www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τους Θεσσαλούς Δημάρχους συνάντησε η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας


Κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με το σύνολο των Καλλικρατικών δήμων της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το ΕΣΠΑ διοργανώνει ξεκινώντας από σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης των χρημάτων της Ε.Ε. τόσο για το 2011 όσο και για την επόμενη χρονιά, το 2012» διευκρίνισε σήμερα το πρωί, απευθυνόμενη σε δημάρχους του ν. Λάρισας η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη. «Οι όποιες αποφάσεις για εντάξεις έργων θα ληφθούν σε συνεργασία και συνέργια με την αιρετή Περιφέρεια, η οποία θα πρέπει να είναι ενήμερη για όλες μας τις κινήσεις» επεσήμανε η κ. Γερακούδη και τόνισε: «Μέσα από αυτές τις ενημερωτικές συσκέψεις που διοργανώνουμε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ακούσει τους αιρετούς άρχοντες, θα καταγράψει τις απόψεις τους και θα ιεραρχήσει τις ανάγκες που είναι άμεσα υλοποιήσιμες, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Θεσσαλίας και να προκηρυχτούν έργα χρήσιμα στις τοπικές κοινωνίες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την πρόοδο του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, την 1-2-2011, τα ενταγμένα έργα ανέρχονταν σε 440.953.438 ευρώ ( συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη), οι συμβάσεις σε 235.364.600 ευρώ και οι δαπάνες σε 121.427.582 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 23,03%. Ειδικότερα για τα έργα που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας, τα στοιχεία έχουν ως εξής:
Το συνολικό ποσό που έχει εκχωρηθεί στην ΕΔΑ Θεσσαλίας είναι 432.058.994 ευρώ.
-Οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 358.112.370 ευρώ, ποσοστό 82 % (επί των εκχωρήσεων)
-Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 152.523.533 ευρώ, ποσοστό 35 % (επί των εκχωρήσεων) και
-Οι δαπάνες ανέρχονται σε 76.601.910 ευρώ που μεταφράζεται σε ποσοστό απορροφητικότητας 17,73 % (επί των εκχωρήσεων), από τα υψηλότερα ποσοστά του ΕΣΠΑ πανελλαδικά.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2011 για τους πόρους που διαχειρίζεται η ΕΔΑ Θεσσαλίας να απορροφηθούν τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ για την ΕΔΑ Θεσσαλίας , να ανέλθει πάνω από το 27%. Πρόκειται για ένα στόχο αρκετά δύσκολο, δεδομένων και των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Ωστόσο θεωρούμε ότι η Θεσσαλία μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία και σε αυτή την πρόκληση, δήλωσε η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή συνεργασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διαχειριστικής Αρχής, υπουργείου, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της αιρετής Περιφέρειας στην δικαιοδοσία της οποίας περνά η διαχείριση του ΕΣΠΑ από την 1-7-2011. «Όλοι μας, είμαστε ο καθένας από την πλευρά του, συνυπεύθυνοι για τους στόχους που έχουμε θέσει και θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να τους πετύχουμε» κατέληξε η κ. Γερακούδη.
Να σημειωθεί ότι σήμερα είχαν προσκληθεί για ενημέρωση οι δήμοι του ν. Λάρισας: Ελασσόνας, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου καθώς και ο δήμος Τρικκαίων, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα προσκληθούν δήμοι των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου