www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Να ορθωθεί τείχος λαϊκής αλληλεγγύης


Αιτήματα πάλης για την υπεράσπιση

των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους από τις συνέπειες της κρίσης

«Κάθε Σύλλογος Γονέων να γίνει το αποκούμπι της οικογένειας που δοκιμάζεται, να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στο ενιαίο δωρεάν βιβλίο, να γίνει πολέμιος της λογικής "βάζω το χέρι στην τσέπη για να σωθεί το σχολείο", να στηρίξει και να οργανώσει τον αγώνα για να σωθεί η λαϊκή οικογένεια, να γίνει παράδειγμα συλλογικού αγώνα». Είναι το κάλεσμα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) στους γονείς για οργάνωση της πάλης, για να ορθωθεί τείχος λαϊκής αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των καταστρεπτικών συνεπειών της κρίσης στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της.

Η ΑΣΓΜΕ παρουσιάζει συγκεκριμένα άμεσα αιτήματα της πάλης για να μην πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης και στην εκπαίδευση ο λαό:

Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών για λειτουργίες της εκπαίδευσης

  • Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές! Αλλά όχι τα σχολεία) και φυσικό αέριο σ' όλα τα σχολεία για το τρέχον έτος. Απαγόρευση σε εταιρεία φυσικού αερίου να αφαιρεί την παροχή όταν υπάρχουν οφειλές.
  • Μας κήρυξαν παύση πληρωμής! Παύση πληρωμών από τις σχολικές επιτροπές για τις πρώην ΔΕΚΟ. Απαιτούμε πολιτική απόφαση για διαγραφή των μέχρι σήμερα χρεών. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
  • Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλώσιμων, όπως ισχύει για διάφορες εταιρείες και οργανισμούς π.χ. πρεσβείες!
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων και κάλυψη του κόστους των εκπαιδευτικών εκδρομών από τις σχολικές επιτροπές.
  • Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα! Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους Δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κ.τ.λ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών. Ιεραρχούμε τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα δημοτικά σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.
  • Να έρθουν τα βιβλία στα σχολεία εδώ και τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Να γίνει ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε βιβλία σ' όλα τα σχολεία.
  • Αμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
  • Καμία νέα κατάργηση - συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και ενοικίαση κατάλληλων χώρων για να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες σε σχολική στέγη. Να αποδοθεί άμεσα η ΣΑΤΑ για τις επισκευές των σχολείων, τα οποία είναι ιδιαίτερα γερασμένα - ακατάλληλα - και εκτεθειμένα στους σεισμούς.
  • Να μη χαθεί ούτε ένα χαρακτηρισμένο οικόπεδο και να δεσμευτούν όλα τα αναγκαία για να οικοδομηθούν νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί.

Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης –

κανένα παιδί της λαϊκής οικογένειας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

  • Αμεση γενίκευση των δομών της ενισχυτικής διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης σε όλα τα σχολεία.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές.
  • Σχεδιάζουμε από κοινού με τα σωματεία των υγειονομικών τη σύνδεση των δημόσιων μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) με τα σχολεία της γειτονιάς, προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές με τα βασικά εμβόλια και για να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά Υγείας. Κάνουμε πράξη την Ανυπακοή στο εισιτήριο των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία και στο νόμο για τη μη περίθαλψη των παιδιών που οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι.
  • Μαζική συλλογική και οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών της εφορίας, της ΔΕΗ. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στις λαϊκές οικογένειες.
  • Οι Ενώσεις Γονέων να στηρίξουν τις επιτροπές ανέργων των σωματείων και να εκδηλώσουν εμπράκτως την ταξική - λαϊκή αλληλεγγύη προς τους άνεργους και τα παιδιά τους. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών άνεργων γονιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία, προβαίνουμε σε επανασύνδεση του ρεύματος.

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση

  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων (αναπληρωτών, ωρομισθίων, καθαριστριών) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Καμία μείωση του προσωπικού καθαριότητας που δουλεύει ως συμβασιούχος.
  • Να παρθεί πίσω ο νόμος Ραγκούση και οι περιορισμοί του μεσοπρόθεσμου για 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, όσον αφορά στο προσωπικό που εργάζεται μέσα στα σχολεία (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι). Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου