www.endelfoisonline.gr

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση Καπελέρη σε Στουπή για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού



Αγαπητέ συνάδελφε,
Σε απάντηση της ερώτησής σας, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή της ΚΥΑ 150559/10-6-2011 με την οποία καθορίζονται «οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» σας γνωρίζουμε ότι, ως αιρετή Περιφέρεια συμμεριζόμαστε την αγωνίας σας για τους αγρότες μας οι οποίοι εκτός των χρονιζόντων προβλημάτων που τους απασχολούν, βιώνουν όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπεράσπιση του μόχθου τους και να διευκολύνουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας το έργο τους.
Όσον αφορά, το συγκεκριμένο θέμα που είναι η χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού σας πληροφορούμε ότι εγκαίρως με επιστολή μας προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισημάναμε το γεγονός ότι η νέα ΚΥΑ αν και βελτίωσε την διαδικασία αδειοδότησης σε σύγκριση με την προϋπάρχουσα, δεν παύει να φέρνει τους αγρότες αντιμέτωπους με υψηλά κόστη και μια πολύπλοκη διαδικασία που τους αναγκάζει να απευθυνθούν σε μελετητικά γραφεία για την διεκπεραίωση των αιτήσεων τους.
Επίσης ζητήσαμε από τους κ. κ. Υπουργούς, αφού λάβουν υπόψη την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, και επιπλέον να προχωρήσουν στην απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον αγρότη.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση / Διεύθυνση Υδάτων, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση των αδειών ενημερώσε, από τον Ιούλιο του 2011 (συνημ έγγραφο) αμέσως μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ παράλληλα με την Περιφέρεια και όλους τους Δήμους και τις ΕΑΣ για την διαδικασία αδειοδότησης των γεωτρήσεων/πηγαδιών, ζητώντας τους να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο.
Αρκετοί Δήμοι και ΕΑΣ αντιλαμβανόμενοι το αυτονόητο, που είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών τους ή μελών τους ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να συντονίσουν μαζικά την υποβολή αιτήσεων γεγονός που καθιστά το κόστος μικρότερο και επιπλέον την διαδικασία πιο εύκολη για τον ενδιαφερόμενο αγρότη.
Μετά τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά αντίγραφα εγγράφων της ΕΑΣ που μας στείλατε επί του θέματος, σας πληροφορούμε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τον προβληματισμό σας και τις κατηγορίες σας προς την ΕΑΣ διότι:.
1ον η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι η 16η Δεκεμβρίου 2011, επισήμως παράταση δεν είχε δοθεί μέχρι την ημερομηνία που εκδόθηκαν τα σχετικά έγγραφα της ΕΑΣ.
2ον δεν προκύπτει πουθενά η υποχρεωτική υποβολή των αιτήσεων μέσω ΕΑΣ.
3ον η ΕΑΣ έστειλε επιστολές σε όλους τους αγρότες που είναι μέλη των πρωτοβάθμιων Αγρ. Συν/σμών από το Μητρώο Αγροτών που έχει στην διάθεσή της.
4ον η έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών μας δυστυχώς δεν μας δίνει την δυνατότητα να διευκολύνουμε τους αγρότες στη διαδικασία αδειοδοτήσεων.(σύνταξη φακέλων, κλπ)
5ον η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έχει ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί.
6ον Δεν είναι δυνατόν ενόψει αναμονής τροποποίησης της ΚΥΑ και στηριζόμενοι σε Ανακοινώσεις του Υπουργείου Α.Α.Τ να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να προτρέψουμε τους αγρότες μας σε αναστολή της υποβολής των αιτήσεων για αδειοδότηση των γεωτρήσεων/πηγαδιών, διότι υπήρχε ο κίνδυνος οι αγρότες μας να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμά και πιθανή απώλεια των οικονομικών ενισχύσεων.
Επειδή πιστεύουμε ότι η επιτυχία του έργου της αιρετής Περιφέρειας προϋποθέτει εκτός από την κριτική και την δημιουργική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Περιφέρειάς μας γι΄ αυτό σας καλούμε στην υποβολή εναλλακτικής πρότασης η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και τις οργανωτικές ελλείψεις των υπηρεσιών μας, θα βοηθούσε στην απλούστερη και οικονομικότερη για τους αγρότες διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων/πηγαδιών.

Με εκτίμηση

Σταμάτης Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου