www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο απολογισμός του «1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη.»











Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου, του Προέδρου του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (Λιβαδειά), καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μπότσαρη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, το «1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, εκπρόσωποι επιχειρηματικών συνδέσμων και διαφόρων φορέων σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του α` και του β` βαθμού και ξεχωριστοί ακαδημαϊκοί έδωσαν το παρόν, ως εισηγητές του συνεδρίου, που αποτέλεσε την αφορμή για ανταλλαγή απόψεων στο «τι μέλει γενέσθαι» στην εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τις προοπτικές, που υπάρχουν, έτσι ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία.
Αναλυτικότερα, ύστερα από το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, του κ. Χαράλαμπου Μπότσαρη, Προέδρου του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας καθώς και του κ. Δημήτρη Τσιφή, Δημάρχου Λεβαδεών, ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος με θέμα «Η Ευρώπη των Περιφερειών και η ελληνική πραγματικότητα» και ομιλητές τους κκ. Σταύρο Λαμπρινίδη, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννακου, Ευρωβουλευτή, Επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κλέαρχο Περγαντά, Νομάρχη Βοιωτίας, Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Εμμανουήλ Μπαλτά, Τεχνικό Επιστημονικό Σύμβουλο της Κ.Ε.Ε.Ε.
Τον πρώτο κύκλο συντόνισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιώργος Κασιμάτης.
Οι Ευρωβουλευτές έπιασαν το νήμα από την αρχή επισημαίνοντας τους λόγους, που οδήγησαν τη χώρα στην χρηματοπιστωτική ύφεση, το ρόλο της Γερμανίας και του Ευρώ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και την κρίση που βιώνει τελικά όλη η Ευρώπη, θεματολογία που απέσπασε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.
Στην συνέχεια, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς ανέλυσε το μοντέλο της Ευρώπης των Περιφερειών, τονίζοντας – μεταξύ άλλων – πως «το νέο εγχείρημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι όμως μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά αυτή την εποχή, να λειτουργήσουν και να εφαρμοστούν νέες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, που θα αναβαθμίσουν και θα εκσυγχρονίσουν το πολιτικό και διοικητικό μας σύστημα. Διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε σελίδα στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και όλων των Περιφερειών» είπε. «Σήμερα στο Συνέδριο είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης προσανατολισμού και κατευθύνσεων για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα. Αύριο με την αιρετή Περιφέρεια θα έχουμε τη δυνατότητα να εκπονήσουμε και να εφαρμόσουμε μια δομημένη αναπτυξιακή στρατηγική. Μια στρατηγική που θα κινείται στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης, αλλά ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, σε διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μια στρατηγική σχεδιασμένη από εμάς, που θα απευθύνεται σε εμάς» τόνισε ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς.
Ουσιαστικές παραμέτρους για το νέο ευρωπαϊκό περιφερειακό μοντέλο διοίκησης έθεσε στη συνέχεια και ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ενώ μεγάλο ενδιαφέρον απέσπασε και η αναλυτική παρουσίαση από τον κ. Εμμανουήλ Μπαλτά, Τεχνικού Επιστημονικού Συμβούλου της Κ.Ε.Ε.Ε. για τις δυνατότητες ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ανάγκη βιομηχανικής χωροθέτησης της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς ανέλυσε το παράδειγμα της Βοιωτίας, για την οποία αποτελεί αναγκαιότητα η χρηματοδότηση και υλοποίηση «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» στις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (Β.Ε.ΠΕ.).
Εξ` αιτίας του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που απέσπασε ο πρώτος κύκλος και ύστερα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του β` βαθμού αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο, η συνέχεια του προγράμματος ανατράπηκε και συνεχίστηκε μόνο με τον δεύτερο κύκλο με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και Νέες Προκλήσεις» και ομιλητές τους κκ. Εμμανουήλ Πατεράκη, Ειδικό Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ευριπίδη Δοντά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας και Νίκο Κουδούνη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βοιωτίας. Συντονιστής του δεύτερου κύκλου ήταν ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, Πρόεδρος ΕΠΒ.
Ο κ. Πατεράκης ανέπτυξε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την στήριξη και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ενώ οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της περιφέρειάς μας έθιξαν συγκεκριμένα ζητήματα, που απασχολούν την επιβίωση τους αρχικά καθώς και την διευκόλυνση τους όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους.
Στο σημείο αυτό, το λόγο έλαβε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η οποία και ανέπτυξε τους σχεδιασμούς της πολιτείας για την στήριξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ 2009 – 2013. Επίσης η κα Διαμαντοπούλου τόνισε, ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί βασική αρχή και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αναλύοντας συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές.
Ο 3ος Κύκλος με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και ο ρόλος της Δια Βίου Μάθησης» δεν πραγματοποιήθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί σε νεότερη σχετική ημερίδα.
Κατά γενική ομολογία, το «1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη» αποτέλεσε την αφετηρία για την τακτική επαφή των παραγωγικών δυνάμεων μεταξύ τους, ιδίως σε μια περίοδο που η Περιφερειακή σύγκληση και η ενδυνάμωση των περιφερειακών σχέσεων αποτελεί βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη» υποστήριξε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας (Σ.Β.Θ.Κ.Ε.), η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελουργών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βοιωτίας (Σ.Β.Β.)
Χαιρετισμούς απέστειλαν ακόμη η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης και ο τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λουκάς Αποστολίδης. Τις εργασίες του «1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη» παρακολούθησαν οι Βουλευτές Ν. Βοιωτίας κκ. Βάσω Τσόνογλου – Βυλλιώτη και Μιχάλης Γιαννάκης, ο τέως Υπουργός κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο Νομάρχης Φθιώτιδας κ. Αλέκος Χειμάρας, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας κ. Νικόλαος Παπαγγελής, εκπρόσωποι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων, Εκπρόσωποι φορέων, Εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και Στελέχη Επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στην υπαίθρια έκθεση κρασιών στο προαύλιο του Επιμελητηρίου που διοργάνωσε η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελουργών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ).
Χορηγοί Επικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν:
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ MARKETING, STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΕΙΡΙΟΣ FM, ΔΙΑΒΗΜΑ, ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΩ ΒΟΙΩΤΙΩΝ, ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ, ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ, ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ, ΣΚΥΤΑΛΗ, ΒΟΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου