www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες 1ου Περιφερειακού Συμβούλιου Στερεάς Ελλάδος


Με πλήρη απαρτία έγινε το 1ο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος στην Λαμία στις 24 Φεβρουαρίου με 28 θέματα σε ημερήσια διάταξη. Στην διαδικασία η οποία κράτησε οκτώμισι ώρες συνολικά, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν όλα κατά πλειοψηφία. Από τα θέματα που εξετάστηκαν και ολοκληρώθηκαν, τρία κατέχουν σημαντική θέση για την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Περιφέρειας : η έγκριση για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος, η απόφαση για το θέμα των διοδίων και η εκλογή του ¨Συμπαραστάτη του πολίτη¨.
Η απόφαση για τα διόδια έχει ως εξής :
1) Ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου.
2) Ελεύθερη διέλευση με κάρτες στους κατοίκους των δήμων που διέρχεται η ΠΑΘΕ.
3) Ηλεκτρονική κάρτα διέλευσης.
4) Όχι διόδια στην Εύβοια.
Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς σε παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε τα εξής «Εδώ υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό αίτημα. Οι ολοκληρωμένοι και ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι είναι υποχρέωση του κράτους και εφόσον ισχύει αυτή η συνθήκη οι πολίτες συμφωνούν με την πληρωμή διοδίων, στην αντίθετη περίπτωση διαφωνούν εύλογα. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί στην ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου και μέχρι τότε να δοθούν κάρτες ελεύθερης διάβασης στους κατοίκους των «παραδιοδίων» περιοχών της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική κάρτα διέλευσης με την οποία πληρώνουμε σύμφωνα με τα χλμ διέλευσης όπως ισχύει ήδη για την Εγνατία Οδό. Διαφωνούμε δε με την ποινικοποίηση της μη πληρωμής .»
Παράλληλα με την έγκριση για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση και για το ΘΕΜΑ 12: «Λήψη απόφασης για την αλλαγή συντονιστή εταίρου της δράσης με ακρωνύμιο “e Symbiosis” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Life+Κωδικός δράσης : “09ENV/GR000300”». Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διευκρίνισε ότι με αυτό το πρόγραμμα τα απόβλητα μιας επιχείρησης μετατρέπονται σε χρήσιμη ύλη για μια άλλη. Έχει δοκιμαστεί στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Μεγ. Βρετανίας με μεγάλη επιτυχία.
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που διεκδίκησε η νομαρχία Βοιωτίας με συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους 6 εταίρους. Βγήκε πρώτο ανάμεσα σε πολλές προτάσεις. Βιομηχανική συμβίωση σημαίνει η αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων μιας βιομηχανίας ως πρώτη ύλη για μια άλλη. Αφορά δε και υλικά και ενέργεια. Η Περιφέρειά μας αποτελεί κέντρο βιομηχανίας παραγωγής και μεταποίησης με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα (οικονομική ευμάρεια και θέσεις εργασίας) και τα μειονεκτήματα (μόλυνση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ). Αυτό το πρόγραμμα θα μας δώσει την δυνατότητα να κρατήσουμε μόνο τα πλεονεκτήματα και θα μας βάλει στο δρόμο του ευρωπαϊκού μοντέλου συμβίωσης οικονομικής βιωσιμότητας και ποιοτικού περιβάλλοντος έξυπνης διαχείρισης. Το κοινωνικό και οικονομικό όφελος είναι νομίζω κατανοητό σε όλους.»
¨Συμπαραστάτης του πολίτη¨ ψηφίστηκε ο Αθανάσιος Νούσας με την πρώτη ψηφοφορία.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε το στίγμα της διοίκησης της περιφέρειας, που είναι η εγγύτητα στον πολίτη, η διαφάνεια και η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων του συλλόγου του σχολείου της Λάρυμνας, εξέθεσαν το πρόβλημα τους που αφορά το κλείσιμο του σχολείου τους. Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το σχολείο πρέπει να μείνει ανοιχτό.
Ο Περιφερειάρχης πριν την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου της Λάρυμνας, όπου και συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα για το οποίο ο περιφερειάρχης δήλωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το αίτημα είναι δίκαιο και γίνεται αποδεκτό. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεργασία υπ. Εργασίας-Περιφερειών για την ανάσχεση της ανεργίας


Την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων απασχόλησης, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψει το υπουργείο Εργασίας με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, στο πλαίσιο των πολιτικών του για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους Περιφερειάρχες η υπουργός Λούκα Κατσέλη, ζήτησε τη συνεργασία των Περιφερειών για την στήριξη της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο και προανήγγειλε την υπογραφή του μνημονίου που θα συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού κάθε περιοχής για τη δημιουργία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους Περιφερειάρχες για το πώς θα υλοποιήσουμε το 2011 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για τη Στήριξη της Εργασίας, μέσα από Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και μέσα από το νέο θεσμό των Κοινωνικών Επιχειρήσεων», ανέφερε σε σχετικές της δηλώσεις η υπουργός.
Όπως επισήμανε η κ. Κατσέλη, στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι θα προχωρήσουν όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε τον Απρίλιο να μπορέσουν να αποκεντρωθούν τα 130 εκατ. τα οποία έχουν προϋπολογιστεί για τα ΤΟΠΣΑ, προκειμένου να υλοποιήσουν οι Περιφέρειες τα προγράμματα αυτά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, διαβεβαίωσε ότι οι Περιφέρειες θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου προκειμένου να ανασχεθεί η αύξηση της ανεργίας και δεσμεύθηκε ότι οι περιφερειάρχες θα ευαισθητοποιήσουν τους φορείς τους, για τη σύσταση αναπτυξιακών συμπράξεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναπροσαρμογές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης


Αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης μετά τις μετατάξεις που έγιναν λόγω του προγράμματος «Καλλικράτης». Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, στην πλειονότητα των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν οι αναπροσαρμογές αυτές αφορούν σε αυξήσεις αποδοχών.
Ειδικότερα, αυξημένες θα είναι οι αποδοχές των εργαζόμενων οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι πρότινος στις νομαρχίες και τώρα έχουν μεταφερθεί στους Καλλικρατικούς δήμους.
Καμία διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει για υπαλλήλους που απασχολούνταν στις πρώην κρατικές περιφέρειες και μετακινήθηκαν στις επτά νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και το προσωπικό των πρώην νομαρχιών που μετατάχθηκε στις αιρετές περιφέρειες.
Αντίθετα, περιορισμένος θα είναι ο μισθός εργαζομένων στις πρώην κρατικές περιφέρειες, που από τα μέσα του 2011 θα αναλάβουν καθήκοντα στις αιρετές περιφέρειες.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:
Α) Το προσωπικό των πρώην Κρατικών Περιφερειών που παραμένει προσωπικό των συσταθέντων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξακολουθεί να λαμβάνει τις αποδοχές που ελάμβανε και ως προσωπικό των πρώην Κρατικών Περιφερειών.
Β) Το μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), το οποίο καθίσταται αυτοδίκαια από 1-1-2011 προσωπικό των Περιφερειών της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας, θα λαμβάνει από 1-1-2011 τις αποδοχές που ελάμβανε και ως προσωπικό των πρώην Ν.Α.
Γ) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, Αυτοτελών Τμημάτων, Γραφείων, Αυτοτελών Γραφείων) των υπηρεσιών των πρώην Κρατικών Περιφερειών των οποίων αρμοδιότητες απονέμονται στις Περιφέρειες της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας, και το οποίο μετατάσσεται, είτε με αίτησή του είτε αυτοδικαίως, στην Περιφέρεια με απόφαση που εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της πρώην Κρατικής Περιφέρειας που ισχύει από 1-7-2011, θα λαμβάνει από 1-7-2011 μόνο τις αποδοχές των υπαλλήλων της Περιφέρειας, ήτοι τις αποδοχές των υπαλλήλων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Δ) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, Αυτοτελών Τμημάτων, Γραφείων, Αυτοτελών Γραφείων) των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), αρμοδιότητες των οποίων απονέμονται στους Δήμους και το οποίο μετατάσσεται, είτε με αίτησή του είτε αυτοδικαίως, από 1-1-2011 σε Δήμους, θα λαμβάνει από 1-1-2011 μόνο τις αποδοχές που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι υπάλληλοι των Δήμων.
Ε) Το υπηρετούν κατά την 1-1-2010 μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των καταργούμενων Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων των πρώην Κρατικών Περιφερειών, το οποίο μετατάσσεται αυτοδικαίως σε υφιστάμενες ή ιδρυόμενες Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων από 1-1-2011, θα λαμβάνει από 1-1-2011 μόνο τις αποδοχές που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι υπάλληλοι των Δήμων.

Επεισοδιακή καταδίωξη ληστών με έναν νεκρό στην Εθνική Οδό


Τέσσερα άτομα, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει διπλή ένοπλη ληστεία στο Μώλο Φθιώτιδας, συνελήφθησαν μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στην Εθνική Οδό, ενώ συνεργός τους τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί διπλή ένοπλη ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛ.ΤΑ. Μώλου. Οι πέντε άνδρες, αλβανικής καταγωγής, εισέβαλαν αρχικά στα ΕΛΤΑ φορώντας κουκούλες και με την απειλή όπλων απέσπασαν από τους υπαλλήλους ποσό περίπου 2.000 ευρώ. Εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στο υποκατάστημα της ΑΤΕ, στην πλατεία του Μώλου, όπου την ώρα που οι υπάλληλοι χρηματαποστολής ετοιμάζονταν να παραδώσουν σάκους με χρήματα, πήραν περίπου 20.000 ευρώ και διέφυγαν με κλεμμένα οχήματα με κατεύθυνση την εθνική οδό.
Λίγο αργότερα, σε μπλόκα αστυνομικών εντοπίστηκε αρχικά κοντά στο Ακραίφνιο και στη συνέχεια στον παράδρομο της Εθνικής οδού στο 87ο χλμ. (κοντά στη διασταύρωση των Θηβών) ύποπτο όχημα, στο οποίο, όπως διαπιστώθηκε επέβαιναν οι πέντε δράστες.
Βλέποντας τους αστυνομικούς, οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον τους με καλάσνικωφ και οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς τραυματίζοντας τους δύο, από τους οποίους ο ένας εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της Θήβας. Ακολούθησε καταδίωξη του οχήματος από άνδρες της ΟΠΚΕ Φθιώτιδας στην Εθνική Οδό.
Μετά από ανθρωποκυνηγητό, η ομάδα των ληστών συνελήφθη λίγο πριν τα διόδια Τραγάνας, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο όπλα καλάσνικωφ.

Πηγή www.naftemporiki.gr

Κυκλοφόρησε.... Κάθε Σαββατοκύριακο στα περίπτερα!



Απόκριες στο Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας - Στειρίου


Έμβλημα αναζητά ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγαπητοί συνδημότες. Νέοι και Νέες .
Φίλοι του τόπου μας , που είτε τον επισκέπτεστε συχνά , είτε
τον επιλέξατε για να φτιάξετε εδώ δίπλα μας μια δεύτερη σπιτική
γωνία και να ζείτε μαζί μας μόνιμα ή μερικές μέρες ή και μήνες
κατά την διάρκεια του χρόνου. Ενεργοί πολίτες του Δήμου μας .
Ως νέα Δημοτική Αρχή αυτού του τόπου θέλουμε την συμμετοχή ,
τις ιδέες και τις γνώσεις σας , στήριγμα και οδηγώ στις προσπάθειές
μας για να δώσουμε όχι μόνο την αναγκαία βέβαια ώθηση σε μια
σειρά από πράγματα που νομίζουμε μας απασχολούν σχεδόν όλους
, αλλά και να δημιουργήσουμε κατ` αρχήν την κοινή ταυτότητα
και φυσιογνωμία του Δήμου μας , με δράσεις , εφαρμογές και
συμπεριφορές που θα υπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
Σ` αυτή την προσπάθειά μας , θα επιθυμούσαμε να είμαστε
συνοδοιπόροι και σύμμαχοι , επιζητώντας τις απόψεις και υποδείξεις
σας , για να πετύχουμε μαζί το στόχο που θα μας επιτρέψει
ως τοπική κοινωνία , να κάνουμε μερικά βήματα προς την κοινή
Δημοτική συνείδηση με υπερτοπική αντίληψη και οπτική , στα
κοινά μας πράγματα και τις επιδιώξεις μας .
Είμαστε όχι μόνο ανοικτοί και δεκτικοί προς την κατεύθυνση αυτή
αλλά σας καλούμε να κάνετε ευρεία χρήση του δικαιώματός σας
, να διεκδικείτε την συνδιαμόρφωση των αποφάσεων και των
προοπτικών της περιοχής μας
Σ` εμάς, σας υποσχόμαστε θα βρίσκετε πάντοτε ευήκοον ους
, με διάθεση κατανόησης των απόψεων και των προτάσεών σας ,
γιατί πιστεύουμε πως έτσι γινόμαστε καλύτεροι και χρησιμότεροι
. Επιδιώκουμε την συνεργασία μας , βασισμένη σε κανόνες
και αμοιβαία ανοχή , σεβασμό και κατανόηση , που επιβάλουν η
κοινωνική συνύπαρξη και η κοινή στόχευση .
Η Δημοτική Αρχή θέλοντας να καθιερώσει έναν τύπο εμβλήματος
για τον νέο Δήμο , σας καλεί όλους να στηρίξετε και να
πλουτίσετε με τις ιδέες σας αυτή την πρωτοβουλία , συμβάλλοντας
αποφασιστικά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανεύρεσης
της καλύτερης και αντιπροσωπευτικότερης πρότασης που θα
καθιερωθεί ως έμβλημα του Δήμου μας , στις Δημοτικές σφραγίδες
, στα Δημοτικά επίσημα έγγραφα , στις δημόσιες προσκλήσεις και
σε κάθε άλλη αντιπροσωπευτική για το Δήμο δραστηριότητα και
ενέργεια .
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πηγή έμπνευσης
τέτοιων προτάσεων και ιδεών θα μπορούσε να
αποτελεί π χ , η ιστορική διαδρομή του τόπου
μας , η πλούσια Λαογραφική μας παράδοση , παλιά
σχέδια και εμβλήματα , πιθανόν νεώτερα επιτεύγματα
αντιπροσωπευτικά της περιοχής , καθώς επίσης και η
γεωγραφική της θέση και το φυσικό τοπίο που την
περιβάλει . Είμαστε σίγουροι πως οι γνώσεις και οι
επινοήσεις των ανθρώπων μας , θα μας οδηγήσουν
σ` ένα επιτυχημένο, διακριτικό και αντιπροσωπευτικό
Δημοτικό έμβλημα που θα αποτελεί κατά κάποιον
τρόπο και την ταυτότητα του Δήμου .
Τις προτάσεις σας γραπτώς , θα μπορείτε να τις
στέλνετε ή να παραδίνετε στα κατά τόπους
Δημοτικά καταστήματα μέχρι την 25η Μαρτίου
, εντός φακέλου με την ένδειξη «για το Έμβλημα
του νέου Δήμου» με το όνομά σας ή όχι , εάν δεν
το επιθυμείτε και στα εξής e-mail : dimos@amfikliaelatia.
gr ,dourostheodor@gmail.com , aziakos@
otenet.gr , gpolymeros@gmail.com .
Για την προφορική σας γνώμη θα μπορούσατε
να επικοινωνήσετε μαζί μου και με τους κυρίους
Αντιδημάρχους , στα Δημοτικά καταστήματα ή στα
τηλέφωνα : ΤΙΘΟΡΕΑΣ 22343-50315 & 50310,
ΕΛΑΤΕΙΑΣ 22343-50212. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ 22343-50102
Επίσης στα κινητά : Ζιάκος Ανδρέας 6942982568
Βαφιάς Γιώργος 6977686200 , Ντάλας Γιώργος
6972895060 , και Πολύμερος Γιώργος 6950840867 .
Την τελική απόφαση για την πρόκριση της πρότασης
, μεταξύ όλων όσων κατατεθούν που θα αποτελέσει
και το έμβλημα του Δήμου , θα εγκρίνει επιτροπή
που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό , σε συνεργασία
με το Δημοτικό μας Συμβούλιο .
Αγαπητοί φίλοι και Δημότες αναμένουμε τις προτάσεις
και τις ιδέες σας , κάποια δε ευχάριστη έκπληξη !
περιμένει και τον “ νονό ” του εμβλήματος.
Φιλικά
ο Δήμαρχος Δρ. Θεόδωρος Ντούρος
Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Απόφαση περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς κατά των διοδίων


Με το θέμα των διοδίων ασχολήθηκε και το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς κατά την πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση του. Κατά πλειοψηφία τα μέλη αποφάσισαν να ζητήσουν από το αρμόδιο υπουργείο την ολοκλήρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου, την χορήγηση καρτών σε όλους τους δημότες των περιοχών που πλήττονται από λειτουργία των σταθμών διοδίων, την ηλεκτρονική καταγραφή των διελεύσεων και τη χιλιομετρική χρέωση των διαδρομών και τέλος να αρνηθούν την κατασκευή νέων διοδίων.
Ο περιφερερειάρχης Στερεάς δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει δίκαιη την αντίδραση όσων έχουν επιλέξει να μην καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων και να συμπληρώσει πως σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με την πρόσφατη ποινικοποίηση του συγκεκριμένου τρόπου αντίδρασης. Συνολικά τα μέλη του περιφερειακού χαρακτήρισαν αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών την ελεύθερη χρήση των δρόμων με τη λογική ότι αποτελούν λαϊκή περιουσία. Πηγή http://www.lamiastar.gr/

Απόκριες στο Δήμο Ορχομενού: Καρναβάλι με χίουμορ!




Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στην Κατσέλη οι 13 Περιφερειάρχες...


Ευχαριστημένοι, φαίνεται, πως έμειναν στο σύνολό τους οι εμπορικές ενώσεις της χώρας και φυσικά κατά τόπους στην Στερεά Ελλάδα από την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων τους στο πανελλαδικό «λουκέτο» της 23ης Φεβρουαρίου που είχε εξαγγείλει η ΕΣΕΕ. Κύριο αίτημα της διαμαρτυρίας τους είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης που αρχίζουν να γίνονται ορατά σε όλα τα κοινωνικά στρέμματα.

Μεταξύ άλλων διαμαρτυριών, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς συγκεντρώθηκαν οι έμποροι της Λαμίας και συναντήθηκαν με τον κ. Περγαντά, ζητώντας την συμπαράστασή του. Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε πως η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης του εμπορίου. Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι πάντως η σημερινή, αφού οι 13 Περιφερειάρχες θα συναντηθούν με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη στο Υπουργείο Εργασίας με θέματα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση νέων θέσεων απασχόλησης.

Ηγετική θέση στην ΚΕΔΚΕ για τον Γιώργο Κοτρωνιά


Με διπλή παρουσία θα συνεχίσει να συμμετέχει στο Κεντρικό όργανο των Δήμων και των Κοινοτήτων ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, ο Δήμαρχος Λαμιέων & Πρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, ορίστηκε αρχικά Τακτικός εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στην «Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής» με αναπληρωτή του τον κ.Μιχ. Ταμήλο- Δημ. Σύμβουλο Τρικαίων και ακολούθως Τακτικός εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στις Επιτροπές Εισήγησης για ανάθεση Έργων κατασκευής νέων ή βελτίωσης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων Μουσείων σε διάφορες περιοχές της χώρας με αναπληρωτή του τον κ. Δημ. Μαραβέλια -Δήμαρχο Χαϊδαρίου.

Η ΚΕΔΚΕ ζητά από την Κυβέρνηση την απόδοση της τρίτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης…

Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι νέοι δήμοι της χώρας και μαζί με αυτούς και η προσπάθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο «Καλλικράτης».
Η διαπίστωση αυτή διατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ) στους δήμους, καθώς και της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, που γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει το ποσό των 772 εκ. ευρώ. Η ΚΕΔΚΕ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα – και πάντως πριν το τέλος Φεβρουαρίου - στην έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση κατανομής του προβλεπόμενου ποσού, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους και να τις εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους, που θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι 31 Μαρτίου.
Το ίδιο ζητά και για την κατανομή των ΚΑΠ, που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 3.530.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους από τις Νομαρχίες. Στην ουσία δηλαδή η επιχορήγηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2011, για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων κινείται στα ίδια επίπεδα με το ήδη προβληματικό 2010 και η διασφάλιση της λειτουργίας των δήμων κινείται στο όριο.
Ως εκ τούτου η ΚΕΔΚΕ ζητά από την Κυβέρνηση – και για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες - να προχωρήσει στην απόδοση της τρίτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης από προηγούμενα έτη, ύψους 214 εκ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε ως σενάριο δεν μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον περικοπή για τους δήμους.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011-ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
Αταλάντη
Τσικνοπέμπτη(24-2-11):Για την τρίτη ηλικία στο κέντρο διασκεδάσεως «Πανόραμα»με δωρεάν φαγητό,ζωντανή μουσική.
Τετάρτη(2-3-11):Παιδικός αποκριάτικος χορός με κλόουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.
Παρασκευή(4-3-11):Βραδυνή μασκαράτα στην κεντρική πλατεία πλατεία της πόλης.
Σάββατο(5-3-11):Εμπορικός σύλλογος κ ένωση επαγγελματιών κ βιοτεχνών Αταλάντης.Παιδική παράσταση με κλόουν κ ταχυδακτυλουργούς στην κεντρική πλατεία.Το βράδυ στις 10μμ αποκριάτικος χορός από τον Α.Σ ΛΟΚΡΟΣ στο La Skala.
Κυριακή(6-3-11):Παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων κ αρμάτων στο κέντρο της πόλης.Ωρα έναρξης 3.00μμ.
Δευτέρα(7-3-11):Κούλουμα κ πέταγμα χαρταετού στη Σκάλα Αταλάντης.

Εξαρχος
Κυριακή(6-3-11):Καρναβάλι στις 3.00μμ.
Δευτέρα(7-3-11):Κούλουμα στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Τραγάνα
Σάββατο(5-3-11):Κουκλοθέατρο κ παιχνίδια στην κεντρική πλατεία στις 4.00μμ κ άναμα φωτιάς.Χοροεσπερίδα από το σύλλογο γονέων κ κηδεμόνων στις 9.00μμ στην πλατεία.
Κυριακή(6-3-11):Στις 6.30μμ κάψιμο καρνάβαλου κ χορός από τα χορευτικά συγκροτήματα, κ άναμμα φωτιάς στην πλατεία Λουκά Κολιοφούτη.

Κυρτώνη
Σάββατο(5-3-11):Αναμμα φωτιάς κ γλέντι κ ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία.
Δευτέρα(7-3-11)Κούλουμα στην πλατεία.

Καλαπόδι
Σάββατο(5-3-11):Παιδική παράσταση στο Δημοτικό Σχολείο.Αποκριάτικο γλέντι με άναμμα φωτιάς,κ μουσικη.
Καθαρή Δευτέρα(7-3-11):Κούλουμα κ ξέφρενο γλέντι.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ

Λιβανάτες
Κυριακή(6-3-11)Αποκριάτικος χορός του Α.Σ «ΚΥΝΟΣ» στο Vanilla Sky.
Καθαρή Δευτέρα(7-3-11):Koύλουμα στην παραλία Λιβανατών με ξέφρενο γλέντι.

Αρκίτσα
Σάββατο βράδυ:Αναβίωση χωριάτικου γάμου στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 6.30μμ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ

Μαλεσίνα
Κυριακή(6-3-11):Παρέλαση αρμάτων κ πεζοπόρων τμημάτων στις 3.00μμ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ
Μαρτίνο
Καθαρή Δευτέρα(7-3-11):Χορός μασκαράδων στην κεντρική πλατεία στις 2.00μμ
Λάρυμνα
Κυριακή(6-3-11):Παιδικό πάρτυ με κλόουν στο παλιό δημοτικό σχολείο στις 3.00-6.00 μμ.

20 εκ ευρώ στη Στερεά Ελλάδα για «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» Σχέδια Βελτίωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε σήμερα, αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος που αφορά τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» Σχέδια Βελτίωσης _Μέτρο 121, από 285 εκατ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε στοχευμένες δράσεις σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας και ξεχωριστά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Αυξάνεται το ύψος της προκαταβολής του ποσού με την οριστική ένταξη του έργου και από 20% που ήταν γίνεται 50%. Για αυτούς που κάνουν Σχέδια Βελτίωσης μέχρι 50.000 ευρώ, αφαιρείται η προϋπόθεση της μελέτης. Επίσης, η αύξηση των πιστώσεων συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων, σε 20 έως 30 βαθμούς ανά περίπτωση και καταργείται η βάση για τις περιφέρειες νησιωτικής Ελλάδας (Βόρειο Αιγαίο- Νότιο Αιγαίο –Ιόνια).
Ο Υπουργός, αναφέρθηκε ακόμη στην πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τα αγροτικά προϊόντα, όπου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων κατά το εντεκάμηνο (πλην Δεκεμβρίου) μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2009. Αυτό δείχνει αύξηση των εξαγωγών ύψους 4,2%, μείωση των εισαγωγών ύψους 4,7%. «Είναι μια θετική εξέλιξη, ο στόχος μας είναι εάν μπορέσουμε μέσα στο 2011 το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 1 δις». Διαβάστε περισσότερα στο http://www.paseges.gr/

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΔΣ του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας προσκαλεί τα μέλη του, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να παρευρεθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Όθωνος 3, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00 με θέματα:

1) 1η τροποποίηση Π/Υ έτους 2011 λόγω οριστικοποίησης Ταμειακού υπολοίπου έτους 2010.

2) Απόδοση του 3% ( παρ. 1α του αρ. 4 του Ν. 3419/2005) επί των συνδρομών των μελών μας οικ. Έτους 2010 για την οικονομική ενίσχυση της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΠΣΕ, του ΣΕΒΘ & Κ.Ε και των Ομοσπονδιών Ν. Φθ/δας μελών της ΓΣΕΒΒΕ & ΕΣΕΕ.

3) Έγκριση καταβολής της συνδρομής του Επιμελητηρίου μας προς την Κ.Ε.Ε. βάση των εισπραχθέντων το έτος 2010 συνδρομών των μελών μας.

4) Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της αιτήσεως του επιχ/σης-μέλους του Επιμελητηρίου μας « Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» για την επιδότηση της συμμετοχής της στην έκθεση ΑΡΤΟΖΑ 2011 (Αθήνα 26/2 -1/3/2011) ύστερα από σχετικό αίτημά της και σε υλοποίηση της από 26-4-2010 αποφάσεως του Δ.Σ. .

5) Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση συμμετοχής του Επιμελητηρίου μας στην Διεθνή κλαδική έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA 2011 (Κολωνία / Γερμανία 8-12/10/2011).

6) Συζήτηση και λήψη απόφασης για την επιχορήγηση ( κάλυψη μέρους των εξόδων) της διοργάνωσης του 35ου Ράλλυ ΕΛΠΑ.

7) Συζήτηση και λήψη απόφασης για υποβολή αιτήματος κατάργησης δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων ΑΕ και ΕΠΕ και ηλεκτρονική ανάρτηση αυτών.

8) Συζήτηση και λήψη απόφασης για αποστολή επιστολής αναφορικά με την αυστηρότητα του ποινολογίου του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου.

9) Διάφορα υπηρεσιακά και ανακοινώσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Αλλαγή τρόπου πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων στο Δήμο Λαμιέων


Καλούνται οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων του Νομού Φθιώτιδας να προσέλθουν στη Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Λαμιέων στην οδό Λεωνίδου 9- 11 κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες και να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου),
2) Επικυρωμένο Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας του δικαιούχου,
3) Επικυρωμένο Αντίγραφο της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα εμφανίζεται πρώτο όνομα ο δικαιούχος του επιδόματος (σε περίπτωση ανήλικου παιδιού οι γονείς του),
4) Απλή φωτοτυπία από το μπροστινό τμήμα του Βιβλιαρίου Πληρωμής επιδόματος που αναφέρει την ημερομηνία λήξης της Γνωμάτευσης της Α’βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Φωτοτυπία της Απόφασης Αναγνώρισης δικαιούχου επιδόματος της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Νομού Φθιώτιδος, που να είναι σε ισχύ.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά κρίνονται απαραίτητα να καταβληθούν στην Υπηρεσία μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής, που πλέον θα γίνεται με καταβολή του δικαιούμενου ποσού ανά επιδοτούμενο, σε λογαριασμό Τραπέζης.
Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται σε ανακατανομή του προσωπικού και αλλαγές που προέκυψαν λόγω της μεταφοράς αρμοδιότητας της καταβολής επιδομάτων από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας στο Δήμο Λαμιέων.

ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων

Κωνσταντίνος Μουστάκας

«Πιλότος» της Διοικητής Μεταρρύθμισης η Στερεά Ελλάδα


Την πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κλέαρχου Περγαντά να ξεκινήσει πιλοτικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007–2013» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποδέχθηκε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ.) και έτσι η περιφέρειά μας θα γίνει «πιλότος» του έργου: «Αναμόρφωση του κράτους : προς ένα επιτελικό κράτος» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστής σημασίας απόφασης, γεγονός που αποδεικνύει από τη μια το στρατηγικό ρόλο των 5 Νομών της περιοχής μας στους κεντρικούς σχεδιασμούς του κράτους και από την άλλη του ξεχωριστού πολιτικού βάρους του Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων!
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών θα υποστηρίξει την οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τις λειτουργίες της. Παράλληλα προτείνεται η επέκταση και στις 13 Περιφέρειες του Έργου «Αναμόρφωση του κράτους : προς ένα επιτελικό κράτος» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα προτείνεται η υποστήριξη των Περιφερειών στην οργάνωση των Υπηρεσιών Προγραμματισμού, ενόψει και της μεταφοράς της διαχείρισης των Π.Ε.Π., με αξιοποίηση του Υποέργου 7 «Ενέργειες εφαρμογής της αναμόρφωσης του κράτους» και ειδικότερα των ενεργειών που αφορούν τον «Στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό», τον «Εξορθολογισμό της οικονομικής λειτουργίας», την οργάνωση της «Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού» και την «Ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου».

Συνεδριάζει η Τοπική Κοινότητα Λαμίας



Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων - Έδρα Δήμου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στην οδό Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού, την 1η του μηνός Μαρτίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:30 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θ Ε Μ Α Τ Α ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Ενημέρωση για θέματα αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Κοινότητας από τον Πρόεδρο
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΤΣΙΜΠΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΑΓΓΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος HALUS MARGARETA
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΠΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΔΡΑΧΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος ΤΣΙΑΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικής ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΛΕΝΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής
Κοινότητας Λαμιέων
Μώρης Δημήτριος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΘΗΒΑΣ


Τσικνοπέμπτη
Ώρα 20:00 το βράδυ: Συγκέντρωση Καπεταναίων με τις παρέες τους στην κεντρική πλατεία. Σουβλάκι και κρασί για τον κόσμο.
Αμέσως μετά «Πιάνονται τα προζύμια», γλεντοκόπι και ξενύχτι στις ταβέρνες της πόλης για τις χαρούμενες μέρες που θα ΄ρθουν.

Κυριακή της Τυρινής
Ώρα 13:00: Οι Καπεταναίοι με τον «Πανούση» (υπηρέτη), το φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (νταούλι και πίπιζα) φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού» τους Βλάχους, Μακεδόνες, Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία και χορεύουν.
Ώρα 16:30: Στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα κι’ από κοντά τραγούδια και χοροί των «καλεσμένων τους» δηλαδή όλου του κόσμου, ντόπιοι και ξένοι, μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας που παίρνουν τέλος όταν…..

Καθαρή Δευτέρα
Ώρα 07:00: πρωί….σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο, εωθινό).
Ώρα 8:30: Άναμμα φωτιάς χωριστά σε κάθε «μπουλούκι» στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, και στην θράκα της ψήσιμο της προπύρας (πίτας) της νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παλλικαριών γύρω από την κάθε φωτιά.
Γλέντι και χοροί ώσπου να αποτραβηχτούν οι «βλάχοι» για…..
Ώρα 12:00: Τα «μπουλούκια» έχουν συγκεντρωθεί στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τέλεσης του «γάμου».
Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα (τουρσιά, ελιές, ταραμά, χαλβά, λαγάνες κτλ) τα οποία μοιράζονται στους επίσημους καλεσμένους και τους επισκέπτες, τσουγκρίζοντας μαζί τους τα ποτήρια με την διαλεχτή Ρετσίνα Θηβών.
Ώρα 14:00: Ξεκίνημα (από την Αγία Τριάδα) της «πομπής» για το κέντρο της πόλης, που ‘ναι τα «κονάκια» των Συμπεθέρων πάνω σε δύο ράχες (καλύβες).
Ώρα 15:00: Άφιξη «πομπής». )Απ’ τα μεγάφωνα, εξήγηση του εθίμου και βλάχικα τραγούδια. Ακούμπημα προικιών «νύφης» στη βόρεια καλύβα. Βλάχικος χορός από το κάθε «μπουλούκι» ξεχωριστά.
Ξύρισμα του «γαμπρού» με το σχετικό τραγούδι.
Βλάχικος Γάμος
Ώρα 17:00: «Χορός του Πεθαμένου» (Προχριστιανικό κατάλοιπο) και στη συνέχεια χοροί και γλέντι. Το ξεφάντωμα της χαράς κρατάει μέχρι τα χαράματα της Καθαρής Τρίτης.


Σημειώνουμε ότι τις ημέρες Παρασκευή 4, Σάββατο 5, Κυριακή 6 και Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου το Λαογραφικό Μουσείο του 5ου Γυμνασίου Θήβας θα είναι ανοιχτό για το κοινό τις ώρες 10:00 π.μ έως και 13:00 μ.μ
Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά (ΘΗΒΑ)

Ο Δήμος Θηβαίων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου προσκαλούν όλα τα παιδιά την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:30 π.μ στην κεντρική πλατεία της Θήβας σε αποκριάτικη παιδική γιορτή με ξυλοπόδαρους, ταχυδακτυλουργούς, μάγους και παντομίμα.
Η Αλίκη θα βάψει, με τις μπογιές της, όλα τα πρόσωπα των παιδιών σε αποκριάτικους ήρωες.
Καλούμε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν!!!!
Προσοχή: Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του ΣΦΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ
«Το Φλάμπουρο της τιμής»

Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2011
Ώρα 11:00 : Γαϊτανάκι από την νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων σε 3 σημεία (από το Δημαρχείο μέχρι και την κεντρική πλατεία)

Ώρα 12:30 : Ξεκίνημα των Βλάχων και των Συμπεθέρων Γερο Δήμου και Γερο Ζήση με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου θα πραγματοποιηθεί ο Παραδοσιακός Βλάχικος Γάμος του Γιάννου και της Αγόρως.
Χοροί από τους Βλάχους και τον Σύλλογο Γυναικών Βαγίων.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΙΩΝ
«Κιθαιρώνεια 2011»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ
Ώρα 11:00 ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ : Κλόουν, Ξυλοπόδαροι και πάρτι μασκέ για μικρούς και μεγάλους. Άφθονο φαγητό με την συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Κοινότητας

ΏΡΑ 14:00 ΛΕΥΚΤΡΑ : Αρβανίτικος Αρραβώνας στην πλατεία του χωριού

ΩΡΑ 10:00 ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΛΑΤΑΙΕΣ: Γιορτή της Φασολάδας. Ντόπιο κρασί, Σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή μουσική από παραδοσιακό συγκρότημα.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΕΥΚΤΡΑ: Κούλουμα στο γήπεδο Λεύκτρων με διαγωνισμούς χαρταετών

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

«Καλορίζικη» στη νέα της θέση η Θέκλα Παρασκευούδη


Τα καθήκοντα της υπεύθυνης για τα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέλαβε ένα έμπειρο στέλεχος από το χώρο της επικοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κα Θέκλα Παρασκευούδη, μετά την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κας Ντόρας Μπακογιάννη.

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά δέχθηκα την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, να αναλάβω την θέση της εκπροσώπου περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη για την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο μου. Σε μια από τις δυσκολότερες εποχές για τον τόπο μας, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ως πρωταρχικό στόχο να αφυπνίσει τους Έλληνες πολίτες, καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις για κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη Χώρα μας. Μέσα από την θέση ευθύνης, της υπεύθυνης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στο κάλεσμα και κυρίως να αναπτύξω διαδραστική σχέση με τους πολίτες ώστε να προωθήσω τις αρχές και τις αξίες του κινήματος . Έχω επιλέξει να ζω και να εργάζομαι στην περιφέρεια, αναγνωρίζω, λοιπόν, τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και την σημασία της σωστής ενημέρωσης και της συνεχούς πληροφόρησης. Η Συμμαχία είναι ένα κίνημα με ανοιχτές διαδικασίες και δημοκρατικό φρόνημα. Αυτή η ιδέα θέλουμε να διοχετευτεί. Σε αυτή την προσπάθεια συμπορεύομαι με όλες τις δυνάμεις μου.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατέχουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, προσδοκώ και εύχομαι να έχουμε μια αγαστή συνεργασία με απτά αποτελέσματα.» δήλωσε σχετικά η κα Παρασκευούδη με την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Ανοικτή πρόσκληση για την ημερίδα με θέμα την επιτραπέζια ελιά στην Ιτέα


Πρόταση για υπογραφή σχεδίου σύμβασης μεταξύ των Ομάδων Παραγωγών και των Μεταποιητών Βιομηχανικής Τομάτας


Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Κουτσούκο για τη βιομηχανική τομάτα, πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, των Ομάδων Παραγωγών από όλη τη χώρα , των μεταποιητικών επιχειρήσεων μελών της ΠΕΚ, των μεταποιητικών επιχειρήσεων μη μελών της ΠΕΚ και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Tο ΥΠΑΑΤ πήρε την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , για το μέλλον της καλλιέργειας και του τελικού προϊόντος υπό τις νέες συνθήκες.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε: «Μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία, να εκφράσουμε την βούληση όλων των ενδιαφερομένων μερών, για συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας και μετά την πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων από την παραγωγή.
Εκφράσαμε ως Υπουργείο την κεντρική πολιτική μας στόχευση για επιστροφή του αγροτικού μας τομέα στην παραγωγή. Στην αλυσίδα διακίνησης των αγροδιατροφικών προϊόντων, οι φορείς της παραγωγής και της μεταποίησης αποτελούν δυο σημαντικούς κρίκους της. Είναι σημαντική η μεταξύ τους συνεννόηση και η καλή θέληση, για την οικονομική επιβίωση αμφοτέρων, αφού παραγωγή χωρίς μεταποίηση και το αντίστροφο δεν υφίσταται.
Συζητήσαμε όλα τα τρέχοντα προβλήματα και προτείναμε την υπογραφή σχεδίου σύμβασης μέσα από διάλογο μεταξύ των Ομάδων Παραγωγών και των Μεταποιητών Βιομηχανικής Τομάτας. Είναι θετικό το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να καταλήξουν σε συμβάσεις που θα λειτουργούν σε όφελος των δύο μερών.
Εν όψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΤ , για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, θα διαμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για το ρόλο των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών στις νέες συνθήκες, για την συμβολαιακή Γεωργία και την Διεπαγγελματική Οργάνωση του κλάδου, ώστε με αποτελεσματικά εργαλεία οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους να υποστηρίξουν το προϊόν και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους ».

Επιστολή Καπελέρη υπέρ του δοκιμαζόμενου κλάδου της πτηνοτροφίας,


Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στον δοκιμαζόμενο κλάδο της πτηνοτροφίας, εξαιτίας της αστάθειας των τιμών αλλά και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, εξέφρασε με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Καπελέρης.
Ο κ. Καπελέρης τόνισε την σημαντική παρουσία του κλάδου της πτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και επεσήμανε τις γενεσιουργές αιτίες που τον οδηγούν καθημερινά στην αποσταθεροποίησή του, με δυσμενείς συνέπειες όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής. Πρότεινε, δε, δέσμη μέτρων για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους πτηνοτρόφους.

Χρ. Σταϊκούρας: Η Κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής της (βαθιά ύφεση, υψηλός πληθωρισμός, διόγκωση της ανεργίας) και της λειτουργίας της (διαχειριστική ανεπάρκεια, προχειρότητα, παλινωδίες, αργά ανακλαστικά, εσωτερικές τριβές).
Αντιλαμβάνεται, με μεγάλη βέβαια χρονική καθυστέρηση, ότι με το υπάρχον Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της δυναμικής του.
Και συνεχίζει να καταφεύγει σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει, δήθεν, «μονοδρόμους».
Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα και με συνέπεια, υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους απαιτεί, εκτός από τη διαμόρφωση μιας συνολικής, πειστικής, λύσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (μεταξύ άλλων με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου της δανειακής σύμβασης, με την έκδοση ευρωομολόγου), τη δημιουργία πλεονασματικών προϋπολογισμών, την υιοθέτηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ορθολογική διαχείριση και διαφανή αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Πολιτικές επιλογές που, μέχρι σήμερα, απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις σχολείων


Ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο θα εκφράζεται η αντίθεση στο ενδεχόμενο της συγχώνευσης σχολικών μονάδων στο πλαίσιο του Καλλικράτη και στην εκπαίδευση εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Λαμίας. Πλειοψηφία και μειοψηφία συμφώνησαν ότι πρόκειται για βιαστική απόφαση της Κυβέρνησης και του υπουργείου στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας και του μνημονίου.Σύμφωνα με πληροφορίες η συγχώνευση τουλάχιστον στη Λαμία δεν αφορά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πηγή http://www.lamiastar.gr/

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Απίστευτο επεισόδιο σε βάρος της Αντιδημάρχου Δελφών κας Λέλας Μπακολουκά


Φραστικό επεισόδιο που οδηγήθηκε σε ξυλοδαρμό συνέβει πριν από λίγο – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – στο γραφείο της Αντιδημάρχου Δελφών κας Λέλας Μπακολουκά, όταν ένας δημότης επιτέθηκε σε βάρος της χτυπώντας την με το πληκτρολόγιο, επειδή προφανώς δεν βρήκε ανταπόκριση στο αίτημά του.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Δεν έρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ντόρα


Αναβάλλεται η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννης στην Λαμία.
Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψη της προέδρου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ αναβάλλεται λόγω έκτακτων υποχρεώσεών της. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της ΔΥ.ΣΥ. Λαμίας η κυρία Μπακογιάννη θα βρεθεί στην Λαμία την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011. Πηγή http://www.lamiastar.gr/

Σύσκεψη διευθυντικών στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία


Η καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και η άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στη Λαμία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας, κ. Κωτούλας Δημήτριος, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοίκησης, κ. Ντόβας Απόστολος, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Καλατζή Βασιλική, ο Τμηματάρχης Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Λάρισας, κ. Σάββας Κώστας, καθώς και οι προϊστάμενοι και τμηματάρχες των τμημάτων της Στερεάς Ελλάδας.
Σε σύντομη παρέμβαση της, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη ζήτησε από τα στελέχη της Διοίκησης να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώ τους υπενθύμισε ότι βασικό στοιχείο της λειτουργίας τους θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Είμαστε εδώ προκειμένου να δίνουμε λύσεις και όχι να τις αποφεύγουμε», τόνισε η κ. Γερακούδη, ενώ υπογράμμισε ότι θα παρακολουθεί στενά τη λειτουργία των υπηρεσιών, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα τους.

Ενίσχυση αστυνόμευσης στην Εύβοια



Δύο νεοσύστατες ομάδες πρόληψης και καταστολής της βαρύνουσας εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), βρίσκονται από τη Δευτέρα 14-02-2011 στο πλευρό των Ευβοέων πολιτών. Πρόκειται για δυο ομάδες αστυνομικών, που έλαβαν ειδική εκπαίδευση και μπήκαν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας στις περιοχές της Βόρειας και Νοτιοανατολικής Εύβοιας, με έδρες τα Αστυνομικά Τμήματα Αιδηψού και Αλιβερίου αντίστοιχα.
Οι αστυνομικοί των ομάδων, φέρουν βαρύ οπλισμό, συμμετέχουν σε διαρκές σχεδιασμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον τρόπο δράσης και την αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων και έχουν λάβει ρητές εντολές και οδηγίες για στοχευμένες δράσεις και αποτελεσματικότητα, με σκοπό την αντιμετώπιση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες των περιοχών της περιφέρειας.
Ομολογουμένως, οι μακρινές αποστάσεις και το ανάγλυφο του εδάφους σε αυτές τις περιοχές, παρεμπόδιζαν τις δυνάμεις τις έδρας να προσεγγίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά και να ανταποκριθούν σε σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά.
Η Αστυνομική Διεύθυνση με τη δημιουργία των ομάδων αυτών, προσδοκά στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες με το περιορισμό της παραβατικότητας, η οποία αυξήθηκε κυρίως, λόγω της παρουσίας και δράσης αλλοδαπών εγκληματικών στοιχείων. Πηγή http://www.lamiastar.gr/

Συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου


Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή του νέου διευρυμένου Δήμου Θηβαίων ως μέλος στο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων με την επωνυμία «Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ».
Το Σώμα αποφάσισε:
Α) Τη συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ».
Β) Τον ορισμό ως αντιπροσώπων στον παραπάνω Σύνδεσμο των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ.:
1. Σκαλή Γεώργιου (Αντιδημάρχου Δ.Ε Θίσβης)
2. Νίκα Παναγιώτη (Δημοτικός Σύμβουλος)
3. Χαλβατζή Σταμάτιου (επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας
Σκοποί του Συνδέσμου όπως αναφέρεται στην πράξη σύστασης αυτού (ΦΕΚ 164/Β/1993) είναι:
α) Η διάσωση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντος και οικοσυστήματος της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.
β) Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
γ) Ο προγραμματισμός και η εκτέλεση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα καθώς και η εκπόνηση, επεξεργασία και υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.
δ) Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, για την οικολογική προστασία και ανάπτυξη της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.
ε) Ο εντοπισμός και ο έλεγχος κάθε θαλάσσιας, ατμοσφαιρικής και επίγειας μορφής ρύπανσης στην περιοχή δραστηριότητας του Συνδέσμου.
Στ) Η λήψη μέτρων για την εν γένει καθαριότητα της περιοχής.
ζ) Η παροχή επιστημονικής υποστήριξης στα μέλη του και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.
η) Η διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και προγραμμάτων κατάρτισης για εκπροσώπους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημότες.
θ) Η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους τοπικούς και κεντρικούς φορείς για την πρόσφορη αξιοποίηση όλων των προαναφερομένων σκοπών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρεμβαίνει για την πορεία του χρέους και τη δυναμική του


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πορεία του χρέους και τη δυναμική του: «Σήμερα γίνεται αντιληπτό από την Κυβέρνηση και την Τρόικα, με μεγάλη βέβαια χρονική καθυστέρηση, ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της δυναμικής του. Χρέος, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013. Χρέος, του οποίου η προβλεπόμενη μέση ετήσια αύξηση τη διετία 2010-2011 θα είναι πολύ μεγαλύτερη, τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, από εκείνη της εξαετίας 2004-2009. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, εκτός από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια), απαιτεί τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και πολιτικές δημιουργίας ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Επιλογές που, μέχρι σήμερα, απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Επιλογές που η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, έγκαιρα, αναλυτικά και με συνέπεια υποστηρίζουν».

Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Λαμίας ζητά η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ


Λαμία, 21.2.2011
Κύριες/οι συνάδελφοι
Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή για τα οικονομικά του Δήμου. Η οικονομική κρίση και η συγκυρία, αλλά και η νέα διοικητική δομή και οι αρμοδιότητες, όπως διαμορφώνονται με τον “Καλλικράτη”, ανατρέπουν γενικά τα οικονομικά των δήμων. Πέρα από το πώς φθάσαμε ως εδώ, αν έπρεπε και ποιος φταίει, που είναι ένα γενικότερο πολιτικό θέμα, η ουσία είναι ότι ο Δήμος μας πρέπει να τα βγάλει πέρα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες• και, κυρίως, χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός του ρόλος.
Αυτό που φαίνεται πιο εύκολο και πιο αποδοτικό είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτά που έχουμε κι αυτό που είμαστε. Να υψώσουμε την πρακτική του ορθολογισμού. Να εξαντλήσουμε την συλλογική μας σοφία για την άριστη διαχείριση των πραγμάτων νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά.
Ο νέος Δήμος έχει πια περισσότερα ακίνητα, περισσότερα οχήματα, επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό και είναι στο χέρι του να τα αξιοποιήσει σωστά. Ειδικά η Ακίνητη Περιουσία με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη πηγή εσόδων. Προτείνουμε λοιπόν να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης της δραστηριότητας της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Λαμιέων με την επωνυμία «ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που σύμφωνα με τον τίτλο της διαχειρίζεται την υπαίθρια στάθμευση και το γκαράζ της Λεωνίδου, και να συμπεριλάβει δραστηριότητες που αφορούν την αξιοποίηση γενικά της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου. Να γίνει τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας και να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ από 3 σε 5. Οι κύριες δραστηριότητες της νέας Εταιρείας θα είναι:
- H καταγραφή των νομικών, πολεοδομικών και εμπορικών χαρακτηριστικών των ακινήτων και η ηλεκτρονική αποτύπωσή τους σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, που θα παρέχει άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα της γεωγραφικής θέσης των δημοτικών ακινήτων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία που συνδέεται με το κάθε ακίνητο.
- Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων με γνώμονα διάφορες παραμέτρους (π.χ. μέγεθος, αξία, δυνατότητες ανάπτυξης κλπ)
- Η διερεύνηση της σκοπιμότητας και η αξιοποίηση κτιρίων, κτημάτων, κληροδοτημάτων. - Η εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων υπέργειων και υπογείων σταθμών και η εκμετάλλευση πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, ψυχαγωγικών, ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών
- Η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας, αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα σχήματα αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας.
- Η παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της αξιοποίησης αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.
- Η παρακολούθηση μισθώσεων, ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση τακτικής και έκτακτης συντήρησης.
Η συγκεκριμένη πρόταση προχωρά πέρα από την υποχρέωση της απογραφής και της τήρησης Κτηματολογίου – Περιουσιολογίου του Δήμου και στοχεύει καθαρά στην αύξηση των εσόδων για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς για το θέμα των ΑΠΕ στην Εύβοια…


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Μιαούλη 26 ΧΑΛΚΙΔΑ
Χαλκίδα 18-2-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με δελτίο τύπου από το καλοκαίρι του 2010 (9-7-10), ενημέρωσα για τις ενέργειες και τις προσπάθειες μου προκειμένου να αρθεί ο χαρακτηρισμός «κορεσμένο» για τα δίκτυα της ΔΕΗ στην Εύβοια, που είχε σαν αποτέλεσμα την εξαίρεση του νόμου από τα Φ/Β πάρκα. Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός «κορεσμένο» καθιερώθηκε με απόφαση της ΡΑΕ το 2007 (επί ΝΔ) και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 2010.
Οι παραστάσεις που πραγματοποίησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε ΔΕΗ , ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ ήταν σε γνώση και σε συντονισμό με την ΕΑΣ Εύβοιας και έφεραν αποτελέσματα. Ο χαρακτηρισμός «κορεσμένο» καταργήθηκε πρόσφατα. Δυστυχώς όμως ο καθορισμός των 12 Μεγαβάτ για τη συνολική ισχύ των Φ/Β του νομού είναι ανεπαρκής. Τις απόψεις μου αυτές διαβίβασα άμεσα στο ΥΠΕΚΑ και ζήτησα αναθεώρηση της σχετικής απόφασης για πολλαπλάσια αύξηση των 12 Μεγαβάτ.
Οι απόψεις μου επιβεβαιώθηκαν με το άνοιγμα των πρωτοκόλλων στις περιοχές της ΔΕΗ Χαλκίδας και Αλιβερίου στις 10-2-11.
Το πρόβλημα μεγάλωσε από τις ανεπαρκείς και τριτοκοσμικές διαδικασίες της ΔΕΗ για την υποδοχή των αιτήσεων. Χωρίς κριτήρια, χωρίς γεωγραφική και δικτυακή κατανομή , χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων, χωρίς την προτεραιότητα των αγροτών με μόνη την αρχή «όποιος πρόλαβε τον…. κύριο είδε», το φιάσκο των διαδικασιών ήταν επόμενο να φανεί.
Η αδιαφάνεια …. Τα παρατράγουδα … η εμπορία των «αριθμών αναμονής» και η μαζική κατάθεση αιτημάτων χαρακτήρισαν την διαδικασία και η δημοσιοποίηση των αιτούντων με βάση της «σειρά που τήρησαν τα γραφεία της ΔΕΗ (Αποτελεί υποχρέωση της ) θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση των αναγραφομένων.
Για να λυθεί το πρόβλημα επιβάλλεται:
1. Να πολλαπλασιαστεί η ισχύς των Φ/Β στο νομό και να μην εξαιρεθεί καμία περιοχή .
2. Όλες οι περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου και της Καρύστου να ενταχτούν στην κατανομή ανάλογα με τις δυνατότητες του δικτύου. Σημειώνεται ότι το δίκτυο του νομού μπορεί με άνεση να απορροφήσει ισχύ πάνω από 50 Μεγαβάτ.
3. Να εξαιρεθούν από το πλαφόν, τα Φ/Β στις στέγες .
4. Να δοθεί η προτεραιότητα που προβλέπει ο νόμος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
5. Σε περίπτωση που δεν χωρούν όλα τα αιτήματα αυτά να περιοριστούν σε ένα ανά φυσικό η νομικό πρόσωπο και να δοθεί προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους της Ευβοίας και τέλος
6. Αν παρ όλα αυτά πλεονάζουν αιτήματα να περιοριστεί η ισχύς που θα εγκριθεί για κάθε αίτημα έτσι ώστε να ικανοποιηθούν μερικώς όλα τα αιτήματα που κατατέθηκαν στις 10-2-11.
Στην κατεύθυνση αυτή έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με συναντήσεις μου με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ και με συναντήσεις που ζήτησα με την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ.
Για κάθε εξέλιξη θα σας ενημερώσω σχετικά.

Περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη αύριο σε Καρπενήσι και Λαμία


Καρπενήσι
10.00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Κ. Μπακογιάννη και τους Αντιδημάρχους, στο Δημαρχείο Καρπενησίου
10.45 Συνέντευξη Τύπου στο «ΗΟΤΕL ELVETIA»

12.30 Συνάντηση με Δήμαρχο Αγράφων, κ. Δ. Τάτση και τους Αντιδημάρχους, στο Δημαρχείο στο Κερασοχώρι

Λαμία
Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φθιώτιδας Συνάντηση με τους Ευρυτάνες της Φθιώτιδας
20.30 Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδος

Σε κοινό σχέδιο για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων και των θεσμοθετημένων Επιτροπών τους κατέληξαν οι Περιφερειάρχες


Ομόφωνα οι 13 Περιφερειάρχες και ο 13 Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων, σε κοινή συνεδρίαση τους, αποφάσισαν ένα κοινό σχέδιο για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων και των θεσμοθετημένων Επιτροπών με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Οι 13 Περιφερειάρχες κατά την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που έγινε υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού, συζήτησαν και πάλι το θέμα της μεταφοράς μαθητών το οποίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στις τοπικές κοινωνίες, αφού τα συναρμόδια Υπουργεία δεν προχωρούν στην επίλυση του θέματος.
Συγκεκριμένα, ζητούν από τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
1. Άμεση ψήφιση τροπολογίας για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
2. Απόδοση στις Περιφέρειες του συνόλου των οφειλόμενων χρημάτων προηγούμενων ετών από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
3. Κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» για μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες στους Δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά και νέες αρρυθμίες.
Οι 13 Περιφερειάρχες αποφάσισαν ομόφωνα να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΣΧΟΠ και ΕΠΑΕ, αφού ο νόμος παρουσιάζει κενό στη μεταβατική περίοδο αλλά και μετά από αυτήν. Επίσης αποφάσισαν να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ένα μέρος του Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ύψους 30-40 εκ. ευρώ να υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες ώστε να επιλυθούν άμεσα βασικά προβλήματα διοικητικών υποδομών.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

«ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ»: Κάθε Σαββατοκύριακο στα περίπτερα!




Ζητήστε την μαζί με τον ένθετο οδηγό για τις Απόκριες στη Στερεά Ελλάδα


Η εφημερίδα «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» - που από τις αρχές του 2011 απέκτησε Περιφερειακή συνΕίδηση ακουμπώντας το αναγνωστικό κοινό όλης της Στερεάς Ελλάδας – κυκλοφορεί κάθε Σαββατοκύριακο!
Ειδικά στο φύλλο αυτής της εβδομάδας μαζί με την «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» θα βρείτε και ένα ένθετο οδηγό για τις Απόκριες στη Στερεά Ελλάδα.
Αναζητήστε την στα περίπτερα!

Δείτε ακόμη το διαφημιστικό σποτ που προβάλλεται από το STAR Κεντρικής Ελλάδας


Έτοιμη για τα εγκαίνια των γραφείων της η Δημοκρατική Συμμαχία στη Λαμία


Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 07.00 μμ στο ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Συνέλευση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Λαμίας.
Θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα και η προετοιμασία της επίσκεψης της Προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24.02.2011. Στη Συνέλευση θα παρευρεθεί και θα προεδρεύσει ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης. Εκτός από τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας μπορούν να συμμετέχουν και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Κίνημα.


Λαμία 16.02.2011
Γραφείο Τύπου ΔΗ.ΣΥ. Λαμίας

Στην Εύβοια για την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Χουντής


Επίσκεψη στην Εύβοια θα κάνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής την Τρίτη 22 Φλεβάρη . Tο πρωί θα εχει συνάντηση στην περιοχή του Αλιβερίου με τοπικούς φορείς ,το μεσημέρι στην Χαλκίδα , που θα επισκεπτεί εργασιακούς χώρους (για πιο συγκεκριμένα θα βγεί νέο δελτίο τύπου) και το βράδυ στις 7,30 θα συμμετάσχει σε δημόσια ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του θεάτρου Παπαδημητρίου με θέμα : Οικονομική κρίση –Η πρόταση διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ . Πηγή http://www.lamiasta.gr/

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τους Θεσσαλούς Δημάρχους συνάντησε η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας


Κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με το σύνολο των Καλλικρατικών δήμων της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το ΕΣΠΑ διοργανώνει ξεκινώντας από σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης των χρημάτων της Ε.Ε. τόσο για το 2011 όσο και για την επόμενη χρονιά, το 2012» διευκρίνισε σήμερα το πρωί, απευθυνόμενη σε δημάρχους του ν. Λάρισας η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη. «Οι όποιες αποφάσεις για εντάξεις έργων θα ληφθούν σε συνεργασία και συνέργια με την αιρετή Περιφέρεια, η οποία θα πρέπει να είναι ενήμερη για όλες μας τις κινήσεις» επεσήμανε η κ. Γερακούδη και τόνισε: «Μέσα από αυτές τις ενημερωτικές συσκέψεις που διοργανώνουμε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ακούσει τους αιρετούς άρχοντες, θα καταγράψει τις απόψεις τους και θα ιεραρχήσει τις ανάγκες που είναι άμεσα υλοποιήσιμες, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Θεσσαλίας και να προκηρυχτούν έργα χρήσιμα στις τοπικές κοινωνίες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την πρόοδο του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, την 1-2-2011, τα ενταγμένα έργα ανέρχονταν σε 440.953.438 ευρώ ( συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη), οι συμβάσεις σε 235.364.600 ευρώ και οι δαπάνες σε 121.427.582 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 23,03%. Ειδικότερα για τα έργα που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας, τα στοιχεία έχουν ως εξής:
Το συνολικό ποσό που έχει εκχωρηθεί στην ΕΔΑ Θεσσαλίας είναι 432.058.994 ευρώ.
-Οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 358.112.370 ευρώ, ποσοστό 82 % (επί των εκχωρήσεων)
-Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 152.523.533 ευρώ, ποσοστό 35 % (επί των εκχωρήσεων) και
-Οι δαπάνες ανέρχονται σε 76.601.910 ευρώ που μεταφράζεται σε ποσοστό απορροφητικότητας 17,73 % (επί των εκχωρήσεων), από τα υψηλότερα ποσοστά του ΕΣΠΑ πανελλαδικά.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2011 για τους πόρους που διαχειρίζεται η ΕΔΑ Θεσσαλίας να απορροφηθούν τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ για την ΕΔΑ Θεσσαλίας , να ανέλθει πάνω από το 27%. Πρόκειται για ένα στόχο αρκετά δύσκολο, δεδομένων και των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Ωστόσο θεωρούμε ότι η Θεσσαλία μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία και σε αυτή την πρόκληση, δήλωσε η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή συνεργασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διαχειριστικής Αρχής, υπουργείου, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της αιρετής Περιφέρειας στην δικαιοδοσία της οποίας περνά η διαχείριση του ΕΣΠΑ από την 1-7-2011. «Όλοι μας, είμαστε ο καθένας από την πλευρά του, συνυπεύθυνοι για τους στόχους που έχουμε θέσει και θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να τους πετύχουμε» κατέληξε η κ. Γερακούδη.
Να σημειωθεί ότι σήμερα είχαν προσκληθεί για ενημέρωση οι δήμοι του ν. Λάρισας: Ελασσόνας, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου καθώς και ο δήμος Τρικκαίων, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα προσκληθούν δήμοι των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.

Αναρμόδια για τους ελαιοπαραγωγούς η αιρετή Περιφέρεια Στερεάς


Συντάχθηκε απο τον Σπύρο Καρανάσιο
Στην περιφέρεια Στερεάς βρέθηκαν το πρωί ελαιοπαραγωγοί της Ανατολικής Φθιώτιδας μέλη της Π.Α.ΣΥ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές στο λάδι και την ελιά αλλά και για να ενημερώσουν για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ωστόσο η συζήτηση με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Βαγγέλη Ψαθά, που παρέλαβε το ψήφισμα διαμαρτυρίας των παραγωγών, διακόπηκε από την ξαφνική έλευση του περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στο γραφείο της διορισμένης γενικής γραμματέως της Περιφέρειας για λύσεις στα προβλήματα τους. Πηγή http://www.lamiastar.gr/

Συνεδριάζει την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος προσκαλεί στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στην οδό Αινιάνων 6,την 21η του μηνός Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 21 / 02 / 2011
Θέμα 1 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Θέμα 2 : Ενημέρωση και ενέργειες του Δήμου σχετικά με την κατασκευή διοδίων στη θέση «ΜΑΥΡΟΜΑΝΔΗΛΑ», Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θέμα 3 : Ενημέρωση και συζήτηση για το ΧΥΤΑ Λαμίας, Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θέμα 4 : Περί μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου μας για συμμετοχή τους σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θέμα 5 : Εκμισθώσεις ακινήτων, Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ
Θέμα 6 : Ανανεώσεις Μισθώσεων, Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ
Θέμα 7 : Παρατάσεις Μισθώσεων , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ
Θέμα 8 : Παράταση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
Θέμα 9 : Λύση Δημοτικής Επιχείρησης Τοπικής Δημοσιότητας Δήμου Λαμιέων , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 10 : Λύση Δημοτικής Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Γοργοποτάμου ΔΗ.Κ.Ε.Γ. , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θέμα 11 : Λύση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Υπάτης , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 12 : Επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ Θέμα 13 : Περί μετάταξης Προσωπικού , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ
Θέμα 14 :. Συγκρότηση του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Λαμιέων , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ .
Θέμα 15 : Συγκρότηση του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης με την ονομασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΗΣ «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρ», Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ .
Θέμα 16 : Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. του Δήμου Λαμιέων με την επωνυμία «ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ – ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ
Θέμα 17 : Παράταση χρόνου ταφής , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ
Θέμα 18 : Έγκριση Απολογισμού ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 19 : Έγκριση της αριθμ. 15/2011 απόφασης Οικονομικής επιτροπής σχετικά με «την αναπροσαρμογή συντελεστών τέλους χρήσης ΧΥΤΑ Λαμίας» , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ .
Θέμα 20 : Αναπροσαρμογή κομίστρων Αστικού ΚΤΕΛ Λαμίας Α.Ε. , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ .
Θέμα 21 : Ονοματοθεσία οδών της πόλης Λαμίας , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 22 : Σύσταση Επιτροπής για την παύση (άρση) κυκλοφορίας οχημάτων - μηχανημάτων του Δήμου , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ .
Θέμα 23 : Συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για εγκατάσταση προσώπων εκδιδομένων με αμοιβή , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ.
Θέμα 24: Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
Εισηγητής :Αντιδήμαρχος κ. ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ .
Θέμα 25 : Ορισμός εκπροσώπων στην ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα ,
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 26 : Ορισμός Δημοτ. Συμβούλου μετά του αναπληρωτή του σε επιτροπές αξίας άνω 5.870,00 € , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 27 : Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στην Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Αυτοδιοίκησης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 28 : Ορισμός μελών του Δήμου για το Δ.Σ. και τη γενική συνέλευση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ». Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ .
Θέμα 29 : Ορισμός νέου Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και συγκρότηση του σε σώμα. Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 30 : Ανταλλαγή ακινήτου ιδιοκτησίας κ. Αθανασίου Γαλάνη με ίσης αξίας δημοτικά ακίνητα – Ανάθεση στο Σ.Ο.Ε. της εκτίμησης της αξίας του ρυμοτομούμενου ακινήτου, ιδιοκτησίας κ. Αθανασίου Γαλάνη. Εισηγητής : ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Θέμα 31: Πρόταση του Συνδυασμού ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ για Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Λαμίας – Δημιουργία Δημοτικής Εταιρείας
Εισηγητής : Π. ΣΤΑΣΙΝΟΣ.
Θέμα 32 : Ανάκληση της αριθμ.14/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου & Ορισμός εκπροσώπων φορέων και εκλογή δημοτών για τη συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης , Εισηγητής : : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
Θέμα 33 : Εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης , Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 34 : Ενημέρωση και συζήτηση ενόψει της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
Θέμα 35 : Έγκριση πρωτοκόλλων Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής Έργων
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.
Θέμα 36 : Έγκριση Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών Έργων , Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ .
Θέμα 37 : Έγκριση Παράτασης Προθεσμίας Περαίωσης Εκτέλεσης Έργων . Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Στην Αθήνα αύριο ο Περγαντάς για τη Συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)


Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 9:30, η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:
1. Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου, Εκτελεστικής Επιτροπής και Οικονομικής Επιτροπής
2. Λειτουργία ΕΝ.Π.Ε. – Μόνιμες Επιτροπές- Εκπροσωπήσεις
3. Τρέχοντα Ζητήματα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το νέο θεσμό του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης υπενυθυμίσει στη Διοίκηση της Περιφέρειας ο Ν. Στουπής



ΠΡΟΣ
κ. ΚΛ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ , Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ κ. ΑΘ. ΧΕΙΜΑΡΑ, Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Περ. Συμβουλίου
κκ. Γ. ΜΑΡΙΝΟ, Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ,
Επικεφαλείς ελάσσονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αγαπητοί κύριοι,
Όπως θα γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 179 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), «με απόφαση του εριφερειακού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, επιλέγεται πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους ως περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης. Η σχετική διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών».
Ο νέος αυτός θεσμός θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα προστάτη και ένα σοβαρό στήριγμα για τους απλούς πολίτες, τοπικούς φορείς ή επιχειρήσεις απέναντι σε πράξεις κακοδιοίκσης ή αυθαιρεσίας των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεών της.
Η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει η θέληση, κύρια από τη πλευρά της πλειοψηφίας, ώστε ο θεσμός του «περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη» να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και όχι να περιοριστεί σε ένα γραφειοκρατικό -διακοσμητικό ρόλο.
Η δεύτερη προϋπόθεση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη, είναι η επιλογή του προ-σώπου που θα επωμιστεί αυτόν τον σημαντικό όσο και ευαίσθητο ρόλο να γίνει με αξιοκρατικά κριτή-ρια και μακριά από κομματικές, παραταξιακές ή προσωπικές φιλίες ή σκοπιμότητες.
Κατά τη γνώμη μας τέτοια κριτήρια είναι η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα, η ευρύτητα πνεύματος και η ανεξαρτησία γνώμης, η αδιαπραγμάτευτη διάθεση για σύγκρουση με καταστάσεις και πρόσωπα που μπαίνουν εμπόδιο στη χρηστή διοίκηση, η επιστημονική κατάρτιση και η γνώση διοικητικών θεμάτων και κυρίως η κοινωνική καταξίωση και η βιωματική σχέση του με την έννοια του δικαίου σαν αδιαπραγμάτευτου αγαθού της ανθρώπινης κοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία συζήτηση μεταξύ των πα-ρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου (ίσως και μία πρώτη συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού
συμβουλίου) ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη επιλογή και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, χωρίς ανακοίνωση τετελεσμένων, που θα δυσκολέψει τη τελική λήψη απόφασης. Αυτό υ-ποδηλώνει άλλωστε και η απαίτηση του νομοθέτη για σύμφωνη γνώμη των 2/3 του συνόλου των με-λών του περιφερειακού συμβουλίου.
Επειδή ήδη έχει παρέλθει ένας (1) μήνας από την εγκατάσταση της περιφερειακής μας αρχής και ε-πειδή η διαδικασία επιλογής «περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη» είναι σχετικά χρονοβόρα, αφού απαιτείται δημόσια προκήρυξη της θέσης, διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων-όπως εκθέσα-με παραπάνω- και ενδεχομένως όχι μόνο μια συνεδρίαση για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειο-ψηφίας των 2/3, θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τήρηση των κατά νόμο προθεσμιών.


ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
«Ριζοσπαστική-Οικολογική Συνεργασία
Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο»