www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κατ. Μπατζελή: Μήνες πληρωμών για τους αγρότες Απρίλιος και Μάιος


Στις αρχές Απριλίου θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης 2009 στους μεμονωμένους δικαιούχους και τους δικαιούχους των νομών που έχουν εξαιρεθεί, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή. Στις αρχές Απριλίου, πρόσθεσε, θα καταβληθεί στους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος και βιομηχανικής ντομάτας (215 εκατ. €), ενώ τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης (σκληρού σίτου και ρυζιού, καρπών με κέλυφος, μικρά νησιά Αιγαίου συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ € θα πληρωθούν στους αγρότες τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.


Την ίδια περίοδο θα πληρωθούν και τα ποιοτικά παρακρατήματα του άρθρου 69 (90 εκατ. €)
Για τα Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (Εξισωτική Αποζημίωση, Βιολογική γεωργία, Βιολογική κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης) οι πληρωμές θα γίνουν μετά το τέλος Μαρτίου κι αφού πρώτα υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις κατανομής πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Παρουσία του υφυπουργού κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, των γενικών γραμματέων κας Γεωργίας Μπαζιώτη και Γιώργου Κανελλόπουλου, του ειδικού γραμματέα κ. Βαγγέλη Διβάρη και των προέδρων των οργανισμών του υπουργείου, η κα Μπατζελή τόνισε ότι «οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη».
Όπως χαρακτηριστικά είπε,
- «Η Ελλάδα διαθέτει πλέον αγροτικό κτηματολόγιο.
Ολοκληρώσαμε την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων (ΟΣΔΕ), ένα μοναδικό εργαλείο όχι μόνο για την καταβολή των ενισχύσεων αλλά κυρίως για την χάραξη μιας αναπτυξιακής Αγροτικής Πολιτικής. Ο εγκεκριμένος από την Κομισιόν «αγροτικός χάρτης» της χώρας μας έχει διασταυρωθεί ως προς τα στοιχεία του ενώ διεξάγονται συμπληρωματικοί έλεγχοι στις περιοχές και στους παραγωγούς που χρειάζεται.
- Ενισχύσαμε συνολικά την οικονομία της Περιφέρειας με 1.902.535.042 €
737.565 δικαιούχοι έλαβαν την Ενιαία Ενίσχυση έτους 2009. Επιδιώξαμε παρά τις δυσκολίες να ανοίξουμε μια νέα εποχή διαφάνειας και αξιοπιστίας. Οι αγρότες πλέον θα έχουν στη διάθεση τους έναν ολοκληρωμένο χρονικό προγραμματισμό πληρωμών.
- Διαφάνεια στην κατανομή των Δικαιωμάτων
Προχωράμε στην διαδικασία ενεργοποίησης των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2010 μέσα από αξιολόγηση και πιστοποίηση των Φορέων-αναδόχων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε διεθνή, ανοικτό, με αντικειμενικά κριτήρια διαγωνισμό για το 2011.
- Αξιοπιστία και συνέπεια έναντι της Κομισιόν
Για πρώτη φορά από το 2003 και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Ελλάδα έστειλε εμπρόθεσμα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την έκθεση πιστοποίησης των λογαριασμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενισχύσεις του οικονομικού έτους 2009. Η συνέπεια στις υποχρεώσεις έναντι της Κομισιόν βοηθά στην εξομάλυνση των σχέσεων και στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή για πρώτη φορά συμφώνησε με τις ακολουθούμενες διαδικασίες για το 2010 και του 2011-2012 και ζήτησε να μην εμποδιστεί η διαδικασία αυτή.
- Καινοτομίες για τους παραγωγούς βαμβακιού και τομάτας
Εκδόθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την μεταποιημένη τομάτα και το βαμβάκι. Προχωράμε στην διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών μέσω της σύνταξης Πρότυπης Σύμβασης Αγοραπωλησίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών/εμπόρων.
- Νομοθετικές Πρωτοβουλίες
Κατατέθηκαν στον Πρωθυπουργό τα νομοσχέδια που αφορούν:
Την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής-ΕΛΓΑ
Την αναμόρφωση του Συνδικαλιστικού κινήματος
Την κατάρτιση Μητρώου Αγροτών
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των ρυθμίσεων για την εξυγίανση και την αναμόρφωση του Συνεταιριστικού κινήματος.
- Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τον ΕΦΕΤ/έλεγχος των τροφίμων
Προωθούμε εντατικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα της αγοράς διασφαλίζοντας ποιοτικά τρόφιμα και προϊόντα για τους καταναλωτές. Παράλληλά θέτουμε ως προτεραιότητα την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και των συστατικών της». Πηγή www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου