Στη νομοθετική πρόταση, τον καλούμενο «οριζόντιο Κανονισμό», ο οποίος εντάσσεται στο πακέτο για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επιδιώκεται o ενιαίος καθορισμός των διατάξεων της ΚΑΠ σχετικά με την «πολλαπλή συμμόρφωση», τους ελέγχους και τις κυρώσεις, καθώς και για το σύστημα παροχής συμβουλών σε δικαιούχους για τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ, η απλοποίηση της -συχνά περίπλοκης- διαχείρισης της ΚΑΠ αποτελεί μια κορυφαία προτεραιότητα στο πλαίσιο της εν εξελίξει μεταρρύθμισης. Ο στόχος της απλοποίησης προφανώς και συναντά περιορισμούς, τους οποίους επιτάσσει η ανάγκη χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων και προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
Ο κ. Παπαστάμκος τονίζει πως σε κάθε περίπτωση η μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες πρέπει να αποτελέσει σημαντικό συστατικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ. Ομοίως θα πρέπει να αποφευχθεί οιοσδήποτε περιττός διοικητικός φόρτος για τις αρχές των κρατών μελών, ιδίως σε περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και έλλειψης πόρων.
Εν προκειμένω, βάσει της Γνωμοδότησης του κ. Παπαστάμκου, δίδεται στα κράτη μέλη η δυνατότητα να αποφασίζουν ότι η αίτηση για καταβολή ενίσχυσης θα ισχύει για πλείονα έτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι υπόκεινται στην υποχρέωση να κοινοποιούν οποιαδήποτε αλλαγή. Επίσης, προβλέπεται ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι της Κομισιόν ως προς την τήρηση των διαφόρων απαιτήσεων θα πρέπει να διενεργούνται, στον βαθμό του δυνατού, ταυτοχρόνως στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Τα υφιστάμενα συστήματα ελέγχου και κυρώσεων θα χρησιμοποιούνται σε σχέση με οποιαδήποτε συμπληρωματικά συστήματα ενισχύσεων (π.χ. 'πρασίνισμα').
Ακόμη στη νομοθετική πρόταση επεκτείνεται το υποχρεωτικό πεδίο εφαρμογής του «συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου