www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ημερίδα για την Ελιά στη Στυλίδα


Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών- Τυποποιητών- Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ελαιουργείων (ΣΕΛΕ) και η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή, συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 17.30 μ.μ Ημερίδα στο Δήμο Στυλίδας με θέμα «Ελιά- Ενέργεια Ανάπτυξης».

Στόχος της ημερίδας είναι η κινητοποίηση των φορέων, των επιχειρήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προωθηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο νέες καλλιεργητικές τεχνικές, η παραγωγή πιστοποιημένων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ελαιοκομικών προϊόντων, η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και η ενίσχυση των δομών παραγωγής και εμπορίας. Σε μια δε περίοδο όπου η διατροφική αυτάρκεια συνδέεται άμεσα και με την ενεργειακή, είναι απαραίτητο πέραν της ουσιαστικής προώθησης συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων και παραπροϊόντων από τα ελαιοτριβεία να συνδυαστεί και με την παραγωγή ενέργειας, κυρίως των ΑΠΕ.

«Σε ένα καθορισμένο πλέον πλαίσιο για την ενέργεια, τα απόβλητα, την προστασία του περιβάλλοντος, τις εθνικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις είναι απολύτως απαραίτητο από τις διαπιστώσεις να περάσουμε στην υλοποίηση έργων που θα βοηθήσουν την περιφέρεια.

Οι ελαιοπαραγωγοί, οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, η τοπική αυτοδιοίκηση, ερευνητικά έργα συλλογικά θα πρέπει να συνεργαστούν για τη διεκδίκηση αλλά και υλοποίηση επενδύσεων που αναδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο της ελιάς. Η ελιά είναι ενέργεια ανάπτυξης και προστασίας του τόπου μας» σχολιάζει σχετική η τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

18.00. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΝΑΡΞΗ

Απόστολος Γκλέτσος, Δήμαρχος Στυλίδας

Σταμάτης Καπελέρης, Αντιπεριφερειάρχης Στ.Ελλάδας- Αρμόδιος για την Αγροτική Οικονομία και Κτηνιατρική.

Θωμάς Στάικος, Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας.

Νίκος Μπέτσιος, Αντιπεριφερειάρχης Στ. Ελλάδας- Αρμόδιος για το Περιβάλλον και το Χωρικό Σχεδιασμό.

Βαγγέλης Τετριμίδας, Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας- Δήμαρχος Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου.

Νίκος Λιόλιος, Δήμαρχος Λοκρών.

Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.

Άλλοι Φορείς και Προσκεκλημένοι.

19.00 Άνοιγμα Εργασιών από την Κατερίνα Μπατζελή, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας, πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Συντονίστρια της Ημερίδας.

19.15 «Εξαγωγές Επιτραπέζιων Ελιών: Προβλήματα και Προοπτικές» Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Εκπρόσωπος ΠΕΜΕΤΕ - πρ. Υφυπουργός

Υγείας.

19.30 «Προβλήματα από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων» Χρήστος Θεοδώρου, Πρόεδρος ΣΕΛΕ.

19.45 «Αναπτυξιακές κατευθύνσεις και επιχειρησιακά προγράμματα» Μανώλης Πατεράκης, Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του

Υπουργείου Ανάπτυξης.

20.00 «Υπολείμματα από την καλλιέργεια της ελιάς - Ορθή διαχείριση και δυνατότητες για ενεργειακή αξιοποίηση» Δρ. Μιχάλης Αγρανιώτης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ- Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων.

20.15 «Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης αποβλήτων» κ. Νίκος Τσιγώνιας, Πρόεδρος ΕΑΣ Πάρου.

20.30 «Αποτελέσματα έρευνας στη ζύμωση της πράσινης ελιάς» Δρ Χρυσούλα Τάσσου, Τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα».

20.45 «Διαχείριση Εποικιστικής Γης Ν. Φθιώτιδας» Γιώργοσ Κορμέντζας, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ.

21.00 Συζήτηση – Παρεμβάσεις.

21.30 Κλείσιμο Ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου