www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νέα παρέμβαση για την οικονομία από τον Χρ. Σταϊκούρα



Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015:

«Η Κυβέρνηση, λόγω απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού, εσωτερικών αδυναμιών και εσωκομματικών αντιδράσεων, προχώρησε στη διατύπωση «ασκήσεων επί χάρτου» καταθέτοντας δέσμη γενικών ιδεών υπό τον τίτλο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».
Πλαίσιο που εδράζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις.
Που ενσωματώνει αντιφάσεις, ασάφειες και αοριστίες.
Που περιλαμβάνει γενικόλογες περιγραφές στόχων και αριθμούς «στον αέρα», χωρίς συγκεκριμένες και δεσμευτικές δράσεις.
Που αγνοεί την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική προστασία.
Που αποσιωπά μέτρα του Μνημονίου, όπως είναι η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή φόρου στα μη-αλκοολούχα ποτά.
Που περικλείει νέα μέτρα για το 2011 εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους πρώτους 3 μήνες του έτους. Έτσι, ενώ το «Μνημόνιο» προέβλεπε μέτρα 9,1 δισ. ευρώ για το 2011, ο Προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, και το «Πλαίσιο» αναζητά νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, από τα 9,1 δισ. ευρώ φτάσαμε σχεδόν στα διπλάσια, στα 17,3 δισ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των πρόσθετων μέτρων, λόγω του ότι δεν θα έχουμε πιάσει τους στόχους του 2010.
«Πλαίσιο» όμως που περιλαμβάνει και περισσότερα μέτρα για την περίοδο 2012-2015.
Μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ που έρχονται να προστεθούν στα περίπου 40 δισ. ευρώ της περιόδου 2010-2011. Μέτρα τα οποία έχουν βυθίσει την πραγματική οικονομία στην πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και έχουν γονατίσει την ελληνική κοινωνία (λουκέτα, ανεργία, πληθωρισμός).

Τα αδιέξοδα συνεπώς της Κυβερνητικής πολιτικής είναι περισσότερο από προφανή.
Η Νέα Δημοκρατία επικαιροποιεί και πολύ σύντομα θα καταθέσει τη δική της πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πρόταση ρεαλιστική, συμβατή με την πραγματικότητα. Πρόταση που θα στοχεύει στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, προτείνει και στηρίξει πρωτοβουλίες για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης (με την εφαρμογή του κανόνα 1:5), για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και οργανισμών, για τη δραστική μείωση της σπατάλης, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών, για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης (π.χ. με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση).
Δεν θα στηρίξει όμως, όπως ήδη πράττει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που οδηγούν σε αυξήσεις φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε περαιτέρω επιβάρυνση εργαζομένων και συνταξιούχων, σε περικοπές επιδομάτων πολυτέκνων και ανέργων, σε μειώσεις προνοιακών επιδομάτων, σε μείωση του αριθμού αστυνομικών τμημάτων, σε πρόχειρη και ατεκμηρίωτη κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου