www.endelfoisonline.gr

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος;Όσοι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα συχνά καταφεύγουν σε διάφορα βοηθήματα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πόσο όμως, τα βοηθήματα αυτά είναι αποτελεσματικά;


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα - αυτά που δε βγάζουν καπνό- οι συσκευές νικοτίνης που λειτουργούν με μπαταρία και που μοιάζουν με πραγματικά τσιγάρα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ενώ οι κατασκευαστές τους, τα διαθέτουν πλέον ευρέως στην αγορά, απευθυνόμενοι κυρίως σε ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Και η ερώτηση είναι η εξής: είναι τελικά αποτελεσματικά;
Τουλάχιστον μία προηγούμενη μελέτη, αποδεικνύει πως όχι, καθώς διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν καλύπτουν την επιθυμία για νικοτίνη και δε μειώνουν τον πόθο των καπνιστών.
Πρόσφατα, δύο νέες μελέτες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Preventive Medicine, προσπαθούν να ρίξουν λίγο περισσότερο φως στο θέμα.
Η πρώτη μελέτη συνέκρινε τις αναζητήσεις στο Ίντερνετ και τις αγορές ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων προϊόντων διακοπής του καπνίσματος, όπως η τσίχλα νικοτίνης, από τον Ιανουάριο του 2008 έως το Σεπτέμβριο του 2010, στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά βρήκαν ότι είναι από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος ή προϊόντων διακοπής του καπνίσματος, στη διαδικτυακή αγορά.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης, απέστειλαν online μια έρευνα σε 5.000 ανθρώπους που είχαν αγοράσει ηλεκτρονικά τσιγάρα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, το 2009. Ο αριθμός όσων απάντησαν ήταν μικρός - μόλις 222. Ήταν κυρίως άνδρες, καπνιστές για πολλά χρόνια, που είχαν προσπαθήσει και απέτυχαν να κόψουν το κάπνισμα αρκετές φορές στο παρελθόν. Από αυτούς, το 67% δήλωσαν ότι είχαν μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν, έξι μήνες μετά την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και το 31%, ότι είχαν κόψει το τσιγάρο σε έξι μήνες. Το 49% δήλωσαν επίσης ότι σταμάτησαν το κάπνισμα για κάποιο, απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, είναι πολύ πιθανό, ότι οι καπνιστές που είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο να μειώσουν ή να κόψουν το τσιγάρο, ήταν πιθανότερο και να ανταποκριθούν στην έρευνα, κάτι που φυσικά επηρέασε τα αποτελέσματα.
«Καμία από αυτές τις δύο έρευνες δεν παρέχει επιστημονικές αποδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αποτελεσματικό στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα», δήλωσε ο John Pierce, καθηγητής πρόληψης του καρκίνου στο κέντρο Moores Cancer του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο. «Δεν είναι σαφές για μένα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι επιβλαβή με κάποιον τρόπο. Δεν είναι σαφές ούτε για την FDA (Food and Drug Administration)», είπε.
Το Σεπτέμβρη του 2010, η FDA ανακοίνωσε ότι θα κατατάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μια κατηγορία συσκευών διάθεσης ναρκωτικών ουσιών και έκανε αναφορά σε πέντε διανομείς για «παραβίαση των ορθών παρασκευαστικών πρακτικών, καλύπτοντας αναπόδεικτα αιτήματα για ναρκωτικές ουσίες, καθώς και για τη χρήση των συσκευών ως μηχανισμών ενεργών φαρμακευτικών συστατικών».
Τον Ιανουάριο, η FDA προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει την εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, κινούνται πλέον προς την απαγόρευση ή τον περιορισμό της χρήσης τους. Πηγή www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητοί Κύριοι,

  Η εταιρεία μας GETA Hellas εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke.

  Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα τα οποία υποστηρίζουν την ύπαρξη τοξικών ή άλλων βλαβερών ουσιών σε δείγματα ηλεκτρονικών τσιγάρων, θέλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

  - Το υγρό αναπλήρωσης ( e-liquid ) που χρησιμοποιούμε για την αναγόμωση των ανταλλακτικών φίλτρων Esmoke ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, με βεβαίωση του Γενικού Χημείου του Κράτους. Κατά συνέπεια δεν περιέχει και καμιά από τις υπόλοιπες τοξικές ουσίες (νιτροσαμίνες) που ανιχνεύθηκαν (μόνον) σε προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.

  - Άλλες ουσίες που ανιχνεύθηκαν όπως η γλυκόλη διεθυλενίου, οφείλονται σε χρήση χαμηλού κόστους και ποιότητας πρώτων υλών. Η χρήση πρώτων υλών κορυφαίας ποιότητας, κατάλλήλων για φαρμακευτική χρήση (USP grade), εγγυάται την απουσία κάθε άλλης πιθανά βλαβερής ουσίας !

  - Το υγρό αναπλήρωσης Esmoke περιέχει ΜΟΝΟΝ 3 συστατικά, απολύτως γνωστά για την ασφάλεια τους, τα οποία παρασκευάζονται στην Ευρώπη από κορυφαίες βιομηχανίες, προορίζονται δε για φαρμακευτική χρήση και έχουν βαθμό καθαρότητας έως και 99,9%. Μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά, την σύνθεση και την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του υγρού αναπλήρωσης Esmoke στον εξής υπερσύνδεσμο: "Esmoke, Σύνθεση και Ασφάλεια"

  Αναφορικά με άλλες ανακοινώσεις στον τύπο μεταφέρω το κάτωθι κείμενο από την ιστοσελίδα:
  giromiro.blogpot

  "επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικο κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει."

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο... αξίζει...

  Με εκτίμηση,

  Χαρ. Γιαννακού
  http://esmoke.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή