www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων


Η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων που γιορτάζεται στις  4 Οκτωβρίου έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας, ότι ο σεβασμός για τις άλλες μορφές ζωής είναι συχνά δείκτης και για το σεβασμό μας στις ανθρώπινες αξίες.

Άλλωστε, μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ανθρώπινη κοινωνία είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τα ζώα ώστε η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων τους να αποτελέσει ένα βαρόμετρο για το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που ζουν χωρίς φροντίδα στους δρόμους επειδή κάποιοι, έχασαν το ΄΄ενδιαφέρον΄΄ τους για τα ζωάκια που αγόρασαν και τα εγκατέλειψαν, παράλληλα με το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ένα πρόβλημα, που όσο εντείνεται τόσο πλήττεται ο πολιτισμός μας και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, γιατί η προστασία των τετράποδων κατοίκων της πόλης, αποτελεί κοινωνική ευθύνη όλων μας και η επιτυχία του όποιου προγράμματος προϋποθέτει την ευαισθητοποίηση και την συμμετοχή όλων των πολιτών σε μια συντονισμένη προσπάθεια.

Ο Δήμος Λαμιέων, λειτουργεί νόμιμο Ενδιαίτημα αδέσποτων ζώων, του οποίου ο ρόλος είναι η περισυλλογή, η περίθαλψη-αποκατάσταση για ορισμένο χρονικό διάστημα, η στείρωση, το ΄΄τσιπάρισμα΄΄ , η προώθηση της υιοθεσίας και τέλος η απελευθέρωση  στα αδέσποτα ζώα όπως αυτό προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία ενώ συνδράμει και συνεργάζεται με το Φιλοζωικό Σύλλογο, στην προσπάθεια για φροντίδα και προστασία των ζώων.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Λαμιέων δεν επιτρέπει την εγκατάσταση στην πόλη Τσίρκων που χρησιμοποιούν αιχμαλωτισμένα ζώα ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα κατασταλτικά μέτρα για να αποφεύγεται η εκμετάλλευση και κακοποίηση ζώων προς ΄΄τέρψιν΄΄ των ανθρώπων.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο στην προστασία των ζώων μπορούμε να παίξουμε όλοι, αφού ο σεβασμός και η αγάπη γι’ αυτά είναι δείγμα Πολιτισμού γι’ αυτό σας καλώ όλους να συμμετάσχετε στην συλλογική αυτή προσπάθεια αλλά και στην προώθηση της υιοθεσίας των ζώων, γιατί υιοθετώντας ένα αδέσποτο ζώο αποκτούμε μια αφοσιωμένη συντροφιά αφού τα φτερωτά και τετράποδα πλάσματα που μοιράζονται μαζί μας την πόλη, έχουν ανάγκη από καταφύγιο, τροφή και αποφυγή κάθε απάνθρωπης μεταχείρισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου