμαρχος, κ. Αθανάσιος Μανανάς, που ορίστηκε με Απόφαση Δημάρχου, θα αποτελούν τα πενήντα (50) μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Δελφών με διετή θητεία, θα προεδρεύει δε αυτής ο ανωτέρω Αντιδήμαρχος, κ. Αθανάσιος Μανανάς.
----------------------------------------------------------------------------------------------



Άμφισσα, 21.04.2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Η. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Διαβάστε στην "ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ" που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα!


  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
    Ξένοι επενδυτές προσγειώνονται το αεροδρόμιο της Λαμίας;
    Τι αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. από τη Φθιώτιδα
    Αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων ζήτησε η Γενική Συνέλευση της Λαμίας

    ATALANTI HILLS: Άλλοι "έρχονται" και άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν!

    ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Η καρδιά της Ρούμελης «χτυπά» στις Πηγές της Κρύας


    Συνέντευξη: Κατερίνα Μπατζελή, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας
    πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
    «Θα είμαι ξανά υποψήφια Βουλευτής»

    Συνέντευξη: Γιάννης Πατσαντάρας, Δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας
    « Το «Πανηγυράκι» μου δημιουργεί τσουνάμι συναισθημάτων»



H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ!
ΕΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ή ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ 22650 79079 ή ΣΤΕΙΛΕ EMAIL ΣΤΟ endelfisfokidanews@gmail.com!


Λογαριασμοί της εταιρείας Ε.ΜΥΤΑΡΑΣ & ΣΙΑΟ.Ε., όπου μπορούν να γίνονται καταθέσεις από τους συνδρομητές είναι:


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN : GR33 0172 1580 0051 5802 0589 338
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN : GR42 0110 3120 0000 3124 4011 073
ALPHA BANK IBAN : GR69 0140 2420 2420 0200 2000 331


Το καταθετήριο – απόδειξη από την πληρωμή θα πρέπει να μας αποσταλεί στο fax 22650-79081.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας



Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενόψει των Πασχαλινών εορτών εντατικοποίησε τους αγορανομικούς ελέγχους, από 03/03 έως 21/04/2011, με τα έξης αποτελέσματα :

1. ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Έγιναν αγορανομικοί έλεγχοι σε συνολικά πενήντα έξι (56) πρατήρια υγρών καυσίμων και ειδικότερα σε (366) τριακόσια εξήντα έξι πιστόλια και αντλίες υγρών καυσίμων σε όλο το νομό Φθιώτιδας.
Επιπροσθέτως έγιναν αγορανομικοί έλεγχοι σε (3) τρία βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης.
Έγιναν (26) είκοσι έξι μηνυτήριες αναφορές προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας για παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα (Α.Ν. 136/46, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει) εκ των οποίων οι τρείς αφορούσαν παραβιάσεις του αγορανομικού κώδικα σχετικά με τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης.
2. ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Έγιναν αγορανομικοί έλεγχοι σε συνολικά (65) εξήντα πέντε πωλητές λαϊκών αγορών σε διάφορες λαϊκές αγορές του Νομού μας, στις οποίες όμως δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Έγιναν αγορανομικοί έλεγχοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ του Νομού και σε ότι μας αφορά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ & ΥΠΟΔΗΣΗΣ
Έγιναν έλεγχοι σχετικά με τις εκπτώσεις και προσφορές σε (36) τριάντα έξι καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης και σε ότι μας αφορά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις .
4. ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ
Έγιναν αγορανομικοί έλεγχοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας σε (35) τριάντα πέντε κρεοπωλεία του Νομού Φθιώτιδας και σε ότι μας αφορά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις .

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες.

Ευχές από τον τ. Δήμαρχο Αυλώνα Ευβοίας κ. Δημήτρη Κατσούλη



Το πρόγραμμα των επίσημων επισκέψεων του Δημάρχου Λαμιέων



Ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, συνεχίζοντας τις καθιερωμένες επισκέψεις του με αφορμή το Πάσχα, θα επισκεφθεί:

Το Μεγάλο Σαββάτο 23/4/2011
q Την κεντρική λαϊκή αγορά & Καταστήματα της πόλης ώρα 10:00πμ.

Την Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011
q Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας ώρα11:00πμ ,
q Το Ορφανοτροφείο Θηλέων ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Στις 29 Απριλίου 2011 η Λαμία εορτάζει τα "ΔΙΑΚΕΙΑ"



Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ «ΔΙΑΚΕΙΑ» ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ


Στον αγώνα των Ελλήνων, για την αποτίναξη του μακρόχρονου δουλοτικού ζυγού των Τούρκων ξεχωριστή θέση κατέχει η μάχη της Αλαμάνας και ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανασίου Διάκου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΙΑΚΕΙΑ» έχουν καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Νομό Φθιώτιδας.
Με τον εορτασμό αυτό , η Φθιώτιδα και ολόκληρη η Ρούμελη τιμά τον ήρωα της, Αθανάσιο Διάκο και με περίσσια περηφάνια αποτιεί τον οφειλόμενο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του σ΄αυτόν, στα παλικάρια του και γενικά στην γενιά του ΄21.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Α. ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
1) Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και Ιδιωτικού Δικαίου, των Τραπεζών, των οικιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου, την ημέρα της εορτής.
2) Ώρα: 08.00 π.μ. ταυτόχρονη επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Περιφερειακο Κατάστημα και στο Φρούριο της πόλης.
3) Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Β. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
1) Ώρα 09.25 π.μ. – Πέρας προσέλευσης επισήμων
2) Ώρα 09.30 π.μ. – Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό .
Μετά τη δοξολογία, θα ακολουθήσει εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας στον Ιερό Ναό από τον Υπαταίο Καθηγητή και Λογοτέχνη Θεόκτιστο Λαϊνά.
Γ. ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Ύστερα, κατά την οικεία τάξη, ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα, θα μεταβούν σε επίσημη πομπή στο Μνημείο του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωα από τους κ.κ.:

· Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης
· Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων
· Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
· Στρατηγό Διοικητή ΜΕΡΥΠ
· Δήμαρχο Λαμιέων

Η Διαλεκτική στην Δίκη του Χριστού



Από τον πολιτικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου
Οι διάλογοι στη δίκη του Χριστού δεν είναι μόνο ιστόρηση του θείου πάθους, αλλά και μια αυθεντική περίληψη της ποιότη­τας του ανθρώπινου βίου. Ένα αντιπροσωπευτικό απάνθισμα συμπεριφοράς και χαρακτήρων στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Μια εναλλαγή «Ωσαννά» και «Σταύρωσον», ενταφιασμού της Ανάστασης, Γολγοθά και θριάμβου. Δεν θα ασχοληθώ με τη θεολογία, αλλά με την πολιτική διαλεκτική του , τη τέχνη και τη ευστροφία στις απαντήσεις στα ερωτήματα - τριβόλους και παγίδες - των εγκαθέτων και των διωκτών του . Όλοι καταλαβαίνουμε , ότι με τα τιθέμενα ερωτή­ματα ήθελαν να τον εκθέσουν ή στο ρωμαϊκό imperium , ή στη θεοκρατία του μωσαϊκού νόμου. Οι απαντήσεις του είναι ακόμη διδάγματα ακρίβειας, εντιμότητας, ετοιμότητας και πολιτικής σωφροσύ­νης. Έχει λεχθεί ότι ‘’πολλές φορές όταν δυο άνθρωποι αλλάζουν σφαίρες, ο ένας μπορεί να πέσει νεκρός. Όταν δυο άνθρωποι αλλάζουν λόγους, μπορεί να μείνει αθάνατος ‘’. Η ρήση υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής διαλεκτικής. Από τον διάλογο τον Χριστού με τους αντιπάλους του προέκυψαν, όχι μόνο μεγάλες αλήθειες αλλά και μορφές παρουσίασης του λόγου ακόμη και σήμερα πρότυπες. Άλλοτε η απάντηση ήταν η σιωπή, όταν η εξήγηση θα απέβαινε ματαιοπονία, άλλοτε απέβαινε σε έντεχνη παγίδευση των ερωτώντων, όταν επρόκειτο για υποβολιμαία απορία, άλλοτε ήταν επιεικής, άλλοτε δριμεία, άλλοτε τέτοια ώστε ο δέκτης να διακινδυνεύει ο ίδιος την ερμηνεία της. Οι απαντήσεις αποτελούσαν απόδειξη της πλήρους κατανόησης του ερωτήματος και των σκοπών του Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απέβλεπαν στο να τον φέρουν σε αντιδικία με τη ρωμαϊκή κατοχή. Κλασικό είναι, το ερώτημα των Φαρισαίων: -Είπε ημίν τι σοι δοκεί ; Έξεστιν δούναι Κήνσον Καίσαρι ει ου; Ο Χριστός, που κατάλαβε την πονηρία, τους ζητεί να του επιδείξουν το νόμισμα του Κήνσου, τους ρωτά τίνος την εικόνα φέρει το νόμισμα αυτό, του απαντούν ότι παριστάνει τον Καίσαρα και τότε δίνει την απάντηση: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα τον θεού τω Θεώ». Και η αποστομωτική αυτή απάντηση, που χρησι­μοποιείται σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, πραγμα­τοποίησε την τομή ανάμεσα στην εγκόσμια και την υπερκόσμια εξουσία, ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος (Ματθ. κδ' 17 - 22). Ρωτιέται από τον αρχιερέα: «Εξορκίζω σε κατά του θεού τον ζώντος, ίνα ημίν είπης ει συ ει ο Χριστός, ο υιός του θεού.» Δίνεται μια απάντηση της οποίας το νόημα θα αποκαθίστατο ανάλογα με την ερμηνεία του δέκτη ώστε να αποφευχθεί προς το παρόν η άμεση προσφορά της επιδιωκόμενης ομολογίας. «Συ είπας» (Ματθ. κστ' 63-64). Την ίδια απάντηση, περισσότερο διπλωματική, δίνει στον Πιλάτο: «Συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων;’» «Αφ "εαυτού συ τούτο λέγεις ή άλλοι σοι είπον περί εμού;» απαντά ο «κατηγορούμενος». «Το έθνος το σον και οι αρχιερείς παρέδωκάν σε εμοί. Τι εποίησας ; Η βασιλεία η εμή ούχ εστίν εκ του κόσμου τούτου .» (Ιωάν. ιη' 35 - 37). Η απάντηση τερματίζει το πρόσχημα της πολιτι­κής δίωξης. Πιο οργανωμένη και εφευρετικότερη ήταν η προσπάθεια παγίδευσης του Χριστού με τον μωσαϊκό νόμο. Φαρισαίοι, Σαδδουκκαίοι, Γραμ­ματείς, Αρχιερείς, «ολέθριος σπείρα θεοστυγών, πονηρευομένων, θεοκτόνων συναγωγή», τον παρα­φυλάνε σε κάθε βήμα. Πρώτο στάδιο. Επιδίωξη να τον εξαναγκάσουν σε ομολογία της πηγής της εξουσίας του. Στο ερώτημα με ποια εξουσία κάνεις όσα κάνεις, τους απαντά ότι ευχαρίστως θα σας δώσω την απάντηση, αν κι εσείς μου απαντήσετε, αν το βάπτισμα του Ιωάννου έγινε από εντολή του θεού ή από εντολή των ανθρώπων. Το αντερώτημα τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αν έλεγαν από τον θεό, θα τους ερωτούσε: Γιατί δεν τον πιστεύσατε ; Αν έλεγαν από εντολή των ανθρώπων, θα τους αποδοκίμαζε ο λαός, γιατί ο λαός τιμούσε τον Ιωάννη ως προφήτη. Απάντησαν: «Ουκ οίδαμεν». Οπότε, τους αποκρίνεται: «..Ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ» (Ματθ. κα' 23 - 27). Σε άλλη περίπτωση οι Σαδδουκκαίοι επιδιώκουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, θέτοντας το ερώτημα σε ποιόν θ' ανήκει κατά την ανάσταση μια γυναίκα, που σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο την παντρεύονται διαδοχικά επτά αδέλφια για να κάνει παιδί (Σοροράτουμ). Η απάντηση: «Εν τη αναστάσει ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται, αλλ΄ ως άγγελοι θεού εν ουρανώ εισίν» (Ματθ. κα' 23 - 31). Σε μια συναγωγή των Φαρισαίων προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός. -Πείτε μου τους λέγει, τίνος γιός είναι ο Χριστός; Του Δαυίδ, του απαντούν. -Αν όμως ο Δαυίδ τον αποκαλεί Κύριον (είπεν ο Κύριος τω Κυρίω) πώς μπορεί να είναι γιος του; Με άλλα λόγια, ο Χριστός δεν είναι μόνο γιος του Δαυίδ αλλά και γιος του Θεού, για αυτό τον αποκαλεί ο Δαυίδ «Κύριο» (Ματθ. κα' 41 - 46). Κατά τη χριστιανική δι­δασκαλία, διαζύγιο δεν επετρέπετο παρά μόνο για λόγους μοιχείας. Ενώ ο μω­σαϊκός νόμος επέτρεπε την απόλυση της συζύγου με το « βιβλίον αποστασίου» για οποιονδήποτε λόγο (Ρεπούντιουμ). Οι Φαρισαίοι θέ­λουν να τον πιάσουν αντιφάσκοντα και τους αποστομώνει: - Μωυσής προς την σκληροκαρδίαν υμών επέτρεπε υμίν απολύσαι τη γυναίκα υμών απαρχής δε ου γέγονεν ούτω (Ματθ. ιθ' 3-8). Είναι γνωστή η εβραϊκή1 απαγόρευση της εργα­σίας κατά τα Σάββατα. Του τίθεται δημόσια το ερώτημα, όταν εθεράπευσε το παράλυτο χέρι κάποιου άρρωστου: Έξεοτιν τοις Σάββασιν θεραπεύειν; Και τους αντείπε: Τις έστε εξ υμών, ως έξει πρόβατον εν και εάν εμπέση τούτο τοις Σάββασιν εις βόθυνον, ουχί κρατήσει αυτώ και εγερεί; (Ματθ. ιβ' 10 - 11). Οι περιπτώσεις είναι άφθονες. Μνημονεύω μία ακόμη, γιατί η απάντηση έχει γίνει σήμερα σύνθη­μα: Τα παιδιά φώναζαν υπέρ του Χριστού: -Ωσαννά τω υιώ Δαυίδ. Οπότε ξεσηκώνονται οι αρχιερείς και οι γραμμα­τείς και του εφιστούν την προσοχή στις κραυγές αυτές. Και εκείνος αμέσως τους κατηγορεί για άγνοια των γραφών: -Ουδέποτε ανεγνώσατε ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσο αίνων (Ματθ. κα' 1 -17). Το πιο κρίσιμο όμως ερώτημα είναι το δραματικό ερώτημα του Πιλάτου στο οποίον επακολούθησε σιγή από εκείνον που «ελήλυθεν ίνα μαρτυρήση τη αλήθεια»:-Τι εστίν αλήθεια;
Πιστεύω ότι η σιωπή απέβλεπε ουσιαστικά στο να υπογραμμίσει στην ανθρώπινη λογική τη δυσχέρεια του προσδιορισμού της έννοιας και των στοιχείων της αλήθειας, υλικής ή τυπικής. Απάντηση για την αλήθεια σε μια στιγμή σαν εκείνη θα ήταν δείγμα επιπολαιότητας και προχειρολογίας οπουδήποτε κι αν είναι το ψεύδος και η αλήθεια, είτε «εν τοις πράγμασιν είτε εν διάνοια», όπως θέλει ο Αριστοτέλης. Και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο όταν αναζητείται η αλήθεια στην πολιτική, όπου κυριαρχούν τα προσωπικά βιώματα, τα συμφέροντα, τα πάθη, οι μισαλλοδο­ξίες, ο μανιχαϊσμός, η ιδεοληψία, ο φανατισμός, η σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας όπου πολλές φορές ο αρχηγός και το κόμμα μονοπωλούν τη γνώση και την αλήθεια και θεσπί­ζουν ένα νέο σύστημα αξιών, που καμιά φορά κυρώνεται με την αστυνόμευση της σκέψης, με το «υπουργείο της αλήθειας» και το σύνθημα «η άγνοια και η δύναμη» του «1984» του Τζώρζ 'Οργουελ. Γι' αυτό και στην πολιτική η κρίση για την αλήθεια ανατίθεται αποκλειστικά στην πλειο­ψηφία. Στο απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικόδημου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μνημονεύει την ακόλουθη απάντηση στο κρίσιμο πιο πάνω ερώτημα του Πιλάτου: Η αλήθεια εστίν εκ των ουρανών. Εν δε τη γη ουκ εστίν αλήθεια; ξαναρωτά ο Πιλάτος. Εγώ ειμί η αλήθεια. Οψάς οι την αλήθειαν λέγοντες πώς κρίνονται υπό των εχόντων την εξουσίαν επί της γης. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της συνέχειας στον πιο πάνω διάλογο, η προσθήκη αποδίδει το νόημα του Χριστού, εξαίρει δηλαδή τη θεολογική αλήθεια, την αλήθεια «εξ αποκαλύψεως»