www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δήλωση Schulz για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης: Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ



Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz με αφορμή την βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε:

"Είναι μεγάλη τιμή το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βραβεύεται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Όλοι εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανενώσει την ήπειρο με ειρηνικά μέσα και έχει συμφιλιώσει προαιώνιους εχθρούς. Η ιστορική αυτή πράξη επανένωσης της ηπείρου αναγνωρίζεται δικαίως.

Οι αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισχύος του νόμου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν θεμελιώδη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρχές αυτές  σηματοδοτούν όλες τις δραστηριότητες της Ένωσης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις εξωτερικές μας πολιτικές.  Αρκετά έθνη διαπραγματεύονται ελεύθερα την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημάδι πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποτελεί μαγνήτη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας.

Οι αρχές και οι αξίες της συμφιλίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για άλλες περιοχές στον κόσμο. Από τα Βαλκάνια ως τον Καύκασο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί φάρο δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσβλέπουμε, μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου