www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Σταύρου Μυλωνά

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Θα ήθελα να σας ανακοινώσω προσωπικά την πρόθεση μου να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του «Aυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς».


Τα τελευταία χρόνια είμαι ενεργό μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Περιβάλλον και Πολιτισμός του δήμου Κηρέως, kireas.org. Μέσα από το kireas.org δώσαμε την μάχη ενάντια στο λιθάνθρακα και στην πορεία άλλες μικρότερες μάχες σε μια σειρά από θέματα. Με το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς» με ενώνουν κοινοί αγώνες σε περιβαλλοντικά θέματα και η νικηφόρα μάχη ενάντια στο λιθάνθρακα μέσω της «κίνησης των πολιτών ενάντια του λιθάνθρακα» αλλά και ένα κοινό όραμα για έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη.


Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μια κρίσιμη οικονομική καμπή της ιστορίας μας και οι μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη δημιουργούν πολλές ευκαιρίες αλλά και πολλές προκλήσεις. Ο Καλλικράτης δίνει αρκετές εξουσίες και οικονομικούς πόρους στην περιφέρεια, που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την αναπτυξιακή προοπτική και την ποιότητα ζωής των ουσιαστικά ανίσχυρων, λόγω υπερχρέωσης, δήμων μας. Σαν ο ορισμένος διαχειριστής σημαντικών κοινοτικών πόρων, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί να ενισχύσει τις βασικές για την ανάπτυξη των δήμων υποδομές , να τονώσει την απασχόληση, να εξομαλύνει ανισότητες σε επίπεδο περιφέρειας και νομού, να προστατεύσει το περιβάλλον και να αναζωογονήσει τα χωριά και τις πόλεις μας.


Η οικονομική κρίση εκτός από την ανεργία και την μείωση των εισοδημάτων, έφερε στην επιφάνεια κάποιες θεμελιώδεις αλήθειες για τις προκλήσεις που αρνούμασταν να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τόσα χρόνια. Η κρίση πέρα από τα προβλήματά της είναι ένα «ξυπνητήρι» ότι ο δρόμος που είχαμε πάρει δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Αν δεν αλλάξουμε πορεία , στρατηγική και νοοτροπία είμαστε καταδικασμένοι να μην βγούμε από το τέλμα και σταδιακά να κατρακυλήσουμε σε ακόμη χειρότερο μαρασμό. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και η στιγμή να γίνουμε πιο τολμηροί και πιο φιλόδοξοι στις επιδιώξεις μας και τις στρατηγικές μας. Βέβαια, βραχυπρόθεσμα, η κύρια προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το πώς θα βγούμε από την κρίση. Αυτό θα είναι δύσκολο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την απελπισία και τον πανικό να γίνουν οι οδηγοί μας και να αντικαταστήσουν τον ορθολογισμό και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.


Για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, δεν θα πρέπει να καταναλωθούμε κοντόφθαλμα μόνο στα σημερινά κρίσιμα προβλήματα, θα πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας και να σχεδιάσουμε και για το μακρύτερο μέλλον. Ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι οι περισσότερες θέσεις εργασίας και η καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη που να είναι έξυπνη και μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη . Μια περιφερειακή ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην γνώση , την καινοτομία και στην πιο αποδοτική χρήση των πόρων, και που παράλληλα θα είναι πιο πράσινη και πιο ανταγωνιστική. Τούτο απαιτεί την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσής μας, την προώθηση της καινοτομίας , την πλήρη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών έτσι ώστε να έλθει η ανάπτυξη που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μόνο μια τέτοια στρατηγική προσέγγιση θα βοηθήσει την Στερεά Ελλάδα να αναπτυχτεί μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον με περιορισμένους πόρους, και ταυτόχρονα θα εμποδίσει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την μη αειφόρο χρήση των πόρων.


Θα χρειαστεί να εκσυγχρονίσουμε και να ενισχύσουμε τους τομείς της εκπαίδευσης και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να προσαρμοστούν στις νέες οικονομικές συνθήκες και στο ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας.
Τα ευχολόγια, τα ξόρκια και οι γενικόλογες μεγαλοστομίες δεν έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Ας σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν παραταξιοκοπημένοι οπαδοί και ας αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και με σχέδιο το πρόβλημα . Μπορούμε να διδαχτούμε από άλλες περιφέρειες σε άλλες χώρες πως έλυσαν παρόμοια προβλήματα καταστρώνοντας ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο έξυπνης και αειφόρου ανάπτυξης. Θα πρέπει να διδαχτούμε πώς η περιφέρεια του Ζεμγάλ (Zemgale) στην χρεωκοπημένη Λετονία μείωσε την ανεργία προωθώντας την επιχειρηματικότητα και την αυτό-απασχόληση. Θα πρέπει να μάθουμε από το στρατηγικό σχέδιο «Λάτσιο 2020» στην ομώνυμη περιφέρεια της Ιταλίας που ενίσχυσε την αγορά εργασίας και αύξησε σημαντικά την απασχόληση. Θα πρέπει να δούμε πώς η καινοτομία και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός βοήθησε την ανάπτυξη νέων τουριστικών περιοχών και αύξησε την προστιθέμενη άξια και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος στην περιφέρεια Μούρθια της Ισπανίας. Θα πρέπει να δούμε πώς η πράσινη καινοτομία βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη στην περιφέρεια της Ανατολικής Αγγλίας στην Βρετανία. Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα και να ανταλλάξουμε αναπτυξιακές εμπειρίες με τα άλλα μέλη της «Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών», την μεγαλύτερη ένωση περιφερειών της ΕΕ, της οποίας είναι μέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


Αυτές οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν άλλο ένα πεδίο άγονης κομματικής αντιπαράθεσης για την τιμωρία ή την επιβράβευση κάποιων πολιτικών επιλογών σε εθνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να είναι οι πραγματικοί ενεργοί πολίτες και όχι οι εκλεκτοί των κομμάτων που θα αναλάβουν την διαχείριση της περιφέρειας. Με δημιουργικότητα, δυναμισμό και σύστημα, επιθυμώ και θα επιδιώξω μια στενή συνεργασία με όλους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς από όλη την περιφέρεια έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις πραγματικές δυνατότητες της Στερεάς Ελλάδας και να προχωρήσουμε μπροστά.


Αγαπητοί συμπολίτες, ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες σας και τις απόψεις σας και να εργαστώ μαζί σας για να προωθήσουμε μια έξυπνη και αειφόρα ανάπτυξη για την Στερεά Ελλάδα και την περιοχής μας.

Σταύρος Μυλωνάς
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του kireas.org.
Μαντούδι Ευβοίας 34004
http://stavrosmylonas.blogspot.com/
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: stavros.mylona@gmail.com
Τηλ. 6976862531

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου