www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες ίδρυσης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος ΘηβαίωνΥπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Στην ημερίδα παρευρέθησαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Θηβαίων, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης Δήμος Δωρίδος.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, η Αντιπεριφεριάρχης Φωκίδας κ. Παναγιώτα Γαζή, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Αλιάρτου, κ. Γεώργιος Ντασιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αττικής κ. Βασίλης Ξένος με την ιδιότητα του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ, ο κ. Δημήτρης Αποστόλου Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, η κ. Αθανασία Ψάλτη Προϊσταμένη Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο Διοικητής του Α.Τ Λιδωρικίου κ. Γεώργιος Καραχάλιος, ο Δασάρχης Λιδωρικίου κ. Παναγιώτης Μανιτάρας, καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Συλλόγων.

Σε ιδιαίτερη ενότητα ο κάθε Δήμος και Κοινότητα παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τις περιοχής του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού παρουσίασε τις δύο φυσικές λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη που ανήκουν στο Δήμο Θηβαίων και Ορχομενού, οι οποίες αποτελούν δύο πολύ σημαντικές φυσικές υδατοδεξαμενές της Στερεάς Ελλάδας και δέχονται τα νερά της λεκάνης απορροής του Βοιωτικού Κηφισού, από τον Σπερχειό και νοτιότερα.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος Θηβαίων :

«Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης, καμία μελέτη για τον υπολογισμό  των εισροών και εκροών, παρά μόνο οι διαχειριστικές ενέργειες της ΕΥΔΑΠ, η οποία κατέχει και νέμεται κατ’ αποκλειστικότητα ολόκληρο το υδάτινο δυναμικό της περιοχής. Η διάσταση αυτή προσλαμβάνει μεγαλύτερη αξία αν αναλογισθούμε ότι και οι δύο λίμνες αποτελούν περιοχές NATURA, δηλαδή περιοχές προστατευόμενες ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα τους».

Τόνισε δε ότι ο διττός αυτός χαρακτήρας των δύο λιμνών, από τη μία ως ταμιευτήρας της ΕΥΔΑΠ (η Υλίκη μόνο) και από την άλλη ως σημαντικά οικοσυστήματα, προστατευόμενα από διεθνή συνθήκη,:

«Επιβάλλει και καταδεικνύει την άμεση αναγκαιότητα για τη σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και τη σύσταση φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα διαχειρίζεται πλέον το εξαιρετικής σημασίας υδάτινο δυναμικό των δύο λιμνών, όπως άλλωστε επιβάλει και η σχετική νομική δέσμευση.

Πέραν όμως από τις νομικές δεσμεύσεις θα απαντήσει σε ερωτήματα, όπως:

1)Προστασία φυσικού χαρακτήρα της προστατευόμενης περιοχής.
2)Δυνατότητες ύδρευσης της πρωτεύουσας.
3)Άρδευσης – ύδρευσης των γύρω από τις λίμνες περιοχών.
4)Περιορισμοί εξορθολογισμένοι με γνώμονα πάντοτε την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
5)Μέτρα και έργα κατά της ρύπανσης των υδάτων.
6)Μέτρα και έργα για την αξιοποίηση των διαφυγών μεγάλων ποσοτήτων νερού, είτε υπόγεια, είτε υπέργεια προς τη θάλασσα.
7)Ανάπτυξη πράσινου ταμείου κατά τα πρότυπα των ταμείων που λειτουργούν διεθνώς.
8)Εκπαιδευτική και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος των δύο λιμνών».
_______________________________________________________________________
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ

Σήμερα 4 Οκτωβρίου 2012 στο Λιδωρίκι τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπογράφουν την παρούσα διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Γι’ αυτό, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην ειρήνη και στην ευημερία των κατοίκων τους, οι παραπάνω Δήμοι αποφάσισαν να συσφίξουν την φιλία των αντίστοιχων πόλεων και κοινοτήτων τους για την διατήρηση μόνιμων δεσμών μεταξύ τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων τους, επικυρώνοντας την αρχή για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία θεωρείται απαράβατη και αναφαίρετη.
Αναγνωρίζοντας ότι η αυξανόμενη ανεξαρτησία των διαφόρων κοινωνιών επιβάλλει μια δημοκρατική τάξη, η οποία αποτελεί τη βάση για ουσιαστική ειρήνη.
Πεπεισμένοι ότι οι δεσμοί που θα αναπτυχθούν θα ενώσουν τoυς πολίτες των Δήμων μας και θα αποτελέσουν ένα θεμελιώδες στοιχείο για την πορεία προς την ανάπτυξη της συμμετοχής του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά προωθώντας έτσι μια ανθρώπινη κοινωνία.

Δεσμευόμαστε

Με βάση τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Δήμων μας:

Να διατηρούμε τους μόνιμους δεσμούς μεταξύ των Δήμων μας, προκειμένου να προωθούμε το διάλογο, να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας και να εκτελούμε όλες τις από κοινού δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας,
Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συμπολιτών μας, προκειμένου να διασφαλίζουμε, μέσω της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και αποτελεσματικής συνεργασίας, το αληθινό πνεύμα της αδελφοσύνης, για την κοινή πλέον πορεία μας,
Να ενεργούμε με βάση τους κανόνες της φιλοξενίας, σεβόμενοι τις διαφορές μας, σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου οι συναντήσεις πολιτών αδελφοποιημένων Δήμων να προωθούν τη συμμετοχή κάθε πολίτη στο διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της δομημένης συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών,
Να προάγουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και το κράτος δικαίου, μέσω των ανταλλαγών και της συνεργασίας μας,
Να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην υποστήριξη της επιτυχίας αυτής της σημαντικής δέσμευσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία που συνίσταται στην ενότητα του δικτύου πόλεων με Λίμνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου