www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ήπια τουριστική ανάπτυξη και όχι ιχθυοκαλλιέργειες στον κόλπο της Αταλάντης


Του Θανάση Ζεκεντέ,
Οικονομολόγος MSc - Αντιδήμαρχος Αταλάντης,
Υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και παραλιών


Ο Δήμος Αταλάντης, με συνολική έκταση 304 χιλιάδες στρέμματα και ακτογραμμή από τη Σκάλα Αταλάντης έως και την παραλία Τραγάνας, με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης και εφαρμογής του, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τουριστικά την ακτογραμμή του.
Η παραλία της Σκάλας Αταλάντης βραβεύεται σε ετήσια βάση με γαλάζια σημαία για την ποιότητα των νερών της και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους. Ο Δήμος Αταλάντης έχει ήδη υποβάλει αίτημα ώστε και η παραλία της Τραγάνας να βραβευτεί με γαλάζια σημαία, ενώ στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής αρχής είναι το ίδιο να γίνει και για την παραλία «παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι. Ο Υγρότοπος και τα Νησιά του Κόλπου της Αταλάντης έχουν χαρακτηριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής με βάση την απόφαση του Περιφερειάρχη αριθμ. 1810/11-06-2003 και σήμερα αποτελούν καταφύγιο για μια μεγάλη ποικιλία πουλιών, τα οποία προσελκύουν το ερευνητικό και παρατηρητικό ενδιαφέρον των μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Το Καταφύγιο Άγριας Ζωής της περιοχής «Υγρότοπος και Νησιά του Κόλπου της Αταλάντης» έχει έκταση 10.630 στρέμματα, εκτείνεται από τη θέση «Αλμυρά» έως τον οικισμό της Σκάλας. Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς. Με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Αταλάντης συνεχή ανάπτυξη εμφανίζει η ιστιοπλοΐα ελαφρών σκαφών αλλά και της ιστιοσανίδας στον κόλπο της Αταλάντης. Πολλοί κάτοικοι της Αθήνας αγοράζουν ή ενοικιάζουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή μας εκμεταλλευμένοι τη μικρή χιλιομετρική απόσταση Αταλάντης – Αθήνας, αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό των παραθεριστικών κατοικιών στο Δήμο μας. Με συνεχή προσπάθεια και σταθερά βήματα εκτιμούμε ο κόλπος της Αταλάντης μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιοχή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα.
Δυστυχώς η περιοχή του κόλπου της Αταλάντης έχει χωροθετηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως περιοχή κατάλληλη για την αδειοδότηση ιχθυοκαλλιεργειών. Η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών έγινε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1980, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής, ωστόσο δεν άργησαν να φανούν οι αρνητικές συνέπειες τους. Ρύπανση των παραλιών, περιορισμός των δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, υποβάθμιση του καταφύγιου άγριας ζωής και προβλήματα ναυσιπλοΐας στους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που προκάλεσε η συστηματική ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών.
Σταθερή θέση του Δήμου και των κατοίκων της Αταλάντης είναι ο κόλπος της Αταλάντης να απελευθερωθεί από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αταλάντης, αλλά και των όμορων Δήμων. Πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Αταλάντης είναι να μην ανανεώνονται οι άδειες των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας μετά τη λήξη τους. Επιπλέον ο Δήμος Αταλάντης έχει ήδη κινηθεί νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού ώστε να υπάρξει απελευθέρωση του κόλπου της Αταλάντης από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου