Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Δήλωση της Τρόικας για την 5η Αποστολή Αξιολόγησης στην Ελλάδα:
«Η Δήλωση της Τρόικας συμπυκνώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.
Αποτυπώνει την ολιγωρία, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια, την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης.
Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και τις συνεχείς αναδιπλώσεις της.
Επιβεβαιώνει ότι και το «σχέδιο σωτηρίας» που εκπονήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο απέτυχε.
Και η πιο έμπρακτη ομολογία αυτής της αποτυχίας είναι το Προσχέδιο Προϋπολογισμού και το Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Σχέδια Νόμου που ενσωματώνουν νέα, περισσότερα, οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα για την Ελληνική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δήλωση:
§ Δεν αναμένεται ανάκαμψη της Οικονομίας πριν από το 2013. Επισημαίνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, αυτή προβλέπονταν για το 2012. Σήμερα, αυτή μετατίθεται για τουλάχιστον 1 χρόνο αργότερα.
§ Δεν παρατηρείται βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ενίσχυση των επενδύσεων. Το κόστος δανεισμού έχει διευρυνθεί, η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας επιδεινώνεται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταρρέει, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται.
§ Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
§ Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 δεν επιτυγχάνονται. Οι κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται.
§ Πρόσθετα μέτρα προβλέπονται για το 2012. Το γεγονός ότι κάποια από αυτά λαμβάνονται το 2011, όπως είναι το «χαράτσι» στα ακίνητα και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί να θεωρούνται παλιά, ούτε καταργεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτά έχουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Έτσι, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο απαιτούνταν η λήψη μέτρων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2012, με τις νέες παρεμβάσεις αυτά υπερδιπλασιάζονται, και ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για «2 Μεσοπρόθεσμα Σχέδια στη συσκευασία ενός Προϋπολογισμού».
§ Πρόσθετα μέτρα, πέραν του Μεσοπροθέσμου, πιθανόν θα απαιτηθούν και για την περίοδο 2013-2014. Ορθώς τουλάχιστον αυτά προβλέπεται να είναι από το σκέλος των δαπανών.
§ Ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί εφέτος. Μάλιστα, η απόκλιση από το στόχο εκτιμάται αισθητή.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η ανάταξη της Οικονομίας είναι προαπαιτούμενο για να καταστεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή βιώσιμη.
Γιατί όπως δήλωσε και ο Υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, κ. Αντόνιο Μπόρχες, το δεύτερο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί, «ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας» και στην «επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου