www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Πετάει» η τιμή στο βαμβάκι


Διαρκή άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές εκκοκκισμένου βαμβακιού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, λίγο νωρίτερα, ο Δείκτης A (Cotlook Index A) ανήλθε στα 115,60 Cents / libra. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,3594 ευρώ, η τιμή του εκκοκκισμένου έφτασε τα 1,87 ευρώ/κιλό, ενώ με αναγωγή σε τιμή σύσπορου (με απόδοση 33 %) έχουμε τιμές 0,62 ευρώ/κιλό.
Μια μέρα νωρίτερα, στις 29/9, η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου προϊόντος (Δείκτης A Cotlook Index A) έφτασε τα 115,40Cents/libra.Στην Ελλάδα, αρκετές Ενώσεις ανακοίνωσαν τιμές, όλες πάνω από τα 50 λεπτά του ευρώ, όριο «ασφαλείας», που έθεσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την παραμονή του στη Λάρισα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ειδικότερα, στην τιμή των 51 λεπτών το κιλό, με πληρωμή σε 20 μέρες από την παράδοση του προϊόντος, αποφάσισε μετά το χθεσινό Συμβούλιο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης.
Ο πρόεδρος καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να εμπιστευθούν το προϊόν τους κι εφέτος στην ΕΑΣ, από την οποία, όπως τόνισε δεν θα βγουν χαμένοι σε καμία περίπτωση.
Ίδια τιμή ανακοίνωσε για το βαμβάκι τόσο η ΕΑΣ Λάρισας, όσο και η ΕΑΣ Τρικάλων.
Οι αγρότες από την πλευρά τους ευελπιστούν, οι τιμές να διαμορφωθούν σ' αυτά τα επίπεδα και γιατί όχι ν' ανέλθουν ακόμη περισσότερο, καθώς η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή και συνδράμει τους παραγωγούς, ώστε να καλύψουν μέρος της απώλειας εισοδήματος, που πολύ πιθανόν, να έχουν λόγω του πράσινου σκουληκιού, αφού ήδη προχώρησαν σε αρκετούς ψεκασμούς για να το αντιμετωπίσουν. Πηγή http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου