www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Διαμαντοπούλου στη Βόρεια Εύβοια



Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24-6-2010) η τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου στη Βόρεια Εύβοια.
Η κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου συνοδευόμενη από το Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παναγιώτη Ευμορφόπουλο επισκέφθηκε συγκεκριμένα τους Δήμους Αιδηψού, Ιστιαίας, Ωρεών, Αρτεμισίου, Νηλέως, Κηρέως, Ελλυμνίων καθώς και την Κοινότητα Λιχάδος.
Στις συναντήσεις που είχε με Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Βόρειας Εύβοιας αλλά και με πολίτες της περιοχής συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ:
«Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας»
«Βελτίωση και επέκταση Λιμένος Μαντουδίου»
Οι υποδομές Δημοτικών Σχολείων – Λυκείων των Δήμων της Βόρειας Εύβοιας.
Στις επισκέψεις στους Δήμους τέθηκαν ακόμα τα παρακάτω θέματα:
Δρόμος Ιστιαίας – Βουτά: Το έργο δημοπρατείται άμεσα από τη διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Δρόμος Αγδίνες – Παπάδες: Το έργο είναι ενταγμένο στη Συλλογική Απόφαση Έργων της Περιφέρειας και έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Παράκαμψη Λουτρών Αιδηψού: Το έργο θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις και η δημοπράτηση θα γίνει μετά την έγκριση παράτασης Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Βελτίωση οδού Αγ. Νικόλαος – Λιχάδα: Το έργο θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις και έχει ενταχθεί στη Συλλογική Απόφαση Έργων της Περιφέρειας.
Αλιευτικό Καταφύγιο Αγ. Γεωργίου Λιχάδας : Το έργο είναι ενταγμένο στη Συλλογική Απόφαση Έργων της Περιφέρειας και έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Δίκτυα Αποχέτευσης Ιστιαίας -Αρτεμισίου – Ωρεών :Για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην οποία θα συμμετέχουν οι Δημοτικές Αρχές, η Επιβλέπουσα Υπηρεσία ΤΥΔΚ Εύβοιας, ο ανάδοχος του έργου και η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε εκτός των άλλων το ΧΥΤΑ της Βόρειας Εύβοιας και το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας, όπου διαπιστώθηκε στο μεν πρώτο η πολύ καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ στο δε δεύτερο ότι έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης μέσα στο χρονοδιάγραμμα.
Τέλος με παρέμβαση που έγινε στην Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Εύβοιας θα συνεχιστεί άμεσα η υλοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου Ωρεών όπου είχαν διακοπεί οι εργασίες.

Η Invest in Greece στη Στερεά Ελλάδα!


Αποστολή “Synergassia” για την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών της Περιφέρειας
Εδώ και τέσσερα χρόνια, η εταιρεία Invest in Greece έχει καθιερώσει το πρόγραμμα Synergassia για την ανάδειξη της επενδυτικής φυσιογνωμίας των Ελληνικών Περιφερειών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής, η Invest in Greece ανακοινώνει τη διοργάνωση της επόμενης επιχειρηματικής επίσκεψης στα Καμένα Βούρλα, από 30 Ιουνίου έως και 3 Ιουλίου 2010. Προσκεκλημένοι της Περιφέρειας είναι όλοι οι οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών και πανελλαδικών ΜΜΕ.Την επίσκεψη του Synergassia στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χαιρετίζει η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η Πρόεδρος της Invest in Greece, Δρ. Παρασκευή Β. Μπουφούνου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Χρήστος Αλεξάκης (φωτογραφία). Το τριήμερο πρόγραμμα του ταξιδιού περιλαμβάνει παρουσιάσεις των τοπικών φορέων για τις επενδυτικές και επιχειρηματικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα, προβλέπει κατ’ ιδίαν συναντήσεις των οικονομικών και εμπορικών ακολούθων με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων, επισκέψεις σε πρότυπες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, καθώς και ξενάγησή τους στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η επιχειρηματική αποστολή έχει έως σήμερα, 25 επιβεβαιωμένες συμμετοχές από εκπροσώπους ξένων Πρεσβειών.
Το Πρόγραμμα Synergassia
Η πρωτοβουλία Synergassia είναι ένα ευρύ πρόγραμμα-ομπρέλα, που καλύπτει το σύνολο των ενεργειών της εταιρείας Invest in Greece για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, καθώς φέρνει σε επαφή τις τοπικές κοινωνίες με την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους και προϊόντα που εμφανίζουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.Οι κυριότεροι στόχοι του Synergassia είναι:
• Η προβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική αγορά • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των περιφερειών • Η ανάπτυξη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία, ώστε να ανταποκρίνονται θετικά και επαρκώς στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν στον Ελλαδικό χώρο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η εταιρεία Invest in Greece έχει προχωρήσει:
• στην καταγραφή συγκεκριμένων επενδυτικών δυνατοτήτων, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, για τον εντοπισμό περιοχών και κλάδων που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, • στην ενίσχυση των σχέσεων με τους τοπικούς φορείς αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, με στόχο την ενιαία και αποτελεσματική προβολή της χώρας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, • στη διοργάνωση ήδη επτά αποστολών στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και η αναζήτηση της χαμένης αντιπροσωπευτικότητας


Άρθρο του Θανάση Ζεκεντέ*

Ο κοινοβουλευτισμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα προέκυψε εξαιτίας της αδυναμίας να ερωτώνται για κάθε ζήτημα όλοι οι πολίτες. Μέσω του κοινοβουλευτισμού οι πολίτες επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους οι οποίοι και τους εκπροσωπούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι η δημοκρατία σήμερα περιορίζεται στην επιλογή αντιπροσώπων στα διαφορετικά επίπεδα έκφρασης, δηλαδή στο κοινοβούλιο, στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε συλλόγους, επιμελητήρια και ενώσεις. Ελάχιστες σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους πολίτες. Τα δημοψηφίσματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η βασική αδυναμία του κοινοβουλευτισμού είναι ο ακραίος κομματισμός. Η τυφλή υποταγή του αντιπροσώπου στην κομματική επιλογή έχει ως αποτέλεσμα την αναντιστοιχία μεταξύ εκπροσώπου και εκπροσωπούμενου. Οι ψηφοφόροι που ζητούν από τους εκπροσώπους τους να σεβαστούν την επιθυμία τους εισπράττουν την απάντηση ότι οι εκπρόσωποι τους πρέπει να πειθαρχήσουν στις επιλογές που κάνει το κόμμα τους. Εδώ ανακύπτει το ζήτημα αν οι εκπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο αναφέρονται πρωτίστως στους ψηφοφόρους ή στα κόμματα που ανήκουν. Μέσα στο πλαίσιο αυτό γίνεται σαφές ότι η δημοκρατία των σύγχρονων κοινωνιών απέχει κατά πολύ από την πραγματική έννοια της δημοκρατίας. Το σύγχρονο πολίτευμα μας είναι μια μορφή κομματικού αντιπροσωπευτισμού. Δεν επιλέγουμε πολιτικές, επιλέγουμε κόμματα, τα οποία στη συνέχεια δεν ελέγχονται αν εφαρμόζουν την πολιτική για την οποία εκλέχθηκαν. Στην αρχαία Αθήνα οι αξιωματούχοι της πολιτείας λογοδοτούσαν και κρίνονταν για το έργο τους και δεν ήταν λίγες οι φορές που εξοστρακίζονταν. Στη σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία ο βουλευτής δεν ψηφίζει για τους πολίτες που εκπροσωπεί αλλά για να στηρίξει το κόμμα στο οποίο ανήκει. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε κρίση και απαξίωση του κοινοβουλευτισμού, καθώς μέτρα που δεν έχουν λαϊκή αποδοχή υπερψηφίζονται λόγω της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας των κυβερνήσεων.

Για να αποκατασταθεί η κρίση του πολιτικού συστήματος χρειάζεται να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί η χαμένη αντιπροσωπευτικότητα. Πρέπει να αξιοποιηθούν στην πράξη τα δημοψηφίσματα και ειδικά σε τοπικό επίπεδο όπου είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν. Οι πολίτες πρέπει να έχουν άποψη και για τις πολιτικές και όχι μόνο για τους εκπροσώπους τους. Πρέπει να αξιοποιηθεί και η ηλεκτρονική τεχνολογία για την εκλογική διαδικασία μειώνοντας το κόστος των εκλογών αλλά και το χρόνο που απαιτείται για να ψηφίσει κάποιος, ώστε να μπορεί η λαϊκή βούληση να εκφράζεται συχνότερα και σε περισσότερα θέματα. Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Πρέπει να ψηφιστεί ένας σταθερός εκλογικός νόμος. Είναι σκόπιμο να περιοριστεί η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και ενισχυθεί η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος. Είναι ξεπερασμένο στον 21ο αιώνα να λέγεται και να υποστηρίζεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή και να οριοθετήσουν ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα για να υλοποιήσουν. Υπάρχουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπου κυβερνήσεις συνεργασίας δυο ή και παραπάνω κομμάτων εξαντλούν την τετραετία και υλοποιούν σημαντικές παρεμβάσεις. Στην Ελλάδα η εμμονή των κομμάτων σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις σχετίζεται και με την αναξιοκρατία που κυριαρχεί στο δημόσιο τομέα. Κάθε κόμμα επιθυμεί να ελέγξει το κρατικό μηχανισμό, τοποθετώντας κομματικά στελέχη σε διευθυντικές θέσεις που σε πολλές περιπτώσεις στερούνται των αναγκαίων προσόντων. Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ο απόλυτος έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, δεν θα είναι το ίδιο εύκολος και αυτό θα είναι καλό καθώς θα διευκολυνθεί η επιλογή των καλύτερων και όχι μόνο των κομματικών στελεχών.

Οι υπέρμαχοι του κοινοβουλευτισμού και των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων υποστηρίζουν ότι οι αφενός οι πολίτες δεν έχουν πλήρη ενημέρωση και δεν βλέπουν μακροπρόθεσμα ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και γι’ αυτό χρειάζεται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους για να λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις και αφετέρου ότι οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα. Είναι δεδομένο ότι αδιάφοροι και ανενημέρωτοι πολίτες δεν μπορούν να λάβουν σωστές αποφάσεις, ωστόσο το ίδιο αμφίβολο είναι το κατά πόσο ενημερωμένοι και καταρτισμένοι εκπρόσωποι μπορούν να λάβουν την ορθή απόφαση όταν ξέρουν ότι ένα σωστό αλλά αντιδημοφιλές μέτρο μπορεί να κοστίσει την επανεκλογή τους. Ο εκλογικός κύκλος αναγκάζει τους πολιτικούς να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα αφήνοντας πολύτιμο χρόνο να περνάει προσδοκώντας ότι τα επώδυνα άλλα αναγκαία μέτρα θα τα λάβουν οι επόμενοι, με αποτέλεσμα όταν τα μέτρα λαμβάνονται να είναι ήδη αργά. Άρα οι πολίτες μπορούν να την αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής αφού ωστόσο πρώτα ενημερωθούν πλήρως για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της όποιας επιλογής τους. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος των προεκλογικών εκστρατειών. Είναι προτιμότερο αντί για μονοκομματικές εκδηλώσεις όπου λέγονται άκριτα πολλές ανακρίβειες χάριν εντυπωσιασμού να γίνονται δημόσιες συζητήσεις με εκπροσώπους διαφορετικών πολιτικών απόψεων, όπου θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών και δεσμευτική τοποθέτηση των πολιτικών εκπροσώπων σε κάθε ζήτημα. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν, να καταλάβουν το διακύβευμα και να αξιολογήσουν προτάσεις και όχι την ευφράδεια ή το ντύσιμο των πολιτικών.

Η πολιτική κρίση πληγώνει τη δημοκρατία. Η διαφθορά, η διαπλοκή και η οικογενειοκρατία έχουν ριζώσει στην ελληνική πολιτική ζωή. Οι πολίτες σήμερα δεν νοιώθουν ότι έχουν πραγματική δύναμη στα χέρια τους, καθώς αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν γίνεται σεβαστή, και γι’ αυτό στρέφονται προς την αποχή. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρση του. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφορά, η διαπλοκή και η οικογενειοκρατία και παράλληλα να ενισχυθεί η φωνή του πολίτη που σήμερα έχει σκεπαστεί κάτω από τη δύναμη των κομμάτων.

* Ο Θανάσης Ζεκεντές είναι Οικονομολόγος MSc και Αντιδήμαρχος Αταλάντης

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος



Επιστολή με θέμα «Ανάπτυξη ελληνικών λουτροπόλεων, αναφορά σε προβλήματα λειτουργίας συγκεκριμένων λουτροπόλεων» απέστειλαν προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Νικιτιάδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται στις Λουτροπόλεις των Θερμοπυλών και της Αιδιψού που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα μεσούσης σχεδόν της τουριστικής περιόδου. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κ. Νικιτιάδη, με την παρούσα επιστολή αρχικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πρόσφατη τοποθέτησή σας στην θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρίως όμως να σας ενημερώσουμε για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας) που στοχεύουν στην ανάδειξη των ελληνικών λουτροπόλεων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, και να σας παραθέσουμε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους.
1. Για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων και την προβολή του θεραπευτικού τουρισμού θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος Πετραλιά του 2006, του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί καμιά διάταξη, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των λουτροπόλεων.
2. Μετά την παραχώρηση των λουτροπόλεων σε τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης με την ψήφιση του νομοσχεδίου Καλλικράτης, πολλές λουτροπόλεις που ανήκουν στην Ε.Τ.Α. ΑΕ δε λειτουργούν δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους.
3. Σήμερα πολλές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας όλο το χρόνο. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελούν τα Λουτρά Αιδηψού. Πιο συγκεκριμένα:
Α’ Τα Λουτρά Αιδηψού από άποψη προσωπικού έχουν τεράστια προβλήματα, άλλα και από άποψη λειτουργίας. Ενώ σήμερα πολλές λουτροπόλεις είναι ανοικτές όλο το χρόνο, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας είναι ανοικτή μόνο τα καλοκαίρια, μην καλύπτοντας και πάλι όλη την περίοδο, με αποτέλεσμα να μένει όλο το πεδίο ελεύθερο στο Ξενοδοχείο SILLA, το οποίο καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος του θεραπευτικού τουρισμού της περιοχής.
Β’ Τα Λουτρά Θερμοπυλών, με τα χάλια που έχουν, δεν είμαστε βέβαιοι αν θα πρέπει να λειτουργήσουν, ενώ από άποψη ονόματος, ποιότητας και ποσότητας νερού, αλλά και περιβάλλοντος χώρου, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που υπάρχουν στον τόπο μας. Έτσι, ζητούμε να μας ενημερώσετε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από τα ΕΤΑ Α.Ε. και από το δικό σας Υπουργείο.
Γ’ Τα Λουτρά Νιγρίτας, των οποίων η λουτρόπολη παλιότερα ήταν πόλος οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, σήμερα είναι έρημα αν και κατά καιρούς λειτουργούν, θυμίζουν απλώς την παλιά καλή εποχή τους, δικαιολογούν την παρουσία τους.
Επιθυμούμε λοιπόν να μας ενημερώσετε για το πώς θα αντιμετωπίσετε τη διαμορφωμένη δυσάρεστη κατάσταση της συγκεκριμένης λουτρόπολης και αν είναι στα σχέδια σας η ομαλή λειτουργία τους. Έτσι όπως έχουν καταντήσει, μάλλον δυσφημούν παρά διαφημίζουν το θεραπευτικό τουρισμό.
Δ’ Τα Λουτρά Κύθνου, αν λειτουργήσουν σήμερα, θα είναι μάλλον ακατάλληλα για τον θεραπευτικό τουρισμό επειδή απλούστατα διαθέτουν μερικές μπανιέρες, ίσως μιαν υπάλληλο, ενώ το παλιό ξενοδοχείο εδώ και χρόνια δε λειτουργεί. Σας πληροφορούμε ότι μπροστά από τα λουτρά υπάρχει η παραλία του νησιού, το δε ιαματικό νερό από άποψη ποιότητας και ποσότητας είναι τέλειο, παρόλο που σε καμιά λουτρόπολη δεν έγινε αναγνώριση ιαματικών πηγών. Η ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης θα βοηθήσει τα μέγιστα την ανάπτυξη ολοκλήρου του νησιού της Κύθνου.
Ε’ Για τα Λουτρά Καϊάφα γίνεται κατά καιρούς πολύς λόγος σχετικά με την ανάπτυξή τους, μέχρι σήμερα όμως, εκτός από ελάχιστες επεμβάσεις, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, περιμένοντας την υλοποίηση των όποιων υποσχέσεων έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τα ΕΤΑ Α.Ε έχουν κάποιο πλάνο ανάπτυξής τους.
ΣΤ’ Τα Λουτρά Υπάτης τα επισκέφθηκαν την προηγούμενη χρονιά μελή του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Τα είχαμε προβάλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης διότι οι εκεί εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές, γύρω δε από τα λουτρά υπάρχουν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, των οποίων η παραπέρα ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από την καλή λειτουργία των ιαματικών πηγών.
Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα με την ποσότητα του νερού και με τη λειτουργία της λουτρόπολης, της οποίας τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα, γεγονός που δυσκολεύει εξαιρετικά τα πράγματα. Λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της σημερινής οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται να βρεθεί κάποιος τρόπος για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της λουτρόπολης αυτής.
Ζ’ Στα Λουτρά Ελευθερών Καβάλας, τα νερά και ο περιβάλλων χώρος είναι τέλειος. Μερικές όμως από τις εγκαταστάσεις είναι σε πραγματικά άθλια κατάσταση, σχεδόν παράγκες, στις οποίες οι οικονομικά ασθενείς αναγκάζονται να μένουν για να κάνουν τα απαραίτητα για την υγεία τους μπάνια. Πρέπει ενημερωτικά να αναφέρουμε ότι την ευθύνη για τη λειτουργία τους την έχει η Νομαρχία Καβάλας.
Οι παραπάνω επισημάνσεις, κύριε Υφυπουργέ, είναι μερικές από όσες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας σχετικά με τη στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία των λουτροπόλεων, των οποίων την ευθύνη την έχουν σήμερα τα ΕΤΑ Α.Ε.
Επειδή ίσως αυτή η εικόνα θα είναι απρόσμενη για το νέο Δ.Σ., που πιθανόν να είχε καλύτερη ή διαφορετική σχετική εικόνα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για τη λειτουργία των λουτροπόλεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο ή για τη διακοπή της λειτουργίας κάποιων από αυτές λόγω κόστους επεμβάσεων και ανεπαρκών εγκαταστάσεων.
Όσον αφορά τις άλλες λουτροπόλεις, απαραίτητη είναι η στελέχωσή τους με το ανάλογο έμπειρο προσωπικό, το οποίο συνήθως δεν υπάρχει.
Ανειδίκευτο επίσης είναι στο σύνολό του και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο μάλιστα πολλές φορές δεν υπάρχει. Θεωρούμε ότι σχετικά με αυτή την τελευταία επισήμανσή μας θα πρέπει να θέσετε αυστηρούς όρους την ομαλή λειτουργία της κάθε λουτρόπολης η οποία, εκτός από το θεραπευτικό τουρισμό που προσφέρει, αποτελεί και ένα μικρό ή μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής της.
Κλείνοντας αυτή την αναφορά μας, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και μια πρώτη γνωριμία με σας, θα θέλαμε, εφόσον το θεωρείτε εφικτό και χρήσιμο, να έχουμε άμεση επαφή μαζί σας για αυτά τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να ενημερώνεστε από “πρώτο χέρι” και να έχετε ακριβή εικόνα της κατάστασης, της ανάπτυξης και προβολής των λουτροπόλεών μας, του μοναδικού αυτού πλούτου της χώρας μας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης

Ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης
ΤΗΛ.2310905164, ΤΗΛ. 6944440224

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Πρόεδρος στο Τ.Ε.Ε. Αν. Στερεάς ο Απ. Καραναστάσης


Συντάχθηκε απο τον Σπύρο Καρανάσιο

Σε σώμα συγκροτήθηκε το προεδρείο της διοικούσας επιτροπής του τεχνικού επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2010. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Αποστόλης Καραναστάσης, αντιπρόεδρος ο Στέλιος Θεοδωρόπουλος και γραμματέας ο Μιχάλης Μαλάμος. Πηγή: http://www.lamiastar.gr/

Επίσκεψη ξένων πρεσβειών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ανοικτή πρόσκληση για κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατόπιν πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματέως κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου διοργανώνει σε συνεργασία με την Invest in Greece την πρώτη Επιχειρηματική Επίσκεψη Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων και Πρέσβεων Ξένων Πρεσβειών στην Στερεά Ελλάδα από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2010.
Στα πλαίσια της επιχειρηματικής αυτής επίσκεψης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιήσει Ημερίδα που θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010 και ώρα 9:00 έως 13:30 στο Ξενοδοχείο Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα με στόχο την ενημέρωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καλεί όσους επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους των Ξένων Πρεσβειών που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 από 9:30-1:300 στο Ξενοδοχείο Γαλήνη να δηλώσουν συμμετοχή.
Το πρόγραμμα της Επίσκεψης συμπληρώνεται με επισκέψεις σε πρότυπες επιχειρήσεις της Περιφέρειας καθώς και σε τόπους αρχαιολογικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Θα τους δοθούν επεξεργασμένες επιχειρηματικές προτάσεις για να προωθήσουν στις χώρες τους ενώ οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στις αγορές των χωρών τους θα έχουν την ευκαιρία κατ’ ιδίαν συναντήσεων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με την Invest in Greece Agency( Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων).

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Πρωταγωνίστρια η Στερεά Ελλάδα στην καρδιά της Αθήνας έως τις 17 Ιουνίου!


Σε μια προσπάθεια να τονωθεί η επισκεψιμότητα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και να προβληθούν δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013, εγκαινιάστηκε αργά το απόγευμα το τριήμερο εκδηλώσεων (από 15 έως 17 Ιουνίου 2010) στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα), με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου.
Τα εγκαίνια έκανε ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Περιφέρειάς μας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, εκπροσώπων οργανισμών, φορέων, συλλόγων αλλά και απλών πολιτών που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Στιγμιότυπα από τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της έκθεσης προβολής του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος στο www.orchomenos-press.blogspot.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Ρήμαξαν τις εκκλησίες μας" λέει ο Νικόλαος


Συντάχθηκε απο την Όλγα Λαθύρη

Δραματική έκκληση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στους πολίτες να προστατέψουν τις ενορίες τους που γίνονται καθημερινά στόχος διαρρηκτών. 50 διαρρήξεις σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο σε ξωκλήσια αλλά και κεντρικές εκκλησίες. Ενδεικτικό της θρασύτητας των δραστών, είναι το γεγονός ότι αφού δεν βρίσκουν χρήματα στα παγκάρια, παίρνουν ιερά σκεύη, εικόνες, μανουάλια ακόμη και καμπάνες. Και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας έπεσε στόχος διαρρηκτών. Πηγή: http://www.lamiastar.gr/

Οι προτάσεις τις Κατ. Μπατζελή για το ΔΣ του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εστάλει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης-ΔΗΜΗΤΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΠΟΥΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Δημητρίου, πτυχιούχος τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης , με μεταπτυχιακές σπουδές.
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΑΜΙΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Γεωργίου, πτυχιούχος τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό.

ΜΕΛΗ

1. Καραμουσαντάς Δημήτριος, πτυχιούχος Γεωργικής Μηχανολογίας με αναπληρωτή τον Χατζηθεοδωρίδη Φώτη, απόφοιτο Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2. Σπυρόπουλος Ιωάννης, πτυχιούχος Μαθηματικού τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή τον Αδαμόπουλο Γεώργιο, πτυχιούχο Οργάνωσης κα Διοίκησης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ΤΕΙ Θεσ/νίκης.
3. Γιαννόπουλος Βασίλειος, Αγρότης με αναπληρωτή τον Κόλλια Βασίλειο, Αγρότη.



4. Γλυκό Σταύρο, υπάλληλος ΥΠΑΑΤ, με αναπληρωτή τον Χατζάρας Ιωάννης , υπάλληλο ΥΠΑΑΤ.
5. Κλεάνθης Ισραηλίδης, εκπρόσωπο του ΕΘΙΑΓΕ, με αναπληρωτή τη Δημαρέλλη – Μάλλη Ζωή.
6. Δημάκη Αθανάσιο, εκπρόσωπο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. , με αναπληρωτή τον Τσατήρη Βασίλειο.
7. Περάκη Βασιλική, σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με αναπληρωτή τον Μπαμπίλη Δημήτριο μόνιμο Πάρεδρο του ίδιου Ινστιτούτου.
8. Λίτσο Φώτη, εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αναπληρωτή τον Γκοτσίνα Νίκο.
9. Πίττα Γεώργιο, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, με αναπληρωτή τον Ρεπάνη Μανώλη.

Δ. Αθηναίων VS Π. Στερεάς Ελλάδας για παράνομο περίπτερο


Περίπτερο που επιχείρησε να στήσει παράνομα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος ξήλωσαν το πρωί δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Αθηναίων. Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια έχει πάρει άδεια για να πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 15 Ιουνίου, ωστόσο η πρεμούρα των διοργανωτών τους οδήγησε να προσπαθήσουν να στήσουν το περίπτερο τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της! Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δήμου Αθηναίων, καθώς έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για το Μουντιάλ που ξεκινούν σήμερα. Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7093

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Περγαντάς για Περιφέρεια Στερεάς - Παπαγγελής για το Δήμο Λιβαδειάς


Την Κυριακή λήγουν και τυπικά οι υποψηφιότητες…

Ολοκληρώνεται και τυπικά την Κυριακή η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα «χρίσματα» του ΠΑΣΟΚ εν όψει των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών. Πολλά και γνωστά ονόματα της αυτοδιοίκησης, ίσως και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ακούγονται πως κατέθεσαν ή θα καταθέσουν υποψηφιότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, είχαν και δύο ξεκάθαρες τοποθετήσεις, τόσο από την πλευρά του κ. Περγαντά όσο και από τον κ. Παπαγγελή. Ο Nομάρχης Βοιωτίας επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος περιφερειάρχης για την Στερεά Ελλάδα – πρόθεση που είναι γνωστή εδώ και μήνες – αποκαλύπτοντας στα τοπικά ΜΜΕ στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης του Διστόμου πως «έκανα αίτηση και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα».

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει – για πρώτη φορά επίσημα- την θέση του Δημάρχου Λιβαδειάς με το ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε και ο νυν δήμαρχος Χαιρώνειας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας κ. Νίκος Παπαγγελής λέγοντας πως «θα μπω στη διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για διεκδίκηση της θέσης του υποψήφιου δημάρχου για το δήμο Λιβαδειάς». Πάντως, σύμφωνα με τον Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Γιώργος Σιδέρης επίσημα τα ονόματα όλων όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις διαδικασίες θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.


Συντονιστής του πιλοτικού προτύπου στη Βοιωτία ο Λουκάς Καράντζαλης…

Όπως έχουμε αναφέρει στην ανάρτησή Η Νομαρχία Βοιωτίας ως πιλοτικό πρότυπο για τη μετάβαση στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς των διευρυμένων Δήμων και των αιρετών Περιφερειών , η Νομαρχία Βοιωτίας επιλέχθηκε να αποτελέσει πιλοτικό πρότυπο εφαρμογής για όλη τη χώρα, με βάση την πολύ καλή της οργάνωση και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της, από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Για το λόγο αυτό τέθηκε επικεφαλής το στέλεχος των ΟΤΑ, έμπειρος αυτοδιοικητικός και αποτελεσματικός ως Αντινομάρχης Βοιωτίας, ο κ. Λουκάς Καράντζαλης, ο οποίος ουσιαστικά έχει αναλάβει το δύσκολο της μετάβασης της Αυτοδιοίκησης στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Στην παρούσα φάση επιχειρείται να συγκεντρωθούν οργανωτικά και οικονομικά στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης των υπηρεσιών της Νομαρχίας, αρμοδιότητες των οποίων μεταβιβάζονται στους νέους Δήμους. Οι αρμοδιότητες αυτές εντάσσονται στους παρακάτω λειτουργικούς τομείς, που σήμερα ασκούνται από τη Νομαρχία : Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία, Κτηνιατρική, Περιβάλλον, Πολεοδομία, Μεταφορές & Επικοινωνίες, Εμπόριο, Κοινωνική Προστασία, Δημόσια Υγεία, Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός, Πολιτικά Δικαιώματα.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Στις 15 Ιουνίου τα εγκαίνια της έκθεσης προβολής του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος


Εκδήλωση προβολής του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013 θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 Ιουνίου 2010 στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα), ύστερα και από την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως είχαμε αρχικά αναφέρει στην ανάρτησή μας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στις 15, 16 και 17 Ιουνίου 2010 η «άγνωστη» Στερεά Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί στην καρδιά της Αθήνας!
Με πρωτοβουλία, λοιπόν, της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η Στερεά Ελλάδα θα βρίσκεται για τρεις ημέρες στο τμήμα της πιο πολυσύχναστης αθηναϊκής πλατείας που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή.
Στην έκθεση που φέρει τίτλο «Τόσα πολλά, τόσο κοντά», θα προβληθούν τα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και που δίνουν την δυνατότητα σε κάθε Αθηναίο και Αθηναία να βρεθεί σε πολύ λίγο χρόνο στις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας.
Σε ένα χώρο μεγαλύτερο των 250 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά της Αθήνας, θα εκτεθούν τοπικά προϊόντα τα οποία θα έχουν όλοι την ευκαιρία να γευτούν από τα χέρια του γνωστού CHEF Ηλία Σκουλά.
Παράλληλα προγραμματίζονται μία σειρά καθημερινών εκδηλώσεων από χορευτικά συγκροτήματα των νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 15 Ιουνίου 2010 και ώρα 19:30.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Με γεμάτες βαλίτσες και αισιοδοξία επέστρεψε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου από το 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference)


Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (2-4 Ιουνίου 2010) στη Γαλλική, παραθαλάσσια στον Ατλαντικό πόλη, La Baulle το 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference) στο οποίο η πρώτη και μόνη Ελληνική συμμετοχή ήταν αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η ελληνική αποστολή επικεφαλής της οποίας ήταν η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου αποτελούνταν από τους εκπροσώπους των εταιρειών:
- Ο κ. Γεώργιος Κουκάς από την εταιρεία "SABO".
- Ο κ. Μενέλαος Ιωαννίδης από την "Build-it".
- Η κα Κωνσταντίνα Ανδρεούλη από την "ΕΚEΠΥ" (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυριμάχων).
- Ο κ. Σπύρος Κασδάς από την "ALUMINUM OF GREECE-MYTILINEOS GROUP".
- Ο κ. Θεόδωρος Ρέντζος από την "RAMEUROPE" (εναλλακτική διαχείριση απορρυμάτων).
- Ο κ. Άρης Βενέτης από την "ATLAS TAPES"
- Ο κ. Σοφοκλής Πιταροκοίλης από την "ODITEC" (Οπτική Ψηφιακή Τεχνολογία) και
- Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης από τη SICAP
Με τη συμμετοχή της σε "ντιμπέιτ" περιφερειαρχών, η κα Διαμαντοπούλου, προέβαλε τις δυνατότητες επενδύσεων στην Στερεά Ελλάδα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Αναφέρθηκε όμως γενικότερα στις αλλαγές και στα νέα κίνητρα για επενδύσεις που δίνονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ευκαιρία για αναζήτηση κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε ακόμα για το νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και για το νόμο Fast-Track (για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων με γρήγορη αδειοδότηση) ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την αραβική επένδυση στον Αστακό. Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επικέντρωσε στις δυνατότητες επενδύσεων στον Τουρισμό (ιαματικές πηγές, εναλλακτικός τουρισμός κλπ) και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς μέχρι το 2020 η χώρα, σύμφωνα με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να παράγει ακόμα 9,000 MW ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές.
Κατά την ομιλία της στο συνέδριο η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η ειρωνική φράση του Μαρκ Τουέιν που είπε διαψεύδοντας το θάνατο του: “θεωρώ ότι η αναγγελία του θανάτου μου είναι αρκετά υπερβολική.”, εκφράζει εμάς τους Έλληνες σήμερα. Είμαστε μια χώρα με μορφωμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, με ανεξάντλητους πόρους και πολιτισμό. Η κρίση που βιώνουμε είναι γνωστή σε όλους αλλά όπως κάθε κρίση έχει δύο όψεις: αυτή του κινδύνου και αυτή της ευκαιρίας. Από τη στιγμή που μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κίνδυνος έχει μειωθεί και η ευκαιρία έχει μεγαλώσει.»
Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι επαφές της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου με την Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου Raya Haffar El Hassan, πρώτη γυναίκα Υπουργό στον Αραβικό κόσμο, τον Francis Bailly Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της General Electric, τον David Fisher Πρόεδρο της Dynamic Architecture Group , τον Hermann Hauser Ιδρυτή της Amadeus Capital Partners Ltd , τον Gilles Miche Πρόεδρο της French Strategic Investment Fund και τον Raphael Goldstein υπεύθυνο του τομέα φωτοβολταικών του Γερμανικού Κέντρου Εμπορίου και Επενδύσεων αλλά και με άλλους επενδυτές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζαν Μπερνάρ Γκερέ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επενδύσεων (World Investment Conference):
“Eίχαμε την ευκαιρία η Ελλάδα να έχει μια δυναμική παρουσία και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα» καθώς και των εκπροσώπων των ελληνικών εταιριών που συμμετείχαν στην αποστολή.

Σπύρος Κασδάς Μέλος Δ.Σ. Αλουμίνιον της Ελλάδας:
‘’Δεν υπάρχει η γνώση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη Βιομηχανία, υπάρχει επιχειρηματικότητα.»

Μενέλαος Ιωαννίδης Διευθύνων Σύμβουλος Build-it:
‘’H Ελλάδα είναι μια χώρα ευκαιριών. Και οι ευκαιρίες αρχίζουν και αναδύονται πάρα πολύ γρήγορα με ένα νέο καθεστώς, με ένα καινούριο αναπτυξιακό νόμο και με πολλές δυνατότητες από ανθρώπινο κεφάλαιο και ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να φτιάξουν καινοτομία. Όλη η προσπάθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι συγκινητική και μας δείχνει τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει η συνεργασία του Δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία όταν πρόκειται για αναπτυξιακά θέματα. Εμείς δηλώνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή μας στην αποστολή και μπράβο σας που το τολμήσατε. ’’

Γιώργος Κούκας Εμπορικός Διευθυντής SABO:
«Σίγουρα ξενίζει μια ελληνική εταιρία να μπορεί να δώσει προϊόντα καινοτόμα, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, μηχανήματα.»

Γιάννης Καραγιάννης εκπρόσωπος της SICAP:
«Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά και αυτό που θα επιθυμούσα είναι να υπάρξει συνέχεια και στο μέλλον.»

Το συνέδριο της La Baulle, που υποστηρίζεται από την Commission, ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Europe Plus" και της συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων "Ernst & Young". Πρωταρχικός στόχος της ετήσιας αυτής συνάντησης στην La Baulle, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στην βορειοδυτική αυτή περιοχή της Γαλλίας. Σταδιακά όμως πήρε διεθνή διάσταση. Πέρσι συμμετείχαν για πρώτη φορά η Κίνα και επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Ελλάδα πήρε μέρος, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για πρώτη φορά. Πρόκειται για το μοναδικό Συνέδριο στην Ευρώπη που έχει ως αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία στις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τις πολιτικές που φέρονται ως ικανές να τονώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

“ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ 3845 & 3846/2010 ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ 3845/2010 ΚΑΙ Ν/Σ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ”

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών προτίθεται να διοργανώσει εξειδικευμένο επίκαιρο σεμινάριο με θέμα «ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ 3845 & 3846/2010 ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ 3845/2010 ΚΑΙ Ν/Σ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ» όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής, διάρκειας 12 ωρών. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι: να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες πάνω στα επίκαιρα εργασιακά θέματα καθώς και στις μεταβολές που επέρχονται με τους νέους νόμους.

Σε ποιους απευθύνεται: σε Διευθυντές επιχειρήσεων, Δ/ντες Προσωπικού ή Ανθρωπίνου Δυναμικού Οικονομικούς Δ/ντες, Προϊστάμενους λογιστηρίων, λογιστές, βοηθούς λογιστών και κάθε ενδιαφερόμενο για τις αλλαγές στην εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία

Θεματολογία:
1.Ακαθάριστες αποδοχές

Εννοιολογικά Θέματα: Εξαρτημένης εργασίας
Σημαντικές αλλαγές στις συμβάσεις Έργου & Υπηρεσιών
Πότε μετατρέπεται σε εξαρτημένη εργασία. Πότε υφίσταται το τεκμήριο της εξαρτημένης εργασίας σε σχέσης εργασίας που εμφανίζεται υπό μορφή ανεξάρτητων υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου (εργασία «με μπλοκάκι»)
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Διαιτητικές Αποφάσεις (τι προβλέπει το μνημόνιο Ν. 3845/2010)
Εθνική – Κλαδικές - Ομοιοεπαγγελματική κ.λ.π.
Προσδιορισμός ημερών Ασφάλισης με βάση την πραγματική εργασία
Έμμισθοι – Ημερομίσθιοι
2. Μερική Απασχόληση – εκ περιτροπής απασχόληση:
Οι όροι αμοιβής και εργασίας των μερικώς απασχολουμένων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου 3846/2010.
Πότε εφαρμόζεται η εκ περιτροπής απασχόληση – διαβούλευση
Πότε μετατρέπονται συμβάσεις εργασίας σε μερική και πότε σε πλήρη απασχόληση.
Τι νέα δικαιώματα έχουν οι μερικώς απασχολούμενοι.
Πότε χορηγείται προσαύξηση αποδοχών στους μερικώς απασχολούμενους.
Αλλαγή ημερομηνίας κατάθεσης
Το πλαίσιο που διέπει την τηλεργασία
Αποδοχές και επιδόματα επί ειδικών περιπτώσεων. Υπολογισμός αποδοχών αδείας, επιδομάτων εορτών και αδείας , αποζημίωσης απόλυσης, επί μερικής, διαλείπουσας και εκ περιτροπής απασχόλησης
Το πλαίσιο ασφάλισης των μερικώς και εκ περιτροπής απασχολουμένων
3. Θέματα μισθοδοσίας επί μερικής & πλήρους απασχόλησης
Υπερεργασία, Υπερωρία, Νυκτερινά, εργασία Κυριακής κλπ
Βιβλίο υπερωριών
Εκκαθαριστικό Αποδοχών
Ανάλυση Πραγματικού μισθού - Νομίμου μισθού – λοιπών αμοιβών - Υπόδειγμα
Η απασχόληση την έκτη ημέρα της εβδομάδος επί πενθημέρου (εργασία Σαββάτου)
Άδειες
Το νέο πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση αδειών στους μισθωτούς μετά τις αλλαγές που ορίζει ο νόμος 3846/2010. Η δυνατότητα κατάτμησης της άδειας. Βιβλίο αδειών.
Χρόνος – προγραμματισμός χορήγησης της αδειών και άσκηση διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη.
Δανεισμός εργαζομένου αλλαγές με νόμο 3846/2010
Το πλαίσιο που διέπει τη θέση των μισθωτών σε διαθεσιμότητα με νόμο 3846/2010.
Τι αλλάζει για απολύσεις και αποζημιώσεις
Νέα «διαρρύθμιση» στις επιτρεπόμενες, ανά μήνα, απολύσεις παράλληλα με την αλλαγή στο καθεστώς των αποζημιώσεων των απολυομένων. (τι προβλέπει το μνημόνιο Ν. 3845/2010).
Νέες αυξημένες αρμοδιότητες Σ.ΕΠ.Ε.
Νέος τρόπος υποβολής πινάκων προσωπικού.
Νέος τρόπος επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα) του Σ.ΕΠ.Ε.
Ø Ασφάλιση ορισμένων ειδικών μορφών απασχόλησης. Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολουμένων. Καθιερώνει το εργόσημο. Ποιες δραστηριότητες καταλαμβάνει και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αναγνωρίζονται προς έκδοση από την φορολογία εισοδήματος οι εισφορές αυτές;
Ø Μικτά κλιμάκια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με μέριμνα της ΓΓΚΑ για έσοδα και ανασφάλιστη εργασία στις επιχειρήσεις γενικά: είτε μετά από προγραμματισμένη εντολή, είτε μετά από υπηρεσιακή αναφορά, είτε μετά από καταγγελία.
Ø Αναγκαστικής Είσπραξη Ασφαλιστικών Εισφορών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανάθεση για τη διεκπεραίωση των εν λόγω υποθέσεων, σε άλλους ΦΚΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή φυσικά πρόσωπα.
Ø Συναλλαγές μέσω διατραπεζικού συστήματος: Οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα.
Ø Ανακατανομή των εισφορών μεταξύ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.
Ø Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών. Ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων. Υποβολή αίτησης- Λοιπά δικαιολογητικά. Τμηματική εξόφληση της οφειλής. Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας. Δικαιώματα φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Ø Συμβάσεις εργολαβίας Εταιριών Παροχής Υπηρεσιών. Παροχή εργασίας, μέσω Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών-Εργολάβων με αποδέκτη το δημόσιο, κλπ καθώς και τις λοιπές επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, καθιερώνεται η τήρηση βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού στον τόπο εργασίας. Ποιος το τηρεί; Κυρώσεις σε περίπτωση μη ή πλημμελούς τήρησης του βιβλίου. Υποχρεώσεις επιχειρήσεων που αναθέτουν σε Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών – Εργολάβους την εκτέλεση έργου. Υποχρεώσεις Επιχείρησης Παροχής Υπηρεσιών – Εργολάβος.
Ø Νέος πίνακας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα ισχύσει για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.7.2011
Ø Απασχόληση Συνταξιούχων, με σχέση εξαρτημένης εργασίας: Περιορισμοί ηλικίας και ποσού σύνταξης.
Ø Απασχόληση Συνταξιούχων, με σχέση ανεξαρτήτων υπηρεσιών: Περιορισμοί ηλικίας για αναστολή καταβολής της σύνταξης και πότε έχει προσαύξηση εισφορών;
Ø Παράλληλη Ασφάλιση για ασφαλισμένους πριν 1.1.1993.
Ø Αλλαγή στην κατάταξη απαιτήσεων Οργανισμών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καταλαμβάνει τις πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν ή κηρύσσονται κατά τις διατάξεις του ν. 3588/2007.

Εισηγητής του προγράμματος: κ. κ. Παλαιολόγος Λιάζος, Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, Φοροτεχνικός Α’ τάξεως και σύμβουλος επιχειρήσεων, Σύμβουλος σε εργασιακά και φορολογικά θέματα.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 και Σάββατο 26/06/2010 και ώρες Παρ. 17:00-21:15 και Σάββατο 9:00-15:00 στον ΣΘΕΒ.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επιχορήγησης όλου του κόστους του σεμιναρίου κάνοντας χρήση του πόρου της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% του (Λ.Α.Ε.Κ.) μέσω του ΟΑΕΔ.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ και την αρμόδια κα Τζένη Γιβροπούλου μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010, τηλ. 2410-555507 (Δ/νση: Λεωφ. Καραμανλή & Βιομηχανίας).

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Προτάσεις του Λουκά Καράντζαλη αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Στο 1ο Περιφερειακό συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη
Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην Στερεά Ελλάδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το Επιμελητήριο Βοιωτίας και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, έρχεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας , για την ανάπτυξη και την απασχόληση , για την κοινωνική συνοχή.Θεωρώ, ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί στο Συνέδριο αυτό, θα δώσει τα μηνύματα για μια καινούργια αρχή, τόσο στην πολιτεία, στην αυτοδιοίκηση με την νέα της μορφή, την Καλλικράτεια δομή σε πρωτοβάθμια και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.Για να είναι γόνιμος ο διάλογος και ο προβληματισμός θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα είχαν ενδιαφέρον για περαιτέρω ωρίμανση και ένταξη σε χρηματοδότηση στα διάφορα μέτρα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και κατά την γνώμη μου θα προσθέσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.Πρωτογενής Τομέας- Περιφερειακή Αγορά τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδας – Δημοπρατήριο.Απόλυτη η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας τέτοιας δομής, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής και στροφή των αγροτών σε μη επιδοτούμενα αγροτικά προϊόντα.. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ) έχει ήδη εκπονήσει Μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας ίδρυσης Μονάδας τυποποίησης και εμπορίας οπωροκηπευτικών προϊόντων Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για τις επόμενες ενέργειες σε επίπεδο Περιφέρειας για την δημιουργία αυτής της δομής , η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Διαβάστε όλο το άρθρο στο http://thiva-press.blogspot.com/2010/06/blog-post_4417.html

Η Νομαρχία Βοιωτίας ως πιλοτικό πρότυπο για τη μετάβαση στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς των διευρυμένων Δήμων και των αιρετών Περιφερειών


Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς :
«Λειτουργικό πιλοτικό πρότυπο επελέγη η Νομαρχία Βοιωτίας για τη μετάβαση στον Καλλικράτη»


Σύσκεψη στο γραφείο του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, έγινε στις 2 Ιουνίου, παρουσία Αντινομαρχών, Νομαρχιακών Συμβούλων, των Διευθυντών των Υπηρεσιών της Νομαρχίας και στελεχών της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και συνεργασία των υπηρεσιών για την εξειδίκευση των λειτουργικών θεμάτων του Καλλικράτη, αφού η Νομαρχία Βοιωτίας επελέγη ως πιλοτικό πρότυπο για να μελετηθεί η μετάβαση στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς των διευρυμένων Δήμων και των αιρετών Περιφερειών.Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ, η Νομαρχία Βοιωτίας επιλέχθηκε να αποτελέσει πιλοτικό πρότυπο εφαρμογής για όλη τη χώρα, με βάση την πολύ καλή της οργάνωση και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της. Στην παρούσα φάση επιχειρείται να συγκεντρωθούν οργανωτικά και οικονομικά στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης των υπηρεσιών της Νομαρχίας, αρμοδιότητες των οποίων μεταβιβάζονται στους νέους Δήμους. Διαβάστε αναλυτικά στο http://exeisminima.gr/blog/archives/6995

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων συμμετέχει στον μεγάλο τελικό του «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο»


Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 9 το βράδυ

Εντυπωσίασε. Προκάλεσε πάθη. Συζητήθηκε. Χτύπησε «κόκκινο» στους πίνακες τηλεθέασης. Μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο. Και τώρα φτάνει στο μεγάλο του φινάλε. Ο μεγάλος τελικός του ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ είναι γεγονός! Αφού απολαύσαμε δεκάδες shows που ξεπέρασαν τη φαντασία μας, πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιο από τα ταλέντα της Ελλάδας είναι ο μεγάλος νικητής.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 21:00, στον μεγάλο τελικό του ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ, ο Χρήστος Φερεντίνος υποδέχεται ξανά πάνω στη σκηνή τους 14 performers που κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ. Η κριτική επιτροπή, Ηλίας Ψινάκης, Βαγγέλης Περρής και Ευγενία Μανωλίδου, αλλά και το κοινό επέλεξαν τους καλύτερους. Είναι όλοι τους ξεχωριστοί. Κι έχουν ήδη ξεκινήσει την εντατική τους προετοιμασία για την τελευταία και σπουδαιότερη εμφάνισή τους. Θα τα δώσουν όλα, για να μας προσφέρουν ένα πραγματικό μοναδικό θέαμα και να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο των 100.000 ευρώ.
Ακόμη, καλεσμένοι στο πλατό του ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ τη βραδιά του τελικού θα είναι γνωστά ονόματα του ΑΝΤ1, αλλά και οι νικητές του POLAND’S GOT TALENT, που θα μας παρουσιάσουν τα εντυπωσιακά ακροβατικά τους!
Τα 14 ταλέντα που θα λάβουν μέρος στον τελικό είναι οι:
1. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΩΡΑΙΤΗ - ΧΟΡΟΣ


2. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ - ΟΡΧΗΣΤΡΑ


3. ALEXANDER VASILIOU – ΜΑΓΙΚΑ / ΤΡΑΓΟΥΔΙ


4. ANGELS - TAE KWON DO5. ARKO - ΜΑΓΟΙ


6. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΜΠΟΡΗΣ - ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ


7. ΟΝΑΝΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ


8. ΛΟΥΚΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ - SPEED PAINTING


9. DEAD PREZZ JUNIOR - BREAKDANCE


10. ΟΙ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΙ - ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ SHOW


11. IMMORTAL SIRIUS - ΧΟΡΟΣ ORIENTAL


12. ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ


13. DIMI (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΠΕΙ) - ΧΟΡΟΣ


14. ACROBAROUF - ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ
Η κριτική επιτροπή θα σχολιάσει το θέαμα με τον ιδιαίτερο τρόπο της, όμως αυτή τη φορά μοναδικοί κριτές θα είναι οι τηλεθεατές. Αυτοί αποφασίζουν ποιος από τους υποψήφιους είναι το μεγαλύτερο ταλέντο. Θυμίζουμε ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ του τελικού, οπότε και θα ανακοινωθεί ο νικητής. Την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 9 βράδυ, η αγωνία κορυφώνεται.
Οι Έλληνες διαλέγουν το αγαπημένο τους ταλέντο!

Photo of the day june 2010! Διοργάνωση με διαγωνιστικό χαρακτήρα και με ελεύθερη πρόσκληση προς το κοινό


Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας, η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, η Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας, Η Φωτογραφική Ομάδα MIRROR, η Φωτογραφική Ομάδα των Τρικάλων Red Pill, η Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion και η Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων συνδιοργανώνουν το PHOTO OF THE DAY Ιουνίου του 2010 και προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Ρόδου να συμμετάσχει μαζί τους.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει μέσα σε διάστημα 3 ωρών να εκφραστούν φωτογραφικά και μέσα από την φωτογραφική τους μηχανή να αναζητήσουν την φωτογραφία της ημέρας.Το θέμα της ημέρας θα είναι κοινό για όλες τις ομάδες και θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010, στις 18:00 το απόγευμα στο σημείο συνάντησης που θα έχει επιλέξει η κάθε ομάδα. Στόχος είναι η διοργάνωσή αυτή να πραγματοποιείται σχεδόν μία φορά τον μήνα.
Το πρόγραμμα
Συνάντηση: Αναφέρετε παρακάτω ο τόπος συνάντησης για την κάθε πόλη.1. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας είναι το Cafe Stefanis (κεντρική πλατεία Λάρισας).2. Το σημείο συνάντησης για τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας είναι ο χώρος του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου (Ι-28 Κατ. Δημοτικής αγοράς)3. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς είναι τα γραφεία της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς Μπουφίδου 32-34 (εντός στοάς), Λιβαδειά4. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας είναι το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Λαμίας, Όθωνος 17, Λαμία5. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Ομάδα της Λιβαδειάς MIRROR είναι τα γραφεία της ομάδας Π. Ζητουνιάτη 34 (πλατεία Ταμπάχνας)6. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Ομάδα των Τρικάλων Red Pill είναι το café bar “Jackson Hall”, επί της οδού Ασκληπιού.7. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion είναι το σιντριβάνι στην Πλατεία Ιπποκράτους, στη Μεσαιωνική Πόλη.8. Το σημείο συνάντησης για τη Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων είναι το cafe "LOFT" πλατεία ΟΤΕ.
Ημερομηνία: Κυριακή 6 Ιουνίου 2010Ώρα έναρξης: 18:00
Λήξη διαγωνισμού: 21:00Κυριακή 6 Ιουνλιου 201018:00

Οι συμμετέχοντες έχοντας μαζί τους την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή θα συναντηθούν στους τόπους συνάντησης της κάθε πόλης, την Κυριακή 9 Μαïου 2010, στις 18:00 για να παραλάβουν την κάρτα με τον αριθμό συμμετοχής τους και για να πληροφορηθούν το θέμα της ημέρας.21:00Από τις 21:00 οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραδώσουν το φωτογραφικό τους υλικό, στους χώρους που οι φωτογραφικές ομάδες έχουν επιλέξει για την παράδοση του υλικού και είναι οι εξής:
1. για τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας είναι ο χώρος της Φ.Λ.Λ. Ροδόπης 48,Συνοικία Χαραυγής, Λάρισα
2. για τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας είναι ο χώρος του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου (Ι-28 Κατ. Δημοτικής αγοράς)
3. για τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς είναι τα γραφεία της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς Μπουφίδου 32-34 (εντός στοάς) – Λιβαδειά
4. για τη Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας είναι το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Λαμίας, Όθωνος 17, Λαμία
5. για τη Φωτογραφική Ομάδα της Λιβαδειάς MIRROR είναι τα γραφεία της ομάδας Π. Ζητουνιάτη 34 (πλατεία Ταμπάχνας)6. για τη Φωτογραφική Ομάδα των Τρικάλων Red Pill είναι το café bar “Jackson Hall”, επί της οδού Ασκληπιού.
7. για τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion είναι η «Κυψέλη Νέων», έδρα του Συλλόγου Νέων Παραδεισίου «Ωρίωνας» (Οδός Κλεάνθους - Παραδείσι / κάτω από την κεντρική πλατεία Παραδεισίου).
8. για τη Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων είναι στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ (συνοικία Μπάρα).22:00

Το PHOTO OF THE DAY, θα ολοκληρωθεί στις 22:00 με τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων στους χώρους που οι φωτογραφικές ομάδες έχουν επιλέξει για την παράδοση του υλικού.Κάθε συμμετέχων θα παραδώσει την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής του μηχανής, προκειμένου οι φωτογραφίες του να υποβληθούν στο διαγωνισμό και να τεθούν στην κρίση του κοινού.
Τρίτη 08 Ιουνίου : Τρίτη 08 Ιουνίου 2010, στους χώρους και των 8 ομάδων οι συμμετέχοντες του PHOTO OF THE DAY θα ψηφίσουν. Η φωτογραφία που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους μέσα από την τελική ψηφοφορία όλων των ομάδων θα αναδειχθεί και η φωτογραφία της ημέρας. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο αυτοί που παρέδωσαν έγκυρη φωτογραφία.Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι 10 συμμετοχές με τις περισσότερους ψήφους (και από τις 8 ομάδες) θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο του PHOTO OF THE DAY 2010( http://photo-of-the-day-2010.blogspot.com/)

Όροι Συμμετοχής

01. Ο μέγιστος αριθμός των φωτογραφιών που οι συμμετέχοντες πρέπει να επιλέξουν για να υποβάλουν στο διαγωνισμό είναι 1 φωτογραφία.

02. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ελέγξουν και να διορθώσουν την ημερομηνία και την ώρα στις φωτογραφικές τους μηχανές εάν αυτή είναι λάθος.

03. Οι φωτογραφίες που θα παραδώσουν οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν γίνει εκείνη την ημέρα και μόνο και κατά την διάρκεια του διαγωνισμού δηλαδή από τις 18:00-21:00. Φωτογραφίες με άλλη ημερομηνία εκτός από εκείνης της μέρας και ώρας θα απορρίπτονται.

04. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να δεχτούν καμία επεξεργασία σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. (φωτογραφίες που θα δεχτούν κάποιου είδους επεξεργασία ακόμα και για την περιστροφή των φωτογραφιών θα απορρίπτονται από τον διαγωνισμό)

05. Οι ενδιαφερόμενοι, με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό δηλώνουν υπεύθυνα ότι, παραχωρούν στους συνδιοργανωτές το δικαίωμα χρήσης των φωτογραφιών τους για κάθε σκοπό (όπως, για την έκδοση καταλόγου έκθεσης, για δημοσίευση και έκθεση με τον όρο της αναφοράς του ονόματος του δημιουργού. Αποκλείεται η εμπορική εκμετάλλευση).

06. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τους διαγωνιζόμενους όλων των όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού.

07. Μέχρι την ανακοίνωση και ανάρτηση των αποτελεσμάτων απαγορεύεται η ανάρτηση της φωτογραφίας συμμετοχής στο διαδίκτυο (π.χ. τόποι κοινωνικής δικτύωσης).

Πηγή έμπνευσης για αυτή την προσπάθειά αποτέλεσε η πετυχημένη διοργάνωση του Photoday από το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η παρόμοια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Περιοδικό Photonet στην πόλη της Λάρισας στις 29 Μαΐου 2000. Στις φωτογραφικές τότε "Συν-κινήσεις" πάλι με ψηφοφορία των συμμετεχόντων αναδείχτηκε η φωτογραφία της ημέρας, ή οποία μαζί με άλλες από εκείνη την εκδήλωση παρουσιάστηκαν στο τεύχος 29 του Περιοδικού Photonet τον Ιούλιο του 2000.

Συνδιοργάνωση:Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας, Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας, Φωτογραφική Ομάδα MIRROR, Φωτογραφική Ομάδα των Τρικάλων Red Pill, Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion, Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων.

Περισσότερες πληροφορίες:Βαγγέλης Παπανικολάου 6973690113hill78@gmail.com (Λάρισα, Φ.Λ.Λ. )Αφροδίτη Παπαθανασίου 6945157279papathanasiu@gmail.com (Καρδίτσα, ΛΕ.Φ.Κ.Κ))Ιωάννης Βελούδιος 6977233189fotolesxilivadias@gmail.com (Λιβαδειά, Φ.Λ.Λ.)Δημήτρης Ανάγνου 6932025402hobby@hobbyshop.gr (Λαμία, Φ.Ο.Λ.)Δημήτρης Παπαγεωργίου 6947401737info@mirrorfoto.gr (Λιβαδειά, MIRROR)Γκότσης Γιώργος 6972282319giorgos.go@gmail.com (Τρίκαλα, RED PILL)Βαλάντης Χατζηκαντής 6977035228orionas06@gmail.com (Ρόδος, PhotOrion)Θανάσης Σπανιάς 6980151151thanassis.spanias@gmail.com (Τρίκαλα, Φ.Ο.Τ.)

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 8.00 μ.μ.

1. Χαιρετισμοί

2. «Πρόγραμμα Δράσεων Τοπικών Φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», Αντιδήμαρχος Ζεκεντές Αθανάσιος

3. «Οι εθελοντές και η Πάρνηθα», Ιωάννης Ζιάζιαρης, Δασολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

4. «Οι δυνατότητες συμβολής των εθελοντικών ομάδων στην πυροπροστασία των δασών», Ηλίας Τζηρίτης και Σπύρος Κρεμεζής μέλη Διοικητικό Συμβουλίου Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής.

5. «Εθελοντές και Δασικό Περιβάλλον», Γιώργος Σηφάκης, Διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης

6. «Εθελοντές και Περιβάλλον», Πάρης Φουντάς, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΠΑΝΔΟΙΚΟ
7. «Εθελοντής - Γιατί;», Μαργαρίτα Τζάλη, Συντονισμός εκδήλωσης: Μιμόζα Σιδηροπούλου, αποσπασμένη εκπ/κος Α. Δ. Β. Αταλάντης.
Συνολικά οι Δράσεις φορέων της Αταλάντης (Δήμος, Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη, Δασαρχείο, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Υπολιμεναρχείο) για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχουν ως εξής:
1. «Σενάριο αποφυγής ρύπανσης των ακτών από πετρελαιοκηλίδα», από τα στελέχη του Υπολιμεναρχείου Σκάλας.
2. Καθαρισμός της παραλίας από μαθητές της ΣΤ΄ του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αταλάντης. Με την αιγίδα της ΜΚΟ Μεσόγειος SOS.
3. Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο και τα νησιά του κόλπου Αταλάντης. - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία