www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Eπιστολή υπ. Υποδομών στον εισαγγελέα Α.Π για το «έμφραγμα» στην Ε.Ο.


Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ζητεί όπως οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων που συνετέλεσαν στο χθεσινοβραδινό εγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών στην Αθηνών - Λαμίας.
Παράλληλα εστάλησαν σχετικά έγγραφα προς τους παραχωρησιούχους και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι εποπτεύοντες υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένου ότι η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου, το υπουργείο, ως εποπτεύουσα αρχή, απέστειλε έγγραφο προς την εταιρεία «Νέα Οδό», ζητώντας το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που υπήρχε ενόψει κακοκαιρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν επαρκές και εάν εφαρμόστηκε. Παρόμοιο έγγραφο απεστάλη και προς τις άλλες κοινοπραξίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης για τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια σε ανάλογες περιπτώσεις.
Σε σημερινές της δηλώσεις, η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας «Νέα Οδός» επεσήμανε τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο λόγω της επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας και απέδωσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ακινητοποίηση οχημάτων είτε για να τοποθετήσουν οι οδηγοί αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε εξαιτίας μηχανικών βλαβών. Το πρόβλημα ειδικά στην περιοχή της Μαλακάσας έγινε ακόμα οξύτερο, υποστήριξε, όταν «δίπλωσε» νταλίκα στο οδόστρωμα, αλλά και το πυροσβεστικό όχημα που είχε σπεύσει σε βοήθεια. Διαφορετική ωστόσο ήταν η άποψη των οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία της Αθηνών - Λαμίας κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Επιπρόσθετα, από τον κ. Ρέππα ζητήθηκε να διεξαχθεί έρευνα από τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων για το τι πραγματικά έγινε χθες, ενώ με έγγραφο του υπουργού προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ζητείται να διερευνηθεί αν οι πάσης φύσεως αρμόδιοι ενήργησαν σωστά και βάσει σχεδίου για την αντιμετώπιση των χθεσινών προβλημάτων. Έως τα αποτελέσματα των ερευνών, τίθενται σε διαθεσιμότητα οι αρμόδιοι εποπτεύοντες υπάλληλοι του υπουργείου.


Λάβρος η Τόνια Αντωνίου...
Επικρίσεις για το χθεσινό πολύωρο αποκλεισμό της Μαλακάσας λόγω της κακοκαιρίας διατύπωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. «Είναι δυνατόν για 2-3 πόντους χιόνι να μπλοκάρει όλη η Ελλάδα μόνο στο Μαρτίνο και τη Μαλακάσα;», αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προσωπικά παθούσα, σύμφωνα με δήλωσή της.
«Τι κάνουν οι παραχωρησιούχοι; Η Πολιτική Προστασία μπορούσε να πει τι συμβαίνει στη Χαλκίδα, στον Έβρο, αλλά όχι πέντε χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Όταν η ΠΑΘΕ ήταν κάτω από τον κρατικό έλεγχο, όλα τα μέσα ενημέρωσης ήταν στη Μαλακάσα και στο Μαρτίνο για να πουν τι συμβαίνει - ενώ χθες, υπήρχε μόνον ένα κανάλι, γιατί οι κύριοι αυτοί έχουν μετοχές σε όλα τα κανάλια», ανέφερε η κ. Αντωνίου.
Όπως είπε, «δεν υπήρχε στους Λοκρούς ούτε ένα εκχιονιστικό, δεν είχαν ρίξει ούτε ένα κιλό αλάτι. Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε να συνδράμει, η ΠΑΘΕ αρνήθηκε. Θα τιμωρηθούν επιτέλους αυτοί οι κύριοι; Τους χρυσοπληρώνουμε στα διόδια και δρόμους δεν έχουμε. Στα Τέμπη είχαμε πάλι ατύχημα από τις πέτρες. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τους κυρίους αυτούς. Τουλάχιστον στην αναθεώρηση των συμβάσεων Σουφλιά, θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις».
Απαντώντας, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση της ΠΑΘΕ δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του, αλλά σ' εκείνην της Πολιτικής Προστασίας.
«Δεν μπορώ να αναφερθώ σε ευθύνες άλλων. Το παράπλευρο οδικό δίκτυο το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς, δεν έκλεισε καθόλου», δήλωσε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου