www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8


«Είναι αναγκαίο να επικεντρωθούμε στις ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνίας, αλλά και στη στήριξη του δύσκολου έργου που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Επένδυση στην επιτυχία της κυβέρνησης σημαίνει επένδυση και στο αύριο της χώρας», δήλωσε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ της ΝΕΤ 105,8.

Ερωτώμενη για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η ανάκτηση της κοινωνικής του βάσης την οποία έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό στα δύο χρόνια διακυβέρνησής του».

Βασικά σημεία από τη Συνέντευξη της κ. Μπατζελή

Για τη νέα Κυβέρνηση

Είναι αναγκαίο να σταματήσουμε αυτή τη στιγμή να υποσκάπτουμε ό,τι έχει σχέση με την επιτυχία της κυβέρνησης, όπου κρίνεται και το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας μας. Αυτό που επείγει είναι να ξεπεράσουμε την κρίση, να πληρωθούν οι συντάξεις και να αρχίζουμε να εφαρμόζουμε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές για την επανάκτηση της κοινωνικής συνοχής.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Το να συζητούμε αυτή τη στιγμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς να γνωρίζουμε τι συζητείται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, είναι άκαιρο. Μόνο όταν ξέρουμε το χρόνο που θα διενεργηθούν οι εκλογές θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το διάλογο για το ζήτημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι κύριο ζητούμενο με το νέο εκλογικό σύστημα είναι να διασφαλισθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας και της λαϊκής βούλησης. Η αλλαγή του Νόμου Παυλόπουλου έχει ήδη αποφασισθεί. Ένα σύστημα λίστας σε συνδυασμό μάλιστα με τη προοπτική συναινετικών κυβερνήσεων πρέπει να μας προβληματίσει εάν ανταποκρίνεται στη βούληση της κοινωνίας.

Αυτήν όμως την περίοδο οι προτεραιότητες της κοινωνίας είναι άλλες και όχι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εναρμονιστούν με τις προτεραιότητες αυτές, χωρίς λαϊκισμούς.

Για το ΕΣΠΑ

Το κύριο πρόβλημα αυτήν την περίοδο είναι η ρευστότητα. Όσο οι τράπεζες δε διαθέτουν ρευστό για χρηματοδότηση τόσο θα επιτείνεται η ασφυξία στην αγορά. Με την εκκίνηση του ΕΣΠΑ, αλλά και με τη δημιουργία ενός ταμείου, μιας τράπεζας επενδύσεων που θα σχετίζεται με αναπτυξιακά προγράμματα, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης, η πορεία της ανάπτυξης θα είναι δεδομένη.

Η εκκίνηση όμως του ΕΣΠΑ απαιτεί ώριμα έργα. Και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ακόμα καταθέσει ώριμα έργα για να διασφαλίσουν την έγκριση της Επιτροπής. Η νέα «αναπτυξιακή τρόικα» θα προχωρήσει στην εξέταση των έργων, στην απένταξη των μη ώριμων και στην ένταξη ώριμων έργων, ώστε να προχωρήσουν μεγάλες και μικρές επενδύσεις στην περιφέρεια.

Για τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Το κόμμα έχει καταστατικό και αυτό θα ενεργοποιηθεί όταν αυτό θα κριθεί αναγκαίο. Αν οι εκλογές γίνουν το Φεβρουάριο, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι πολύ μικρό για να προβλεφθούν οι εξελίξεις σε ένα κοινωνικό μεγάλο κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Όταν μάλιστα εξελίσσονται σημαντικά ζητήματα, ζωτικά για την πορεία της χώρας μας, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να στρέφεται σε εσωστρέφεια. Κύριο ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει και πάλι την κοινωνική βάση που έχει χάσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης.

Για την Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή το τοπίο στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά θολό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης όσο και για την πορεία της χώρας μας.

Είναι πλέον εμφανές ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν επαρκεί για να καλύψει το δημόσιο χρέος των χωρών- μελών και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θεσπίστηκε το ‘92 δεν ανταποκρίνεται πλέον στη σημερινή ευρωπαϊκή οικονομία. Τα ποσοστά του 3% και του 60% για το έλλειμμα και το χρέος αντίστοιχα έχουν μείνει στάσιμα σε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία που έχει αλλάξει.

Η πολιτική, αναπτυξιακή και δημοσιονομική δομή της Ε.Ε χρειάζεται ευρείες αλλαγές. Και εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ένταξή μας στις διαπραγματεύσεις για τη δόμηση της νέας Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας αρχές και στα δικά μας οράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου